Fortsätt till huvudinnehåll

Frasiga tunnpannkakor, gluten/spannmålsfria LCHF

Guuud vad jag har längtat efter riktigt goda tunnpannkakor sedan jag började äta spannmålsfritt. Det var verkligen något jag bara älskade tidigare. Tunna frasiga...
Jag har provat allsköns olika recept. Dock vill jag inte ha mandel- eller kokosmjöl i mina. Jag vill ju att dom ska smaka tunnpannkakor..
Nu har det hänt!! Jag har gjort det!!!
Åh vad jag är tunnpannkakslycklig just nu. Jag var tvungen att göra dom 2 dagar på raken för att stilla mitt begär. Ja, då förstår ni va?
För dom som äter strikt LCHF, så har den kanske lite för mkt kolhydrater, beroende på vad man äter resten av dagen. Men äter man liberalt så passar den utmärkt. Jag har räknat ut att denna portion ger ca 9 kolhydrater.
Nu ska ni få receptet på dessa godingar. Tillaga dom med massor av äkta kärlek och smör. Njut!
Jag tog fram svarta vinbär ur frysen som jag toppade dessa frasiga skapelser med och siktade över lite sukrin melis (höjer inte blodsockret och som fungerar som ett florsocker)  Svartvinbär var verkligen en riktig, riktig höjdare. Jag gjorde sedan som min far alltid gjorde. Jag åt dom även med en klick smör. Åhåhååå så gott!
Bli inte brydd om pannkakorna fluffar upp sig när du steker dom. Dom lägger sig sedan. Gör dom inte för stora så kan du lättare vända dom. Perfekt även som plättar.




Detta ger 3-4 normalstora pannkakor

Frasiga tunnpannkakor, gluten/spannmålsfria LCHF

2-3 ägg
1 dl grädde eller extra creamy cocosmjölk
½ dl vatten
1 msk fiberhusk (viktigt att du vispar ner detta noga så att det inte blir klumpar)
1 msk bovetemjöl (är en ört, så den är glutenfri)
1½-2 krm salt
1 krm sukrin melis (eventuellt, ej nödvändigt)

Vispa ihop allt för hand och låt svälla i ca 5 minuter. Rör då och då.
Stek i smör eller ännu hellre ghee, på ganska hög värme ( ju mer smör, desto frasigare :) )
Ghee klarar värme mycket bättre än smör = Har högre rykpunkt (värmetålighet)- Den ligger på  252 grader.
Smör ligger på enbart 149 grader.

Varför gluten - och spannmålsfritt?  Läs gärna HÄR

Värme & Kärlek
Christina


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...

Ugnsrostade rödbetor med citronsmör

Ibland önskar man sig ju bara något lätt, vegetariskt eller något gott som tillbehör.  Det här åt vi i helgen och valde då att äta den som en egen liten rätt och tog då även rivna morötter till. Smöret smälte sakta ner över de varma rödbetorna. Åh Guuud så gott! Prova även som tillbehör till ex lax. Jag använde  osaltat smör och saltade det med ekologiskt örtsalt, eftersom det saltade smöret innehåller raffinerat salt som inte är hälsosamt. Väljer du ett saltat smör så välj då ekologiskt smör. Jag väntar och längtar till den dagen det kommer ett osaltat ekologiskt smör) Citronsmör: 1 port 1 msk osaltat smör   1½ tsk pressad citron 1 krm rivet skal av citron 1 pressad liten vitlöksklyfta 1 krm smulad torkad timjan örtsalt (herbamare eller trocomare) Rödbetor i ugn:.  Skala ekologiska rödbetor, så många du vill ha. Klyfta dem och droppa över lite olja. Krydda med örtsalt. Använder du extra virgine olivolja så rostar du dem långsamt i ugnen på 150-1...