Fortsätt till huvudinnehåll

Ljuvligaste fisksoppan Low Carb LCHF

Hejsan i höstrugget!
Nu börjar visst vintern sitt intågande. Snön faller sakta utanför fönstret. Jag har gosat ner mig i soffan med en kopp te, en filt och tända värmeljus.
Helgen har varit underbar. Fredag kväll inleddes med en fantastiskt god fisksoppa som jag kommer att dela med mig receptet på här. Den är så gudagod! En maträtt som helt klart är en fantastisk bjudrätt.



Lördagen hade vi en liten middagsbjudning. Till förrätt hade vi smörgåssnittar med en god röra. Mycket uppskattad runt matbordet.
Brödet hade jag bakat i förväg och det är ett valnötsbröd som kommer från fantastiska kocken Birgitta Höglund.
På söndagen åkte vi till min hemby. Där ligger mina nära och kära, vilka inkluderar mor och far, syster och bror samt min bonuspappa. Gjorde lite fint på deras viloplats. Önskar att jag kunde åka dit ofta, men utan egen bil och 11 mil enkel resa så blir det dessvärre inte så. Har däremot en underbar kusin som tänder ljus och vattnar blommor. Det är verkligen guld värt <3




6 pers
Jag stekte först brödet i smör i en panna. Delade sedan skivorna till trekanter. Klickade på en röra gjord av:
2 dl majonnäs (Hellmans)
200 g kallrökt lax
finhackad purjolök
salt och nymalen svartpeppar.
Toppade med löjrom.

Nu receptet på den ljuvliga fisksoppan som jag gjorde på fredagen:

Fisksoppa 
4-6 pers

Betyg:
4.6/5 (3 röster, 12kommentarer)
Den här fisksoppan är så god att man nästan blir tokig! Använd dig av en stor gryta.
Typ: Soppa
Kök: Skandinavien
Tillagning: Kokat
Förberedelser: 20 min.
Tillagningstid: 15 min.
Total tid: 40 min.
Etiketter: fiskräkormusslor,soppagrytaLCHF

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Skiva purjolöken, pressa vitlöksklyftan. Bryn i smör i en stor gryta.
  2. 2. Skiva morötterna och fänkålen. Lägg dessa i grytan.
  3. 3. Häll på vattnet, buljongtärningen, vinet och skaldjursfonden
  4. 4. Koka tills morötterna är al dente (ca 10-15 min)
  5. 5. Tillsätt creme fraiche och låt koka upp Sänk sedan värmen en aning.
  6. 6. I med tärnad fisk
  7. 7. Sjud tills fisken är klar (ca 5 min)
  8. 8. Strimla paprikorna och isbergssalladen och lägg i grytan
  9. 9. Tillsätt den rivna osten, dillen och musslor eller räkor, salt och peppar efter tycke och smak
  10. 10. Klart! Jättegott!!


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...

Ugnsrostade rödbetor med citronsmör

Ibland önskar man sig ju bara något lätt, vegetariskt eller något gott som tillbehör.  Det här åt vi i helgen och valde då att äta den som en egen liten rätt och tog då även rivna morötter till. Smöret smälte sakta ner över de varma rödbetorna. Åh Guuud så gott! Prova även som tillbehör till ex lax. Jag använde  osaltat smör och saltade det med ekologiskt örtsalt, eftersom det saltade smöret innehåller raffinerat salt som inte är hälsosamt. Väljer du ett saltat smör så välj då ekologiskt smör. Jag väntar och längtar till den dagen det kommer ett osaltat ekologiskt smör) Citronsmör: 1 port 1 msk osaltat smör   1½ tsk pressad citron 1 krm rivet skal av citron 1 pressad liten vitlöksklyfta 1 krm smulad torkad timjan örtsalt (herbamare eller trocomare) Rödbetor i ugn:.  Skala ekologiska rödbetor, så många du vill ha. Klyfta dem och droppa över lite olja. Krydda med örtsalt. Använder du extra virgine olivolja så rostar du dem långsamt i ugnen på 150-1...