Fortsätt till huvudinnehåll

Asiatisk fläskkarré med gratinerade rotgrönsaker



MUMS!!

Åååh så mört och gott! Alla smaker rent av exploderar i munnen.
Lättsam mat som snällt står och lagar sig själv medan du dukar och fiffar.
Jag hämtade receptet på karrén från appen matpriskollen. Gjorde om den lite för att den skulle passa mitt sätt att äta – utan raffinerat socker och utan risnudlar.

4 port

800 g ekologisk och gärna även KRAV fläskkarré med ben
0,25 dl fisksås
3 ekologiska vitlöksklyftor
1 bit ekologisk ingefära
1 liter vatten
1 msk ekologiskt smör
0.5 st ekologisk röd chili
1,5 tsk oraffinerat havssalt
1 g svartpepparkorn
1 st gul lök
0,5 st ekologisk lime eller 0.5 ekologisk citron (Jag hade citron

GLAZE:

2 msk tariyakisoja

0,5 dl honung
0,5 tsk grovmalen/nymalen svartpeppar

Gör såhär;
Kärna ur och finhacka chilin
Finhacka ingefära, lök och vitlök
Bryn köttet i stekpanna runt om
Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka upp
Sänk värmen och låt puttra (inte koka hårt) under lock i 1½ timme tills karrébitarna är riktigt möra och vill lossna från benen
Sila, men spara buljongen


GRATINERADE ROTGRÖNSAKER

När det återstår 30 min av köttets koktid så gratinerar du grönsakerna
Välj de rotgrönsaker du vill ha. Ex sötpotatis, palsternacka, morötter etc. Skala dem och skär dem i klyftor eller till strips
Lägg dem på en plåt
Ringla över olja, örtsalt och svartpeppar. Blanda om noga så olja och kryddor blandas
Gratinera ca 30 min i 225° C

Ändra ugnen till grilläge 225°C
Blanda ihop glazen i en kastrull tillsammans med 1 dl av buljongen
Låt koka ihop till en glaze. Ca 6-8 min
Ta upp köttet ur grytan och lägg dem i en ugnssäker form
Pensla köttet med glazen
Grilla i 10 min tills köttet fått fin färg

Servera gärna med pepparsås.

Det här är en jättegod rätt som du och den/de du bjuder detta på, kommer att njuta av. Fläskkött är inget som står på bordet här hemma ofta. Vi äter det bara några gånger per år, och de gångerna ska det baske mig vara RIKTIGT smaskigt 😋

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ört- & fetaostfyllda lammfärsspett med smörstekta kantareller, rostad pumpa & tomatsås

Ljuvlig helgmat när den är som bäst. Örterna med salvia, rivet citronskal, mynta, timjan och rosmarin är himmelskt tillsammans med lammet. Att lägga till äkta fetaost som förutom att ge en krämighet även höjer den magra lammfärsen, gör att man inte behöver vare sig ströbröd eller grädde.
Dessa lammspett gifter sig fantastiskt med butternutpumpa som rostats tillsammans med vitlök, lök, örtsalt och svartpeppar.
Servera spetten på en bädd av tomatsås. Tomatsåsen gjorde jag enkel för att den inte ska överta smakerna av huvudrätten. Den här rätten är inte bara fantastiskt god utan dessutom är det ren hälsomat. Jag hade turen att få tag på ekologisk lammfärs till superpris. Så roligt att göra något riktigt lyxigt av den. Butternutpumpa är billig och de färska örterna brukar allt som oftast vara på extrapris i affärerna. Så det blev en ekonomisk festmåltid. En enkel färdig salladsmix till.... och lite gott i glasen. Jag nöjde mig med vatten - renat sådant och iskallt. 
Jag hade ekologiska…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…

Grön nyttig smoothie som smakar glass

Hej på er!
Här är det förkylt kan jag säga. Fy sån feber jag har haft, men nu är jag på återgång. Ska ha en liten tjejträff i morgon så jag sitter och planerar menyn för fullt. Sååå kul!!
Tänkte ha en massa smårätter, nästan som förrätter att mumsa på tills vi blir mätta. Goda drinkar, både alkoholfria och de med lite mer drag i. Det kommer att bli lite mindre hälsosamma val i vissa fall. Men så får det bli. Ekologiskt kör jag ändå alltid med.
Men nu kommer ett hälsosamt inlägg. Genom att fibrerna är med, i motsats till när man juicar så håller man blodsockret nere. Frukten och bären ger pektin. När man mixar det gröna och sönderfördelar det så frigörs näringen  i bladens celler mer effektivt än om du bara tuggar dem. Denna smoothie är så god, så god, gooood … smakar faktiskt lite glass. Drick den medan är iskall och härlig.
1 näve babyspenat 60 g mango ½ dl frysta jordgubbar 2 dl vatten 1 dl kokosmjölk 50 g skalad apelsin ½ nässelpulver
Mixa allt i en blender eller riktigt bra m…