Fortsätt till huvudinnehåll

Köttfärslimpa med bacon



En jätte-jättegod köttfärslimpa. Superenkel att göra och såsen/skyn gör sig i stort sett själv. Bara att tillsätta grädde till den sky som bildats. Onödigt gott! :)

Receptet kommer ursprungligen från  "koket.se", men jag gjorde om det lite för att passa oss som inte äter spannmål. 



Ugn 200°C     4 port

2 pkt bacon
1 stor eller 3 små gula lökar
4 ansjovisfiléer
2 msk ansjovisspad
1½ dl grädde + till skyn/såsen
1 ägg
smör till stekning
250 g älgfärs
250 g fläskfärs
1,5 tsk herbamare örtsalt eller annat oraffinerat havssalt
0,5 tsk nymortlad kryddpeppar



  1. Finhacka lök och fräs den mjuk tillsammans med kryddpeppar 
  2. Finhacka ansjovis
  3. Blanda älgfärs, fläskfärs, den mjukstekta löken med kryddpepparn, ansjovis, ansjovisspad, ägg, grädde, och salt. Arbeta inte för mycket, utan bara tills allt blivit blandat, annars blir köttfärslimpan "stabbig".

  1. Använd en rektangulär brödform/pastejform, och lägg baconskivorna omlott så att botten blir täckt. Låt baconet hänga över kanten med ca 10 cm. 
  2. Lägg i färsen och tryck ut den till ett jämt lager. 
  3. Vik över baconet som hänger över kanten, så att det blir ett paket med köttfärsen innanför baconskivorna. 

Grädda i mitten av ugnen i ca 45 min

Sila vätskan som bildats och tillsätt grädde till en god sky/sås.
Rårörda lingon är gott till.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Egengjord medicin på Älgört/älggräs

Har ni provat att plocka älgört, torka och dricka det som te? Fantastiskt ljuvligt gott och hjälper dig om du har huvudvärk, feber, ont i leder etc. Örten innehåller naturlig salicylsyra som liknar acetylsalicylsyran som finns i vissa värktabletter. Hur gör man då? Plocka dem och behåll även bladen. Äger du en tork så är ju det galant naturligtvis. Själv använder jag ugnen. Lägger ut dem på en plåt. Sätt ugnen på ca 40°- högst 50°. Håll ugnsluckan på glänt med hjälp av en träspade. Vänd på blommorna då och då. Akta så att de inte bränns, det händer mycket lätt. Doften som sprider sig i köket är helt ljuvlig. När blommor och blad är torra så knipsar du av blommorna och bladen från stjälkarna och lägger dem i en burk med tättslutande lock. Förvara mörkt. Håller då ca ett år. Ta ett par teskedar till en kopp vatten och låt stå tills det fått en gyllene gul nyans. Det kan tänkas att du behöver öka mängden allt eftersom p.g.a att effekten avtar lite ju äldre teet är. Nu har d...

Gudomligt god och krämig tacopaj. Glutenfri/LCHF

Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj! Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser.  Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen.  Ca 4 port Pajskal : 2.5 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk pofiber 0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig) 1 msk fiberhusk 50 g smör 0,5 tsk oraffi...