Fortsätt till huvudinnehåll

Sega hallonremmar

Lite syrliga och sega godisremmar satt jag och snaskade på till tv.n i går kväll.
Superenkla att göra. Självklart så kan du även använda andra bär och/eller frukter om du vill. Testa dig fram.
Chiafrön är med för att stabilisera. Sedan är det ju även supernyttigt 😃
Använder du färska bär eller frukter så är det inte säkert att chiafrön behövs. Det är mer om det är mycket juice från bär och frukt som det kan vara finfint att tillsätta. Var då noga med att blanda om och mixa riktigt ordentligt så att det inte bildas klumpar.
Känn på smeten – den ska vara lätt att bre ut på plåten och inte flyta ut. 𑁒 250 g (kokta) frysta ekologiska hallon, eller andra bär/frukter som du tycker om, ex jordgubbar, blåbär, vinbär, mango, äpplen, nektariner etc.
𑁒 1 tsk chiafrön (valfritt)
𑁒 1 banan och/eller 1-2 tsk lönnsirap. Det blir i slutprodukten i det här receptet ingen smak av banan, den ger enbart lite sötma. 

OBS! Om du är rädd för larmet om smittade frysta bär, så koka bären i minst 2 min och frys sedan in till förvaring. Detta är ett bra sätt om du använder bär till smoothies också. Egenodlade och självplockade bär behöver inte kokas.  

  • Mixa ihop till en jämn smet och bred ut till en ca 0,5 cm jämntjock "kaka" på bakplåtspapper som du har smort in med lite kokosolja. Det fungerar även utan att smörja, men blir lite enklare att dra bort papperet sedan. Använder du det här receptet till punkt och pricka med frysta bär och banan, så täcker smeten i stort sett hela plåten. 
  • Ställ in i ugnen på 50°C i ca 6-7 timmar. Tiden är beroende på ugn. Öppna ugnsluckan mellan varven för att släppa ut ånga.
  • Håll under uppsikt så att inte bärsmeten blir för hård. Den ska vara seg. Blir den för hård och knaprig så kan man ju ändå äta dem naturligtvis, ex som chips i en müsli.
  • Dra bort bakplåtspapperet från bärkakan, rulla ihop den och klipp till långa remmar. 
  • Ifall det har gräddats ojämnt, så klipp bort det som är klart och fortsätt torkningen av resten
  • Pudra eventuellt över lite sukrin melis, bara för ögats skull.

Förvaras i en glasburk eller cellofanpapper.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu. 
Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.  

Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gått många processer för att bli doftlös.

För att återgå till Airfryern så var jag naturligtvis tvungen att kolla vad den var gjord av. Jag menar, är man l…

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt.
Som fingervisning så ska proteinerna under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att få fram hur myc…

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för GreatlifeHejhej!

Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉

Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du HÄR och HÄR

Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort....

Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och ICA:s. Jag vänt…