Fortsätt till huvudinnehåll

Tre frukostar - Frasiga kikärtsbröd, krämigaste äggröran samt vegetarisk tallrik

Hej svejs kära bloggvänner!

Ibland vet man ju inte vad man ska hitta på till frukost. Fantasin har tagit semester och man står där och kliar sig i huvudet medan man försöker hitta något nytt och gott i kylskåpet eller skafferiet.
Här får ni förslag på tre enkla supergoda frukostar. Dessutom är de riktigt hälsosamma. Hoppas ni gillar dem.

EKOLOGISKT
Välj ekologiska produkter (förutom äggen som är bäst om de kommer från utegående höns, men inte fått ekologiskt foder som tyvärr innehåller toxiner).
Paprika är mycket besprutat, så välj absolut ekologisk där.

FIBRER OCH RESISTENT STÄRKELSE
Fiberhusk och kikärtor ger fibrer och resistent stärkelse. Resistent stärkelse ger näring till dina goda magbakterier och främjar hos många en viktnedgång samt en sänkning blodsockret.

Får du gaser av RS (prebiotika) så se till att du äter probiotika (goda bakterier) så att prebiotikan har något att mata. Är det dåligt med goda bakterier i magen (probiotika) så blir du gasig när du äter bönor, ärtor etc. Det tycker jag är en fin fingervisning om hur din mage mår och är då lätt att åtgärda. 

TRE FRUKOSTAR


Vegetarisk tallrik 
Kokt ägg, keso, avokado, salladslök, paprika samt färsk persilja. Krydda med Herbamare och en aning citronpeppar.



Brödet är superenkelt att göra och det är bara tiden i ugnen som tar lite tid. Billigt är det också och riktigt mättande.

Frasiga kikärtsbröd 6 st: 
1 tetra ekologiska kikärter med spad
2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 ½ msk äppelcidervinäger

Sätt ugnen på 200 grader. Mixa alla ingredienser (tillsammans med kikärtsspadet) riktigt noga med en stavmixer. Klicka ut på bakplåtsklädd plåt. Grädda 40 min i mitten av ugnen.

Om de mjuknat på ytan så kan du värma upp dem i ugnen på 200 grader tills de återfått sin frasiga yta igen, eller rosta dem i brödrosten. P.g.a den resistenta stärkelsen så bör du äta dem när de kallnat. 



Krämigaste äggröran 3 port.
5 ägg
1 dl grädde
50 g smör, viktigt att det är rumsvarmt
Gräslök
Herbamare, nymalen svartpeppar
(Ev grönkål, valfri mängd)

  • Vispa upp äggen med grädden. Krydda
  • Smält 30 g smör i en stekpanna
  • Häll i smeten och rör försiktigt tills den börjar stelna. Ta bort från spisplattan och fortsätt röra.
  • Tillsätt resterande smör och fortsätt röra tills den är äggröran är krämig och len.
  • Strö över klippt gräslök och servera förslagsvis med kräftstjärtar, nitritfritt bacon, sparris, svamp eller något annat frestande smaskigt.

I detta recept som är på bilden så stekte jag först grönkål som jag kryddat med herbamare, innan jag slog över äggsmeten. Riktigt nyttigt och gott.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Ugnsrostade rödbetor med citronsmör

Ibland önskar man sig ju bara något lätt, vegetariskt eller något gott som tillbehör.  Det här åt vi i helgen och valde då att äta den som en egen liten rätt och tog då även rivna morötter till. Smöret smälte sakta ner över de varma rödbetorna. Åh Guuud så gott! Prova även som tillbehör till ex lax. Jag använde  osaltat smör och saltade det med ekologiskt örtsalt, eftersom det saltade smöret innehåller raffinerat salt som inte är hälsosamt. Väljer du ett saltat smör så välj då ekologiskt smör. Jag väntar och längtar till den dagen det kommer ett osaltat ekologiskt smör) Citronsmör: 1 port 1 msk osaltat smör   1½ tsk pressad citron 1 krm rivet skal av citron 1 pressad liten vitlöksklyfta 1 krm smulad torkad timjan örtsalt (herbamare eller trocomare) Rödbetor i ugn:.  Skala ekologiska rödbetor, så många du vill ha. Klyfta dem och droppa över lite olja. Krydda med örtsalt. Använder du extra virgine olivolja så rostar du dem långsamt i ugnen på 150-1...

Grymt goda pommes strips på kålrabbi

Ibland finns det bara sådär supergoda alternativ som gör att man aldrig behöver längta tillbaka till de mindre nyttiga "originalen". Vill man hellre fritera dessa så går det naturligtvis jättebra. Använd då avokadoolja, druvkärneolja eller kokosolja som alla har en hög rykpunkt, vilket gör att inga giftiga ångor bildas. Doppa dem gärna i arrowrot före friteringen. Salta och krydda efteråt. Jag har den här gången valt ugnen eftersom jag inte hade så mycket olja hemma och för att även ugnsrostade kålrabbistrips blir supergott. Det här tillbehöret kommer även dina barn att älska. Serverad till en god köttbit och kanske lite bea så går knappt att känna skillnad på vanliga strips och de här. Såhär gott kryddade blir de en riktig hit! Åh nu blir jag ju jättesugen. Man när klockan är över 21 på kvällen så blir det ingenting av med det snålvattnet... 😋 Kålrabbi Kokosolja Herbamare/Troccomare örtsalt Paprikapulver (Paprika är otroligt besprutat så använd ekologis...