Hejsan i höstrugget!
Nu börjar visst vintern sitt intågande. Snön faller sakta utanför fönstret. Jag har gosat ner mig i soffan med en kopp te, en filt och tända värmeljus.
Helgen har varit underbar. Fredag kväll inleddes med en fantastiskt god fisksoppa som jag kommer att dela med mig receptet på här. Den är så gudagod! En maträtt som helt klart är en fantastisk bjudrätt.
Lördagen hade vi en liten middagsbjudning. Till förrätt hade vi smörgåssnittar med en god röra. Mycket uppskattad runt matbordet.
Brödet hade jag bakat i förväg och det är ett valnötsbröd som kommer från fantastiska kocken Birgitta Höglund.
På söndagen åkte vi till min hemby. Där ligger mina nära och kära, vilka inkluderar mor och far, syster och bror samt min bonuspappa. Gjorde lite fint på deras viloplats. Önskar att jag kunde åka dit ofta, men utan egen bil och 11 mil enkel resa så blir det dessvärre inte så. Har däremot en underbar kusin som tänder ljus och vattnar blommor. Det är verkligen guld värt <3
6 pers
Jag stekte först brödet i smör i en panna. Delade sedan skivorna till trekanter. Klickade på en röra gjord av:
2 dl majonnäs (Hellmans)
200 g kallrökt lax
finhackad purjolök
salt och nymalen svartpeppar.
Toppade med löjrom.
Nu receptet på den ljuvliga fisksoppan som jag gjorde på fredagen:
Fisksoppa
4-6 pers
Nu börjar visst vintern sitt intågande. Snön faller sakta utanför fönstret. Jag har gosat ner mig i soffan med en kopp te, en filt och tända värmeljus.
Helgen har varit underbar. Fredag kväll inleddes med en fantastiskt god fisksoppa som jag kommer att dela med mig receptet på här. Den är så gudagod! En maträtt som helt klart är en fantastisk bjudrätt.
Brödet hade jag bakat i förväg och det är ett valnötsbröd som kommer från fantastiska kocken Birgitta Höglund.
På söndagen åkte vi till min hemby. Där ligger mina nära och kära, vilka inkluderar mor och far, syster och bror samt min bonuspappa. Gjorde lite fint på deras viloplats. Önskar att jag kunde åka dit ofta, men utan egen bil och 11 mil enkel resa så blir det dessvärre inte så. Har däremot en underbar kusin som tänder ljus och vattnar blommor. Det är verkligen guld värt <3
Jag stekte först brödet i smör i en panna. Delade sedan skivorna till trekanter. Klickade på en röra gjord av:
2 dl majonnäs (Hellmans)
200 g kallrökt lax
finhackad purjolök
salt och nymalen svartpeppar.
Toppade med löjrom.
Nu receptet på den ljuvliga fisksoppan som jag gjorde på fredagen:
Fisksoppa
4-6 pers
1 st | purjolök |
1 st | viitlöksklyfta |
2 st | stora morötter eller 3 små |
1 st | fänkål |
2,25 dl | vitt vin lite |
2 msk | skaldjursfond |
1,5 st | fiskbuljongtärning |
2 dl | crème fraiche |
0,5 kg | fiskfilé t.ex torsk och lax |
2 st | paprikor |
1 st | isbergssallad |
3 dl | riven ost |
1 knippe | dill |
1 burk | musslor eller räkor |
5 dl | vatten |
GÖR SÅ HÄR
- 1. Skiva purjolöken, pressa vitlöksklyftan. Bryn i smör i en stor gryta.
- 2. Skiva morötterna och fänkålen. Lägg dessa i grytan.
- 3. Häll på vattnet, buljongtärningen, vinet och skaldjursfonden
- 4. Koka tills morötterna är al dente (ca 10-15 min)
- 5. Tillsätt creme fraiche och låt koka upp Sänk sedan värmen en aning.
- 6. I med tärnad fisk
- 7. Sjud tills fisken är klar (ca 5 min)
- 8. Strimla paprikorna och isbergssalladen och lägg i grytan
- 9. Tillsätt den rivna osten, dillen och musslor eller räkor, salt och peppar efter tycke och smak
- 10. Klart! Jättegott!!
Kommentarer
Skicka en kommentar