Lite syrliga och sega godisremmar satt jag och snaskade på till tv.n i går kväll.
Superenkla att göra. Självklart så kan du även använda andra bär och/eller frukter om du vill. Testa dig fram.
Chiafrön är med för att stabilisera. Sedan är det ju även supernyttigt 😃
Använder du färska bär eller frukter så är det inte säkert att chiafrön behövs. Det är mer om det är mycket juice från bär och frukt som det kan vara finfint att tillsätta. Var då noga med att blanda om och mixa riktigt ordentligt så att det inte bildas klumpar.
Känn på smeten – den ska vara lätt att bre ut på plåten och inte flyta ut.
𑁒 250 g (kokta) frysta ekologiska hallon, eller andra bär/frukter som du tycker om, ex jordgubbar, blåbär, vinbär, mango, äpplen, nektariner etc.
𑁒 1 tsk chiafrön (valfritt)
𑁒 1 banan och/eller 1-2 tsk lönnsirap. Det blir i slutprodukten i det här receptet ingen smak av banan, den ger enbart lite sötma.
OBS! Om du är rädd för larmet om smittade frysta bär, så koka bären i minst 2 min och frys sedan in till förvaring. Detta är ett bra sätt om du använder bär till smoothies också. Egenodlade och självplockade bär behöver inte kokas.
- Mixa ihop till en jämn smet och bred ut till en ca 0,5 cm jämntjock "kaka" på bakplåtspapper som du har smort in med lite kokosolja. Det fungerar även utan att smörja, men blir lite enklare att dra bort papperet sedan. Använder du det här receptet till punkt och pricka med frysta bär och banan, så täcker smeten i stort sett hela plåten.
- Ställ in i ugnen på 50°C i ca 6-7 timmar. Tiden är beroende på ugn. Öppna ugnsluckan mellan varven för att släppa ut ånga.
- Håll under uppsikt så att inte bärsmeten blir för hård. Den ska vara seg. Blir den för hård och knaprig så kan man ju ändå äta dem naturligtvis, ex som chips i en müsli.
- Dra bort bakplåtspapperet från bärkakan, rulla ihop den och klipp till långa remmar.
- Ifall det har gräddats ojämnt, så klipp bort det som är klart och fortsätt torkningen av resten
- Pudra eventuellt över lite sukrin melis, bara för ögats skull.
Förvaras i en glasburk eller cellofanpapper.
Kommentarer
Skicka en kommentar