Fortsätt till huvudinnehåll

Pormaskar (komedoner)



Väldigt många har pormaskar (komedoner) som besvärar dem. Pormaskar är mycket mycket vanligt. Syns oftast som svarta prickar, främst på näsan. De kan även uppkomma på andra ställen på kroppen såsom exempelvis på ryggen. (Finnar är en pormask som blivit inflammerad, enkelt förklarat. Läs gärna mer om akne HÄR).

Talgproduktion har vi för att hålla vår hud smidig och är viktig.  
När överskott av hudfettet inte kan komma upp till ytan, bildas inkapslade pormaskar som syns som små vita mjuka bulor under huden. Skall inte förväxlas med milier som är hårda små kulor som sitter under huden.
Svarta pormaskar har en öppning, men poren är fylld av överskottstalg och gamla hudceller som bildar en talgpropp, färgat av pigment som oxiderats. Det beror på att körteln som producerar talg är överaktiverad samt en högre omsättning av hudceller.

Oftast beror det på en ändrad hormonbalans i tonåren. Även kost och felaktiga hudvårdsprodukter har en stor inverkan. Rökning, kost hög på socker, friterad mat, mjölkprodukter, samt kolhydratrik kost är viktiga faktorer som bidrar till problemet. Hög luftfuktighet och kraftig svettning kan förvärra. Pormaskar har absolut inget med brist på renlighet att göra.

När det gäller hudvård så tänk på att inte använda något med mineralolja (paraffin). Det täpper till porerna. Försök att vara utan foundation och puder i största mån för att låta huden andas. 
Var noga med att rengöra ansiktet på kvällen och smörj in med en creme som ger fukt. Inte med en creme som är uttorkande, då förvärrar du problemet. Undvik även starka produkter som finns att köpa mot pormaskar och acne.

Tips på vad du kan göra utifrån:
Värm vatten i en kastrull. Ta den från spisen och låt vattnet svalna en aning. Skada inte huden med för hett vatten.  

Luta dig över kastrullen med en handduk över huvudet så att ångan kan öppna dina porer. Håll så tills att du är nöjd. Gärna 10 min om du orkar. Badda huden torr och lägg direkt på effektiva pormask-strips som du gör själv. Köp dem inte. De innehåller bara onödigt starka medel som kan skada huden. 

Pormask-strips: Blanda ca 1 msk gelèpulver (Gelatin) med lite honung och en äggvita.
Stryk detta på problemområdet och lägg en bit av ett stretchigt tunt mjuk tyg såsom en kompress, eller en bit av bomullsbandage ovanpå. Låt sitta tills det stelnat. Om det gäller näsan så tar du en sida i taget och näsryggen för sig. Sträck huden och dra bort stripset med ett snabbt ryck. 
 
VIKTIGT! Gör inte detta utan att ha öppnat porerna ordentligt och absolut högst 1 gång i månaden. Har du känslig hud och/eller inflammerad acne, så ska du hålla dig till nästa tips.

Eller: Massera dagligen med en fin olja, såsom mandel- eller jojobaolja. Detta mjukar upp pormasken och till slut är den borta. Det är ett fantastiskt effektivt och milt sätt att bli av med dem. Fett löser fett. 

Gör peeling ca 2 ggr i månaden. Nej, man varken bör eller ska göra det oftare. Då sliter du bara på din friska hud. Det är enbart de döda hudceller du vill ha bort. Du kan förslagsvis blanda kokosolja med bikarbonat. Gnugga inte hårt utan massera försiktigt i cirklande rörelser. Skölj bort med vatten. Avsluta med fuktighetsgivande hudcreme. Kom ihåg att du aldrig kan få bort pormaskar genom att peela huden, eftersom de sitter, precis som namnet säger, som en mask nedåt i poren. Däremot mjukar peeling upp och tar bort döda hudceller. 

TIPS! Avsluta alltid din rengöring med kallt vatten vilket drar ihop porerna. Inte is-is-kallt, du ska inte skada huden. 

Kläm aldrig pormaskar själv. Du kan skada huden, ge den ärr och få inflammation som leder till acne. 

När det gäller inkapslade vita pormaskar så måste de oftast klämmas ut. Begär då hjälp via en hudterapeut. Massage med olja kan också hjälpa.

Men, framför allt..... tänk på kosten. Ge dig även giftfri mat i form av ekologiskt. 
Använd aldrig ansiktsvatten med alkohol.

Värme & Kärlek
Christina









Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...

Hoisinsås hemlagad

Hoisinsås är en sås som jag tycker är så användbar, både i och till asiatisk mat, men även till olika former av pulled chicken eller pulled beef.  Såsen är söt, salt och nötig. Mums!   Jag tycker dock att den köpta är för söt och innehåller raffinerat socker som jag håller mig ifrån.  Jag hittade för ett tag sedan ett recept på hoisinsås från Epicurious som jag brukar använda. I stort är det samma recept, med bara små pytteändringar. God så det förslår är den och faktiskt mer användbar än "vanlig" hoisin tycker jag.  Det här receptet kan även användas av den som är nötallergiker så man kan använda sesampasta (tahini) istället för jordnötssmör.  Ett kycklingrecept med denna fina sås kommer i nästa inlägg.  Använder du den som kall sås så kan du tillsätta pyttelite fiberhusk för att göra den lite mer gelé-ig, men inget måste.    1 msk misopasta (utan mjöl) 1 msk jordnötssmör eller sesampasta 4 msk tamaris...