Fortsätt till huvudinnehåll

Buffé: Vegetariska vårrullar, räkcocktail med vitlöksaioli och rhode island & Halloumi på rödbetsbädd serverad med citronsmör

Ååh mysiga helg! Så fantastiskt att få spendera en av de dagarna med finaste vännerna. Verkligen kvalitetstid.
Jag hade fixat lite smårätter. Vegetariskt förutom räkorna, och somliga skulle kanske även skippa osten. Det känns dock fräscht att skippa köttet ibland. Mycket av detta går att förbereda kvällen innan om man vill.

✤ Vi hade räkcocktail med vitlöksaioli och rhode island-dressing
✤ Vegetariska vårrullar med mandelsås, mango och mynta
✤ Halloumi med rödbetor och citronsmör


Hade köpt en liten flaska med Sassy som välkomstdrink. Den är inte starkare än en lättöl, och är en mousserande äppelmust. Mycket gott.

Jag kör ju som ni vet ekologiskt i allt som går.

3-4 pers gäller alla recept här nedan


Räkcocktail

1 pkt oskalade räkor
isbergssallad
2 knippor dill
½ knippe grön sparris
½ liten röd lök
citron

Vitlöksaioli
1 dl Hellmans majonnäs, om du inte gör egen
½ tsk pressad citron
2 vitlöksklyftor
2 krm dijonsenap


Rhode island:
1 dl majonnäs
1 msk chilisås
3/4 tsk tomatpuré
3/4 krm örtsalt
worcestershiresås
tabasco
1-2 tsk cognac (smaka dig fram)


Kvällen innan festen: 
  • Skala räkorna (glöm inte att även ta bort bajssträngen som sitter längs ryggraden) och lägg dem i en skål med kallt saltat vatten. Vattnet ska vara lika salt som havet. Se till att saltet lösts upp ordentligt
  • Lägg även i lite dill och citronskivor. Förvara i kylskåpet  
  • Gör vitlöksaiolin: Rör ihop majonnäs, pressade vitlöksklyftor, pressad citron, dijonsenap
  • Gör rhode island-såsen: Rör ihop majonnäs, chilisås, örtsalt, tomatpuré, några stänk tabasco och worcestershiresås, cognac. Förvara i kylskåpet 
  • Koka sparrisen i 1 min i lättsaltat vatten. Sila bort vattnet och lägg över sparrisen i iskallt vatten. Förvara i kylskåpet

Innan servering:
  • Hacka isbergssalladen och lägg den i botten av cocktailglaset. 
  • Finhacka löken
  • Skär sparrisen i bitar
  • Varva aioli, röd lök, sparris, räkor och rhode island i glaset. 
  • Toppa med räkor, sparrisknoppar, dillkvistar och gärna en tunn citronskiva.





Vegetariska vårrullar:

6 st rispapper
250 g rödkål
1 mango
1 avokado
½ msk färskpressad citron
3 salladslökar
½ kruka mynta

Mandelsås:
½ dl rostade mandlar
1/4-½ tsk sambal oelek
½ msk inlagd ingefära
1/4 dl tamarisoja (japansk soja utan gluten)
½ msk sesamolja
1/4 dl olivolja

Kvällen innan festen: 
  • Mixa allt till mandelsåsen, skiva rödkålen och blanda den med såsen. Förvara i kylen
  • Skär mangon i avlånga bitar och finstrimla löken. Förvara i kylen.

Några timmar innan festen: 
  • Ta 2 kökshanddukar som du blöter i vatten och kramar ur. Lägg den ena på arbetsbänken och den andra förslagsvis på en skärbräda
  • Skär avokadon i avlånga bitar och droppa över pressad citron
  • Fyll en vid skål med vatten. Doppa ett rispapper i vattnet ca 30 sek
  • Lägg rispapperet på kökshandduken
  • Lägg på en sträng med rödkål och fortsätt med mango, salladslök, avokado,och några myntablad i mitten av rispapperet
  • Vik in, tryck till lite och vik in kanterna. Rulla ihop till en rulle
  • Lägg rullen på den andra våta kökshandduken
  • Gör samma med resterande rispapper
  • Lägg dem lite isär, så att de inte klibbar ihop
  • Lägg den andra våta handduken över rullarna och förvara dem i kylen fram till servering. 
  • Servera med tamarisoja att dippa i

Recept: Ica buffé

Halloumi med rödbetor och citronsmör


Citronsmör:  
6 msk ekologiskt rumsvarmt smör
2  tsk pressad citron, eller mer
Rivet skal av 1 citron (få inte med det vita innanför skalet)
2 pressade vitlökar
3 krm torkad smulad timjan
lite finhackad röd chili
örtsalt

