Fortsätt till huvudinnehåll

Chiamellis med jordgubbar





Hej finingar!

Jag hoppas att ni njuter lika mycket av vädret som vad jag gör. Äntligen har sommarvärmen nått Jämtland.
Jag har flyttat ut till stugan och jobbar härifrån. Här råder total tystnad.... bara vågskvalp och fågelkvitter.
Tog mitt morgonkaffe på bryggan medan katterna rullade sig i solvärmen.

Igår fick jag sällskap av ett par fina vänner. De hade med sig sin 14 månader gamla dotter. En sån go liten gullunge. Jag blev helt bortkollrad :)

Vi åt tillsammans och jag fick bedyra att skriva på bloggen hur mycket dom tyckte om maten. Så - då gör jag väl det.. ;)

Jag har lagt upp den rätten här förut. Det är den härliga; halloumi, med ugnsrostade rödbetor, ruccolablandad sallad, avokado och citron- och timjansmör. Den här gången marinerade jag halloumiskivorna i färsk mynta ett dygn innan stekning.



Till efterrätt hade vi banan- och jordgubbsglass. Det otroligt enkla receptet hittar ni HÄR

Och vet ni vad jag gjorde idag.... Joo, jag hade ju lite a glassen kvar som jag hade i kylen.
Gjorde en fantastiskt god mellis. Den kan även fungera som en jättesmaskig efterrätt. Har man inte överbliven glass, så mixar man bara ihop banan och jordgubbar. Mängden banan styr sötman. Tillsätt gärna några stänk av pressad ekologisk citron, så blir det en friskare smak och färgen bibehålls. Vill man ha mindre sötma, så ta bara mixade jordgubbar. Ekologiska såklart. Finns frysta såna om du inte hittar färska.

2 dl kokosmjölk
2-2½ msk chiafrön
osötad färskpressad granatäppeljuice (Kung Markatta) 
mixade jordgubbar och eventuellt banan med pressad citron
mynta



  1. Rör ner chiafröna i kokosmjölken och ställ kallt i några timmar. Rör om mellan varven
  2. Tillsätt granatäppeljuice till önskad smak och konsistens och rör ihop noga
  3. Toppa med mixade jordgubbar och banan 
  4. Garnera med hela jordgubbar och myntablad.


Det här är supernyttigt även att servera till barn. Fullpackad med näring och vitaminer.
Tänk om man hade fått en sån här när man var liten.. :)






Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smarrig paprika- skink- & ostpaj naturligt glutenfri, LCHF

Nu är sommaren här och vad är inte mysigare än att sitta ute och njuta av god mat. Jag hade främmande från Kalifornien igår och vi spenderade hela dagen utomhus i den vackra miljö som Jämtland och i detta fall Östersund/Frösön har att erbjuda. Solen sken men det blåste lite så det blev ljuvligt att vistas ute. Såg på min stegmätare att vi faktiskt gick över en mil sammanlagt.








På Stocke-Titt på vackra Frösön finns möjlighet att ha med sig sin egen mat och sitta ute i solen. Sagt och gjort, där plockade vi upp vår picknick-mat. I detta fall en smarrig paj med skinka, smakrik ost, purjo och paprika. En omelett med skagenröra, sallad och härlig iskall vattenmelon

I det här inlägget får du receptet på pajen och i ett senare inlägget kommer receptet på den ljuvliga omeletten med skagen. Jag gör omelettsmeten lite matigare så att den håller ihop bättre och blir fantastiskt god. Små knep med mycket lite insats från kocken 😉

Den här pajen har ett pajskal som inte bara är nyttigt utan helt fa…

Omelettrulle med ljuvlig skagenröra

Vad sägs om en ljuvligt god skagen med en fluffig omelett som omsveper härligheten? Sååå gott!!
Ni får ursäkta fotot som absolut inte gör rättvisa av hur gott detta är.

Den här omeletten är en lite matigare och i mitt tycke godare variant än vanlig omelett och passar dessutom utmärkt att göra goda rullar med olika fyllningar i. Perfekt att ha med i picknick-korgen eller på buffébordet. Den här tillsammans med min paprika- ost- och skinkpaj mättar enkelt 4 personer.
Jag fick så med beröm på vår picknick när jag serverade detta och vi åt tills vi var sprickfärdiga. Men allt tog slut, till sista smulan.

Tänk på att använda ekologiska produkter, allra helst citronen som du även ska använda skalet av. De oekologiska är besprutade med nervgift.

Omelett:
4 ägg
2 msk majonnäs, hemgjord eller Hellmans
Herbamare örtsalt, peppar
Smör till stekning
Vispa ihop ägg med majonnäsen. Det gör inget om det inte blir en helt slät smet. Krydda. Smält smör i en stekpanna. Häll i smeten och låt omeletten sakta s…

Ljuvlig torsk i paket, ugnsstekt

Det här är en lyxigare variant av torsk i foliepaket. En symfoni av smaker och skyn är så gudagod. Mosa potatisen i den och njuuuut!! Riktig bjudmat, eller helglyx.  Ekologiska varor, även kryddorna.
4 port = 4 fiskpaket

Sås:
1 tsk citronpeppar
3 dl grädde
1 1/4 dl vitt vin
1-1½ fiskbuljongtärning
1½ tsk rivet citronskal
½ purjolök i skivor ( dela den på längden så du får med det gröna. Det gröna innehåller mer näring och ger massor av smak)


Koka ihop allt tills purjon börjat mjukna. Ställ åt sidan.

750 g fin torskfilé
80 ml grön pesto (halv liten burk)
65 g babyspenat
2 morötter
500 g medelstora potatisar
2 st stjälkar blekselleri
1 knippe grön sparris
½ fänkål
3 st plommontomater
Herbamare örtsalt
Citronpeppar
Ugnsfolie och smörpapper (inte bakplåtspapper)








Sätt ugnen på 200 grader

Strimla morötterna. Borsta och tvätta potatisen och skär den i kvartar, eller storlek av en munsbit. Skiva fänkål och och selleristjälkarna. Skär tomater och sparris i bitar. Ta 4 stora ark folie och lika stora ark smörpapper …