Fortsätt till huvudinnehåll

Goda smörgåsar och härlig middag. Ketogen kost/viktnedgång


Hejsan! Lust på ett recept på supergott bröd som går på 4 min att göra? Jaa jag tänkte väl det...

Jag blev ju så sugen på bröd till min brunch idag. Så länge sedan jag åt något sånt. Jag äter ju mitt första mål vid 11-12 eftersom jag kör periodisk fasta. Har då ett uppehåll med matintag på 16-18 timmar. Sista målet tar jag då alltså runt kl 18 på kvällen. Försöker hålla mig till 2 mål/dag. Inget snacks eftersom allt som stoppas i munnen ger en insulinhöjning, förutom fett som ger inget eller försumbart lite. Därför kan jag ta en kopp benbuljong på morgonen eller på kvällen.

Tillika har jag mer och mer gått över till ketogen kost. Jag kör en mycket hälsosam ketogen kost (Dr Bergs), som ger mängder av vitaminer och mineraler. Inga mängder av proteiner och fettet hålls inom en bra gräns som gör att fettet tas från min kropp istället för från fettet på tallriken. Men mängden fett som rekommenderas ska inte understigas, för fettet behövs för att kroppen ska må bra samt för att hålla sig mätt fram till nästa mål mat. Din kropp kommer att förvandlas till en fettförbrännande maskin. Där kroppen går från att förbränna socker till att förbränna fett. Man har sett hur ketogen kost och periodisk fasta gett resultat på blodtryck, diabetes (försiktighet vid pf där), cancer, autoimmuna sjukdomar etc.
OBS! Många glömmer dock bort eller reducerar felaktigt grönsakerna som är av stor vikt att vi får i oss. 

Man konsumerar minst 1.5 liter gröna grönsaker och kål/dag som inte ska vägas in i kolhydratmängden. Den mängden är nödvändig för att få i sig vitaminer, mineraler och fibrer. Har du svårt att få i dig dessa mängder så gör en nyttig smoothie med grönkål, broccoli, stjälkselleri och andra gröna grönsaker samt lite äppelcidervinäger samt blåbär/hallon och vatten. Juica inte grönsakerna, du behöver fibrerna för både blodsockrets stabilitet och för magen. 
Resterande grönsaker, fett och proteiner räknas däremot.

Jag försöker hålla mig till 26-28 g proteiner, 20-40 g bra fetter, samt 5 g kolhydrater (eller mindre)/måltid.
Så ratio ca 20 % proteiner, 75% fett och 5% kolhydrater.

Till bra, nyttiga fetter räknar jag:
Kokosolja
Ghee/smör
Olivolja (inte att steka i)
Avokadoolja
Macadamiaolja (inte att steka i)
Avokado
Ägg
Nötter och frön i moderat mängd
Fet fisk (inte odlad)
Benbuljong
(Ost i moderat mängd och enbart ekologisk och/eller från gräsbetesdjur)
Kokosmjölk/grädde
(Grädde, fullfet i moderat mängd och bara ibland. Mjölkprodukter är hormonstörande om man inte vet att det kommer från kor som inte getts extra hormoner för att mjölka bra).

Jag är sparsam med korv, bacon och andra behandlade charkuterier som innehåller socker och nitrit.
Får jag däremot tag på äkta obehandlade charkuterier så blir jag öööööverlycklig. Äter ju även ekologiskt/KRAV så mycket som är möjligt.

Nämen nu surrade jag iväg mig själv 😂 Jag skulle ju prata om bröd....
Jo jag kom på att det fanns ett recept som cirkulerade ganska mycket för flera år sedan och som går på 4 minuter att göra. Dock görs den i mikron och jag avskyr mikro då den dödar all näring, men här göra jag ett undantag. Recept hittar du här nere.

Till middag kan jag ge ett nyttigt och gott exempel:
Finskuret salladshuvud, stjälkselleri, babyspenat, paprika (bara lite), grönkål, blomkålsmos (ångkokt blomkål som mosats med en klick smör. Mixa inte blomkålen för då blir den som klister), Vildfångad lax eller makrill.


Brunch:
Rör ihop 3/4 dl mandelmjöl, 1 ägg, 0,5 msk smält smör/ghee, oraffinerat salt. Häll över i en lite djupare tallrik. In i mikron 2-3 minuter. 

Förslag på pålägg:
Kokt skinka (Bröderna Nilsson har svensk fondkokt skinka utan E-ämnen som är helt underbart god)
Avokado
Paprika
Groddar
Färsk koriander








Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött...

Gudomligt god och krämig tacopaj. Glutenfri/LCHF

Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj! Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser.  Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen.  Ca 4 port Pajskal : 2.5 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk pofiber 0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig) 1 msk fiberhusk 50 g smör 0,5 tsk oraffi...