Fortsätt till huvudinnehåll

Hur står det till med din matsmältning, goda bakterier och ev viktnedgång? Äter du tillskott?
Hejsan!

Håller ni er undan brutna ben i halkan som råder? Här regnar det och gruset ligger så förrädiskt under isen. Själv har jag inte brutit nåt ben ute, men väl en stortå inne. Snubblade in i en hoprullad matta för 4 veckor sedan och det räckte för att knäcka den. Drullputta!!
Har ju osteoporos (benskörhet) tack vare min hyperparasjukdom, så det behövdes inte så mycket. Kan bara säga att det gjorde så ont att glasögonen immade igen. 😰
Väntar på operation för att ta bort en eller flera bisköldkörtlar, men det är visst låååång kö.

P.g.a min sjukdom så får jag för mycket kalcium i blodet i och med att PHT-hormonet hela tiden talar om för kroppen att mer kalcium behövs, trots att det redan är för mycket i blodet. Kalciumet tas då från mitt skelett. Men på min senaste koll så talade kirurgen om att jag lyckats få ner mitt för höga kalciumvärde. YIPPPIEE!! SKITGLA´ E JA´för det. Vill inte ha några hjärt- och kärlsjukdomar vilket annars är risken. Tänk vad man själv faktiskt kan åstadkomma med egna medel! (se nedan)

Däremot är mitt minne och ork som bortblåst. Musklerna vill inte riktigt. Det är också några av symtomen vid hyperpara och är riktigt skitjobbigt. Och jag har liksom blivit som alla 7 dvärgarna i en och samma person om ni förstår 😂😭😴.... Dessa symtom kan jag dock inte göra något åt tyvärr. Har hört att de oftast försvinner efter operation. Har i alla fall klarat mig väldigt bra och väldigt länge för att ha haft denna sjukdom i minst 4-5 år (vilket min läkare upptäckte när han läste mina journaler).

TILLSKOTT

Jag tror på tillskott IBLAND. Många ska man inte leka med om man inte vet att man har en brist. Vissa tillskott ger inga biverkningar och vissa tillskott brukar de flesta ha en mer eller mindre brist på. De tillskott som de flesta kan ha en brist på är bl.a K2 och Magnesium. Probiotika är också något som alla borde se till att få i sig.

Jag vet att t.ex. D-vitamin är på tapeten där man påstår att alla bör äta detta, för att de flesta lider brist på detta hormon. Där håller jag inte med. Jag har t.ex för mycket D-vitamin i blodet. Det skulle vara rent hälsovådligt för mig att tillsätta mer av detta hormon. Att vara trött kan bero på så många saker.
Testa dig innan du äter hormoner så du inte tar något i överskott. Vill inte din husläkare ta tester på dig, så gör en funktions- och hårmineralanalys hos en certifierad näringsterapeut. Det finns även de som gör ögonanalyser.

PROBIOTIKA

Har du svårt att gå ner i vikt – trots allt du gör för att gå ner i vikt?
Det behöver faktiskt inte bero på att du gör något fel. Det kan bero på dina magbakterier, eller rättare sagt bristen på de goda bakterierna. En artikel om detta kan du läsa HÄR och HÄR

Äldre studier har visat att onda bakterier eller felaktig bakteriebalans även kan ligga bakom både typ 2-diabetes och hjärtkärlsjukdomar, likväl som ledvärk och nedsatt immunförsvar.
Vi kan äta mjölksyrade (fermenterade) produkter för att höja de goda bakterierna (probiotika), men det kan, i mitt tycke, vara bra att ta ett tillskott för att sedan lättare upprätthålla bakterierna i god balans via kosten. Probiotikan tas precis strax innan, eller i början av en måltid.
Mjölksyrade grönsaker har inget med mjölk att göra. Mjölksyra heter de goda bakteriernas syra som bildats. Det är alltså helt veganskt.

Vill du äta fermenterad nyttig mat, men inte orkar göra egen så kan jag tipsa om "Tistelvinds" produkter. De brukar finnas i välsorterade hälsokostbutiker, samt i vissa ICA-butiker. Kanske även i andra butiker som jag inte vet om.

Probiotika är även bra att äta om du är gravid. Studier har visat att det kan förhindra att barnet senare får böjveckseksem. Man har även sett i studier att barnet senare i livet äger mindre risk för att utveckla fetma.

Jag ska tillägga att jag inte har någon djupare kunskap angående probiotika, mer än det jag läst själv, via kurser, studier, samt min egen positiva upplevelse av dessa tillskott. Jag har även märkt att probiotika tillsammans med förändrade kostvanor oftast har en mycket gynnsam effekt på huden och eventuella hudbesvär/problem. HÄR kan du läsa lite mer om probiotika om du vill.                                             Detta inlägg innehåller affiliatelänkar


TILLSKOTT JAG VÄLJER ATT TA

Magnesium 300 bl.a för upptaget av kalcium. Ett jätteviktigt mineral som många lider brist på.

