Fortsätt till huvudinnehåll

Krämig kyckling med kantareller och miso. Samt info om sojaprodukter



Alltså, den här kycklingen... krämig, rund, god och bland det godaste exempelvis till pasta i någon form. Rootpasta.se har många olika sorter av pasta gjord på konjaksrot som är nyttigt och gott. Det är kolhydratsfritt och gluten/spannmålsfritt.  Finns även i dagligvaruhandeln, men inte med olika sorter utan enbart som nudlar som även det går suvve. 
Se bara till att skölja dem jättenoga och torka sedan av dem på hushållspapper så de tar till sig såsen bättre. 

Jag tycker det är så roligt att sitta och fnula på recept och det här blev verkligen lyckat. 
Receptet innehåller grädde, men även kokosmjölk för att hålla mejerierna nere lite. För mycket mejerier är inte bra då det innehållet bl.a. tillväxthormonet IFG 1. 

De färska kantarellerna blir supergoda av att stekas i brynt smör och tillsätta lite soja på slutet av stektiden. 

Miso är fermenterade sojabönor och ger en fantastisk smak till grytor, soppor etc eftersom det ger den femte kryddan, den så kallade umamikryddan. 

Sojabönor äter jag mycket sällan p.g.a fytoöstrogener. Soja i vegetariska produkter såsom isolerat sojaprotein skyr jag som elden då det är riktigt ohälsosamt (tofu tex innehåller jättemycket kadmium), men edamamebönor och fermenterade sojabönor är bättre avseende antinäringsämnen såsom lektiner, saponiner och fytinsyra som finns i ofermenterade bönor. Fermenterade livsmedel är dessutom överlag nyttigare för kroppen.  

"Tillverkningen av isolerat sojaprotein som finns i många vegetariska köttersättningar och proteintillskott sker i livsmedelsfabriker där sojan först blandas med en alkalisk lösning för att avlägsna fibrerna. Därefter läggs massan i ett syrabad som sedan neutraliseras med en ny alkalisk lösning. Syratvätten görs i aluminiumtankar, vilket innebär att aluminium kan läcka ut i sojamassan. Massan sprejtorkas i höga temperaturer och varmpressas slutligen under högt tryck. Den höga temperaturen medför att proteinerna denatureras så att de blir svårare för kroppen att bryta ned. Det är anledningen till varför djur som föds upp på soja behöver tillskott av aminosyrorna lysin och metionin för normal tillväxt" [1]

G

Den goda såsen ska kokas ihop tills den blir krämig och smakrik. 

Recept för 3-4 port 

3 stor kycklingbröstfileer, i strimlor 
3/4 tsk örtsalt (Herbamare) 
1 krm svartpeppar, nymalen 
200 g färska kantareller 
Soja, gärna glutenfri tamarisoja 
2 vitlöksklyftor, pressad
3 soltorkade tomater, finhackade
1-2 tsk dijonsenap
2 1/2 tsk misopasta
2 ,5 dl grädde 
2,5 dl kokosmjölk (rosa tetra) 
3 tsk tomatpuré 
1/2 kycklingbuljongtärning 
1 tsk kycklingfond
1 tsk balsamvinäger
10 stora basilikablad, hackade

• Stek kantarellerna i ghee eller brynt smör. Tillsätt en skvätt soja och låt den steka in. 
• Häll grädde och kokosmjölk i en kastrull. 
• Tillsätt svampen, soltorkade tomater, vitlök, dijonsenap, buljong och misopasta. Låt puttra ihop. 
• Stek under tiden kycklingen i brynt smör eller ghee tills den fått fin färg runt om. Krydda under tillagningen med örtsalt och peppar. Lägg ner kycklingen i kastrullen. 
• Rör ner tomatpuré, balsamvinäger och fond. Låt puttra tills såsen blivit krämig och kycklingen färdiglagad  utan att vara torr. 
Smaka av
• Tillsätt hackad basilika. 

Smaklig måltid 😋

[1] https://www.greatlife.se/artiklar-och-fakta/ar-soja-bra-eller-daligt/

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...

Plankstek - traditionell & fantastiskt god

Det blev plankstek hemma hos oss i helgen. Vi hade mycket att fira.... jag och Christer firade 7 år som par, min kusin som är inneboende hos mig fyllde år, samt att det var farsdag. Hade även en väninna på besök över helgen. Kunde inte blivit mysigare ☺️😊 Plankan gjordes på älg-innanlår i 3 cm tjocka skivor (200 g per skiva). Skivorna kryddades med örtsalt och peppar, stektes 1 min på var sida i mycket smör på hög värme. De fick sedan vila under smörpapper och folie. Det blir fantastiskt saftigt och mört samt fint rosafärgat. Rullade in sparris i bacon och stekte dem runt om. Sedan bryntes tomaterna med snittytan nedåt i pannan i fettet efter det stekta baconet. Potatismos av mjölig kokt potatis, äggula, mjölk, grädde, smör, riven västerbottenost, örtsalt och svartpeppar.  Allt lades på plankan (moset spritsas runt om). Smält smör och köttsaft ringlades över sparris och kött. In i ugnen 250 grader ca 12 min, eller tills mos-topparna fick vacker brun färg.  Tryf...