Fortsätt till huvudinnehåll

Omelettwrap med köttfärsröra




Härligt med helg!
Och nu har vädret lugnat ner sig efter både storm och snöblandat regn. Huga!
Har inte blivit mycket till promenader den här veckan, men idag ska jag ut. Christer grejar med bastun här ute. Snickrar och målar...

Igår till middag gjorde jag en repris av omelett med köttfärsröra. Går att göra som wraps eller att enbart lägga på fyllning och glufsa i sig. Så förbaskat gott!!

Här kommer receptet en gång till på denna supergoda maträtt. Hacka, skiva, riv och strimla allt i förväg så går det kanonsnabbt att laga till.

Så mycket du kan av ekologiska varor. Giftet lämnar vi på affären... :)

Köttfärsröran: 4 pers
500 g köttfärs (vi hade älg)
150 g vitkål, strimlad
75 g purjolök, strimlad
2-3 morötter, grovrivna
2 tsk örtsalt, herbamare
nymalen svartpeppar
1 vitlökslyfta, finhackad
3 krm sambal oelek
1 tsk röd currypasta
1 tsk ingefära, färsk finriven
1 dl kokosmjölk


Omelettwraps: 2 pers
4 ägg
2 msk ajvar relish. Ta inte med alltför mycket av vätskan/oljan i den
½ tsk örtsalt, herbamare
Nymalen svartpeppar

Extra ingredienser till topping: 
tomat, skivad
salladsmix
salladskål, strimlad
paprika, skivad
2 msk hackad färsk basilika
parmesanost finriven

Gör så här:

  • Vispa ihop allt till omelettwrapsen och stek hälften av smeten (om du gör till 2 pers) i ghee eller smör blandat med kokosolja på svag-medelvärme.
  • Lyft på omeletten då och då så att smeten kan rinna in under. Låt omeletten stagnera riktigt. Passa så den inte bränns i botten  
  • Lägg över på en tallrik
  • Stek ytterligare en omelett och lägg den ovanpå den andra och håll varmt i ugn på ca 50 grader. 

  • Värm upp en gryta, gärna gjutjärn.
  • Stek färsen i ghee/smör och kokosolja på medelvärme
  • Tillsätt vitkål, purjo och låt steka på svag-medelvärme tills vitkålen mjuknat
  • Tillsätt morötterna
  • Krydda och blanda om väl
  • Häll i kokosmjölken och låt koka ihop

Ta fram omelettwrapsen och lägg på ett lager med sallad, tomater, paprika och köttfärsröra på varje omelett.
Riv över lite parmesanost och strö över basilika
Nu kan du vika ihop till wraps, eller äta som dom är. MUMS!!














Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Fläskfilé med gudomlig rosépepparsås

Heeej!

Här hare varit kalajs. Fyllde ju år den 11:e. Blev så bortskämt uppvaktad och det var jättemysigt. Kaffe på säng, som jag iof sig alltid får när det är helg, paket och besök. Svärmor hade med sig tårta som hon hade bakat. Hon är en bra bit över 80 och jag tycker hon är fantastisk som orkar.

Dagen till ära så gjorde jag fläskfilé med en GUDOOOOMLIG rosépepparsås.

”Såsen ger sån eftersmak att det vattnas i munnen”. Det var min mans kommentar när vi satt och åt. Och så tog han mer... och mer... och till slut bara potatis och sås. 
Ja den blev faktiskt sagolikt god. Åt ju en rosépepparsås i Portugal och tänkte att ja må prova då jag faktiskt aldrig gjort den. Den blev inte lika i smaken, för jag tror att den i Portugal var gjord på enbart grädde och utan tillsatt annan smak förutom just pepparn. 
Jag föreställde mig att det skulle vara gott med vitt vin och dijon. Joooo men visst! Åååh den smaken!! Försöker ju själv att undvika mejerier, eller bara äta pytte-pytt. Men här gick jag all…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…

Stora kryddiga kycklingköttbullar i tomatsås

Hej från ett brandröksfyllt Jämtland. Jag flydde till stugan men se, då började det brinna runt knutarna även där. När det var som värst så var det nästan så att man inte ville andas och det blev svårt att sova då värmen krävde att fönstren stod öppna. Nu flyger det helikoptrar, ända upp till 9 st runt om här. Hoppas och tror att de får bukt på bränderna nu. 
Igår gjorde jag stora härliga kryddiga köttbullar på kycklingfärs. Så gott med en kraftig tomatsås att lägga ner godingarna i. 

Servera med valfri glutenfri pasta, men  se upp för de som innehåller rismjöl och tillsatser. Paulun har bra pasta, shiratakinudlar, zoodles, linspasta eller bönpasta om du inte äter det för ofta. Sojabönor kan vara hormonstörande i större mängder. Blomkål är också gott till. 
Börja med tomatsåsen eftersom den ska stå och puttra ett tag. 
Alltigenom ekologiska produkter. Även kryddorna
Enkel tomatsås:  390 g krossade tomater 1 1/2 röd lök, hackad 2 1/2 msk tomatpuré  2 msk kyckling- eller kalvfond 1…