B-komplex  För muskelfunktionen och ämnesomsättning av kolhydrater. Bäst är då att ta ett komplex, eftersom alla B-vitaminer arbetar i symbios med varandra. Brist på  B-vitaminer kan man få vid dålig tarmflora.

Co Q10 Coenzym för hjärtat och cellerna.

K2 (tillsammans med kokosolja  eller annat nyttigt fett, eftersom K2 är ett fettlösligt vitamin). K2 forslar kalciumet dit där det hör hemma – till skelettet. Bra för alla att äta!

Probiotikakur 7 dagar innehåller 200 miljarder bakterieceller av 14 olika icke-konkurrerande stammar

Innate Respons ser ut att vara lite dyrare än andra kosttillskott, men jag väljer dem hundra gånger om eftersom jag vet att min kropp känner igen mat (whole food) och tar då  upp näringen till fullo, istället för billigt framställt tillskott där stor procent av mitt intag spolas ut i toaletten eller bara "vimsar" runt i kroppen utan att tas upp till fullo. (Betänk här ex kalciumkarbonat som bara tas upp av kroppen till 40%. Resten av kalken går ut i ådror och kärl). – Det är för mig slöseri med både pengar och hälsa. Det är även viktigt att tillskotten är ekologiska för att inte äta bekämpningsmedel i koncentrerad form.

Innate Response

  • 100% Whole Food
  • Ekologiska ingredienser
  • Innehåller inte gluten, mjölkprodukter, soja, majs eller vete
  • Tredjepartskontroll för bekämpningsmedel och tungmetaller
  • Följer GMP standard (Good Manufacturing Practice)
  • Kan intas av vegetarianer
  • RAW food

Greatlife säger om Innate:
"Innate Response

Innate Response, tillskottens Rolls-Roys, är marknadsledande på 100% wholefood-tillskott. De tillverkas av de färskaste ekologiskt odlade grönsaker, frukter och andra nyttiga växtämnen som mals ner minutiöst och därefter torkas med en patentskyddad torkteknik under mycket låga temperaturer för att bevara maximal mängd av näringsämnena. Finare tillskott än dessa tror vi inte att du finner på marknaden"

Jag dricker dessutom 0,5 glas granatäppeljuice/dag för att rensa blodkärlen. Samt äter ett viktigt tillskott för matsmältningen.


MATSMÄLTNINGEN

För att kunna tillgodogöra sig vitaminer och mineraler är det viktigt att man har tillräckligt god maghälsa och att man kan bryta ner maten. Det gäller att omsätta maten till energi. Då behöver man ha matsmältningsenzymer och magsaft i tillräcklig mängd samt att magsyran ska vara i ett riktigt surt pH. Därför har jag köpt magsyra/saltsyra-tabletter med matsmältningsenzymet Pepsin, som jag tar i samband med maten.
Ju äldre vi blir, desto mindre magsyra producerar vi. Många med magproblem såsom uppsvullen mage, gasbildningar, halsbränna etc har oftast en brist på magsyra – faktiskt tvärt emot vad som ofta föreskrivs, där läkare skriver ut omeprazol eller liknande. Den starka magsyran behövs även för att hålla dåliga magbakterier borta.
Magsyratabletterna och probiotikan har gjort att jag nu går ner i vikt. Fantastiskt vad man kan hitta rätt när man börjar förstå sammanhang och äntligen ta dem till sig.

Hittade jättebra magsyretabletter med Betain HCI, matsmältningesenzymet pepsin och gentiana från iHerb  Jättebra pris och köper du från den klickbara länken HÄR.och anger koden: RIS3849 så erhåller du 10% rabatt 😊 Jättebra ju! (OBS! Ibland behövs inte koden anges efter att du klickat på länken för att ändå erhålla rabatten). Jag erhåller lite poäng för detta erbjudande.
Jag kan verkligen inte vara utan dessa tabletter. De har totalt förändrat min mage och mitt näringsupptag.
Om du handlar fler produkter så försök att inte ligga så mycket över 400 kr så brukar inte tullen bry sig om att lägga på någon moms.


När du tar tabletterna så kan du fundera hur det känns i magen. Känns det ingenting eller att det känns bättre så har du en brist. Känner du en värmande känsla eller lite obehag så har du tillräckligt, eller för mycket magsyra.

TIPS! En test du kan göra direkt på morgonen före frukost är att ta ½ tsk bikarbonat i ett glas vatten.
Rapar du efter en stund så har du tillräckligt med magsyra. Händer inget så har du förmodligen för lite.

