Fortsätt till huvudinnehåll

Buffé: Vegetariska vårrullar, räkcocktail med vitlöksaioli och rhode island & Halloumi på rödbetsbädd serverad med citronsmör

Ååh mysiga helg! Så fantastiskt att få spendera en av de dagarna med finaste vännerna. Verkligen kvalitetstid.
Jag hade fixat lite smårätter. Vegetariskt förutom räkorna, och somliga skulle kanske även skippa osten. Det känns dock fräscht att skippa köttet ibland. Mycket av detta går att förbereda kvällen innan om man vill.

✤ Vi hade räkcocktail med vitlöksaioli och rhode island-dressing
✤ Vegetariska vårrullar med mandelsås, mango och mynta
✤ Halloumi med rödbetor och citronsmör


Hade köpt en liten flaska med Sassy som välkomstdrink. Den är inte starkare än en lättöl, och är en mousserande äppelmust. Mycket gott.

Jag kör ju som ni vet ekologiskt i allt som går.

3-4 pers gäller alla recept här nedan


Räkcocktail

1 pkt oskalade räkor
isbergssallad
2 knippor dill
½ knippe grön sparris
½ liten röd lök
citron

Vitlöksaioli
1 dl Hellmans majonnäs, om du inte gör egen
½ tsk pressad citron
2 vitlöksklyftor
2 krm dijonsenap


Rhode island:
1 dl majonnäs
1 msk chilisås
3/4 tsk tomatpuré
3/4 krm örtsalt
worcestershiresås
tabasco
1-2 tsk cognac (smaka dig fram)


Kvällen innan festen: 
  • Skala räkorna (glöm inte att även ta bort bajssträngen som sitter längs ryggraden) och lägg dem i en skål med kallt saltat vatten. Vattnet ska vara lika salt som havet. Se till att saltet lösts upp ordentligt
  • Lägg även i lite dill och citronskivor. Förvara i kylskåpet  
  • Gör vitlöksaiolin: Rör ihop majonnäs, pressade vitlöksklyftor, pressad citron, dijonsenap
  • Gör rhode island-såsen: Rör ihop majonnäs, chilisås, örtsalt, tomatpuré, några stänk tabasco och worcestershiresås, cognac. Förvara i kylskåpet 
  • Koka sparrisen i 1 min i lättsaltat vatten. Sila bort vattnet och lägg över sparrisen i iskallt vatten. Förvara i kylskåpet

Innan servering:
  • Hacka isbergssalladen och lägg den i botten av cocktailglaset. 
  • Finhacka löken
  • Skär sparrisen i bitar
  • Varva aioli, röd lök, sparris, räkor och rhode island i glaset. 
  • Toppa med räkor, sparrisknoppar, dillkvistar och gärna en tunn citronskiva.





Vegetariska vårrullar:

6 st rispapper
250 g rödkål
1 mango
1 avokado
½ msk färskpressad citron
3 salladslökar
½ kruka mynta

Mandelsås:
½ dl rostade mandlar
1/4-½ tsk sambal oelek
½ msk inlagd ingefära
1/4 dl tamarisoja (japansk soja utan gluten)
½ msk sesamolja
1/4 dl olivolja

Kvällen innan festen: 
  • Mixa allt till mandelsåsen, skiva rödkålen och blanda den med såsen. Förvara i kylen
  • Skär mangon i avlånga bitar och finstrimla löken. Förvara i kylen.

Några timmar innan festen: 
  • Ta 2 kökshanddukar som du blöter i vatten och kramar ur. Lägg den ena på arbetsbänken och den andra förslagsvis på en skärbräda
  • Skär avokadon i avlånga bitar och droppa över pressad citron
  • Fyll en vid skål med vatten. Doppa ett rispapper i vattnet ca 30 sek
  • Lägg rispapperet på kökshandduken
  • Lägg på en sträng med rödkål och fortsätt med mango, salladslök, avokado,och några myntablad i mitten av rispapperet
  • Vik in, tryck till lite och vik in kanterna. Rulla ihop till en rulle
  • Lägg rullen på den andra våta kökshandduken
  • Gör samma med resterande rispapper
  • Lägg dem lite isär, så att de inte klibbar ihop
  • Lägg den andra våta handduken över rullarna och förvara dem i kylen fram till servering. 
  • Servera med tamarisoja att dippa i

Recept: Ica buffé

Halloumi med rödbetor och citronsmör


Citronsmör:  
6 msk ekologiskt rumsvarmt smör
2  tsk pressad citron, eller mer
Rivet skal av 1 citron (få inte med det vita innanför skalet)
2 pressade vitlökar
3 krm torkad smulad timjan
lite finhackad röd chili
örtsalt

Kvällen innan festen: 

  • Rör ihop allt till citronsmöret. Forma smöret till "ägg" med hjälp av två skedar. Förvara i kylen








Halloumi med rödbetor:
2 pkt halloumiost
3-6 rödbetor
smör
honung
olivolja
örtsalt (herbamare), nymalen svartpeppar

1 pkt salladsmix


  • Koka rödbetorna i lättsaltat vatten. de ska fortfarande ha en en kärna kvar av lite tuggmotstånd
  • Massera bort skalet på dem
  • Skiva osten och stek den gyllene i smör 
  • Ringla lite honung över och krydda med svartpeppar
  • Lägg upp sallad och skivade varma rödbetor på ett serveringsfat. Krydda med örtsalt och ringla på lite olivolja. Lägg halloumin ovanpå. 
  • Servera genast tillsammans med citronsmöret



Dagen efter:

Det blev lite fyllning och rödbetor över. Perfekt till dagen efter.
Jag hade kycklingköttbullar som jag stekte upp tillsammans med röd- och vitkål. Smaksatte med tamarisoja och rörde sist ner resterna av rödkålen med mandelsåsen som blev över från fyllningen till vårrullarna. Serverade med rest av kokta rödbetor. 
Perfekt!







Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...

Hoisinsås hemlagad

Hoisinsås är en sås som jag tycker är så användbar, både i och till asiatisk mat, men även till olika former av pulled chicken eller pulled beef.  Såsen är söt, salt och nötig. Mums!   Jag tycker dock att den köpta är för söt och innehåller raffinerat socker som jag håller mig ifrån.  Jag hittade för ett tag sedan ett recept på hoisinsås från Epicurious som jag brukar använda. I stort är det samma recept, med bara små pytteändringar. God så det förslår är den och faktiskt mer användbar än "vanlig" hoisin tycker jag.  Det här receptet kan även användas av den som är nötallergiker så man kan använda sesampasta (tahini) istället för jordnötssmör.  Ett kycklingrecept med denna fina sås kommer i nästa inlägg.  Använder du den som kall sås så kan du tillsätta pyttelite fiberhusk för att göra den lite mer gelé-ig, men inget måste.    1 msk misopasta (utan mjöl) 1 msk jordnötssmör eller sesampasta 4 msk tamaris...