Fortsätt till huvudinnehåll

Ruskigt god pumpasallad med currykyckling





Innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore
Har du kvar pumpa? Eller köper du pumpa extra billigt nu? De håller ju fantastiskt länge i kylskåpet. Det är ju en riktig hälsobomb med mängder av bl.a C-vitamin. Innehåller även niacin. Niacin är känd för att få igång ämnesomsättningen. Superlåga i kolhydrater. Enbart 4,4g / 100g. Visste du att vissa pumpor går utmärkt och är jättegoda att äta råa? 

Jag köper ofta butternutpumpa som jag har i grytor, ugnsrostat eller steker till perfektion (i mitt tycke) i stekpannan  Kryddningen är en del av det goda. 

I det här receptet har jag valt att grovriva pumpan i en sallad. Pumpa ger en pikant sötma som passar bra till lite kryddiga rätter. I detta fall curry, ruccola etc. Riven ger den även en saftighet som är helt oslagbar. Jag har bara angett ett mått som jag använde till min sallad, men du kan riva ner mycket mer om du vill. Du kan även tillsätta lite blötlagd (nyttigare så), sköljd, kokt och avrunnen quinoa (kokt i buljong blir den underbar) om du vill ha den ännu matigare. 


Ekologiska varor såklart! 😉 Även kryddorna.  
1 port 

100 g butternutpumpa
1 stjälk selleri
50 g gurka
50 g paprika, röd och gul/orange
2 nävar mixad sallad med färger (finns färdig i påsar) med ruccola
100 g kycklinginnerfiléer, eller bröstfileer som du skär ner i mindre bitar 
Örtsalt
nymalen svartpeppar
1 krm curry
Smör eller ghee att steka i 

Dressing:
1 msk extra virgine olivolja 
1/2 tsk ofiltrerad äppelcidervinäger


  • Skala och grovriv pumpan
  • Hacka selleristjälken fint
  • Skär gurkan i mindre bitar (går jättelätt om du kryssar gurkan medan den är hel och sedan bara skivar)
  • Hacka paprikan
  • Ta gärna bort senan i kycklingfilén. Krydda filéerna runtom med örtsalt, peppar och curry. 
  • Stek filéerna på svag värme så att kryddorna inte bränns, i smör eller ghee ca 6 min. 
  • Lägg upp filéerna på en skärbräda och snedskär dem i fina bitar. Är de fortfarande rosa så steker du på dem ca en minut till. Lägg ner dem i salladen. 
  • Ta även vara på köttsaften och kryddorna från skärbrädan (om kycklingen var färdig) och pannan och blanda ner detta i salladen
  • Tillsätt salladsmixen och dressingen. 
  • Blanda ihop riktigt noga och smaka av. 

Ghee är plättlätt att göra själv (se länk ovan) men finns även att köpa HÄR

OBS! Länkarna jag hänvisar till ger mig en pytteliten procent tillbaka i de fall ni handlar från dom (inget per klick) och går då till nytta för den tid och kostnad jag lägger ner på bloggen och som en extra service till er. Det är naturligtvis helt utan extra kostnad för er. 
De företag och produkter jag hänvisar till är alltid det jag kan stå för och vet är bra men ändå billiga. 

Värme & Kärlek
Christina

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...

Hoisinsås hemlagad

Hoisinsås är en sås som jag tycker är så användbar, både i och till asiatisk mat, men även till olika former av pulled chicken eller pulled beef.  Såsen är söt, salt och nötig. Mums!   Jag tycker dock att den köpta är för söt och innehåller raffinerat socker som jag håller mig ifrån.  Jag hittade för ett tag sedan ett recept på hoisinsås från Epicurious som jag brukar använda. I stort är det samma recept, med bara små pytteändringar. God så det förslår är den och faktiskt mer användbar än "vanlig" hoisin tycker jag.  Det här receptet kan även användas av den som är nötallergiker så man kan använda sesampasta (tahini) istället för jordnötssmör.  Ett kycklingrecept med denna fina sås kommer i nästa inlägg.  Använder du den som kall sås så kan du tillsätta pyttelite fiberhusk för att göra den lite mer gelé-ig, men inget måste.    1 msk misopasta (utan mjöl) 1 msk jordnötssmör eller sesampasta 4 msk tamaris...