Fortsätt till huvudinnehåll

Buffé: Vegetariska vårrullar, räkcocktail med vitlöksaioli och rhode island & Halloumi på rödbetsbädd serverad med citronsmör

Ååh mysiga helg! Så fantastiskt att få spendera en av de dagarna med finaste vännerna. Verkligen kvalitetstid.
Jag hade fixat lite smårätter. Vegetariskt förutom räkorna, och somliga skulle kanske även skippa osten. Det känns dock fräscht att skippa köttet ibland. Mycket av detta går att förbereda kvällen innan om man vill.

✤ Vi hade räkcocktail med vitlöksaioli och rhode island-dressing
✤ Vegetariska vårrullar med mandelsås, mango och mynta
✤ Halloumi med rödbetor och citronsmör


Hade köpt en liten flaska med Sassy som välkomstdrink. Den är inte starkare än en lättöl, och är en mousserande äppelmust. Mycket gott.

Jag kör ju som ni vet ekologiskt i allt som går.

3-4 pers gäller alla recept här nedan


Räkcocktail

1 pkt oskalade räkor
isbergssallad
2 knippor dill
½ knippe grön sparris
½ liten röd lök
citron

Vitlöksaioli
1 dl Hellmans majonnäs, om du inte gör egen
½ tsk pressad citron
2 vitlöksklyftor
2 krm dijonsenap


Rhode island:
1 dl majonnäs
1 msk chilisås
3/4 tsk tomatpuré
3/4 krm örtsalt
worcestershiresås
tabasco
1-2 tsk cognac (smaka dig fram)


Kvällen innan festen: 
  • Skala räkorna (glöm inte att även ta bort bajssträngen som sitter längs ryggraden) och lägg dem i en skål med kallt saltat vatten. Vattnet ska vara lika salt som havet. Se till att saltet lösts upp ordentligt
  • Lägg även i lite dill och citronskivor. Förvara i kylskåpet  
  • Gör vitlöksaiolin: Rör ihop majonnäs, pressade vitlöksklyftor, pressad citron, dijonsenap
  • Gör rhode island-såsen: Rör ihop majonnäs, chilisås, örtsalt, tomatpuré, några stänk tabasco och worcestershiresås, cognac. Förvara i kylskåpet 
  • Koka sparrisen i 1 min i lättsaltat vatten. Sila bort vattnet och lägg över sparrisen i iskallt vatten. Förvara i kylskåpet

Innan servering:
  • Hacka isbergssalladen och lägg den i botten av cocktailglaset. 
  • Finhacka löken
  • Skär sparrisen i bitar
  • Varva aioli, röd lök, sparris, räkor och rhode island i glaset. 
  • Toppa med räkor, sparrisknoppar, dillkvistar och gärna en tunn citronskiva.





Vegetariska vårrullar:

6 st rispapper
250 g rödkål
1 mango
1 avokado
½ msk färskpressad citron
3 salladslökar
½ kruka mynta

Mandelsås:
½ dl rostade mandlar
1/4-½ tsk sambal oelek
½ msk inlagd ingefära
1/4 dl tamarisoja (japansk soja utan gluten)
½ msk sesamolja
1/4 dl olivolja

Kvällen innan festen: 
  • Mixa allt till mandelsåsen, skiva rödkålen och blanda den med såsen. Förvara i kylen
  • Skär mangon i avlånga bitar och finstrimla löken. Förvara i kylen.

Några timmar innan festen: 
  • Ta 2 kökshanddukar som du blöter i vatten och kramar ur. Lägg den ena på arbetsbänken och den andra förslagsvis på en skärbräda
  • Skär avokadon i avlånga bitar och droppa över pressad citron
  • Fyll en vid skål med vatten. Doppa ett rispapper i vattnet ca 30 sek
  • Lägg rispapperet på kökshandduken
  • Lägg på en sträng med rödkål och fortsätt med mango, salladslök, avokado,och några myntablad i mitten av rispapperet
  • Vik in, tryck till lite och vik in kanterna. Rulla ihop till en rulle
  • Lägg rullen på den andra våta kökshandduken
  • Gör samma med resterande rispapper
  • Lägg dem lite isär, så att de inte klibbar ihop
  • Lägg den andra våta handduken över rullarna och förvara dem i kylen fram till servering. 
  • Servera med tamarisoja att dippa i

Recept: Ica buffé

Halloumi med rödbetor och citronsmör


Citronsmör:  
6 msk ekologiskt rumsvarmt smör
2  tsk pressad citron, eller mer
Rivet skal av 1 citron (få inte med det vita innanför skalet)
2 pressade vitlökar
3 krm torkad smulad timjan
lite finhackad röd chili
örtsalt

Kvällen innan festen: 

  • Rör ihop allt till citronsmöret. Forma smöret till "ägg" med hjälp av två skedar. Förvara i kylen








Halloumi med rödbetor:
2 pkt halloumiost
3-6 rödbetor
smör
honung
olivolja
örtsalt (herbamare), nymalen svartpeppar

1 pkt salladsmix


  • Koka rödbetorna i lättsaltat vatten. de ska fortfarande ha en en kärna kvar av lite tuggmotstånd
  • Massera bort skalet på dem
  • Skiva osten och stek den gyllene i smör 
  • Ringla lite honung över och krydda med svartpeppar
  • Lägg upp sallad och skivade varma rödbetor på ett serveringsfat. Krydda med örtsalt och ringla på lite olivolja. Lägg halloumin ovanpå. 
  • Servera genast tillsammans med citronsmöret



Dagen efter:

Det blev lite fyllning och rödbetor över. Perfekt till dagen efter.
Jag hade kycklingköttbullar som jag stekte upp tillsammans med röd- och vitkål. Smaksatte med tamarisoja och rörde sist ner resterna av rödkålen med mandelsåsen som blev över från fyllningen till vårrullarna. Serverade med rest av kokta rödbetor. 
Perfekt!







Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu. 
Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.  

Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gått många processer för att bli doftlös.

För att återgå till Airfryern så var jag naturligtvis tvungen att kolla vad den var gjord av. Jag menar, är man l…

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife



Hejhej!

Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉

Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du HÄR och HÄR

Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort....

Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och ICA:s. Jag vänt…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…