Fortsätt till huvudinnehåll

Festmeny / Höstmeny





Hej på er! 
Hade en sån underbar fest i stugan för några väninnor i helgen. Rena pyjamaspartyt där vi satt uppe till 03.30. Vi var ändå glada och kvittrande pigga på morgonen till frukost. 

Vi åt gott och drack lika gott hela kvällen och natten. Jag bestämde mig för en riktigt höstlig meny. Man behöver inte alltid bjuda på oxfilé eller annan dyr mat. Lyxen kan vara enkel och att inkludera hederlig husmanskost som idag är lite bortglömd kan vara riktigt mysigt. Dock ska jag tillägga att det inte är någon meny för de som räknar kolhydrater. 

Som förrätt hade vi kantarelltoast. (Se recept nedan) Varmrätten var min baconlindade köttfärslimpa med ansjovis som hemlig ingrediens. Potatis och rostad pumpa samt 2 såser serverades till: rosépepparsås samt gräddsåsen som finns som ett enkelt recept tillsammans med köttfärslimpan. 
Till efterrätt hade vi ekologisk vaniljglass med varma hjortron. 
På nattkröken blev det päron med gräddädelost och karamelliserade valnötter (Se recept nedan). Karamelliseringen gjordes med äkta lönnsirap som inte ska höja blodsockret enl forskning. 

Det gick att göra så mycket i förväg: 
Kantarellstuvningen, hacka buttetnutpumpan, skala potatisen, hacka valnötter och göra smeten till köttfärslimpan och lägga den i formen färdig för ugnen samt att jag gjort rosepepparsåsen som bara behövde värmas. Skivade även brödet i förväg till toasten. 

Kantarellstuvning:

Ca 1 liter kantareller
4 schalottenlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 tsk cognac
2 tsk tamarisoja
3-4 tsk dijonsenap
2 dl grädde
1 dl creme fraiche
1 dl vitt vin
1 tsk viltfond 
1 dl finriven parmesanost
Örtsalt och nymalen peppar 
50 g brynt smör (ev lite extra smör till stekning av svampen) 


  • Stek svampen i torr het panna tills vätskan försvunnit och det börjar "poppa" i pannan. Sänk värmen. 
  • Tillsätt det brynta smöret, lök och vitlök och låt löken mjukna. 
  • Häll i cognac och låt den koka in i svampen. Tillsätt övriga ingredienser och rör ner osten sist av allt. 
Håll stuvningen varm medan du steker tunna brödskivor i lite smör. Toppa brödskivorna med stuvningen, slätbladig persilja och groddar. Lägg toasten på en bädd av sallad. 

Efterrätt/Natta-gott, Päron med ädelost och knäckiga valnötter:


  • Skär päron i skivor. 
  • Lägg på rejält med skivad gräddädelost. 
  • Koka lönnsirap med hackade valnötter till att det blir bubbligt och skeda det över ädelosten. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Egengjord medicin på Älgört/älggräs

Har ni provat att plocka älgört, torka och dricka det som te? Fantastiskt ljuvligt gott och hjälper dig om du har huvudvärk, feber, ont i leder etc. Örten innehåller naturlig salicylsyra som liknar acetylsalicylsyran som finns i vissa värktabletter. Hur gör man då? Plocka dem och behåll även bladen. Äger du en tork så är ju det galant naturligtvis. Själv använder jag ugnen. Lägger ut dem på en plåt. Sätt ugnen på ca 40°- högst 50°. Håll ugnsluckan på glänt med hjälp av en träspade. Vänd på blommorna då och då. Akta så att de inte bränns, det händer mycket lätt. Doften som sprider sig i köket är helt ljuvlig. När blommor och blad är torra så knipsar du av blommorna och bladen från stjälkarna och lägger dem i en burk med tättslutande lock. Förvara mörkt. Håller då ca ett år. Ta ett par teskedar till en kopp vatten och låt stå tills det fått en gyllene gul nyans. Det kan tänkas att du behöver öka mängden allt eftersom p.g.a att effekten avtar lite ju äldre teet är. Nu har d...

Grymt goda pommes strips på kålrabbi

Ibland finns det bara sådär supergoda alternativ som gör att man aldrig behöver längta tillbaka till de mindre nyttiga "originalen". Vill man hellre fritera dessa så går det naturligtvis jättebra. Använd då avokadoolja, druvkärneolja eller kokosolja som alla har en hög rykpunkt, vilket gör att inga giftiga ångor bildas. Doppa dem gärna i arrowrot före friteringen. Salta och krydda efteråt. Jag har den här gången valt ugnen eftersom jag inte hade så mycket olja hemma och för att även ugnsrostade kålrabbistrips blir supergott. Det här tillbehöret kommer även dina barn att älska. Serverad till en god köttbit och kanske lite bea så går knappt att känna skillnad på vanliga strips och de här. Såhär gott kryddade blir de en riktig hit! Åh nu blir jag ju jättesugen. Man när klockan är över 21 på kvällen så blir det ingenting av med det snålvattnet... 😋 Kålrabbi Kokosolja Herbamare/Troccomare örtsalt Paprikapulver (Paprika är otroligt besprutat så använd ekologis...