Fortsätt till huvudinnehåll

Sommar, hälsa och frukostrecept

Igår var jag på en härlig och inspirerande föreläsning av Johanna Bjurström. En otroligt kunnig tjej med mycket kunskap och erfarenhet.
Du hittar information om henne HÄR samt på hennes hemsida HÄR. Det var roligt eftersom det var så många som hade mycket kunskap om hälsa och kost. Men som hon sa, så är det ofta tvärt om. Det passar både de som har erfarenhet, som de som har mindre kunskap men är nyfikna på information och kunskap. Har ni möjlighet att gå på en föreläsning eller en kurs hos henne, så gör det....

I morgon eftermiddag bär det av till Stockholm på en blixtvisit och är tillbaka på lördag natt.
På söndag far vi och katterna till stugan för lugnet och vågskvalpet. Där blir jag nog kvar ett bra tag, så jag ska ta med mig blommor, kryddväxter och massor med grejer. Den lilla pyttebilen (även kallad semlan) kommer väl att se ut som en liten puttrande djungel med en massa sommarprylar, med min näsa och ögon som det enda synliga.


Jag kommer att motionera, dricka mängder av vatten och äta grönsaker och bär/frukter. Jag är ju noga med vad jag stoppar i mig, men ska äta ännu mer råa grönsaker. Mycket bra via grönsakssmoothies tycker jag, samt att jag alltid ser till att tallriken är fullpackad med både bladgrönsaker och andra grönsaker. Helst i olika färger och naturligtvis ekologiska. Jag måste vara konsekvent nu för min hälsas skull. 

Något jag fick en "reminder" om igår på föreläsningen var hur viktigt det är att andas rätt. Att djupandas/andas med magen och med stängd mun. Att andas via näsan, alltid - även när vi motionerar, gör oss basiska och vi blir friskare.Gjorde mig en härlig frukost i morse med:
Äggröra
2 ägg
örtsalt, svartpeppar
färskriven gurkmeja
1 msk hemgjord majonnäs
  • Allt vispas lätt ihop med en gaffel

kokosolja + en l klick osaltat smör
strimlad vitkål
strimlad purjolök
tomater
alfalfagroddar
chiafrön, mixade/krossade

  • Vitkålen steks i kokosolja och smör
  • Purjolök och tomater tillsätts
  • Äggröresmeten hälls över grönsakerna
  • Rör mellan varven tills allt stagnerat
  • Servera med alfalfa och chiafrön


Så nyttigt, enkelt och gott!!
Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu. 
Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.  

Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gått många processer för att bli doftlös.

För att återgå till Airfryern så var jag naturligtvis tvungen att kolla vad den var gjord av. Jag menar, är man l…

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för GreatlifeHejhej!

Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉

Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du HÄR och HÄR

Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort....

Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och ICA:s. Jag vänt…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…