Fortsätt till huvudinnehåll

Gästblogginlägg från Dr Seb: Recept på Dunderhonung


Dr Seb rekommenderar: Dunderhonung - potent alltiallo-honung som helar dig inifrån

Gång på gång ser vi rubrikerna om den senaste supermaten som påstår sig att hela oss inifrån och ut. Många av dessa superfoods är trender som intensivt konsumeras under en period, medan andra består. Receptet som vi ska kika på idag förlitar sig på fyra hörnstenar av hälsosamma livsmedel - de har använts länge av många människor och har starkt stöd i många kulturer. De har också starkt stöd av vetenskapen, och den kombinerade kraften av tradition och vetenskap är svår att misstro.

Det här receptet i sig är dessutom busenkelt att sno ihop. Knepet är att ge honungen tid att suga åt sig smak och essens från de ingredienser som du för samman i honungen. Detta recept är alltså bäst att laga med god framförhållning.
Användningsområdet för den här honungen är bara begränsad till fantasin - några av oss på Dr Seb brukar till exempel blanda ut det i teet (Vi låter då vattnet svalna av till ca 40 grader innan vi tillsätter dunderhonungen, för att bibehålla näringen i honungen), medan andra har använt det som pålägg och komplement till marmelader och sylter på ostbrickan. Om man för tillfället är sjuk kan man äta dunderhonungen rakt upp och ned med sked. Lås oss kolla närmre på de olika ingredienserna för att se vad de egentligen gör i kroppen.

Honung
Honung är en av de äldsta och mest vida spridda folkmedicinerna och har använts för att behandla diverse åkommor världen runt under många århundraden. Det har också använts som ett konserveringsmedel samt som naturligt godis. Honung är ett potent läkande naturmedel - det innehåller antioxidanter som hjälper kroppen att hålla sig hälsosam på cellnivå för att inte nämna en mindre mängd syror, mineraler, proteiner, enzymer och vitaminer.  Honungen verkar genom på många plan - den är antiinflammatorisk, stöttar immunförsvaret och kan dessutom verka både probiotiskt och antibakteriellt beroende på hur man använder den. Det används bland annat för att hjälpa magproblem och astma.
En viktigt sak att ha i bakhuvudet när du väljer din honung är att innehållet av antioxidanter kan variera stort mellan olika sorters honung. Om möjligt bör du undersöka den specifika blomma som bina har pollinerat som mest, då detta kan ge skillnader så stora som 20 gånger.[note]Antioxidant capacity and correlated capacity of 14 unifloral honeys - S. Frankel et al.[/note] Undersök om din honung kommer från bin som har varit i kontakt med blandade blommor eller om de kommer från bara en blomma. Det rekommenderas också att du köper lokalproducerad, icke-pastöriserad honung för att få ut så mycket av din dunderhonung som möjligt.


Vitlök
Vitlök är en produkt som de flesta har hemma även när man inte är på gång att laga dunderhonung. Det används för dess antibiotiska egenskaper, men har kliniskt bevisats sänka blodtryck, kolesterol och glukoskoncentrationen. Det har också visat sig i vissa hänseenden kunna motverka vissa typer av cancer.[note]Garlic: Health benefits and actions - BioMedicine[/note] I det här receptet bidrar vitlök till att ge ett lite matigare sting i honungen, vilket ger den det breda användningsområde som den faktiskt har. Om du känner att vitlök bäst hör hemma med mer salta smaker snarare än söta är det fritt fram att hoppa över den här  ingrediensen.


Salvia
Salvia är en ört vars arom är mycket fräsch och uppiggande. Den kan ge en ren aromaterapeutisk effekt på sinnet, men väl inne i kroppen är den också mycket potent. Forskning har visat att salvia är en av de örter som i störst utsträckning har kunnat ha effekt på vissa former av cancerogena celler.[note]Anti‐tumorigenic activity of five culinary and medicinal herbs grown under greenhouse conditions and their combination effects - Journal of the Science of Food and Agriculture[/note]
Detta innebär såklart inte att man kan behandla cancer med den, utan illustrerar snarare den antiinflammatoriska effekt den har i kroppen. Det är också en ört som passar väl till att behandla förkylningar vid rinnig näsa och halsont.


Ingefära
Ingefära behöver kanske inte introduktion - om du är intresserad av naturbehandlingar och huskurer är du säkerligen bekant med med ingefärans egenskaper. Den här välkända aromatiska roten har använts i folkmedicin i århundraden av otaliga olika kulturer. Vetenskaplig forskning på ingefäran har visat att det kan minska inflammation och ha en avslappnande effekt samt minska smärta. Ingefära är antioxidativt, men man har ännu inte kunnat stärka vetenskapligt att den har en effekt på människans celler när det väl har inmundigats.
Recept: Honung med superingredienser
Du behöver:
  • En burk att förvara honungen i, helst i glas
  • ca 400 g lokalproducerad raw-honung (det är lättast att använda om det kommer i flytande form, men dessa kan vara svårare att få tag på i raw-form, alltså kallslungad och då ej upphettad över 35-40 grader Celcius)
  • ca 5 cm färsk ingefära
  • Ett knippe färsk salvia
  • Ca en klyfta vitlök, fler om så önskas
Instruktioner:
  1. Hacka ingefäran och vitlöken i grova bitar.
  2. Hacka salvian grovt och krossa den sedan lätt för att få fram så mycket arom som möjligt.
  3. Fyll din burk med ingefära, vitlök och salvia för att sedan täcka dem med honung. Rör om försiktigt. Undvik luftbubblor om möjligt.
  4. Låt honungen vila, helst minst en vecka. Eftersom honungen är ett naturligt konserveringsmedel kommer det att hålla länge!

Drseb.com är din hälsoportal för information kopplad till kroppen och knoppen. Hitta fler recept för hälsan i vår hälsoblogg.

Bilder: Pixabay

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och