Fortsätt till huvudinnehåll

Goda smörgåsar och härlig middag. Ketogen kost/viktnedgång


Hejsan! Lust på ett recept på supergott bröd som går på 4 min att göra? Jaa jag tänkte väl det...

Jag blev ju så sugen på bröd till min brunch idag. Så länge sedan jag åt något sånt. Jag äter ju mitt första mål vid 11-12 eftersom jag kör periodisk fasta. Har då ett uppehåll med matintag på 16-18 timmar. Sista målet tar jag då alltså runt kl 18 på kvällen. Försöker hålla mig till 2 mål/dag. Inget snacks eftersom allt som stoppas i munnen ger en insulinhöjning, förutom fett som ger inget eller försumbart lite. Därför kan jag ta en kopp benbuljong på morgonen eller på kvällen.

Tillika har jag mer och mer gått över till ketogen kost. Jag kör en mycket hälsosam ketogen kost (Dr Bergs), som ger mängder av vitaminer och mineraler. Inga mängder av proteiner och fettet hålls inom en bra gräns som gör att fettet tas från min kropp istället för från fettet på tallriken. Men mängden fett som rekommenderas ska inte understigas, för fettet behövs för att kroppen ska må bra samt för att hålla sig mätt fram till nästa mål mat. Din kropp kommer att förvandlas till en fettförbrännande maskin. Där kroppen går från att förbränna socker till att förbränna fett. Man har sett hur ketogen kost och periodisk fasta gett resultat på blodtryck, diabetes (försiktighet vid pf där), cancer, autoimmuna sjukdomar etc.
OBS! Många glömmer dock bort eller reducerar felaktigt grönsakerna som är av stor vikt att vi får i oss. 

Man konsumerar minst 1.5 liter gröna grönsaker och kål/dag som inte ska vägas in i kolhydratmängden. Den mängden är nödvändig för att få i sig vitaminer, mineraler och fibrer. Har du svårt att få i dig dessa mängder så gör en nyttig smoothie med grönkål, broccoli, stjälkselleri och andra gröna grönsaker samt lite äppelcidervinäger samt blåbär/hallon och vatten. Juica inte grönsakerna, du behöver fibrerna för både blodsockrets stabilitet och för magen. 
Resterande grönsaker, fett och proteiner räknas däremot.

Jag försöker hålla mig till 26-28 g proteiner, 20-40 g bra fetter, samt 5 g kolhydrater (eller mindre)/måltid.
Så ratio ca 20 % proteiner, 75% fett och 5% kolhydrater.

Till bra, nyttiga fetter räknar jag:
Kokosolja
Ghee/smör
Olivolja (inte att steka i)
Avokadoolja
Macadamiaolja (inte att steka i)
Avokado
Ägg
Nötter och frön i moderat mängd
Fet fisk (inte odlad)
Benbuljong
(Ost i moderat mängd och enbart ekologisk och/eller från gräsbetesdjur)
Kokosmjölk/grädde
(Grädde, fullfet i moderat mängd och bara ibland. Mjölkprodukter är hormonstörande om man inte vet att det kommer från kor som inte getts extra hormoner för att mjölka bra).

Jag är sparsam med korv, bacon och andra behandlade charkuterier som innehåller socker och nitrit.
Får jag däremot tag på äkta obehandlade charkuterier så blir jag öööööverlycklig. Äter ju även ekologiskt/KRAV så mycket som är möjligt.

Nämen nu surrade jag iväg mig själv 😂 Jag skulle ju prata om bröd....
Jo jag kom på att det fanns ett recept som cirkulerade ganska mycket för flera år sedan och som går på 4 minuter att göra. Dock görs den i mikron och jag avskyr mikro då den dödar all näring, men här göra jag ett undantag. Recept hittar du här nere.

Till middag kan jag ge ett nyttigt och gott exempel:
Finskuret salladshuvud, stjälkselleri, babyspenat, paprika (bara lite), grönkål, blomkålsmos (ångkokt blomkål som mosats med en klick smör. Mixa inte blomkålen för då blir den som klister), Vildfångad lax eller makrill.


