Buffé: Vegetariska vårrullar, räkcocktail med vitlöksaioli och rhode island & Halloumi på rödbetsbädd serverad med citronsmör
Ååh mysiga helg! Så fantastiskt att få spendera en av de dagarna med finaste vännerna. Verkligen kvalitetstid.
Jag hade fixat lite smårätter. Vegetariskt förutom räkorna, och somliga skulle kanske även skippa osten. Det känns dock fräscht att skippa köttet ibland. Mycket av detta går att förbereda kvällen innan om man vill.
✤ Vi hade räkcocktail med vitlöksaioli och rhode island-dressing
✤ Vegetariska vårrullar med mandelsås, mango och mynta
✤ Halloumi med rödbetor och citronsmör
Hade köpt en liten flaska med Sassy som välkomstdrink. Den är inte starkare än en lättöl, och är en mousserande äppelmust. Mycket gott.
Jag kör ju som ni vet ekologiskt i allt som går.
3-6 rödbetor
smör
honung
olivolja
örtsalt (herbamare), nymalen svartpeppar
1 pkt salladsmix
Jag hade fixat lite smårätter. Vegetariskt förutom räkorna, och somliga skulle kanske även skippa osten. Det känns dock fräscht att skippa köttet ibland. Mycket av detta går att förbereda kvällen innan om man vill.
✤ Vi hade räkcocktail med vitlöksaioli och rhode island-dressing
✤ Vegetariska vårrullar med mandelsås, mango och mynta
✤ Halloumi med rödbetor och citronsmör
Hade köpt en liten flaska med Sassy som välkomstdrink. Den är inte starkare än en lättöl, och är en mousserande äppelmust. Mycket gott.
Jag kör ju som ni vet ekologiskt i allt som går.
3-4 pers gäller alla recept här nedan
Räkcocktail
1 pkt oskalade räkor
isbergssallad
2 knippor dill
½ knippe grön sparris
½ liten röd lök
citron
Vitlöksaioli
1 dl Hellmans majonnäs, om du inte gör egen
½ tsk pressad citron
2 vitlöksklyftor
2 krm dijonsenap
Rhode island:
1 dl majonnäs
1 msk chilisås
3/4 tsk tomatpuré
3/4 krm örtsalt
worcestershiresås
tabasco
1-2 tsk cognac (smaka dig fram)
Kvällen innan festen:
- Skala räkorna (glöm inte att även ta bort bajssträngen som sitter längs ryggraden) och lägg dem i en skål med kallt saltat vatten. Vattnet ska vara lika salt som havet. Se till att saltet lösts upp ordentligt
- Lägg även i lite dill och citronskivor. Förvara i kylskåpet
- Gör vitlöksaiolin: Rör ihop majonnäs, pressade vitlöksklyftor, pressad citron, dijonsenap
- Gör rhode island-såsen: Rör ihop majonnäs, chilisås, örtsalt, tomatpuré, några stänk tabasco och worcestershiresås, cognac. Förvara i kylskåpet
- Koka sparrisen i 1 min i lättsaltat vatten. Sila bort vattnet och lägg över sparrisen i iskallt vatten. Förvara i kylskåpet
Innan servering:
- Hacka isbergssalladen och lägg den i botten av cocktailglaset.
- Finhacka löken
- Skär sparrisen i bitar
- Varva aioli, röd lök, sparris, räkor och rhode island i glaset.
- Toppa med räkor, sparrisknoppar, dillkvistar och gärna en tunn citronskiva.
Vegetariska vårrullar:
6 st rispapper
250 g rödkål
1 mango
1 avokado
½ msk färskpressad citron
3 salladslökar
½ kruka mynta
Mandelsås:
½ dl rostade mandlar
1/4-½ tsk sambal oelek
½ msk inlagd ingefära
1/4 dl tamarisoja (japansk soja utan gluten)
½ msk sesamolja
1/4 dl olivolja
Kvällen innan festen:
- Mixa allt till mandelsåsen, skiva rödkålen och blanda den med såsen. Förvara i kylen
- Skär mangon i avlånga bitar och finstrimla löken. Förvara i kylen.
Några timmar innan festen:
- Ta 2 kökshanddukar som du blöter i vatten och kramar ur. Lägg den ena på arbetsbänken och den andra förslagsvis på en skärbräda
- Skär avokadon i avlånga bitar och droppa över pressad citron
- Fyll en vid skål med vatten. Doppa ett rispapper i vattnet ca 30 sek
- Lägg rispapperet på kökshandduken
- Lägg på en sträng med rödkål och fortsätt med mango, salladslök, avokado,och några myntablad i mitten av rispapperet
- Vik in, tryck till lite och vik in kanterna. Rulla ihop till en rulle
- Lägg rullen på den andra våta kökshandduken
- Gör samma med resterande rispapper
- Lägg dem lite isär, så att de inte klibbar ihop
- Lägg den andra våta handduken över rullarna och förvara dem i kylen fram till servering.
- Servera med tamarisoja att dippa i
Recept: Ica buffé |
Halloumi med rödbetor och citronsmör
Citronsmör:
6 msk ekologiskt rumsvarmt smör
2 tsk pressad citron, eller mer
Rivet skal av 1 citron (få inte med det vita innanför skalet)
2 pressade vitlökar
3 krm torkad smulad timjan
lite finhackad röd chili
örtsalt
Kvällen innan festen:
Halloumi med rödbetor:
2 pkt halloumiost6 msk ekologiskt rumsvarmt smör
2 tsk pressad citron, eller mer
Rivet skal av 1 citron (få inte med det vita innanför skalet)
2 pressade vitlökar
3 krm torkad smulad timjan
lite finhackad röd chili
örtsalt
Kvällen innan festen:
- Rör ihop allt till citronsmöret. Forma smöret till "ägg" med hjälp av två skedar. Förvara i kylen
Halloumi med rödbetor:
3-6 rödbetor
smör
honung
olivolja
örtsalt (herbamare), nymalen svartpeppar
1 pkt salladsmix
- Koka rödbetorna i lättsaltat vatten. de ska fortfarande ha en en kärna kvar av lite tuggmotstånd
- Massera bort skalet på dem
- Skiva osten och stek den gyllene i smör
- Ringla lite honung över och krydda med svartpeppar
- Lägg upp sallad och skivade varma rödbetor på ett serveringsfat. Krydda med örtsalt och ringla på lite olivolja. Lägg halloumin ovanpå.
- Servera genast tillsammans med citronsmöret
Dagen efter:
Det blev lite fyllning och rödbetor över. Perfekt till dagen efter.
Jag hade kycklingköttbullar som jag stekte upp tillsammans med röd- och vitkål. Smaksatte med tamarisoja och rörde sist ner resterna av rödkålen med mandelsåsen som blev över från fyllningen till vårrullarna. Serverade med rest av kokta rödbetor.
Perfekt!
Kommentarer
Skicka en kommentar