Fortsätt till huvudinnehåll

Asiatisk fläskkarré med gratinerade rotgrönsaker



MUMS!!

Åååh så mört och gott! Alla smaker rent av exploderar i munnen.
Lättsam mat som snällt står och lagar sig själv medan du dukar och fiffar.
Jag hämtade receptet på karrén från appen matpriskollen. Gjorde om den lite för att den skulle passa mitt sätt att äta – utan raffinerat socker och utan risnudlar.

4 port

800 g ekologisk och gärna även KRAV fläskkarré med ben
0,25 dl fisksås
3 ekologiska vitlöksklyftor
1 bit ekologisk ingefära
1 liter vatten
1 msk ekologiskt smör
0.5 st ekologisk röd chili
1,5 tsk oraffinerat havssalt
1 g svartpepparkorn
1 st gul lök
0,5 st ekologisk lime eller 0.5 ekologisk citron (Jag hade citron

GLAZE:

2 msk tariyakisoja

0,5 dl honung
0,5 tsk grovmalen/nymalen svartpeppar

Gör såhär;
Kärna ur och finhacka chilin
Finhacka ingefära, lök och vitlök
Bryn köttet i stekpanna runt om
Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka upp
Sänk värmen och låt puttra (inte koka hårt) under lock i 1½ timme tills karrébitarna är riktigt möra och vill lossna från benen
Sila, men spara buljongen


GRATINERADE ROTGRÖNSAKER

När det återstår 30 min av köttets koktid så gratinerar du grönsakerna
Välj de rotgrönsaker du vill ha. Ex sötpotatis, palsternacka, morötter etc. Skala dem och skär dem i klyftor eller till strips
Lägg dem på en plåt
Ringla över olja, örtsalt och svartpeppar. Blanda om noga så olja och kryddor blandas
Gratinera ca 30 min i 225° C

Ändra ugnen till grilläge 225°C
Blanda ihop glazen i en kastrull tillsammans med 1 dl av buljongen
Låt koka ihop till en glaze. Ca 6-8 min
Ta upp köttet ur grytan och lägg dem i en ugnssäker form
Pensla köttet med glazen
Grilla i 10 min tills köttet fått fin färg

Servera gärna med pepparsås.

Det här är en jättegod rätt som du och den/de du bjuder detta på, kommer att njuta av. Fläskkött är inget som står på bordet här hemma ofta. Vi äter det bara några gånger per år, och de gångerna ska det baske mig vara RIKTIGT smaskigt 😋

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu. 
Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.  

Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gått många processer för att bli doftlös.

För att återgå till Airfryern så var jag naturligtvis tvungen att kolla vad den var gjord av. Jag menar, är man l…

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife



Hejhej!

Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉

Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du HÄR och HÄR

Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort....

Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och ICA:s. Jag vänt…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…