Fortsätt till huvudinnehåll

Ruskigt god pumpasallad med currykyckling





Innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore
Har du kvar pumpa? Eller köper du pumpa extra billigt nu? De håller ju fantastiskt länge i kylskåpet. Det är ju en riktig hälsobomb med mängder av bl.a C-vitamin. Innehåller även niacin. Niacin är känd för att få igång ämnesomsättningen. Superlåga i kolhydrater. Enbart 4,4g / 100g. Visste du att vissa pumpor går utmärkt och är jättegoda att äta råa? 

Jag köper ofta butternutpumpa som jag har i grytor, ugnsrostat eller steker till perfektion (i mitt tycke) i stekpannan  Kryddningen är en del av det goda. 

I det här receptet har jag valt att grovriva pumpan i en sallad. Pumpa ger en pikant sötma som passar bra till lite kryddiga rätter. I detta fall curry, ruccola etc. Riven ger den även en saftighet som är helt oslagbar. Jag har bara angett ett mått som jag använde till min sallad, men du kan riva ner mycket mer om du vill. Du kan även tillsätta lite blötlagd (nyttigare så), sköljd, kokt och avrunnen quinoa (kokt i buljong blir den underbar) om du vill ha den ännu matigare. 


Ekologiska varor såklart! 😉 Även kryddorna.  
1 port 

100 g butternutpumpa
1 stjälk selleri
50 g gurka
50 g paprika, röd och gul/orange
2 nävar mixad sallad med färger (finns färdig i påsar) med ruccola
100 g kycklinginnerfiléer, eller bröstfileer som du skär ner i mindre bitar 
Örtsalt
nymalen svartpeppar
1 krm curry
Smör eller ghee att steka i 

Dressing:
1 msk extra virgine olivolja 
1/2 tsk ofiltrerad äppelcidervinäger


  • Skala och grovriv pumpan
  • Hacka selleristjälken fint
  • Skär gurkan i mindre bitar (går jättelätt om du kryssar gurkan medan den är hel och sedan bara skivar)
  • Hacka paprikan
  • Ta gärna bort senan i kycklingfilén. Krydda filéerna runtom med örtsalt, peppar och curry. 
  • Stek filéerna på svag värme så att kryddorna inte bränns, i smör eller ghee ca 6 min. 
  • Lägg upp filéerna på en skärbräda och snedskär dem i fina bitar. Är de fortfarande rosa så steker du på dem ca en minut till. Lägg ner dem i salladen. 
  • Ta även vara på köttsaften och kryddorna från skärbrädan (om kycklingen var färdig) och pannan och blanda ner detta i salladen
  • Tillsätt salladsmixen och dressingen. 
  • Blanda ihop riktigt noga och smaka av. 

Ghee är plättlätt att göra själv (se länk ovan) men finns även att köpa HÄR

OBS! Länkarna jag hänvisar till ger mig en pytteliten procent tillbaka i de fall ni handlar från dom (inget per klick) och går då till nytta för den tid och kostnad jag lägger ner på bloggen och som en extra service till er. Det är naturligtvis helt utan extra kostnad för er. 
De företag och produkter jag hänvisar till är alltid det jag kan stå för och vet är bra men ändå billiga. 

Värme & Kärlek
Christina

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att