En jätte-jättegod köttfärslimpa. Superenkel att göra och såsen/skyn gör sig i stort sett själv. Bara att tillsätta grädde till den sky som bildats. Onödigt gott! :)
Receptet kommer ursprungligen från "koket.se", men jag gjorde om det lite för att passa oss som inte äter spannmål.
Ugn 200°C 4 port
2 pkt bacon
1 stor eller 3 små gula lökar
4 ansjovisfiléer
2 msk ansjovisspad
1½ dl grädde + till skyn/såsen
1 ägg
smör till stekning
250 g älgfärs
250 g fläskfärs
1,5 tsk herbamare örtsalt eller annat oraffinerat havssalt
0,5 tsk nymortlad kryddpeppar
- Finhacka lök och fräs den mjuk tillsammans med kryddpeppar
- Finhacka ansjovis
- Blanda älgfärs, fläskfärs, den mjukstekta löken med kryddpepparn, ansjovis, ansjovisspad, ägg, grädde, och salt. Arbeta inte för mycket, utan bara tills allt blivit blandat, annars blir köttfärslimpan "stabbig".
- Använd en rektangulär brödform/pastejform, och lägg baconskivorna omlott så att botten blir täckt. Låt baconet hänga över kanten med ca 10 cm.
- Lägg i färsen och tryck ut den till ett jämt lager.
- Vik över baconet som hänger över kanten, så att det blir ett paket med köttfärsen innanför baconskivorna.
Grädda i mitten av ugnen i ca 45 min
Sila vätskan som bildats och tillsätt grädde till en god sky/sås.
Rårörda lingon är gott till.
Kommentarer
Skicka en kommentar