Fortsätt till huvudinnehåll

Cashew- & kokoskyckling








Hejsan!
Är och har varit i Sthlm några dagar nu. Det har varit både jobbigt, med begravning av min systerson, men även ljusa, trevliga och härliga stunder med vänner. Dagar där vi gått på utställningar, ätit gott ute, lite roligt nattliv, samt sova-över-besök i min dotters lägenhet, där jag bor när jag är i Stockholm. Fantastiska dagar med lika många fantastiska vänner.
Allt varvat med arbete.

Jag älskar ju att laga mat, och kan jag få bjuda så är lyckan ännu större.
Just den här eftermiddagen fanns även en kille från Afghanistan med. Han åt med ett stort leende och sa att hans mamma brukade laga sån här mat, och att han hade längtat efter den så mycket.
Då blir man ju lyckligt glad ända ner i hjärteroten.

Mumsigt värre! Här kommer receptet.



4 port

1 kg kycklinginnerfiléer
herbamare örtsalt, nymalen svartpeppar
400 ml kokosmjölk (en burk)
3 dl cashewmjölk. Superbra och mest hälsosam om du gör din egen. Annars köp den som är utan socker
1.5 stora gula lökar, strimlade
0,5 tsk kanel
1 tsk mald gurkmeja
1 st fond du chef kycklingbuljong, eller ännu hellre egengjord fond/gelatin som du gjort från benbuljong
0,5 dl hackad färsk koriander
3 krm sambal oelek

Krydda kycklingfiléerna med salt/örtsalt och svartpeppar
Stek dem sakta på låg-medelvärme i olivolja utan att ta för mycket färg. De ska bara bli till hälften färdiga. Ställ åt sidan.
Blanda cashewmjölk, kanel, gurkmeja, koriander, sambal oelek och strimlad lök med fonden i en större kastrull. Låt småkoka tills löken mjuknat
Häll i kokosmjölken och tillsätt kycklingen
Låt småkoka tills kycklingen är färdig

Jag serverade detta med glasnudlar som jag kryddade upp med lite örtsalt, samt en mixsallad.
Häll massor av den goda såsen över glasnudlarna.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Den ultimata och godaste Janssons frestelsen

God morgon på er! Nu närmar sig julen och det här blir kanske mitt sista inlägg innan tomten kommer 😉. Kanske, kanske hinner jag med ett till.... Om ni går in under etiketten Jul så hittar ni fler goda recept. Missa inte min goda senapssill . Janssons frestelse är något som bara MÅSTE stå på julbordet. Förut har jag gjort min Jansson på traditionellt vis och det har ju blivit gott. Jag har även provat att tillaga den med mindre kolhydrater där jag bytt bort en del potatis mot rättika och kålrabbi. Men va tusan, det är jul en gång om året och då vill jag verkligen ha en "riktig" Jansson.  Nu tror jag nästan att jag har gjort den godaste och ultimata gratängen som bara är helt ljuvlig. Krämigare går ej att få och smaken är gudagod.  Vad är då hemligheten?  Jo.... jag steker löken innan vilket även gör så att vattnet i löken dunstar, använder mjölig potatis, skär potatisen i inte alltför smala strimlor, kokar upp grädden med ansjovisspadet innan jag...

Julskinkan kokas i plastförpackningen

Jag talade ju sist om hur gott det är att koka sin egen ekologiska julskinka.  Nu har jag läst något som fick mig att tänka till lite extra. Visste ni att de färdigkokta julskinkorna kokas i den plastförpackningen som den ligger i? Det säger sig ju självt egentligen när jag tänker efter, eftersom även buljongen bildas färdigt i påsen, Men vad innehåller den plasten?  Det jag vet är att fett drar ur plastens innehåll och den hamnar då i buljongen och skinkan. Det känns liksom ännu värre när plasten hettas upp/kokas. Det här verkar ju vara ytterligare ett anledning till att koka sin egen skinka. Kanske helst att få tag på en färsk ekologisk skinka som inte legat i plast över huvud taget.  Tar man färsk eller eko/KRAV-skinka så slipper man dessutom nitritet som tillsätts som konservering samt för att köttet ska få en tilltalande rosa färg, så löljgt egentligen. Naturligt kött är grått - sådetså. Nitrosaminer (nitrit omvandlas till nitrosaminer i magen) kan även g...