Fortsätt till huvudinnehåll

Cashew- & kokoskyckling








Hejsan!
Är och har varit i Sthlm några dagar nu. Det har varit både jobbigt, med begravning av min systerson, men även ljusa, trevliga och härliga stunder med vänner. Dagar där vi gått på utställningar, ätit gott ute, lite roligt nattliv, samt sova-över-besök i min dotters lägenhet, där jag bor när jag är i Stockholm. Fantastiska dagar med lika många fantastiska vänner.
Allt varvat med arbete.

Jag älskar ju att laga mat, och kan jag få bjuda så är lyckan ännu större.
Just den här eftermiddagen fanns även en kille från Afghanistan med. Han åt med ett stort leende och sa att hans mamma brukade laga sån här mat, och att han hade längtat efter den så mycket.
Då blir man ju lyckligt glad ända ner i hjärteroten.

Mumsigt värre! Här kommer receptet.



4 port

1 kg kycklinginnerfiléer
herbamare örtsalt, nymalen svartpeppar
400 ml kokosmjölk (en burk)
3 dl cashewmjölk. Superbra och mest hälsosam om du gör din egen. Annars köp den som är utan socker
1.5 stora gula lökar, strimlade
0,5 tsk kanel
1 tsk mald gurkmeja
1 st fond du chef kycklingbuljong, eller ännu hellre egengjord fond/gelatin som du gjort från benbuljong
0,5 dl hackad färsk koriander
3 krm sambal oelek

Krydda kycklingfiléerna med salt/örtsalt och svartpeppar
Stek dem sakta på låg-medelvärme i olivolja utan att ta för mycket färg. De ska bara bli till hälften färdiga. Ställ åt sidan.
Blanda cashewmjölk, kanel, gurkmeja, koriander, sambal oelek och strimlad lök med fonden i en större kastrull. Låt småkoka tills löken mjuknat
Häll i kokosmjölken och tillsätt kycklingen
Låt småkoka tills kycklingen är färdig

Jag serverade detta med glasnudlar som jag kryddade upp med lite örtsalt, samt en mixsallad.
Häll massor av den goda såsen över glasnudlarna.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...

Plankstek - traditionell & fantastiskt god

Det blev plankstek hemma hos oss i helgen. Vi hade mycket att fira.... jag och Christer firade 7 år som par, min kusin som är inneboende hos mig fyllde år, samt att det var farsdag. Hade även en väninna på besök över helgen. Kunde inte blivit mysigare ☺️😊 Plankan gjordes på älg-innanlår i 3 cm tjocka skivor (200 g per skiva). Skivorna kryddades med örtsalt och peppar, stektes 1 min på var sida i mycket smör på hög värme. De fick sedan vila under smörpapper och folie. Det blir fantastiskt saftigt och mört samt fint rosafärgat. Rullade in sparris i bacon och stekte dem runt om. Sedan bryntes tomaterna med snittytan nedåt i pannan i fettet efter det stekta baconet. Potatismos av mjölig kokt potatis, äggula, mjölk, grädde, smör, riven västerbottenost, örtsalt och svartpeppar.  Allt lades på plankan (moset spritsas runt om). Smält smör och köttsaft ringlades över sparris och kött. In i ugnen 250 grader ca 12 min, eller tills mos-topparna fick vacker brun färg.  Tryf...