Brunch:
Rör ihop 3/4 dl mandelmjöl, 1 ägg, 0,5 msk smält smör/ghee, oraffinerat salt. Häll över i en lite djupare tallrik. In i mikron 2-3 minuter. 

Förslag på pålägg:
Kokt skinka (Bröderna Nilsson har svensk fondkokt skinka utan E-ämnen som är helt underbart god)
Avokado
Paprika
Groddar
Färsk koriander








Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smarrig paprika- skink- & ostpaj naturligt glutenfri, LCHF

Nu är sommaren här och vad är inte mysigare än att sitta ute och njuta av god mat. Jag hade främmande från Kalifornien igår och vi spenderade hela dagen utomhus i den vackra miljö som Jämtland och i detta fall Östersund/Frösön har att erbjuda. Solen sken men det blåste lite så det blev ljuvligt att vistas ute. Såg på min stegmätare att vi faktiskt gick över en mil sammanlagt.








På Stocke-Titt på vackra Frösön finns möjlighet att ha med sig sin egen mat och sitta ute i solen. Sagt och gjort, där plockade vi upp vår picknick-mat. I detta fall en smarrig paj med skinka, smakrik ost, purjo och paprika. En omelett med skagenröra, sallad och härlig iskall vattenmelon

I det här inlägget får du receptet på pajen och i ett senare inlägget kommer receptet på den ljuvliga omeletten med skagen. Jag gör omelettsmeten lite matigare så att den håller ihop bättre och blir fantastiskt god. Små knep med mycket lite insats från kocken 😉

Den här pajen har ett pajskal som inte bara är nyttigt utan helt fa…

Omelettrulle med ljuvlig skagenröra

Vad sägs om en ljuvligt god skagen med en fluffig omelett som omsveper härligheten? Sååå gott!!
Ni får ursäkta fotot som absolut inte gör rättvisa av hur gott detta är.

Den här omeletten är en lite matigare och i mitt tycke godare variant än vanlig omelett och passar dessutom utmärkt att göra goda rullar med olika fyllningar i. Perfekt att ha med i picknick-korgen eller på buffébordet. Den här tillsammans med min paprika- ost- och skinkpaj mättar enkelt 4 personer.
Jag fick så med beröm på vår picknick när jag serverade detta och vi åt tills vi var sprickfärdiga. Men allt tog slut, till sista smulan.

Tänk på att använda ekologiska produkter, allra helst citronen som du även ska använda skalet av. De oekologiska är besprutade med nervgift.

Omelett:
4 ägg
2 msk majonnäs, hemgjord eller Hellmans
Herbamare örtsalt, peppar
Smör till stekning
Vispa ihop ägg med majonnäsen. Det gör inget om det inte blir en helt slät smet. Krydda. Smält smör i en stekpanna. Häll i smeten och låt omeletten sakta s…

Ljuvlig torsk i paket, ugnsstekt

Det här är en lyxigare variant av torsk i foliepaket. En symfoni av smaker och skyn är så gudagod. Mosa potatisen i den och njuuuut!! Riktig bjudmat, eller helglyx.  Ekologiska varor, även kryddorna.
4 port = 4 fiskpaket

Sås:
1 tsk citronpeppar
3 dl grädde
1 1/4 dl vitt vin
1-1½ fiskbuljongtärning
1½ tsk rivet citronskal
½ purjolök i skivor ( dela den på längden så du får med det gröna. Det gröna innehåller mer näring och ger massor av smak)


Koka ihop allt tills purjon börjat mjukna. Ställ åt sidan.

750 g fin torskfilé
80 ml grön pesto (halv liten burk)
65 g babyspenat
2 morötter
500 g medelstora potatisar
2 st stjälkar blekselleri
1 knippe grön sparris
½ fänkål
3 st plommontomater
Herbamare örtsalt
Citronpeppar
Ugnsfolie och smörpapper (inte bakplåtspapper)








Sätt ugnen på 200 grader

Strimla morötterna. Borsta och tvätta potatisen och skär den i kvartar, eller storlek av en munsbit. Skiva fänkål och och selleristjälkarna. Skär tomater och sparris i bitar. Ta 4 stora ark folie och lika stora ark smörpapper …