Fortsätt till huvudinnehåll

Ljuvligaste fisksoppan Low Carb LCHF

Hejsan i höstrugget!
Nu börjar visst vintern sitt intågande. Snön faller sakta utanför fönstret. Jag har gosat ner mig i soffan med en kopp te, en filt och tända värmeljus.
Helgen har varit underbar. Fredag kväll inleddes med en fantastiskt god fisksoppa som jag kommer att dela med mig receptet på här. Den är så gudagod! En maträtt som helt klart är en fantastisk bjudrätt.



Lördagen hade vi en liten middagsbjudning. Till förrätt hade vi smörgåssnittar med en god röra. Mycket uppskattad runt matbordet.
Brödet hade jag bakat i förväg och det är ett valnötsbröd som kommer från fantastiska kocken Birgitta Höglund.
På söndagen åkte vi till min hemby. Där ligger mina nära och kära, vilka inkluderar mor och far, syster och bror samt min bonuspappa. Gjorde lite fint på deras viloplats. Önskar att jag kunde åka dit ofta, men utan egen bil och 11 mil enkel resa så blir det dessvärre inte så. Har däremot en underbar kusin som tänder ljus och vattnar blommor. Det är verkligen guld värt <3




6 pers
Jag stekte först brödet i smör i en panna. Delade sedan skivorna till trekanter. Klickade på en röra gjord av:
2 dl majonnäs (Hellmans)
200 g kallrökt lax
finhackad purjolök
salt och nymalen svartpeppar.
Toppade med löjrom.

Nu receptet på den ljuvliga fisksoppan som jag gjorde på fredagen:

Fisksoppa 
4-6 pers

Betyg:
4.6/5 (3 röster, 12kommentarer)
Den här fisksoppan är så god att man nästan blir tokig! Använd dig av en stor gryta.
Typ: Soppa
Kök: Skandinavien
Tillagning: Kokat
Förberedelser: 20 min.
Tillagningstid: 15 min.
Total tid: 40 min.
Etiketter: fiskräkormusslor,soppagrytaLCHF

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Skiva purjolöken, pressa vitlöksklyftan. Bryn i smör i en stor gryta.
  2. 2. Skiva morötterna och fänkålen. Lägg dessa i grytan.
  3. 3. Häll på vattnet, buljongtärningen, vinet och skaldjursfonden
  4. 4. Koka tills morötterna är al dente (ca 10-15 min)
  5. 5. Tillsätt creme fraiche och låt koka upp Sänk sedan värmen en aning.
  6. 6. I med tärnad fisk
  7. 7. Sjud tills fisken är klar (ca 5 min)
  8. 8. Strimla paprikorna och isbergssalladen och lägg i grytan
  9. 9. Tillsätt den rivna osten, dillen och musslor eller räkor, salt och peppar efter tycke och smak
  10. 10. Klart! Jättegott!!


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött...

Gudomligt god och krämig tacopaj. Glutenfri/LCHF

Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj! Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser.  Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen.  Ca 4 port Pajskal : 2.5 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk pofiber 0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig) 1 msk fiberhusk 50 g smör 0,5 tsk oraffi...