Dr Seb rekommenderar:
Dunderhonung - potent alltiallo-honung som helar dig inifrån
Gång på gång ser vi rubrikerna om den senaste supermaten som påstår sig att
hela oss inifrån och ut. Många av dessa superfoods är trender som
intensivt konsumeras under en period, medan andra består. Receptet som vi ska
kika på idag förlitar sig på fyra hörnstenar av hälsosamma livsmedel - de har
använts länge av många människor och har starkt stöd i många kulturer. De har
också starkt stöd av vetenskapen, och den kombinerade kraften av tradition och
vetenskap är svår att misstro.
Det här receptet i sig är
dessutom busenkelt att sno ihop. Knepet är att ge honungen tid att suga åt sig smak och essens från de
ingredienser som du för samman i honungen. Detta recept är alltså bäst att laga
med god framförhållning.
Användningsområdet för
den här honungen är bara begränsad till fantasin - några av oss på Dr Seb brukar till exempel
blanda ut det i teet (Vi låter då vattnet svalna av till ca 40 grader innan vi tillsätter dunderhonungen, för att bibehålla näringen i honungen), medan andra har använt det som pålägg och komplement till
marmelader och sylter på ostbrickan. Om man för tillfället är sjuk kan man äta
dunderhonungen rakt upp och ned med sked. Lås oss kolla närmre på de olika
ingredienserna för att se vad de egentligen gör i kroppen.
Honung
Honung är en av de äldsta
och mest vida spridda folkmedicinerna och har använts för att behandla diverse
åkommor världen runt under många århundraden. Det har också använts som ett
konserveringsmedel samt som naturligt godis. Honung är ett potent läkande
naturmedel - det innehåller antioxidanter som hjälper kroppen att hålla sig
hälsosam på cellnivå för att inte nämna en mindre mängd syror,
mineraler, proteiner, enzymer och vitaminer. Honungen verkar genom på
många plan - den är antiinflammatorisk, stöttar immunförsvaret och kan dessutom
verka både probiotiskt och antibakteriellt beroende på hur man använder den. Det
används bland annat för att hjälpa magproblem och astma.
En viktigt sak att ha i
bakhuvudet när du väljer din honung är att innehållet av antioxidanter kan
variera stort mellan olika sorters honung. Om möjligt bör du undersöka den
specifika blomma som bina har pollinerat som mest, då detta kan ge skillnader
så stora som 20 gånger.[note]Antioxidant
capacity and correlated capacity of 14 unifloral honeys - S. Frankel et al.[/note] Undersök om din
honung kommer från bin som har varit i kontakt med blandade blommor eller om de
kommer från bara en blomma. Det rekommenderas också att du köper
lokalproducerad, icke-pastöriserad honung för att få ut så mycket av din
dunderhonung som möjligt.
Vitlök
Vitlök är en produkt som
de flesta har hemma även när man inte är på gång att laga
dunderhonung. Det används för dess antibiotiska egenskaper, men har kliniskt
bevisats sänka blodtryck, kolesterol och glukoskoncentrationen. Det har också
visat sig i vissa hänseenden kunna motverka vissa typer av cancer.[note]Garlic:
Health benefits and actions - BioMedicine[/note] I det här
receptet bidrar vitlök till att ge ett lite matigare sting i honungen, vilket
ger den det breda användningsområde som den faktiskt har. Om du känner att
vitlök bäst hör hemma med mer salta smaker snarare än söta är det fritt fram
att hoppa över den här ingrediensen.
Salvia
Salvia är en ört vars arom
är mycket fräsch och uppiggande. Den kan ge en ren aromaterapeutisk effekt på
sinnet, men väl inne i kroppen är den också mycket potent. Forskning har visat
att salvia är en av de örter som i störst utsträckning har kunnat ha effekt på
vissa former av cancerogena celler.[note]Anti‐tumorigenic
activity of five culinary and medicinal herbs grown under greenhouse conditions
and their combination effects - Journal of the Science of Food and Agriculture[/note]
Detta innebär såklart
inte att man kan behandla cancer med den, utan illustrerar snarare den
antiinflammatoriska effekt den har i kroppen. Det är också en ört som passar
väl till att behandla förkylningar vid rinnig näsa och halsont.
Ingefära
Ingefära behöver kanske
inte introduktion - om du är intresserad av naturbehandlingar och huskurer är
du säkerligen bekant med med ingefärans egenskaper. Den här välkända aromatiska
roten har använts i folkmedicin i århundraden av otaliga olika kulturer.
Vetenskaplig forskning på ingefäran har visat att det kan minska inflammation
och ha en avslappnande effekt samt minska smärta. Ingefära är antioxidativt,
men man har ännu inte kunnat stärka vetenskapligt att den har en effekt på
människans celler när det väl har inmundigats.
Recept: Honung med
superingredienser
Du behöver:
- En burk att förvara honungen i, helst i
glas
- ca 400 g lokalproducerad raw-honung (det är
lättast att använda om det kommer i flytande form, men dessa kan vara
svårare att få tag på i raw-form, alltså kallslungad och då ej upphettad över 35-40 grader Celcius)
- ca 5 cm färsk ingefära
- Ett knippe färsk salvia
- Ca en klyfta vitlök, fler om så önskas
Instruktioner:
- Hacka ingefäran och vitlöken i grova bitar.
- Hacka salvian grovt och krossa den sedan
lätt för att få fram så mycket arom som möjligt.
- Fyll din burk med ingefära, vitlök och
salvia för att sedan täcka dem med honung. Rör om försiktigt. Undvik luftbubblor om möjligt.
- Låt honungen vila, helst minst en vecka.
Eftersom honungen är ett naturligt konserveringsmedel kommer det att hålla
länge!
Drseb.com är din
hälsoportal för information kopplad till kroppen och knoppen. Hitta fler recept
för hälsan i vår hälsoblogg.
Kommentarer
Skicka en kommentar