Fortsätt till huvudinnehåll

Sjögräs- & kikärtsbiffar med kall senapssås. Mat på 15 minuter.


Jag kan säga att det inte finns mycket jag inte tycker om inom mat, men med stor skam och huvudet nedböjt ska jag erkänna att kikärtor har aldrig varit något jag lärt mig att tycka om. De flesta jag känner verkar tycka om hummus och falafel. Har verkligen avundats dessa människor och gjort mitt allt för att verkligen lära mig gilla denna nyttiga lilla ärta.

Men vet ni att idag kom genombrottet. Jag var inne på ICA och där serverades smakprov på dessa små biffar. Jag blev helt förälskad och inte så lite paff. Längtade hem till spisen och för att få äta dessa små godingar med det som jag fantiserade ihop skulle smaka underbart till. Allt medan jag körde lilla shoppingbilen hem.
Slängde in matvarorna på respektive plats, tvättade händerna och satte igång. 15 minuter senare hade jag en så god maträtt och jag var lyrisk. Halvfärdig mat jag vet, men det här var fantastiskt.

3-4 port
  • 1 pkt ekologisk mix för sjögräs- & kikärtsburgare (Risenta). 
  • Rör ihop mixen med vatten enligt receptet på paketet. 
  • Smaksätt gärna med mald koriander och spiskummin.
  • Forma till 9 små biffar. Stek i massor av kokosolja. Biffarna ska få en härligt frasig yta. 
  • Servera med massor av romansallad samt strimlad vitkål och morötter samt rädisor och alfalfagroddar. Köper du ekologiska färdigstrimlade grönsaker så går det ännu snabbare. Ringla en underbart god kall senapssås över grönsakerna/salladen.

Sås: 0,5 dl eko creme fraiche, 2 msk majonnäs (Hellmans eller egengjord), 2 tsk eko dijonsenap (Inte I Love Eco's dijon som innehåller citronsyra). Såsen är så god så förbered dig på att kanske behöva göra dubbel sats.







Jag var lite osäker på om kikärtor hör till ketogensk kost , men det gör det om man lyssnar till Dr Bergs råd om denna kosthållning. Den lilla ärtan innehåller fantastiskt mycket näring samt resistent stärkelse vilket gör att blodsockret inte stiger. Sjögräs är också mycket näringstätt livsmedel med kalcium, järn, jod och magnesium.


Näring 100 g (Paketet innehåller 200 g, vilket räcker till 3-4 port och till ännu fler portioner om du väljer att äta endast en stycken och servera den med avokado. Se nedan.)
Fett 6 g
Kolhydrat 6 g
Fibrer 11 g
Protein 15 g
Salt 3,2 g
Biffarna innehåller dock soja och rismjöl, men jag kommer att äta biffarna i moderat mängd och inte alltför ofta. Kanske ska prova göra egna, med bättre bönor och annat mjöl.... Men som snabbmat så är det här betydligt, betydligt bättre än färdiglagade frysta matlådor från affären och hämtmat från Sibylla.

Eller varför inte äta den som en brunch med avokado. Mums!



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...

Plankstek - traditionell & fantastiskt god

Det blev plankstek hemma hos oss i helgen. Vi hade mycket att fira.... jag och Christer firade 7 år som par, min kusin som är inneboende hos mig fyllde år, samt att det var farsdag. Hade även en väninna på besök över helgen. Kunde inte blivit mysigare ☺️😊 Plankan gjordes på älg-innanlår i 3 cm tjocka skivor (200 g per skiva). Skivorna kryddades med örtsalt och peppar, stektes 1 min på var sida i mycket smör på hög värme. De fick sedan vila under smörpapper och folie. Det blir fantastiskt saftigt och mört samt fint rosafärgat. Rullade in sparris i bacon och stekte dem runt om. Sedan bryntes tomaterna med snittytan nedåt i pannan i fettet efter det stekta baconet. Potatismos av mjölig kokt potatis, äggula, mjölk, grädde, smör, riven västerbottenost, örtsalt och svartpeppar.  Allt lades på plankan (moset spritsas runt om). Smält smör och köttsaft ringlades över sparris och kött. In i ugnen 250 grader ca 12 min, eller tills mos-topparna fick vacker brun färg.  Tryf...