Fortsätt till huvudinnehåll

Asiatisk fläskkarré med gratinerade rotgrönsaker



MUMS!!

Åååh så mört och gott! Alla smaker rent av exploderar i munnen.
Lättsam mat som snällt står och lagar sig själv medan du dukar och fiffar.
Jag hämtade receptet på karrén från appen matpriskollen. Gjorde om den lite för att den skulle passa mitt sätt att äta – utan raffinerat socker och utan risnudlar.

4 port

800 g ekologisk och gärna även KRAV fläskkarré med ben
0,25 dl fisksås
3 ekologiska vitlöksklyftor
1 bit ekologisk ingefära
1 liter vatten
1 msk ekologiskt smör
0.5 st ekologisk röd chili
1,5 tsk oraffinerat havssalt
1 g svartpepparkorn
1 st gul lök
0,5 st ekologisk lime eller 0.5 ekologisk citron (Jag hade citron

GLAZE:

2 msk tariyakisoja

0,5 dl honung
0,5 tsk grovmalen/nymalen svartpeppar

Gör såhär;
Kärna ur och finhacka chilin
Finhacka ingefära, lök och vitlök
Bryn köttet i stekpanna runt om
Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka upp
Sänk värmen och låt puttra (inte koka hårt) under lock i 1½ timme tills karrébitarna är riktigt möra och vill lossna från benen
Sila, men spara buljongen


GRATINERADE ROTGRÖNSAKER

När det återstår 30 min av köttets koktid så gratinerar du grönsakerna
Välj de rotgrönsaker du vill ha. Ex sötpotatis, palsternacka, morötter etc. Skala dem och skär dem i klyftor eller till strips
Lägg dem på en plåt
Ringla över olja, örtsalt och svartpeppar. Blanda om noga så olja och kryddor blandas
Gratinera ca 30 min i 225° C

Ändra ugnen till grilläge 225°C
Blanda ihop glazen i en kastrull tillsammans med 1 dl av buljongen
Låt koka ihop till en glaze. Ca 6-8 min
Ta upp köttet ur grytan och lägg dem i en ugnssäker form
Pensla köttet med glazen
Grilla i 10 min tills köttet fått fin färg

Servera gärna med pepparsås.

Det här är en jättegod rätt som du och den/de du bjuder detta på, kommer att njuta av. Fläskkött är inget som står på bordet här hemma ofta. Vi äter det bara några gånger per år, och de gångerna ska det baske mig vara RIKTIGT smaskigt 😋

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Syrade grönsaker/Surkål

Det här är fantastisk för din maghälsa. De goda tarmbakterierna kommer att sjunga Haaaallelujah! 𝅘𝅥𝅲🎝😀🙏👏
Sedan jag började äta syrade grönsaker och probiotika varje dag så är halsbrännan ett minne blott. Jag riktigt känner hur magen bockar och tackar mig.
Det här är ett superenkelt recept. Går supersnabbt att göra, men dessvärre är väntan tills man får äta grönsakerna desto längre.
Jag väljer att tillsätta saltvatten, precis som man gör med många andra syrade grönsaker istället för att använda enbart salt och som man då därefter måste pressa vitkålen tills vätska kommer ut. Det här är ett enklare och snabbare sätt, samt att krispet i vitkålen stannar kvar. Så gott!

Missa inte receptet på min superduper-goda kimchi som jag lagt upp tidigare. Du hittar den lite längre ner här i inläggen, eller under etiketten ”grönsaker”. Den blir klar på bara några dagar och är minst liks nyttig.





Var noga med att använda ekologiska grönsaker för att få bästa resultat.
Effekter av surkål: Stimul…

Portimão

Oj! Nu börjar veckan ta slut här nere i Portugal. Igår åkte vi till  Portimão för att bada.

Så väldigt likt Albufeira där jag var med min syster och pappa för sisådär 30 år sedan. Helt fantastiskt med dessa klippformationer i havet, som rauker. Ni får förlåta dålig kvalitet på bilderna. 
Dagen innan tog vi en sväng i Vilamoura och marinan. Gjorde misstaget att äta där. Såg fint ut, var dyrt men smakade NADA!!! (Ingenting).



Jag valde stekta räkor med koriander och ris. Min mat var ändå hyfsad mot de som beställde in kött.  Men trevligt och mysigt hade vi i alla fall. 
I kväll ska vi dock äta på en äkta portugisisk restaurang. Där ska det visst vara ofantligt god mat och man kan få en tre-rätters för runt 100kr..
Nu ska visst värmen återkomma till Sverige, så hoppas att även ni får njuta  
Värme & Kärlek  Christina 

Grillade inlagda/marinerade paprikor. Godaste tillbehöret ever!

Har du provat att grilla och lägga in dina paprikor?
Om inte, då har du missat något suveränt gott. Visst, det finns grillad paprika på burk att köpa, men jag har inte hittat någon gjord på  ekologisk paprika (rätta mig gärna om jag har fel)
Ljuvligt på en köttbit, till grillat eller i din sallad eller pizza - ja på och till allt nästan. 
Varför ekologiska paprikor. Jo, för de är bland de mest besprutade grönsakerna. Det vill vi ju inte ha...

Av någon konstig anledning så har gula paprikor lättare för att släppa skalet efter grillningen. Men det gör inget om det blir lite skal kvar, så få inte panik om det sitter fast.
Jag använder Monini ekologisk olivolja. Alltså, den är såååå god. Doften är ljuvlig och fantastisk även på huden utan att lukta illa som jag tycker andra olivoljor kan göra.



Förvara dina grillade tomater kallt och mörkt. Olivolja blir grumlig när den förvaras kallt. Vill du så kan du ställa den en stund i rumstemperatur innan servering så blir den fin igen, men för smakens…