Fortsätt till huvudinnehåll

Frukost/Lunch och lista på de mest besprutade grönsakerna


Goddagens foodies! 
Åh vad jag har varit frånvarande. Mycket har hänt. Efter alla år som hudterapeut tar jag nu förmodligen steget in i en annan värld. Det är sååå spännande. Jag avslöjar mer när allt är klart 😊
Intresset och bloggandet gällande hälsosam mat och fin närande hudvård kommer jag naturligtvis att ha kvar. Mina kunskaper finns ju alltid där och jag uppdaterar mig ofta. Ni hittar mycket fint för huden och hälsosamma recept under respektive etikett till höger. Använde du mobil så klickar du på märket som ser ut såhär:  ☰ så kommer etiketterna fram.

Jag älskar ju frukost/lunch. Allra helst äter jag mängder av grönt. Du kanske vet att ju fler färger du har på tallriken desto nyttigare. Ekologiskt naturligtvis.
De mest besprutade grönsakerna är de här: 

1. Vindruvor
2. Bananer
3. Äpplen
4. Jordgubbar
5. Odlade blåbär
6. Nektariner
7. Persikor
8. Ananas
9. Broccoli
10. Kinakål
11. Selleri
12. Spenat
13. Paprika
14. Gurkor
15. Körsbärstomater
16. Ärtor
17. Potatis
18. Citrusfrukter
19. Sallad
20. Päron
21. Purjolök

Frukt är mer besprutade än grönsaker. 

Källa: köket.se

Topp tio mest besprutade livsmedel (globalt)

Jordgubbar
Spenat
Nektarin
Äpple
Vindruva
Persika
Körsbär
Päron
Tomat
Selleri

Topp tio minst besprutade livsmedel (globalt)

Avokado
Sötmajs
Ananas
Kål
Lök
Frysta ärtor
Papaya
Sparris
Mango
Aubergine

"Enligt Peter Bergkvist på Kemikalieinspektionen ligger potatis i topp tätt följt av lök och jordgubbar".

Källa: aktuellhallbarhet.se

Listorna är ju smart att markera och skriva ut.
Nu till en nyttig och supergod frukost/lunch fylld med näring. 
Du väljer själv mängd. Äggröra är ett valfritt tillägg, men ger både extra mättnad och ytterligare näring. Tänk vad härligt att bjuda på den här frullen när du har sova-över-vänner på besök 👏👏👏😋


Grönsaksröra:
Rödkål i strimlor
Stjälkselleri i fina små bitar
Champinjoner i skivor. 
Små tomater i kvartar
Purjolök av den mörkgröna delen i strimlor
Paprika, röd och gul i strimlor
Avokadoolja och smör till stekning
Örtsalt och peppar

Äggröra
2 ägg (frigående ute) 
1 dl kokosmjölk (rosa tetra) 
Några droppar worcestershiresås (ca 8 droppar)
Herbamare örtsalt och nymalen peppar
2 msk smör, rumsvarmt
Persilja


  1. Börja med att strimla och skiva grönsakerna. Vispa upp smeten till äggröran. 
  2. Värm upp oljan och tillsätt smör. 
  3. Stek först rödkål, selleri och svamp. När kålen blivit mjuk och champinjonerna fått lite färg tillsätter du resterande grönsaker. Salta och peppra. 
  4. Lägg åt sidan. 


  1. Vispa upp smeten till äggröran. Lägg 1 msk smör i pannan och häll ner smeten. 
  2. Rör hela tiden till äggröran börjar bli krämig. Ta pannan från plattan. Tillsätt resterande smör och rör tills äggröran är mjuk och krämig.
  3. Toppa med persilja  


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att