Fortsätt till huvudinnehåll

Nästan ingen mat hemma, kan bli en hel måltid

Tänk..vad gör man när kylen, frysen och skafferiet gapar tomt, förutom på nån lite salladsbit, ett par ägg och man har glömt att handla?
Ja det är då som kreativiteten får komma fram. Ta det som finns helt enkelt. Trolla lite...

Min morgon började således med en suck när jag öppnade kylen.

1 st pak choi, 
1 bit purjo, 
chili, 
1 dl kokosmjölk...
åsså ett par ägg. 

Halleluja... hittade en bit gurka också.  Ja det var det som råttorna lämnat kvar till mig.

Tog bort rotstocken från salladen (pak choi) och skar upp den i bitar
Skivade purjo och chili
Stekte detta i smör tills bladen på pak choi blivit prassligt goda och purjon mjuk. Kryddade med örtsalt

Lite gurka och bladpersilja som jag hade fryst in fick bli det lilla extra. Strödde på lite krossade chiafrön också för mättnadens skull.

Här hade jag kunnat nöja mig, men jag hade ju ägg och kokosmjölk, och dumt att inte använda det med. Så jag vispade ihop 2 ägg med 2 msk kokosmjölk örtsalt och vitpeppar som jag sedan stekte till äggröra.

Frukost i magen och helnöjd!Ikväll blir det mat med vänner. Ska in i köket och förbereda lite nu. Lite småplock är alltid mysigt.
Uppdatering på den middagen kommer i övermorgon

Det här är bara ett litet exempel på hur man kan få ihop något på mycket små medel.
Jag har alltid behövt trolla med mat, eftersom jag och min dotter under många år (efter jag lade ner mitt företag) levde enbart på min lön, som varierade pga att jag hade olika vikariat, utan några garantier under många långa år. Spara det lilla jag kunde så att jag visste att vi även nästa månad skulle klara oss. Det är så livet är för många som bor i en liten ort med ont om arbeten, sjukskrivna, är pensionärer eller lever på existensminimum.  Och fasta arbeten växer inte på träd.
Men min dotter gick aldrig hungrig.
Sedan förändrades allt när vi flyttade och jag fick fast tjänst som hudterapeut.
Ni som följt mig vet även att jag bytt arbete (med samma chef som jag hade som hudterapeut).

Håller på att läsa extra kurser på kvällarna. Har gått igenom en diplomerad kurs i näringslära och är nu inne på viktminskning. Även den diplomerad. Sååå roligt och läraren är kunnig och ovanligt nog inte fettskrämd, så inga lättprodukter. Oraffinerat förespråkas och info vilka fetter som är ok till matlagning v/s kalla.... m.m. m.m. Mycket av det som gås igenom i kurserna är jag redan insatt i, men roligt ändå och bra att få diplom på det. Kurserna är på engelska, så det är i sig en utmaning och jag har fullt upp med att hinna lyssna, anteckna och svara på frågor.

Jag jobbar ju som digital assistent där vi har fantastiska e-kurser inom olika områden (kolla min sida längst upp här på E-kursportaler, och klicka dig in, så ser du vad vi har). De kurser vi erbjuder gör du när och var du vill, och i din egen takt. Kunskap kan vi aldrig få för mycket av och är en trygghet. Sedan är det ju så fantastiskt kul när man hittar en kurs inom områden som man älskar och vill lära sig mer om.

Härlig helg på er!

Värme och kärlek
Christina
Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu. 
Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.  

Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gått många processer för att bli doftlös.

För att återgå till Airfryern så var jag naturligtvis tvungen att kolla vad den var gjord av. Jag menar, är man l…

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för GreatlifeHejhej!

Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉

Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du HÄR och HÄR

Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort....

Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och ICA:s. Jag vänt…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…