Fortsätt till huvudinnehåll

Asiatisk fläskkarré med gratinerade rotgrönsaker



MUMS!!

Åååh så mört och gott! Alla smaker rent av exploderar i munnen.
Lättsam mat som snällt står och lagar sig själv medan du dukar och fiffar.
Jag hämtade receptet på karrén från appen matpriskollen. Gjorde om den lite för att den skulle passa mitt sätt att äta – utan raffinerat socker och utan risnudlar.

4 port

800 g ekologisk och gärna även KRAV fläskkarré med ben
0,25 dl fisksås
3 ekologiska vitlöksklyftor
1 bit ekologisk ingefära
1 liter vatten
1 msk ekologiskt smör
0.5 st ekologisk röd chili
1,5 tsk oraffinerat havssalt
1 g svartpepparkorn
1 st gul lök
0,5 st ekologisk lime eller 0.5 ekologisk citron (Jag hade citron

GLAZE:

2 msk tariyakisoja

0,5 dl honung
0,5 tsk grovmalen/nymalen svartpeppar

Gör såhär;
Kärna ur och finhacka chilin
Finhacka ingefära, lök och vitlök
Bryn köttet i stekpanna runt om
Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka upp
Sänk värmen och låt puttra (inte koka hårt) under lock i 1½ timme tills karrébitarna är riktigt möra och vill lossna från benen
Sila, men spara buljongen


GRATINERADE ROTGRÖNSAKER

När det återstår 30 min av köttets koktid så gratinerar du grönsakerna
Välj de rotgrönsaker du vill ha. Ex sötpotatis, palsternacka, morötter etc. Skala dem och skär dem i klyftor eller till strips
Lägg dem på en plåt
Ringla över olja, örtsalt och svartpeppar. Blanda om noga så olja och kryddor blandas
Gratinera ca 30 min i 225° C

Ändra ugnen till grilläge 225°C
Blanda ihop glazen i en kastrull tillsammans med 1 dl av buljongen
Låt koka ihop till en glaze. Ca 6-8 min
Ta upp köttet ur grytan och lägg dem i en ugnssäker form
Pensla köttet med glazen
Grilla i 10 min tills köttet fått fin färg

Servera gärna med pepparsås.

Det här är en jättegod rätt som du och den/de du bjuder detta på, kommer att njuta av. Fläskkött är inget som står på bordet här hemma ofta. Vi äter det bara några gånger per år, och de gångerna ska det baske mig vara RIKTIGT smaskigt 😋

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Ugnsrostade rödbetor med citronsmör

Ibland önskar man sig ju bara något lätt, vegetariskt eller något gott som tillbehör.  Det här åt vi i helgen och valde då att äta den som en egen liten rätt och tog då även rivna morötter till. Smöret smälte sakta ner över de varma rödbetorna. Åh Guuud så gott! Prova även som tillbehör till ex lax. Jag använde  osaltat smör och saltade det med ekologiskt örtsalt, eftersom det saltade smöret innehåller raffinerat salt som inte är hälsosamt. Väljer du ett saltat smör så välj då ekologiskt smör. Jag väntar och längtar till den dagen det kommer ett osaltat ekologiskt smör) Citronsmör: 1 port 1 msk osaltat smör   1½ tsk pressad citron 1 krm rivet skal av citron 1 pressad liten vitlöksklyfta 1 krm smulad torkad timjan örtsalt (herbamare eller trocomare) Rödbetor i ugn:.  Skala ekologiska rödbetor, så många du vill ha. Klyfta dem och droppa över lite olja. Krydda med örtsalt. Använder du extra virgine olivolja så rostar du dem långsamt i ugnen på 150-1...

Grymt goda pommes strips på kålrabbi

Ibland finns det bara sådär supergoda alternativ som gör att man aldrig behöver längta tillbaka till de mindre nyttiga "originalen". Vill man hellre fritera dessa så går det naturligtvis jättebra. Använd då avokadoolja, druvkärneolja eller kokosolja som alla har en hög rykpunkt, vilket gör att inga giftiga ångor bildas. Doppa dem gärna i arrowrot före friteringen. Salta och krydda efteråt. Jag har den här gången valt ugnen eftersom jag inte hade så mycket olja hemma och för att även ugnsrostade kålrabbistrips blir supergott. Det här tillbehöret kommer även dina barn att älska. Serverad till en god köttbit och kanske lite bea så går knappt att känna skillnad på vanliga strips och de här. Såhär gott kryddade blir de en riktig hit! Åh nu blir jag ju jättesugen. Man när klockan är över 21 på kvällen så blir det ingenting av med det snålvattnet... 😋 Kålrabbi Kokosolja Herbamare/Troccomare örtsalt Paprikapulver (Paprika är otroligt besprutat så använd ekologis...