Fortsätt till huvudinnehåll

Solrosburgare med butternut”bröd”, äpple & brysselkål/ vegetariskt



Heeeej! 
Här hemma håller jag på att slipa och måla möbler. Jättekul! .....  när det är klart. 
Har ett gammalt bord som jag ska byta bordsskiva på och måla vitt, om jag nu inte hinner ändra mig. Hade först tänkt mig en mörkare bordsskiva, men då blir det svårt om man vill använda duk någon gång. 
Mellan varven blir man ju hungrig och då må man ju käka lite. Hade köpt hem solrosburgare (eko gourmet) som jag även har skrivit om förut. Jag hittar mina på Coop. 


Till "bröd" stekte jag skivor av butternutpumpa. Pumpa är billigt nu och smaken gifter sig jättebra till dessa burgare. Jag använder då den smalare biten närmare skaftet som är utan kärnor. Skär biten i 1 cm tjocka skivor och skär bort skalet runt om skivorna. 

Gott till pumpan och den nötiga burgaren är lite sötma och syra i form av äpplen, pressad citron och mörk balsamvinäger. 
Smörstekt brysselkål, färsk vitkål, sallad i olika former samt salladslök fullbordar menyn. 

4 skivor buttetnutpumpa
Örtsalt, paprikapulver, vitlökspulver, korianderkrydda
Smör eller ghee
Ca 5 st brysselkål
1/2 äpple typ Pink Lady eller Royal Gala
1/2 tsk pressad citron (finns ekologisk på flaska)
1 tsk mörk balsamvinäger
2 solrosburgare

• Ansa brysselkålen och dela dem på hälften. Skär äpplet i bitar. Lägg äppelbitar i en liten skål och pressa över citron.
• Skiva pumpan i 1 cm tjocka skivor, skala och krydda med paprika, koriander, örtsalt och dofta över lite vitlökspulver. 
• Stek skivorna i ghee eller smör på strax under medelvärme sammanlagt ca 10-12 min tills de är mjuk men ändå har en fasthet i sig. Lägg åt sidan och gör ren pannan med papper.  
• Höj värmen lite. Stek brysselkålen i smör/ghee och krydda med örtsalt. När brysseln har fått fin färg så tillsätter du äppelbitarna med citronsaften. Låt vätskan koka in. 
• Tillsätt balsamvinäger och låt även den koka in. Ta upp och lägg åt sidan. 
• Gör ren pannan med papper och stek solrosburgarna enligt anvisning på paketet. 

Lägg en skiva pumpa på tallriken, lägg på burgaren och lite sallad. Lägg på en skiva härligt stekt pumpa som ett "hamburger-bröd" Servera med salladsmix, tunnstrimlad vitkål och salladslök. 

Värme & Kärlek 
Christina

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Ugnsrostade rödbetor med citronsmör

Ibland önskar man sig ju bara något lätt, vegetariskt eller något gott som tillbehör.  Det här åt vi i helgen och valde då att äta den som en egen liten rätt och tog då även rivna morötter till. Smöret smälte sakta ner över de varma rödbetorna. Åh Guuud så gott! Prova även som tillbehör till ex lax. Jag använde  osaltat smör och saltade det med ekologiskt örtsalt, eftersom det saltade smöret innehåller raffinerat salt som inte är hälsosamt. Väljer du ett saltat smör så välj då ekologiskt smör. Jag väntar och längtar till den dagen det kommer ett osaltat ekologiskt smör) Citronsmör: 1 port 1 msk osaltat smör   1½ tsk pressad citron 1 krm rivet skal av citron 1 pressad liten vitlöksklyfta 1 krm smulad torkad timjan örtsalt (herbamare eller trocomare) Rödbetor i ugn:.  Skala ekologiska rödbetor, så många du vill ha. Klyfta dem och droppa över lite olja. Krydda med örtsalt. Använder du extra virgine olivolja så rostar du dem långsamt i ugnen på 150-1...

Grymt goda pommes strips på kålrabbi

Ibland finns det bara sådär supergoda alternativ som gör att man aldrig behöver längta tillbaka till de mindre nyttiga "originalen". Vill man hellre fritera dessa så går det naturligtvis jättebra. Använd då avokadoolja, druvkärneolja eller kokosolja som alla har en hög rykpunkt, vilket gör att inga giftiga ångor bildas. Doppa dem gärna i arrowrot före friteringen. Salta och krydda efteråt. Jag har den här gången valt ugnen eftersom jag inte hade så mycket olja hemma och för att även ugnsrostade kålrabbistrips blir supergott. Det här tillbehöret kommer även dina barn att älska. Serverad till en god köttbit och kanske lite bea så går knappt att känna skillnad på vanliga strips och de här. Såhär gott kryddade blir de en riktig hit! Åh nu blir jag ju jättesugen. Man när klockan är över 21 på kvällen så blir det ingenting av med det snålvattnet... 😋 Kålrabbi Kokosolja Herbamare/Troccomare örtsalt Paprikapulver (Paprika är otroligt besprutat så använd ekologis...