Nu är sommaren här och vad är inte mysigare än att sitta ute och njuta av god mat. Jag hade främmande från Kalifornien igår och vi spenderade hela dagen utomhus i den vackra miljö som Jämtland och i detta fall Östersund/Frösön har att erbjuda. Solen sken men det blåste lite så det blev ljuvligt att vistas ute. Såg på min stegmätare att vi faktiskt gick över en mil sammanlagt.
I det här inlägget får du receptet på pajen och i ett senare inlägget kommer receptet på den ljuvliga omeletten med skagen. Jag gör omelettsmeten lite matigare så att den håller ihop bättre och blir fantastiskt god. Små knep med mycket lite insats från kocken 😉
Den här pajen har ett pajskal som inte bara är nyttigt utan helt fantastiskt god. Som min vän sa efter att hon ätit sig mätt och började peta på kanterna i pajformen: -- "I just love the crust".
Det pajskalet har jag till alla mina matiga pajer och är så uppskattad även från yngre människor och "småfolk".
Hoppas nu att du får njuta av en härlig helg!
Ekologisk ingredienser
Pajskal:
2.5 dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
1 msk pofiber
0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig)
1 msk fiberhusk
50 g smör
0,5 tsk oraffinerat havssalt
1 ägg
Fyllning:
125 g i smör mjukstekt purjolök i skivor
50 g paprika, röd och gul
3 dl riven smakrik ost. Jag hade 50/50 av västerbottens- och prästost
Äggstanning:
3 ägg
3 dl mjölk
0,5 tsk oraffinerat havssalt
1 krm nymald svartpeppar
Gör såhär:
- Blanda allt till pajskalet utom äggen till en smulig massa, gärna i en matberedare. Tillsätt ägget och blanda ihop till en deg.
- Tryck ut degen i en pajform, ända upp i kanterna och förgrädda i 225 grader vanlig ugn i 8 min, eller tills den fått vacker färg och är spröd. Kanterna upptill brukar bli ganska mörka, men det gör inte för smaken. Låt pajskalet svalna och sänk ugnsvärmen till 200 grader
- Blanda allt till fyllningen och sprid ut jämt över pajskalet.
- Häll över äggblandningen
- Grädda ca 30-35 min tills äggstanningen stagnerat och fått vacker färg. Låt stå en stund innan servering.
Kommentarer
Skicka en kommentar