Fortsätt till huvudinnehåll

Goda smörgåsar och härlig middag. Ketogen kost/viktnedgång


Hejsan! Lust på ett recept på supergott bröd som går på 4 min att göra? Jaa jag tänkte väl det...

Jag blev ju så sugen på bröd till min brunch idag. Så länge sedan jag åt något sånt. Jag äter ju mitt första mål vid 11-12 eftersom jag kör periodisk fasta. Har då ett uppehåll med matintag på 16-18 timmar. Sista målet tar jag då alltså runt kl 18 på kvällen. Försöker hålla mig till 2 mål/dag. Inget snacks eftersom allt som stoppas i munnen ger en insulinhöjning, förutom fett som ger inget eller försumbart lite. Därför kan jag ta en kopp benbuljong på morgonen eller på kvällen.

Tillika har jag mer och mer gått över till ketogen kost. Jag kör en mycket hälsosam ketogen kost (Dr Bergs), som ger mängder av vitaminer och mineraler. Inga mängder av proteiner och fettet hålls inom en bra gräns som gör att fettet tas från min kropp istället för från fettet på tallriken. Men mängden fett som rekommenderas ska inte understigas, för fettet behövs för att kroppen ska må bra samt för att hålla sig mätt fram till nästa mål mat. Din kropp kommer att förvandlas till en fettförbrännande maskin. Där kroppen går från att förbränna socker till att förbränna fett. Man har sett hur ketogen kost och periodisk fasta gett resultat på blodtryck, diabetes (försiktighet vid pf där), cancer, autoimmuna sjukdomar etc.
OBS! Många glömmer dock bort eller reducerar felaktigt grönsakerna som är av stor vikt att vi får i oss. 

Man konsumerar minst 1.5 liter gröna grönsaker och kål/dag som inte ska vägas in i kolhydratmängden. Den mängden är nödvändig för att få i sig vitaminer, mineraler och fibrer. Har du svårt att få i dig dessa mängder så gör en nyttig smoothie med grönkål, broccoli, stjälkselleri och andra gröna grönsaker samt lite äppelcidervinäger samt blåbär/hallon och vatten. Juica inte grönsakerna, du behöver fibrerna för både blodsockrets stabilitet och för magen. 
Resterande grönsaker, fett och proteiner räknas däremot.

Jag försöker hålla mig till 26-28 g proteiner, 20-40 g bra fetter, samt 5 g kolhydrater (eller mindre)/måltid.
Så ratio ca 20 % proteiner, 75% fett och 5% kolhydrater.

Till bra, nyttiga fetter räknar jag:
Kokosolja
Ghee/smör
Olivolja (inte att steka i)
Avokadoolja
Macadamiaolja (inte att steka i)
Avokado
Ägg
Nötter och frön i moderat mängd
Fet fisk (inte odlad)
Benbuljong
(Ost i moderat mängd och enbart ekologisk och/eller från gräsbetesdjur)
Kokosmjölk/grädde
(Grädde, fullfet i moderat mängd och bara ibland. Mjölkprodukter är hormonstörande om man inte vet att det kommer från kor som inte getts extra hormoner för att mjölka bra).

Jag är sparsam med korv, bacon och andra behandlade charkuterier som innehåller socker och nitrit.
Får jag däremot tag på äkta obehandlade charkuterier så blir jag öööööverlycklig. Äter ju även ekologiskt/KRAV så mycket som är möjligt.

Nämen nu surrade jag iväg mig själv 😂 Jag skulle ju prata om bröd....
Jo jag kom på att det fanns ett recept som cirkulerade ganska mycket för flera år sedan och som går på 4 minuter att göra. Dock görs den i mikron och jag avskyr mikro då den dödar all näring, men här göra jag ett undantag. Recept hittar du här nere.

Till middag kan jag ge ett nyttigt och gott exempel:
Finskuret salladshuvud, stjälkselleri, babyspenat, paprika (bara lite), grönkål, blomkålsmos (ångkokt blomkål som mosats med en klick smör. Mixa inte blomkålen för då blir den som klister), Vildfångad lax eller makrill.


Brunch:
Rör ihop 3/4 dl mandelmjöl, 1 ägg, 0,5 msk smält smör/ghee, oraffinerat salt. Häll över i en lite djupare tallrik. In i mikron 2-3 minuter. 

Förslag på pålägg:
Kokt skinka (Bröderna Nilsson har svensk fondkokt skinka utan E-ämnen som är helt underbart god)
Avokado
Paprika
Groddar
Färsk koriander








Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...

Plankstek - traditionell & fantastiskt god

Det blev plankstek hemma hos oss i helgen. Vi hade mycket att fira.... jag och Christer firade 7 år som par, min kusin som är inneboende hos mig fyllde år, samt att det var farsdag. Hade även en väninna på besök över helgen. Kunde inte blivit mysigare ☺️😊 Plankan gjordes på älg-innanlår i 3 cm tjocka skivor (200 g per skiva). Skivorna kryddades med örtsalt och peppar, stektes 1 min på var sida i mycket smör på hög värme. De fick sedan vila under smörpapper och folie. Det blir fantastiskt saftigt och mört samt fint rosafärgat. Rullade in sparris i bacon och stekte dem runt om. Sedan bryntes tomaterna med snittytan nedåt i pannan i fettet efter det stekta baconet. Potatismos av mjölig kokt potatis, äggula, mjölk, grädde, smör, riven västerbottenost, örtsalt och svartpeppar.  Allt lades på plankan (moset spritsas runt om). Smält smör och köttsaft ringlades över sparris och kött. In i ugnen 250 grader ca 12 min, eller tills mos-topparna fick vacker brun färg.  Tryf...