Fortsätt till huvudinnehåll

Nästan ingen mat hemma, kan bli en hel måltid

Tänk..vad gör man när kylen, frysen och skafferiet gapar tomt, förutom på nån lite salladsbit, ett par ägg och man har glömt att handla?
Ja det är då som kreativiteten får komma fram. Ta det som finns helt enkelt. Trolla lite...

Min morgon började således med en suck när jag öppnade kylen.

1 st pak choi, 
1 bit purjo, 
chili, 
1 dl kokosmjölk...
åsså ett par ägg. 

Halleluja... hittade en bit gurka också.  Ja det var det som råttorna lämnat kvar till mig.

Tog bort rotstocken från salladen (pak choi) och skar upp den i bitar
Skivade purjo och chili
Stekte detta i smör tills bladen på pak choi blivit prassligt goda och purjon mjuk. Kryddade med örtsalt

Lite gurka och bladpersilja som jag hade fryst in fick bli det lilla extra. Strödde på lite krossade chiafrön också för mättnadens skull.

Här hade jag kunnat nöja mig, men jag hade ju ägg och kokosmjölk, och dumt att inte använda det med. Så jag vispade ihop 2 ägg med 2 msk kokosmjölk örtsalt och vitpeppar som jag sedan stekte till äggröra.

Frukost i magen och helnöjd!



Ikväll blir det mat med vänner. Ska in i köket och förbereda lite nu. Lite småplock är alltid mysigt.
Uppdatering på den middagen kommer i övermorgon

Det här är bara ett litet exempel på hur man kan få ihop något på mycket små medel.
Jag har alltid behövt trolla med mat, eftersom jag och min dotter under många år (efter jag lade ner mitt företag) levde enbart på min lön, som varierade pga att jag hade olika vikariat, utan några garantier under många långa år. Spara det lilla jag kunde så att jag visste att vi även nästa månad skulle klara oss. Det är så livet är för många som bor i en liten ort med ont om arbeten, sjukskrivna, är pensionärer eller lever på existensminimum.  Och fasta arbeten växer inte på träd.
Men min dotter gick aldrig hungrig.
Sedan förändrades allt när vi flyttade och jag fick fast tjänst som hudterapeut.
Ni som följt mig vet även att jag bytt arbete (med samma chef som jag hade som hudterapeut).

Håller på att läsa extra kurser på kvällarna. Har gått igenom en diplomerad kurs i näringslära och är nu inne på viktminskning. Även den diplomerad. Sååå roligt och läraren är kunnig och ovanligt nog inte fettskrämd, så inga lättprodukter. Oraffinerat förespråkas och info vilka fetter som är ok till matlagning v/s kalla.... m.m. m.m. Mycket av det som gås igenom i kurserna är jag redan insatt i, men roligt ändå och bra att få diplom på det. Kurserna är på engelska, så det är i sig en utmaning och jag har fullt upp med att hinna lyssna, anteckna och svara på frågor.

Jag jobbar ju som digital assistent där vi har fantastiska e-kurser inom olika områden (kolla min sida längst upp här på E-kursportaler, och klicka dig in, så ser du vad vi har). De kurser vi erbjuder gör du när och var du vill, och i din egen takt. Kunskap kan vi aldrig få för mycket av och är en trygghet. Sedan är det ju så fantastiskt kul när man hittar en kurs inom områden som man älskar och vill lära sig mer om.

Härlig helg på er!

Värme och kärlek
Christina




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ört- & fetaostfyllda lammfärsspett med smörstekta kantareller, rostad pumpa & tomatsås

Ljuvlig helgmat när den är som bäst. Örterna med salvia, rivet citronskal, mynta, timjan och rosmarin är himmelskt tillsammans med lammet. Att lägga till äkta fetaost som förutom att ge en krämighet även höjer den magra lammfärsen, gör att man inte behöver vare sig ströbröd eller grädde.
Dessa lammspett gifter sig fantastiskt med butternutpumpa som rostats tillsammans med vitlök, lök, örtsalt och svartpeppar.
Servera spetten på en bädd av tomatsås. Tomatsåsen gjorde jag enkel för att den inte ska överta smakerna av huvudrätten. Den här rätten är inte bara fantastiskt god utan dessutom är det ren hälsomat. Jag hade turen att få tag på ekologisk lammfärs till superpris. Så roligt att göra något riktigt lyxigt av den. Butternutpumpa är billig och de färska örterna brukar allt som oftast vara på extrapris i affärerna. Så det blev en ekonomisk festmåltid. En enkel färdig salladsmix till.... och lite gott i glasen. Jag nöjde mig med vatten - renat sådant och iskallt. 
Jag hade ekologiska…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…

Grön nyttig smoothie som smakar glass

Hej på er!
Här är det förkylt kan jag säga. Fy sån feber jag har haft, men nu är jag på återgång. Ska ha en liten tjejträff i morgon så jag sitter och planerar menyn för fullt. Sååå kul!!
Tänkte ha en massa smårätter, nästan som förrätter att mumsa på tills vi blir mätta. Goda drinkar, både alkoholfria och de med lite mer drag i. Det kommer att bli lite mindre hälsosamma val i vissa fall. Men så får det bli. Ekologiskt kör jag ändå alltid med.
Men nu kommer ett hälsosamt inlägg. Genom att fibrerna är med, i motsats till när man juicar så håller man blodsockret nere. Frukten och bären ger pektin. När man mixar det gröna och sönderfördelar det så frigörs näringen  i bladens celler mer effektivt än om du bara tuggar dem. Denna smoothie är så god, så god, gooood … smakar faktiskt lite glass. Drick den medan är iskall och härlig.
1 näve babyspenat 60 g mango ½ dl frysta jordgubbar 2 dl vatten 1 dl kokosmjölk 50 g skalad apelsin ½ nässelpulver
Mixa allt i en blender eller riktigt bra m…