Fortsätt till huvudinnehåll

Sega hallonremmar





Lite syrliga och sega godisremmar satt jag och snaskade på till tv.n i går kväll.
Superenkla att göra. Självklart så kan du även använda andra bär och/eller frukter om du vill. Testa dig fram.
Chiafrön är med för att stabilisera. Sedan är det ju även supernyttigt 😃
Använder du färska bär eller frukter så är det inte säkert att chiafrön behövs. Det är mer om det är mycket juice från bär och frukt som det kan vara finfint att tillsätta. Var då noga med att blanda om och mixa riktigt ordentligt så att det inte bildas klumpar.
Känn på smeten – den ska vara lätt att bre ut på plåten och inte flyta ut.



 𑁒 250 g (kokta) frysta ekologiska hallon, eller andra bär/frukter som du tycker om, ex jordgubbar, blåbär, vinbär, mango, äpplen, nektariner etc.
𑁒 1 tsk chiafrön (valfritt)
𑁒 1 banan och/eller 1-2 tsk lönnsirap. Det blir i slutprodukten i det här receptet ingen smak av banan, den ger enbart lite sötma. 

OBS! Om du är rädd för larmet om smittade frysta bär, så koka bären i minst 2 min och frys sedan in till förvaring. Detta är ett bra sätt om du använder bär till smoothies också. Egenodlade och självplockade bär behöver inte kokas.  

  • Mixa ihop till en jämn smet och bred ut till en ca 0,5 cm jämntjock "kaka" på bakplåtspapper som du har smort in med lite kokosolja. Det fungerar även utan att smörja, men blir lite enklare att dra bort papperet sedan. Använder du det här receptet till punkt och pricka med frysta bär och banan, så täcker smeten i stort sett hela plåten. 
  • Ställ in i ugnen på 50°C i ca 6-7 timmar. Tiden är beroende på ugn. Öppna ugnsluckan mellan varven för att släppa ut ånga.
  • Håll under uppsikt så att inte bärsmeten blir för hård. Den ska vara seg. Blir den för hård och knaprig så kan man ju ändå äta dem naturligtvis, ex som chips i en müsli.
  • Dra bort bakplåtspapperet från bärkakan, rulla ihop den och klipp till långa remmar. 
  • Ifall det har gräddats ojämnt, så klipp bort det som är klart och fortsätt torkningen av resten
  • Pudra eventuellt över lite sukrin melis, bara för ögats skull.

Förvaras i en glasburk eller cellofanpapper.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smarrig paprika- skink- & ostpaj naturligt glutenfri, LCHF

Nu är sommaren här och vad är inte mysigare än att sitta ute och njuta av god mat. Jag hade främmande från Kalifornien igår och vi spenderade hela dagen utomhus i den vackra miljö som Jämtland och i detta fall Östersund/Frösön har att erbjuda. Solen sken men det blåste lite så det blev ljuvligt att vistas ute. Såg på min stegmätare att vi faktiskt gick över en mil sammanlagt.








På Stocke-Titt på vackra Frösön finns möjlighet att ha med sig sin egen mat och sitta ute i solen. Sagt och gjort, där plockade vi upp vår picknick-mat. I detta fall en smarrig paj med skinka, smakrik ost, purjo och paprika. En omelett med skagenröra, sallad och härlig iskall vattenmelon

I det här inlägget får du receptet på pajen och i ett senare inlägget kommer receptet på den ljuvliga omeletten med skagen. Jag gör omelettsmeten lite matigare så att den håller ihop bättre och blir fantastiskt god. Små knep med mycket lite insats från kocken 😉

Den här pajen har ett pajskal som inte bara är nyttigt utan helt fa…

Omelettrulle med ljuvlig skagenröra

Vad sägs om en ljuvligt god skagen med en fluffig omelett som omsveper härligheten? Sååå gott!!
Ni får ursäkta fotot som absolut inte gör rättvisa av hur gott detta är.

Den här omeletten är en lite matigare och i mitt tycke godare variant än vanlig omelett och passar dessutom utmärkt att göra goda rullar med olika fyllningar i. Perfekt att ha med i picknick-korgen eller på buffébordet. Den här tillsammans med min paprika- ost- och skinkpaj mättar enkelt 4 personer.
Jag fick så med beröm på vår picknick när jag serverade detta och vi åt tills vi var sprickfärdiga. Men allt tog slut, till sista smulan.

Tänk på att använda ekologiska produkter, allra helst citronen som du även ska använda skalet av. De oekologiska är besprutade med nervgift.

Omelett:
4 ägg
2 msk majonnäs, hemgjord eller Hellmans
Herbamare örtsalt, peppar
Smör till stekning
Vispa ihop ägg med majonnäsen. Det gör inget om det inte blir en helt slät smet. Krydda. Smält smör i en stekpanna. Häll i smeten och låt omeletten sakta s…

Ljuvlig torsk i paket, ugnsstekt

Det här är en lyxigare variant av torsk i foliepaket. En symfoni av smaker och skyn är så gudagod. Mosa potatisen i den och njuuuut!! Riktig bjudmat, eller helglyx.  Ekologiska varor, även kryddorna.
4 port = 4 fiskpaket

Sås:
1 tsk citronpeppar
3 dl grädde
1 1/4 dl vitt vin
1-1½ fiskbuljongtärning
1½ tsk rivet citronskal
½ purjolök i skivor ( dela den på längden så du får med det gröna. Det gröna innehåller mer näring och ger massor av smak)


Koka ihop allt tills purjon börjat mjukna. Ställ åt sidan.

750 g fin torskfilé
80 ml grön pesto (halv liten burk)
65 g babyspenat
2 morötter
500 g medelstora potatisar
2 st stjälkar blekselleri
1 knippe grön sparris
½ fänkål
3 st plommontomater
Herbamare örtsalt
Citronpeppar
Ugnsfolie och smörpapper (inte bakplåtspapper)








Sätt ugnen på 200 grader

Strimla morötterna. Borsta och tvätta potatisen och skär den i kvartar, eller storlek av en munsbit. Skiva fänkål och och selleristjälkarna. Skär tomater och sparris i bitar. Ta 4 stora ark folie och lika stora ark smörpapper …