Fortsätt till huvudinnehåll

Chiamellis med jordgubbar





Hej finingar!

Jag hoppas att ni njuter lika mycket av vädret som vad jag gör. Äntligen har sommarvärmen nått Jämtland.
Jag har flyttat ut till stugan och jobbar härifrån. Här råder total tystnad.... bara vågskvalp och fågelkvitter.
Tog mitt morgonkaffe på bryggan medan katterna rullade sig i solvärmen.

Igår fick jag sällskap av ett par fina vänner. De hade med sig sin 14 månader gamla dotter. En sån go liten gullunge. Jag blev helt bortkollrad :)

Vi åt tillsammans och jag fick bedyra att skriva på bloggen hur mycket dom tyckte om maten. Så - då gör jag väl det.. ;)

Jag har lagt upp den rätten här förut. Det är den härliga; halloumi, med ugnsrostade rödbetor, ruccolablandad sallad, avokado och citron- och timjansmör. Den här gången marinerade jag halloumiskivorna i färsk mynta ett dygn innan stekning.



Till efterrätt hade vi banan- och jordgubbsglass. Det otroligt enkla receptet hittar ni HÄR

Och vet ni vad jag gjorde idag.... Joo, jag hade ju lite a glassen kvar som jag hade i kylen.
Gjorde en fantastiskt god mellis. Den kan även fungera som en jättesmaskig efterrätt. Har man inte överbliven glass, så mixar man bara ihop banan och jordgubbar. Mängden banan styr sötman. Tillsätt gärna några stänk av pressad ekologisk citron, så blir det en friskare smak och färgen bibehålls. Vill man ha mindre sötma, så ta bara mixade jordgubbar. Ekologiska såklart. Finns frysta såna om du inte hittar färska.

2 dl kokosmjölk
2-2½ msk chiafrön
osötad färskpressad granatäppeljuice (Kung Markatta) 
mixade jordgubbar och eventuellt banan med pressad citron
mynta



  1. Rör ner chiafröna i kokosmjölken och ställ kallt i några timmar. Rör om mellan varven
  2. Tillsätt granatäppeljuice till önskad smak och konsistens och rör ihop noga
  3. Toppa med mixade jordgubbar och banan 
  4. Garnera med hela jordgubbar och myntablad.


Det här är supernyttigt även att servera till barn. Fullpackad med näring och vitaminer.
Tänk om man hade fått en sån här när man var liten.. :)






Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...

Ugnsrostade rödbetor med citronsmör

Ibland önskar man sig ju bara något lätt, vegetariskt eller något gott som tillbehör.  Det här åt vi i helgen och valde då att äta den som en egen liten rätt och tog då även rivna morötter till. Smöret smälte sakta ner över de varma rödbetorna. Åh Guuud så gott! Prova även som tillbehör till ex lax. Jag använde  osaltat smör och saltade det med ekologiskt örtsalt, eftersom det saltade smöret innehåller raffinerat salt som inte är hälsosamt. Väljer du ett saltat smör så välj då ekologiskt smör. Jag väntar och längtar till den dagen det kommer ett osaltat ekologiskt smör) Citronsmör: 1 port 1 msk osaltat smör   1½ tsk pressad citron 1 krm rivet skal av citron 1 pressad liten vitlöksklyfta 1 krm smulad torkad timjan örtsalt (herbamare eller trocomare) Rödbetor i ugn:.  Skala ekologiska rödbetor, så många du vill ha. Klyfta dem och droppa över lite olja. Krydda med örtsalt. Använder du extra virgine olivolja så rostar du dem långsamt i ugnen på 150-1...