Fortsätt till huvudinnehåll

Sjögräs- & kikärtsbiffar med kall senapssås. Mat på 15 minuter.


Jag kan säga att det inte finns mycket jag inte tycker om inom mat, men med stor skam och huvudet nedböjt ska jag erkänna att kikärtor har aldrig varit något jag lärt mig att tycka om. De flesta jag känner verkar tycka om hummus och falafel. Har verkligen avundats dessa människor och gjort mitt allt för att verkligen lära mig gilla denna nyttiga lilla ärta.

Men vet ni att idag kom genombrottet. Jag var inne på ICA och där serverades smakprov på dessa små biffar. Jag blev helt förälskad och inte så lite paff. Längtade hem till spisen och för att få äta dessa små godingar med det som jag fantiserade ihop skulle smaka underbart till. Allt medan jag körde lilla shoppingbilen hem.
Slängde in matvarorna på respektive plats, tvättade händerna och satte igång. 15 minuter senare hade jag en så god maträtt och jag var lyrisk. Halvfärdig mat jag vet, men det här var fantastiskt.

3-4 port
  • 1 pkt ekologisk mix för sjögräs- & kikärtsburgare (Risenta). 
  • Rör ihop mixen med vatten enligt receptet på paketet. 
  • Smaksätt gärna med mald koriander och spiskummin.
  • Forma till 9 små biffar. Stek i massor av kokosolja. Biffarna ska få en härligt frasig yta. 
  • Servera med massor av romansallad samt strimlad vitkål och morötter samt rädisor och alfalfagroddar. Köper du ekologiska färdigstrimlade grönsaker så går det ännu snabbare. Ringla en underbart god kall senapssås över grönsakerna/salladen.

Sås: 0,5 dl eko creme fraiche, 2 msk majonnäs (Hellmans eller egengjord), 2 tsk eko dijonsenap (Inte I Love Eco's dijon som innehåller citronsyra). Såsen är så god så förbered dig på att kanske behöva göra dubbel sats.







Jag var lite osäker på om kikärtor hör till ketogensk kost , men det gör det om man lyssnar till Dr Bergs råd om denna kosthållning. Den lilla ärtan innehåller fantastiskt mycket näring samt resistent stärkelse vilket gör att blodsockret inte stiger. Sjögräs är också mycket näringstätt livsmedel med kalcium, järn, jod och magnesium.


Näring 100 g (Paketet innehåller 200 g, vilket räcker till 3-4 port och till ännu fler portioner om du väljer att äta endast en stycken och servera den med avokado. Se nedan.)
Fett 6 g
Kolhydrat 6 g
Fibrer 11 g
Protein 15 g
Salt 3,2 g
Biffarna innehåller dock soja och rismjöl, men jag kommer att äta biffarna i moderat mängd och inte alltför ofta. Kanske ska prova göra egna, med bättre bönor och annat mjöl.... Men som snabbmat så är det här betydligt, betydligt bättre än färdiglagade frysta matlådor från affären och hämtmat från Sibylla.

Eller varför inte äta den som en brunch med avokado. Mums!



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam