Fortsätt till huvudinnehåll

Omelettwrap med köttfärsröra




Härligt med helg!
Och nu har vädret lugnat ner sig efter både storm och snöblandat regn. Huga!
Har inte blivit mycket till promenader den här veckan, men idag ska jag ut. Christer grejar med bastun här ute. Snickrar och målar...

Igår till middag gjorde jag en repris av omelett med köttfärsröra. Går att göra som wraps eller att enbart lägga på fyllning och glufsa i sig. Så förbaskat gott!!

Här kommer receptet en gång till på denna supergoda maträtt. Hacka, skiva, riv och strimla allt i förväg så går det kanonsnabbt att laga till.

Så mycket du kan av ekologiska varor. Giftet lämnar vi på affären... :)

Köttfärsröran: 4 pers
500 g köttfärs (vi hade älg)
150 g vitkål, strimlad
75 g purjolök, strimlad
2-3 morötter, grovrivna
2 tsk örtsalt, herbamare
nymalen svartpeppar
1 vitlökslyfta, finhackad
3 krm sambal oelek
1 tsk röd currypasta
1 tsk ingefära, färsk finriven
1 dl kokosmjölk


Omelettwraps: 2 pers
4 ägg
2 msk ajvar relish. Ta inte med alltför mycket av vätskan/oljan i den
½ tsk örtsalt, herbamare
Nymalen svartpeppar

Extra ingredienser till topping: 
tomat, skivad
salladsmix
salladskål, strimlad
paprika, skivad
2 msk hackad färsk basilika
parmesanost finriven

Gör så här:

  • Vispa ihop allt till omelettwrapsen och stek hälften av smeten (om du gör till 2 pers) i ghee eller smör blandat med kokosolja på svag-medelvärme.
  • Lyft på omeletten då och då så att smeten kan rinna in under. Låt omeletten stagnera riktigt. Passa så den inte bränns i botten  
  • Lägg över på en tallrik
  • Stek ytterligare en omelett och lägg den ovanpå den andra och håll varmt i ugn på ca 50 grader. 

  • Värm upp en gryta, gärna gjutjärn.
  • Stek färsen i ghee/smör och kokosolja på medelvärme
  • Tillsätt vitkål, purjo och låt steka på svag-medelvärme tills vitkålen mjuknat
  • Tillsätt morötterna
  • Krydda och blanda om väl
  • Häll i kokosmjölken och låt koka ihop

Ta fram omelettwrapsen och lägg på ett lager med sallad, tomater, paprika och köttfärsröra på varje omelett.
Riv över lite parmesanost och strö över basilika
Nu kan du vika ihop till wraps, eller äta som dom är. MUMS!!














Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu. 
Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.  

Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gått många processer för att bli doftlös.

För att återgå till Airfryern så var jag naturligtvis tvungen att kolla vad den var gjord av. Jag menar, är man l…

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife



Hejhej!

Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉

Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du HÄR och HÄR

Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort....

Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och ICA:s. Jag vänt…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…