Fortsätt till huvudinnehåll

Utskuren biff med tomat- och rödlökssallad, gröna bönor med jordnötssmör och grillade paprikor

Ibland blir det hopp i uppdateringen här. Har varit hos min älskade särbo och då lämnar jag datorn och bloggen hemma och bara, bara umgås.
Vi har haft en mysig helg. I natt vaknade vi av ett fruktansvärt oväder. Det stormade och regnade småspik. Trodde nästan ett tag att taket skulle följa med. Jag som är så barnsligt mörkrädd var glad över att ha någon bredvid mig kan jag säga.
Naturligtvis åt vi gott under helgen. Vi har ju sån tur att vi har tillgång till älgkött. Mer ekologiskt än så går ju inte att få. Och så vet man att djuren har haft ett fint liv i det fria.

I fredags tog vi fram utskuren biff. Gjorde mig till och fiffade lite smaskiga tillbehör till denna lyxiga maträtt. Vad sägs om gröna bönor med smak av vitlök och knaprigt jordnötssmör, grillade ekologiska paprikor samt en tomat- och rödlökssallad? MUMS!!!!! Till detta hade jag köpt en färdig pepparsås på burk. Jaaa, hahahaaa, jag tycker ju att mat ska lagas från grunden för att undvika en massa kemiska konstigheter men till mitt försvar var att tiden inte ville att jag skulle göra allt själv och så är den ruskigt god kan jag tillägga.


Receptet på gröna bönorna har jag lagt på minnet från ett program med Gordon Ramsay. Mycket möjligt att jag glömt eller lagt till något i receptet, men gott blev det kan jag tala om. Äter man strikt så får man nog kolla kolisarna lite i den. Jag som äter liberalt har inga problem med att ta lite av detta goda till maten. Och då det inte är några mängder så sätter mitt sötsug inte igång på detta.
Det är ju annars det som är mitt problem. Jag är sockerberoende och LCHF/Paleo har hjälpt mig att komma över detta sug. Skulle jag fuska så skulle suget kicka in och det skulle kräva sin tid till att återfå kontrollen och längtan efter något sött.


Utskuren biff  i 2 cm tjocka skivor. Låt köttet få ligga framme i rumstemperatur i ½ timme före du ska tillaga det. Peppra dem med nymalen peppar. Stek i ca 2-3 min på var sida beroende på hur du vill ha köttet. Jag steker 2 min på var sida. Då blir den rosa i mitten samt mycket saftigare än om du steker den längre. Vad du än gör...stek den inte torrknastrig och tråkig.
Tillaga en eller högst två åt gången i en stekpanna med mycket smör. Salta med havssalt eller ännu hellre med himalayasalt för nyttigheten.

Gröna bönor med knaprigt jordnötssmör
2 stora nävar med gröna bönor
2 tsk smör
1 tsk olivolja
2 msk crunchy jordnötssmör
1 msk soyasås
1 msk risvinäger
2 tunt skivade vitlöksklyftor
lite honung eller sötersättning. I ursprungsreceptet har jag för mig att det användes råsocker. Men jag använder honung.

Koka upp bönorna lite snabbt i saltat vatten så att dom fortfarande har tuggmotstånd. Låt som rinna av i ett durkslag.
Blanda ihop olivolja, jordnötssmör, risvinäger, honung (eller sötersättning) och soya i en skål till en tjock sås.
Smält smör i en stekpanna och stek vitlöken utan att den bränns. Tillsätt bönorna och jordnötssåsen.
Tillsätt eventuellt mer olivolja
Rör runt så att alla bönor täcks av den goda jordnötssåsen och allt blir varmt.

Tomat- och rödlökssallad
4 finhackade tomater
1 finhackad rödlök
1 näve hackad bladpersilja
2 msk vit balsamvinäger eller äppelcidervinäger
1 msk crema di balsamico (kan uteslutas och ersättas med lite sötersättning)
½ pressad citron
2 msk olivolja
Hebamare eller Torcomare örtsalt och nymalen svartpeppar.
Strö ev över lite flingsalt vid servering
Gör denna sallad det första du gör då den ska stå och gotta till sig och löken ska mjukna lite.

Grillad paprika
2 stora ekologiska paprikor
Dela och kärna ur dem
Pensla dem i olivolja med en pressad vitlöksklyfta i
Lägg dem i en ugnssäker form
Sätt på högsta värmen på ugnen och låt paprikorna bli bubbligt svarta. det tar ca 20 min.
Låt paprikorna svalna i en bunke övertäckt med plastfolie. Dra av skalet och servera dem kryddade med flingsalt och nymalen svartpeppar.






Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...

Ugnsrostade rödbetor med citronsmör

Ibland önskar man sig ju bara något lätt, vegetariskt eller något gott som tillbehör.  Det här åt vi i helgen och valde då att äta den som en egen liten rätt och tog då även rivna morötter till. Smöret smälte sakta ner över de varma rödbetorna. Åh Guuud så gott! Prova även som tillbehör till ex lax. Jag använde  osaltat smör och saltade det med ekologiskt örtsalt, eftersom det saltade smöret innehåller raffinerat salt som inte är hälsosamt. Väljer du ett saltat smör så välj då ekologiskt smör. Jag väntar och längtar till den dagen det kommer ett osaltat ekologiskt smör) Citronsmör: 1 port 1 msk osaltat smör   1½ tsk pressad citron 1 krm rivet skal av citron 1 pressad liten vitlöksklyfta 1 krm smulad torkad timjan örtsalt (herbamare eller trocomare) Rödbetor i ugn:.  Skala ekologiska rödbetor, så många du vill ha. Klyfta dem och droppa över lite olja. Krydda med örtsalt. Använder du extra virgine olivolja så rostar du dem långsamt i ugnen på 150-1...