Fortsätt till huvudinnehåll

Frukost/Lunch och lista på de mest besprutade grönsakerna


Goddagens foodies! 
Åh vad jag har varit frånvarande. Mycket har hänt. Efter alla år som hudterapeut tar jag nu förmodligen steget in i en annan värld. Det är sååå spännande. Jag avslöjar mer när allt är klart 😊
Intresset och bloggandet gällande hälsosam mat och fin närande hudvård kommer jag naturligtvis att ha kvar. Mina kunskaper finns ju alltid där och jag uppdaterar mig ofta. Ni hittar mycket fint för huden och hälsosamma recept under respektive etikett till höger. Använde du mobil så klickar du på märket som ser ut såhär:  ☰ så kommer etiketterna fram.

Jag älskar ju frukost/lunch. Allra helst äter jag mängder av grönt. Du kanske vet att ju fler färger du har på tallriken desto nyttigare. Ekologiskt naturligtvis.
De mest besprutade grönsakerna är de här: 

1. Vindruvor
2. Bananer
3. Äpplen
4. Jordgubbar
5. Odlade blåbär
6. Nektariner
7. Persikor
8. Ananas
9. Broccoli
10. Kinakål
11. Selleri
12. Spenat
13. Paprika
14. Gurkor
15. Körsbärstomater
16. Ärtor
17. Potatis
18. Citrusfrukter
19. Sallad
20. Päron
21. Purjolök

Frukt är mer besprutade än grönsaker. 

Källa: köket.se

Topp tio mest besprutade livsmedel (globalt)

Jordgubbar
Spenat
Nektarin
Äpple
Vindruva
Persika
Körsbär
Päron
Tomat
Selleri

Topp tio minst besprutade livsmedel (globalt)

Avokado
Sötmajs
Ananas
Kål
Lök
Frysta ärtor
Papaya
Sparris
Mango
Aubergine

"Enligt Peter Bergkvist på Kemikalieinspektionen ligger potatis i topp tätt följt av lök och jordgubbar".

Källa: aktuellhallbarhet.se

Listorna är ju smart att markera och skriva ut.
Nu till en nyttig och supergod frukost/lunch fylld med näring. 
Du väljer själv mängd. Äggröra är ett valfritt tillägg, men ger både extra mättnad och ytterligare näring. Tänk vad härligt att bjuda på den här frullen när du har sova-över-vänner på besök 👏👏👏😋


Grönsaksröra:
Rödkål i strimlor
Stjälkselleri i fina små bitar
Champinjoner i skivor. 
Små tomater i kvartar
Purjolök av den mörkgröna delen i strimlor
Paprika, röd och gul i strimlor
Avokadoolja och smör till stekning
Örtsalt och peppar

Äggröra
2 ägg (frigående ute) 
1 dl kokosmjölk (rosa tetra) 
Några droppar worcestershiresås (ca 8 droppar)
Herbamare örtsalt och nymalen peppar
2 msk smör, rumsvarmt
Persilja


  1. Börja med att strimla och skiva grönsakerna. Vispa upp smeten till äggröran. 
  2. Värm upp oljan och tillsätt smör. 
  3. Stek först rödkål, selleri och svamp. När kålen blivit mjuk och champinjonerna fått lite färg tillsätter du resterande grönsaker. Salta och peppra. 
  4. Lägg åt sidan. 


  1. Vispa upp smeten till äggröran. Lägg 1 msk smör i pannan och häll ner smeten. 
  2. Rör hela tiden till äggröran börjar bli krämig. Ta pannan från plattan. Tillsätt resterande smör och rör tills äggröran är mjuk och krämig.
  3. Toppa med persilja  


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött...

Gudomligt god och krämig tacopaj. Glutenfri/LCHF

Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj! Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser.  Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen.  Ca 4 port Pajskal : 2.5 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk pofiber 0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig) 1 msk fiberhusk 50 g smör 0,5 tsk oraffi...