En varning: Ta aldrig bikarbonat strax innan eller direkt efter måltid såsom många föreskriver, för då neutraliseras magsyran och det vill vi absolut inte göra. Magsyran ska vara riktigt sur för att fungera väl. Däremot ska vi ha blodet i en god balans, där vi oftast är försurad. Men det är en annan sak. Blod och mage har, och ska ha, helt olika pH-värden. Är du ute efter att basa kroppen med hjälp av bikarbonat, så kan du ta ett bad eller fotbad med bikarbonat stället för att dricka det – då blir inte magen påverkad. Och ät basisk kost med mycket grönsaker till varje mål mat så gör du både blodet och magen glad. Då basar du kroppen och ger fibrer till magen 💗

Jooo, du kan även hitta dagliga erbjudande från iHerb HÄR. Kanonbra ju!!

Värme & Kärlek
Christina

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smarrig paprika- skink- & ostpaj naturligt glutenfri, LCHF

Nu är sommaren här och vad är inte mysigare än att sitta ute och njuta av god mat. Jag hade främmande från Kalifornien igår och vi spenderade hela dagen utomhus i den vackra miljö som Jämtland och i detta fall Östersund/Frösön har att erbjuda. Solen sken men det blåste lite så det blev ljuvligt att vistas ute. Såg på min stegmätare att vi faktiskt gick över en mil sammanlagt.
På Stocke-Titt på vackra Frösön finns möjlighet att ha med sig sin egen mat och sitta ute i solen. Sagt och gjort, där plockade vi upp vår picknick-mat. I detta fall en smarrig paj med skinka, smakrik ost, purjo och paprika. En omelett med skagenröra, sallad och härlig iskall vattenmelon

I det här inlägget får du receptet på pajen och i ett senare inlägget kommer receptet på den ljuvliga omeletten med skagen. Jag gör omelettsmeten lite matigare så att den håller ihop bättre och blir fantastiskt god. Små knep med mycket lite insats från kocken 😉

Den här pajen har ett pajskal som inte bara är nyttigt utan helt fa…

Omelettrulle med ljuvlig skagenröra

Vad sägs om en ljuvligt god skagen med en fluffig omelett som omsveper härligheten? Sååå gott!!
Ni får ursäkta fotot som absolut inte gör rättvisa av hur gott detta är.

Den här omeletten är en lite matigare och i mitt tycke godare variant än vanlig omelett och passar dessutom utmärkt att göra goda rullar med olika fyllningar i. Perfekt att ha med i picknick-korgen eller på buffébordet. Den här tillsammans med min paprika- ost- och skinkpaj mättar enkelt 4 personer.
Jag fick så med beröm på vår picknick när jag serverade detta och vi åt tills vi var sprickfärdiga. Men allt tog slut, till sista smulan.

Tänk på att använda ekologiska produkter, allra helst citronen som du även ska använda skalet av. De oekologiska är besprutade med nervgift.

Omelett:
4 ägg
2 msk majonnäs, hemgjord eller Hellmans
Herbamare örtsalt, peppar
Smör till stekning
Vispa ihop ägg med majonnäsen. Det gör inget om det inte blir en helt slät smet. Krydda. Smält smör i en stekpanna. Häll i smeten och låt omeletten sakta s…

Ljuvlig torsk i paket, ugnsstekt

Det här är en lyxigare variant av torsk i foliepaket. En symfoni av smaker och skyn är så gudagod. Mosa potatisen i den och njuuuut!! Riktig bjudmat, eller helglyx.  Ekologiska varor, även kryddorna.
4 port = 4 fiskpaket

Sås:
1 tsk citronpeppar
3 dl grädde
1 1/4 dl vitt vin
1-1½ fiskbuljongtärning
1½ tsk rivet citronskal
½ purjolök i skivor ( dela den på längden så du får med det gröna. Det gröna innehåller mer näring och ger massor av smak)


Koka ihop allt tills purjon börjat mjukna. Ställ åt sidan.

750 g fin torskfilé
80 ml grön pesto (halv liten burk)
65 g babyspenat
2 morötter
500 g medelstora potatisar
2 st stjälkar blekselleri
1 knippe grön sparris
½ fänkål
3 st plommontomater
Herbamare örtsalt
Citronpeppar
Ugnsfolie och smörpapper (inte bakplåtspapper)
Sätt ugnen på 200 grader

Strimla morötterna. Borsta och tvätta potatisen och skär den i kvartar, eller storlek av en munsbit. Skiva fänkål och och selleristjälkarna. Skär tomater och sparris i bitar. Ta 4 stora ark folie och lika stora ark smörpapper …