Fortsätt till huvudinnehåll

Tre frukostar - Frasiga kikärtsbröd, krämigaste äggröran samt vegetarisk tallrik

Hej svejs kära bloggvänner!

Ibland vet man ju inte vad man ska hitta på till frukost. Fantasin har tagit semester och man står där och kliar sig i huvudet medan man försöker hitta något nytt och gott i kylskåpet eller skafferiet.
Här får ni förslag på tre enkla supergoda frukostar. Dessutom är de riktigt hälsosamma. Hoppas ni gillar dem.

EKOLOGISKT
Välj ekologiska produkter (förutom äggen som är bäst om de kommer från utegående höns, men inte fått ekologiskt foder som tyvärr innehåller toxiner).
Paprika är mycket besprutat, så välj absolut ekologisk där.

FIBRER OCH RESISTENT STÄRKELSE
Fiberhusk och kikärtor ger fibrer och resistent stärkelse. Resistent stärkelse ger näring till dina goda magbakterier och främjar hos många en viktnedgång samt en sänkning blodsockret.

Får du gaser av RS (prebiotika) så se till att du äter probiotika (goda bakterier) så att prebiotikan har något att mata. Är det dåligt med goda bakterier i magen (probiotika) så blir du gasig när du äter bönor, ärtor etc. Det tycker jag är en fin fingervisning om hur din mage mår och är då lätt att åtgärda. 

TRE FRUKOSTAR


Vegetarisk tallrik 
Kokt ägg, keso, avokado, salladslök, paprika samt färsk persilja. Krydda med Herbamare och en aning citronpeppar.



Brödet är superenkelt att göra och det är bara tiden i ugnen som tar lite tid. Billigt är det också och riktigt mättande.

Frasiga kikärtsbröd 6 st: 
1 tetra ekologiska kikärter med spad
2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 ½ msk äppelcidervinäger

Sätt ugnen på 200 grader. Mixa alla ingredienser (tillsammans med kikärtsspadet) riktigt noga med en stavmixer. Klicka ut på bakplåtsklädd plåt. Grädda 40 min i mitten av ugnen.

Om de mjuknat på ytan så kan du värma upp dem i ugnen på 200 grader tills de återfått sin frasiga yta igen, eller rosta dem i brödrosten. P.g.a den resistenta stärkelsen så bör du äta dem när de kallnat. 



Krämigaste äggröran 3 port.
5 ägg
1 dl grädde
50 g smör, viktigt att det är rumsvarmt
Gräslök
Herbamare, nymalen svartpeppar
(Ev grönkål, valfri mängd)

  • Vispa upp äggen med grädden. Krydda
  • Smält 30 g smör i en stekpanna
  • Häll i smeten och rör försiktigt tills den börjar stelna. Ta bort från spisplattan och fortsätt röra.
  • Tillsätt resterande smör och fortsätt röra tills den är äggröran är krämig och len.
  • Strö över klippt gräslök och servera förslagsvis med kräftstjärtar, nitritfritt bacon, sparris, svamp eller något annat frestande smaskigt.

I detta recept som är på bilden så stekte jag först grönkål som jag kryddat med herbamare, innan jag slog över äggsmeten. Riktigt nyttigt och gott.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och