Fortsätt till huvudinnehåll

Cashew- & kokoskyckling








Hejsan!
Är och har varit i Sthlm några dagar nu. Det har varit både jobbigt, med begravning av min systerson, men även ljusa, trevliga och härliga stunder med vänner. Dagar där vi gått på utställningar, ätit gott ute, lite roligt nattliv, samt sova-över-besök i min dotters lägenhet, där jag bor när jag är i Stockholm. Fantastiska dagar med lika många fantastiska vänner.
Allt varvat med arbete.

Jag älskar ju att laga mat, och kan jag få bjuda så är lyckan ännu större.
Just den här eftermiddagen fanns även en kille från Afghanistan med. Han åt med ett stort leende och sa att hans mamma brukade laga sån här mat, och att han hade längtat efter den så mycket.
Då blir man ju lyckligt glad ända ner i hjärteroten.

Mumsigt värre! Här kommer receptet.



4 port

1 kg kycklinginnerfiléer
herbamare örtsalt, nymalen svartpeppar
400 ml kokosmjölk (en burk)
3 dl cashewmjölk. Superbra och mest hälsosam om du gör din egen. Annars köp den som är utan socker
1.5 stora gula lökar, strimlade
0,5 tsk kanel
1 tsk mald gurkmeja
1 st fond du chef kycklingbuljong, eller ännu hellre egengjord fond/gelatin som du gjort från benbuljong
0,5 dl hackad färsk koriander
3 krm sambal oelek

Krydda kycklingfiléerna med salt/örtsalt och svartpeppar
Stek dem sakta på låg-medelvärme i olivolja utan att ta för mycket färg. De ska bara bli till hälften färdiga. Ställ åt sidan.
Blanda cashewmjölk, kanel, gurkmeja, koriander, sambal oelek och strimlad lök med fonden i en större kastrull. Låt småkoka tills löken mjuknat
Häll i kokosmjölken och tillsätt kycklingen
Låt småkoka tills kycklingen är färdig

Jag serverade detta med glasnudlar som jag kryddade upp med lite örtsalt, samt en mixsallad.
Häll massor av den goda såsen över glasnudlarna.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu. 
Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.  

Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gått många processer för att bli doftlös.

För att återgå till Airfryern så var jag naturligtvis tvungen att kolla vad den var gjord av. Jag menar, är man l…

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife



Hejhej!

Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉

Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du HÄR och HÄR

Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort....

Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och ICA:s. Jag vänt…

Rödvinssås á la Mannerström

Den här rödvinssåsen har inget socker i sig och är fylligt god.
Passar utmärkt till allt kött (utom fläsk)
Den har jag alltid till min underbara lammstek. Mmmhmm :)

Endera gör du egen fond, men jag fuskar till det och gör den på kalvfond som jag späder ut till 3 dl buljong. (Det står på flaska hur man späder)

3 dl rödvin
2 schalottenlökar, hackade
1 lagerblad
1 kvist timjan
peppar (jag tog nymalen vitpeppar)
3 dl hemlagad kalvfond, eller utblandad färdig fond
salt 
1 msk rödvinsvinäger
1 msk smör


Häll upp rödvin och tillsätt löken, timjan, lagerblad och pepparLåt såsen reduceras tills den börjat tjocknaTillsätt då fonden och koka ihop ytterligare Smaka av. Behöver såsen mer syra så tillsätter du mer rödvinsvinägerMontera ihop såsen med smörSila avTips! Jag tar ibland även i en liten klick (ca ½-1 msk) tomatpuré (ekologisk såklart) i början innan reduceringen av såsen. Det gör såsen lite rundare i smaken tycker jag. Men prova gärna utan först.