Fortsätt till huvudinnehåll

Festmeny / Höstmeny





Hej på er! 
Hade en sån underbar fest i stugan för några väninnor i helgen. Rena pyjamaspartyt där vi satt uppe till 03.30. Vi var ändå glada och kvittrande pigga på morgonen till frukost. 

Vi åt gott och drack lika gott hela kvällen och natten. Jag bestämde mig för en riktigt höstlig meny. Man behöver inte alltid bjuda på oxfilé eller annan dyr mat. Lyxen kan vara enkel och att inkludera hederlig husmanskost som idag är lite bortglömd kan vara riktigt mysigt. Dock ska jag tillägga att det inte är någon meny för de som räknar kolhydrater. 

Som förrätt hade vi kantarelltoast. (Se recept nedan) Varmrätten var min baconlindade köttfärslimpa med ansjovis som hemlig ingrediens. Potatis och rostad pumpa samt 2 såser serverades till: rosépepparsås samt gräddsåsen som finns som ett enkelt recept tillsammans med köttfärslimpan. 
Till efterrätt hade vi ekologisk vaniljglass med varma hjortron. 
På nattkröken blev det päron med gräddädelost och karamelliserade valnötter (Se recept nedan). Karamelliseringen gjordes med äkta lönnsirap som inte ska höja blodsockret enl forskning. 

Det gick att göra så mycket i förväg: 
Kantarellstuvningen, hacka buttetnutpumpan, skala potatisen, hacka valnötter och göra smeten till köttfärslimpan och lägga den i formen färdig för ugnen samt att jag gjort rosepepparsåsen som bara behövde värmas. Skivade även brödet i förväg till toasten. 

Kantarellstuvning:

Ca 1 liter kantareller
4 schalottenlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 tsk cognac
2 tsk tamarisoja
3-4 tsk dijonsenap
2 dl grädde
1 dl creme fraiche
1 dl vitt vin
1 tsk viltfond 
1 dl finriven parmesanost
Örtsalt och nymalen peppar 
50 g brynt smör (ev lite extra smör till stekning av svampen) 


  • Stek svampen i torr het panna tills vätskan försvunnit och det börjar "poppa" i pannan. Sänk värmen. 
  • Tillsätt det brynta smöret, lök och vitlök och låt löken mjukna. 
  • Häll i cognac och låt den koka in i svampen. Tillsätt övriga ingredienser och rör ner osten sist av allt. 
Håll stuvningen varm medan du steker tunna brödskivor i lite smör. Toppa brödskivorna med stuvningen, slätbladig persilja och groddar. Lägg toasten på en bädd av sallad. 

Efterrätt/Natta-gott, Päron med ädelost och knäckiga valnötter:


  • Skär päron i skivor. 
  • Lägg på rejält med skivad gräddädelost. 
  • Koka lönnsirap med hackade valnötter till att det blir bubbligt och skeda det över ädelosten. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...