Fortsätt till huvudinnehåll

Ruskigt god pumpasallad med currykyckling





Innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore
Har du kvar pumpa? Eller köper du pumpa extra billigt nu? De håller ju fantastiskt länge i kylskåpet. Det är ju en riktig hälsobomb med mängder av bl.a C-vitamin. Innehåller även niacin. Niacin är känd för att få igång ämnesomsättningen. Superlåga i kolhydrater. Enbart 4,4g / 100g. Visste du att vissa pumpor går utmärkt och är jättegoda att äta råa? 

Jag köper ofta butternutpumpa som jag har i grytor, ugnsrostat eller steker till perfektion (i mitt tycke) i stekpannan  Kryddningen är en del av det goda. 

I det här receptet har jag valt att grovriva pumpan i en sallad. Pumpa ger en pikant sötma som passar bra till lite kryddiga rätter. I detta fall curry, ruccola etc. Riven ger den även en saftighet som är helt oslagbar. Jag har bara angett ett mått som jag använde till min sallad, men du kan riva ner mycket mer om du vill. Du kan även tillsätta lite blötlagd (nyttigare så), sköljd, kokt och avrunnen quinoa (kokt i buljong blir den underbar) om du vill ha den ännu matigare. 


Ekologiska varor såklart! 😉 Även kryddorna.  
1 port 

100 g butternutpumpa
1 stjälk selleri
50 g gurka
50 g paprika, röd och gul/orange
2 nävar mixad sallad med färger (finns färdig i påsar) med ruccola
100 g kycklinginnerfiléer, eller bröstfileer som du skär ner i mindre bitar 
Örtsalt
nymalen svartpeppar
1 krm curry
Smör eller ghee att steka i 

Dressing:
1 msk extra virgine olivolja 
1/2 tsk ofiltrerad äppelcidervinäger


  • Skala och grovriv pumpan
  • Hacka selleristjälken fint
  • Skär gurkan i mindre bitar (går jättelätt om du kryssar gurkan medan den är hel och sedan bara skivar)
  • Hacka paprikan
  • Ta gärna bort senan i kycklingfilén. Krydda filéerna runtom med örtsalt, peppar och curry. 
  • Stek filéerna på svag värme så att kryddorna inte bränns, i smör eller ghee ca 6 min. 
  • Lägg upp filéerna på en skärbräda och snedskär dem i fina bitar. Är de fortfarande rosa så steker du på dem ca en minut till. Lägg ner dem i salladen. 
  • Ta även vara på köttsaften och kryddorna från skärbrädan (om kycklingen var färdig) och pannan och blanda ner detta i salladen
  • Tillsätt salladsmixen och dressingen. 
  • Blanda ihop riktigt noga och smaka av. 

Ghee är plättlätt att göra själv (se länk ovan) men finns även att köpa HÄR

OBS! Länkarna jag hänvisar till ger mig en pytteliten procent tillbaka i de fall ni handlar från dom (inget per klick) och går då till nytta för den tid och kostnad jag lägger ner på bloggen och som en extra service till er. Det är naturligtvis helt utan extra kostnad för er. 
De företag och produkter jag hänvisar till är alltid det jag kan stå för och vet är bra men ändå billiga. 

Värme & Kärlek
Christina

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...

Plankstek - traditionell & fantastiskt god

Det blev plankstek hemma hos oss i helgen. Vi hade mycket att fira.... jag och Christer firade 7 år som par, min kusin som är inneboende hos mig fyllde år, samt att det var farsdag. Hade även en väninna på besök över helgen. Kunde inte blivit mysigare ☺️😊 Plankan gjordes på älg-innanlår i 3 cm tjocka skivor (200 g per skiva). Skivorna kryddades med örtsalt och peppar, stektes 1 min på var sida i mycket smör på hög värme. De fick sedan vila under smörpapper och folie. Det blir fantastiskt saftigt och mört samt fint rosafärgat. Rullade in sparris i bacon och stekte dem runt om. Sedan bryntes tomaterna med snittytan nedåt i pannan i fettet efter det stekta baconet. Potatismos av mjölig kokt potatis, äggula, mjölk, grädde, smör, riven västerbottenost, örtsalt och svartpeppar.  Allt lades på plankan (moset spritsas runt om). Smält smör och köttsaft ringlades över sparris och kött. In i ugnen 250 grader ca 12 min, eller tills mos-topparna fick vacker brun färg.  Tryf...