Fortsätt till huvudinnehåll

Omelett Palett. Färgsprakande knäckig vit- & rödkålsomelett



Visst är det så att man även äter med ögonen? Denna skapelse är vacker att titta på under tiden man äter. Jag tror att man bättre koncentrerar sig på maten man äter, om den är likt ögongodis. Man ska ju inte utöva någon annan aktivitet under tiden man äter, utan verkligen njuta av maten som serveras. Det gör även att man inte överäter.
Ju fler färger som din mat har, desto fler näringsämnen får du i dig. Så gå loss i köket! :)

Jag använder som vanligt enbart ekologiska varor. Paprika vet ni... oj, så besprutad den annars är...



2 sprättägg
2 msk kokosmjölk, extra creamy
1 tsk vatten
örtsalt, nymalen svartpeppar
2 salladslökar, finhackade. Finhacka även de gröna fina stjälkarna, men spara dem till senare
vitkål, i strimlor
rödkål, i strimlor
paprika i skivor, olika färger, varav gul är mest vitaminrik.
smör till stekning


  • Vispa upp ägg med kokosmjölk och vatten. Krydda med örtsalt och peppar
  • Stek vit- och rödkål och lök i smör tills den börjar bli lite knäckigt brun, men inte bränd.
  • Krydda med örtsalt och svartpeppar
  • Lägg på paprikaskivorna. Spara några till dekoration
  • Häll över äggblandningen


  • Rör om så att grönsakerna och äggblandningen fördelas jämt i pannan
  • Vicka pannan mellan varven och lyft omeletten på kanterna, så att omelettsmeten kan rinna in under, till botten av pannan
  • Låt omeletten stagnera på svag värme


  • Strössla det gröna från salladslöken över omeletten. 
Det gröna har massor av klorofyll. Det renar och avgiftar blodet eftersom klorofyll har utrensande och renande effekter.


Vill du ha en matigare omelett så kan du även strö krossade chiafrön över skapelsen. Jag brukar köra mina frön snabbt i en mixer. Busenkelt!



För att klorofyllet i gröna grönsaker ska kunna bli aktivt, så behövs det intas tillsammans med fett, eftersom det är fettlösligt.
Det är därför viktigt att du använder det gröna bladverket på t.ex en purjolök. Det är där som det nyttigaste på purjolöken finns.

Värme & Kärlek
Christina

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Den ultimata och godaste Janssons frestelsen

God morgon på er! Nu närmar sig julen och det här blir kanske mitt sista inlägg innan tomten kommer 😉. Kanske, kanske hinner jag med ett till.... Om ni går in under etiketten Jul så hittar ni fler goda recept. Missa inte min goda senapssill . Janssons frestelse är något som bara MÅSTE stå på julbordet. Förut har jag gjort min Jansson på traditionellt vis och det har ju blivit gott. Jag har även provat att tillaga den med mindre kolhydrater där jag bytt bort en del potatis mot rättika och kålrabbi. Men va tusan, det är jul en gång om året och då vill jag verkligen ha en "riktig" Jansson.  Nu tror jag nästan att jag har gjort den godaste och ultimata gratängen som bara är helt ljuvlig. Krämigare går ej att få och smaken är gudagod.  Vad är då hemligheten?  Jo.... jag steker löken innan vilket även gör så att vattnet i löken dunstar, använder mjölig potatis, skär potatisen i inte alltför smala strimlor, kokar upp grädden med ansjovisspadet innan jag...

Julskinkan kokas i plastförpackningen

Jag talade ju sist om hur gott det är att koka sin egen ekologiska julskinka.  Nu har jag läst något som fick mig att tänka till lite extra. Visste ni att de färdigkokta julskinkorna kokas i den plastförpackningen som den ligger i? Det säger sig ju självt egentligen när jag tänker efter, eftersom även buljongen bildas färdigt i påsen, Men vad innehåller den plasten?  Det jag vet är att fett drar ur plastens innehåll och den hamnar då i buljongen och skinkan. Det känns liksom ännu värre när plasten hettas upp/kokas. Det här verkar ju vara ytterligare ett anledning till att koka sin egen skinka. Kanske helst att få tag på en färsk ekologisk skinka som inte legat i plast över huvud taget.  Tar man färsk eller eko/KRAV-skinka så slipper man dessutom nitritet som tillsätts som konservering samt för att köttet ska få en tilltalande rosa färg, så löljgt egentligen. Naturligt kött är grått - sådetså. Nitrosaminer (nitrit omvandlas till nitrosaminer i magen) kan även g...