Kvällen innan festen: 

  • Rör ihop allt till citronsmöret. Forma smöret till "ägg" med hjälp av två skedar. Förvara i kylen








Halloumi med rödbetor:
2 pkt halloumiost
3-6 rödbetor
smör
honung
olivolja
örtsalt (herbamare), nymalen svartpeppar

1 pkt salladsmix


  • Koka rödbetorna i lättsaltat vatten. de ska fortfarande ha en en kärna kvar av lite tuggmotstånd
  • Massera bort skalet på dem
  • Skiva osten och stek den gyllene i smör 
  • Ringla lite honung över och krydda med svartpeppar
  • Lägg upp sallad och skivade varma rödbetor på ett serveringsfat. Krydda med örtsalt och ringla på lite olivolja. Lägg halloumin ovanpå. 
  • Servera genast tillsammans med citronsmöret



Dagen efter:

Det blev lite fyllning och rödbetor över. Perfekt till dagen efter.
Jag hade kycklingköttbullar som jag stekte upp tillsammans med röd- och vitkål. Smaksatte med tamarisoja och rörde sist ner resterna av rödkålen med mandelsåsen som blev över från fyllningen till vårrullarna. Serverade med rest av kokta rödbetor. 
Perfekt!







Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Syrade grönsaker/Surkål

Det här är fantastisk för din maghälsa. De goda tarmbakterierna kommer att sjunga Haaaallelujah! 𝅘𝅥𝅲🎝😀🙏👏
Sedan jag började äta syrade grönsaker och probiotika varje dag så är halsbrännan ett minne blott. Jag riktigt känner hur magen bockar och tackar mig.
Det här är ett superenkelt recept. Går supersnabbt att göra, men dessvärre är väntan tills man får äta grönsakerna desto längre.
Jag väljer att tillsätta saltvatten, precis som man gör med många andra syrade grönsaker istället för att använda enbart salt och som man då därefter måste pressa vitkålen tills vätska kommer ut. Det här är ett enklare och snabbare sätt, samt att krispet i vitkålen stannar kvar. Så gott!

Missa inte receptet på min superduper-goda kimchi som jag lagt upp tidigare. Du hittar den lite längre ner här i inläggen, eller under etiketten ”grönsaker”. Den blir klar på bara några dagar och är minst liks nyttig.





Var noga med att använda ekologiska grönsaker för att få bästa resultat.
Effekter av surkål: Stimul…

Portimão

Oj! Nu börjar veckan ta slut här nere i Portugal. Igår åkte vi till  Portimão för att bada.

Så väldigt likt Albufeira där jag var med min syster och pappa för sisådär 30 år sedan. Helt fantastiskt med dessa klippformationer i havet, som rauker. Ni får förlåta dålig kvalitet på bilderna. 
Dagen innan tog vi en sväng i Vilamoura och marinan. Gjorde misstaget att äta där. Såg fint ut, var dyrt men smakade NADA!!! (Ingenting).



Jag valde stekta räkor med koriander och ris. Min mat var ändå hyfsad mot de som beställde in kött.  Men trevligt och mysigt hade vi i alla fall. 
I kväll ska vi dock äta på en äkta portugisisk restaurang. Där ska det visst vara ofantligt god mat och man kan få en tre-rätters för runt 100kr..
Nu ska visst värmen återkomma till Sverige, så hoppas att även ni får njuta  
Värme & Kärlek  Christina 

Grillade inlagda/marinerade paprikor. Godaste tillbehöret ever!

Har du provat att grilla och lägga in dina paprikor?
Om inte, då har du missat något suveränt gott. Visst, det finns grillad paprika på burk att köpa, men jag har inte hittat någon gjord på  ekologisk paprika (rätta mig gärna om jag har fel)
Ljuvligt på en köttbit, till grillat eller i din sallad eller pizza - ja på och till allt nästan. 
Varför ekologiska paprikor. Jo, för de är bland de mest besprutade grönsakerna. Det vill vi ju inte ha...

Av någon konstig anledning så har gula paprikor lättare för att släppa skalet efter grillningen. Men det gör inget om det blir lite skal kvar, så få inte panik om det sitter fast.
Jag använder Monini ekologisk olivolja. Alltså, den är såååå god. Doften är ljuvlig och fantastisk även på huden utan att lukta illa som jag tycker andra olivoljor kan göra.



Förvara dina grillade tomater kallt och mörkt. Olivolja blir grumlig när den förvaras kallt. Vill du så kan du ställa den en stund i rumstemperatur innan servering så blir den fin igen, men för smakens…