Fortsätt till huvudinnehåll

Solrosburgare med butternut”bröd”, äpple & brysselkål/ vegetariskt



Heeeej! 
Här hemma håller jag på att slipa och måla möbler. Jättekul! .....  när det är klart. 
Har ett gammalt bord som jag ska byta bordsskiva på och måla vitt, om jag nu inte hinner ändra mig. Hade först tänkt mig en mörkare bordsskiva, men då blir det svårt om man vill använda duk någon gång. 
Mellan varven blir man ju hungrig och då må man ju käka lite. Hade köpt hem solrosburgare (eko gourmet) som jag även har skrivit om förut. Jag hittar mina på Coop. 


Till "bröd" stekte jag skivor av butternutpumpa. Pumpa är billigt nu och smaken gifter sig jättebra till dessa burgare. Jag använder då den smalare biten närmare skaftet som är utan kärnor. Skär biten i 1 cm tjocka skivor och skär bort skalet runt om skivorna. 

Gott till pumpan och den nötiga burgaren är lite sötma och syra i form av äpplen, pressad citron och mörk balsamvinäger. 
Smörstekt brysselkål, färsk vitkål, sallad i olika former samt salladslök fullbordar menyn. 

4 skivor buttetnutpumpa
Örtsalt, paprikapulver, vitlökspulver, korianderkrydda
Smör eller ghee
Ca 5 st brysselkål
1/2 äpple typ Pink Lady eller Royal Gala
1/2 tsk pressad citron (finns ekologisk på flaska)
1 tsk mörk balsamvinäger
2 solrosburgare

• Ansa brysselkålen och dela dem på hälften. Skär äpplet i bitar. Lägg äppelbitar i en liten skål och pressa över citron.
• Skiva pumpan i 1 cm tjocka skivor, skala och krydda med paprika, koriander, örtsalt och dofta över lite vitlökspulver. 
• Stek skivorna i ghee eller smör på strax under medelvärme sammanlagt ca 10-12 min tills de är mjuk men ändå har en fasthet i sig. Lägg åt sidan och gör ren pannan med papper.  
• Höj värmen lite. Stek brysselkålen i smör/ghee och krydda med örtsalt. När brysseln har fått fin färg så tillsätter du äppelbitarna med citronsaften. Låt vätskan koka in. 
• Tillsätt balsamvinäger och låt även den koka in. Ta upp och lägg åt sidan. 
• Gör ren pannan med papper och stek solrosburgarna enligt anvisning på paketet. 

Lägg en skiva pumpa på tallriken, lägg på burgaren och lite sallad. Lägg på en skiva härligt stekt pumpa som ett "hamburger-bröd" Servera med salladsmix, tunnstrimlad vitkål och salladslök. 

Värme & Kärlek 
Christina

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att