Fortsätt till huvudinnehåll

Grymt god zucchini carbonara med citronsås, bacon & parmesan



Nu har vi haft födelsedagsfirande och invigt badtunnan i stugan. Tog med oss lite vin/öl och kröp ner i det varma vattnet. Alldeles mörkt, förutom våra lyktor. Alldeles, alldeles tyst är det här... förutom räven som var alldeles bredvid oss och skällde.

Till födelsedagsmiddag önskades min älgstek. Hade ytterlår som jag använde. Receptet på den jättegoda saftiga steken hittar du här.

Dagen innan hade vi zoodles med en grymt god citronsås med bacon och parmesan
Om du undrar vad zoodles är, så är det en zucchinipasta. Då använder man en liten apparat som man sätter zucchinin i. Sedan vrider man runt och ut kommer långa spagettin av zucchini. Har du inte en zoodles, så kan du göra bandspagetti med hjälp av en osthyvel.

Denna carbonara med smak av citron vill jag gärna ge er receptet på.

Viktigt att du använder ekologiska varor, speciellt när det gäller citronen, eftersom du ska använda skalet av den. Citroner är annars mycket giftbesprutade. Paprikor är även de hårt besprutade.

För extra smak och konsistens så blandade jag även i tomater och paprika. MUMS!

2 port

zucchini, valfri mängd. Gör spiraler eller hyvla den. Koka i högst 1 min i lättsaltat vatten. Låt rinna av väl. Sila av vattnet. Torka gärna även av "pastan" på hushållspapper. 
2 pkt bacon
1 liten gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 citron, rivet skal av
3 dl grädde
3 äggulor
1 tomat, i bitar
1½dl finriven parmesanost
paprika, ca 6 tunna ringar som sedan hackas
herbamare örtsalt, nymalen svartpeppar


  1. Fräs bacon, lök och vitlök
  2. Häll i grädde och låt puttra ihop
  3. Rör ner hälften av osten
  4. Tillsätt tomatbitarna
  5. Ta bort pannan från plattan
  6. Riv skalet från citronen, enbart det gula och rör ner det
  7. Vispa äggulorna lätt med en gaffel och rör noga ned den. Rör tills såsen börjar tjockna, men fortfarande är krämig
  8. Tillsätt resterande av osten
  9. Smaka av med örtsalt och svartpeppar
  10. Blanda ner paprikabitarna

Blanda såsen med zucchinin och häll upp på ett varmt fat. Strö över lite extra svartpeppar och servera bums.






Här är ljudet av vad vi tror är en räv. Eller vad kan det vara?








Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Egengjord medicin på Älgört/älggräs

Har ni provat att plocka älgört, torka och dricka det som te? Fantastiskt ljuvligt gott och hjälper dig om du har huvudvärk, feber, ont i leder etc. Örten innehåller naturlig salicylsyra som liknar acetylsalicylsyran som finns i vissa värktabletter. Hur gör man då? Plocka dem och behåll även bladen. Äger du en tork så är ju det galant naturligtvis. Själv använder jag ugnen. Lägger ut dem på en plåt. Sätt ugnen på ca 40°- högst 50°. Håll ugnsluckan på glänt med hjälp av en träspade. Vänd på blommorna då och då. Akta så att de inte bränns, det händer mycket lätt. Doften som sprider sig i köket är helt ljuvlig. När blommor och blad är torra så knipsar du av blommorna och bladen från stjälkarna och lägger dem i en burk med tättslutande lock. Förvara mörkt. Håller då ca ett år. Ta ett par teskedar till en kopp vatten och låt stå tills det fått en gyllene gul nyans. Det kan tänkas att du behöver öka mängden allt eftersom p.g.a att effekten avtar lite ju äldre teet är. Nu har d...

Gudomligt god och krämig tacopaj. Glutenfri/LCHF

Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj! Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser.  Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen.  Ca 4 port Pajskal : 2.5 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk pofiber 0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig) 1 msk fiberhusk 50 g smör 0,5 tsk oraffi...