Fortsätt till huvudinnehåll

Raclette med ananasglaze och goda tillbehör


Hejhej! I helgen var vi i stugan och myste. Eldade i kaminen och åt gott. Raclette är ju riktigt mysigt men lite bortglömt. Populärt sådär på 80-talet. Härligt med en massa småplock och sitta länge och prata, dricka och äta. Perfekt bjudmat. Ursäkta fula bilder. Togs i mörker 🙈😊 



Den här gången hade vi inte så mycket småplock, men det räckte gott och väl. 
Jag gillar att ha en god köttbit till som jag steker fint rosa och ställer fram. Den här gången gjorde jag även en glaze som man kunde pensla på köttet vid bordet. Tzatziki, krossad potatis med smör och timjan, blandsallad med tunt strimlad vitkål, 2 ostar: Raclette och en ny favorit Kaltbach. 
Syltlökar och cornichons också naturligtvis, samt små tomater, paprika och skivor av päron att grilla. 
Vi hade skivor av älgbiff som bara stektes i förväg ca 3 min i mycket smör. Salt och peppar.


Kokt potatis som krossades med sked, på med klickar av örtsmör (smör, örtsalt och timjan), in i ugnen 225 grader ca 10-15 min. 
Glaze: 
3 vitlöksklyftor, pressade
1/2 röd lök, finhackad
1/2 msk avokadoolja
1 dl vatten 
1 dl ananasjuice 
1/4 dl teriyakisås
1 msk tamarisoja
1/4 dl äkta lönnsirap
2 msk pressad citron
1 msk whisky eller cognac 
1 stänk cayennepeppar 
Koka ihop sakta till sirapskonsistens
Smaka av. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att