Fortsätt till huvudinnehåll

Sega hallonremmar

Lite syrliga och sega godisremmar satt jag och snaskade på till tv.n i går kväll.
Superenkla att göra. Självklart så kan du även använda andra bär och/eller frukter om du vill. Testa dig fram.
Chiafrön är med för att stabilisera. Sedan är det ju även supernyttigt 😃
Använder du färska bär eller frukter så är det inte säkert att chiafrön behövs. Det är mer om det är mycket juice från bär och frukt som det kan vara finfint att tillsätta. Var då noga med att blanda om och mixa riktigt ordentligt så att det inte bildas klumpar.
Känn på smeten – den ska vara lätt att bre ut på plåten och inte flyta ut. 𑁒 250 g (kokta) frysta ekologiska hallon, eller andra bär/frukter som du tycker om, ex jordgubbar, blåbär, vinbär, mango, äpplen, nektariner etc.
𑁒 1 tsk chiafrön (valfritt)
𑁒 1 banan och/eller 1-2 tsk lönnsirap. Det blir i slutprodukten i det här receptet ingen smak av banan, den ger enbart lite sötma. 

OBS! Om du är rädd för larmet om smittade frysta bär, så koka bären i minst 2 min och frys sedan in till förvaring. Detta är ett bra sätt om du använder bär till smoothies också. Egenodlade och självplockade bär behöver inte kokas.  

  • Mixa ihop till en jämn smet och bred ut till en ca 0,5 cm jämntjock "kaka" på bakplåtspapper som du har smort in med lite kokosolja. Det fungerar även utan att smörja, men blir lite enklare att dra bort papperet sedan. Använder du det här receptet till punkt och pricka med frysta bär och banan, så täcker smeten i stort sett hela plåten. 
  • Ställ in i ugnen på 50°C i ca 6-7 timmar. Tiden är beroende på ugn. Öppna ugnsluckan mellan varven för att släppa ut ånga.
  • Håll under uppsikt så att inte bärsmeten blir för hård. Den ska vara seg. Blir den för hård och knaprig så kan man ju ändå äta dem naturligtvis, ex som chips i en müsli.
  • Dra bort bakplåtspapperet från bärkakan, rulla ihop den och klipp till långa remmar. 
  • Ifall det har gräddats ojämnt, så klipp bort det som är klart och fortsätt torkningen av resten
  • Pudra eventuellt över lite sukrin melis, bara för ögats skull.

Förvaras i en glasburk eller cellofanpapper.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Fläskfilé med gudomlig rosépepparsås

Heeej!

Här hare varit kalajs. Fyllde ju år den 11:e. Blev så bortskämt uppvaktad och det var jättemysigt. Kaffe på säng, som jag iof sig alltid får när det är helg, paket och besök. Svärmor hade med sig tårta som hon hade bakat. Hon är en bra bit över 80 och jag tycker hon är fantastisk som orkar.

Dagen till ära så gjorde jag fläskfilé med en GUDOOOOMLIG rosépepparsås.

”Såsen ger sån eftersmak att det vattnas i munnen”. Det var min mans kommentar när vi satt och åt. Och så tog han mer... och mer... och till slut bara potatis och sås. 
Ja den blev faktiskt sagolikt god. Åt ju en rosépepparsås i Portugal och tänkte att ja må prova då jag faktiskt aldrig gjort den. Den blev inte lika i smaken, för jag tror att den i Portugal var gjord på enbart grädde och utan tillsatt annan smak förutom just pepparn. 
Jag föreställde mig att det skulle vara gott med vitt vin och dijon. Joooo men visst! Åååh den smaken!! Försöker ju själv att undvika mejerier, eller bara äta pytte-pytt. Men här gick jag all…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…

Stora kryddiga kycklingköttbullar i tomatsås

Hej från ett brandröksfyllt Jämtland. Jag flydde till stugan men se, då började det brinna runt knutarna även där. När det var som värst så var det nästan så att man inte ville andas och det blev svårt att sova då värmen krävde att fönstren stod öppna. Nu flyger det helikoptrar, ända upp till 9 st runt om här. Hoppas och tror att de får bukt på bränderna nu. 
Igår gjorde jag stora härliga kryddiga köttbullar på kycklingfärs. Så gott med en kraftig tomatsås att lägga ner godingarna i. 

Servera med valfri glutenfri pasta, men  se upp för de som innehåller rismjöl och tillsatser. Paulun har bra pasta, shiratakinudlar, zoodles, linspasta eller bönpasta om du inte äter det för ofta. Sojabönor kan vara hormonstörande i större mängder. Blomkål är också gott till. 
Börja med tomatsåsen eftersom den ska stå och puttra ett tag. 
Alltigenom ekologiska produkter. Även kryddorna
Enkel tomatsås:  390 g krossade tomater 1 1/2 röd lök, hackad 2 1/2 msk tomatpuré  2 msk kyckling- eller kalvfond 1…