Fortsätt till huvudinnehåll

Sommar, hälsa och frukostrecept

Igår var jag på en härlig och inspirerande föreläsning av Johanna Bjurström. En otroligt kunnig tjej med mycket kunskap och erfarenhet.
Du hittar information om henne HÄR samt på hennes hemsida HÄR. Det var roligt eftersom det var så många som hade mycket kunskap om hälsa och kost. Men som hon sa, så är det ofta tvärt om. Det passar både de som har erfarenhet, som de som har mindre kunskap men är nyfikna på information och kunskap. Har ni möjlighet att gå på en föreläsning eller en kurs hos henne, så gör det....

I morgon eftermiddag bär det av till Stockholm på en blixtvisit och är tillbaka på lördag natt.
På söndag far vi och katterna till stugan för lugnet och vågskvalpet. Där blir jag nog kvar ett bra tag, så jag ska ta med mig blommor, kryddväxter och massor med grejer. Den lilla pyttebilen (även kallad semlan) kommer väl att se ut som en liten puttrande djungel med en massa sommarprylar, med min näsa och ögon som det enda synliga.


Jag kommer att motionera, dricka mängder av vatten och äta grönsaker och bär/frukter. Jag är ju noga med vad jag stoppar i mig, men ska äta ännu mer råa grönsaker. Mycket bra via grönsakssmoothies tycker jag, samt att jag alltid ser till att tallriken är fullpackad med både bladgrönsaker och andra grönsaker. Helst i olika färger och naturligtvis ekologiska. Jag måste vara konsekvent nu för min hälsas skull. 

Något jag fick en "reminder" om igår på föreläsningen var hur viktigt det är att andas rätt. Att djupandas/andas med magen och med stängd mun. Att andas via näsan, alltid - även när vi motionerar, gör oss basiska och vi blir friskare.



Gjorde mig en härlig frukost i morse med:
Äggröra
2 ägg
örtsalt, svartpeppar
färskriven gurkmeja
1 msk hemgjord majonnäs
  • Allt vispas lätt ihop med en gaffel

kokosolja + en l klick osaltat smör
strimlad vitkål
strimlad purjolök
tomater
alfalfagroddar
chiafrön, mixade/krossade

  • Vitkålen steks i kokosolja och smör
  • Purjolök och tomater tillsätts
  • Äggröresmeten hälls över grönsakerna
  • Rör mellan varven tills allt stagnerat
  • Servera med alfalfa och chiafrön


Så nyttigt, enkelt och gott!!












Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smarrig paprika- skink- & ostpaj naturligt glutenfri, LCHF

Nu är sommaren här och vad är inte mysigare än att sitta ute och njuta av god mat. Jag hade främmande från Kalifornien igår och vi spenderade hela dagen utomhus i den vackra miljö som Jämtland och i detta fall Östersund/Frösön har att erbjuda. Solen sken men det blåste lite så det blev ljuvligt att vistas ute. Såg på min stegmätare att vi faktiskt gick över en mil sammanlagt.








På Stocke-Titt på vackra Frösön finns möjlighet att ha med sig sin egen mat och sitta ute i solen. Sagt och gjort, där plockade vi upp vår picknick-mat. I detta fall en smarrig paj med skinka, smakrik ost, purjo och paprika. En omelett med skagenröra, sallad och härlig iskall vattenmelon

I det här inlägget får du receptet på pajen och i ett senare inlägget kommer receptet på den ljuvliga omeletten med skagen. Jag gör omelettsmeten lite matigare så att den håller ihop bättre och blir fantastiskt god. Små knep med mycket lite insats från kocken 😉

Den här pajen har ett pajskal som inte bara är nyttigt utan helt fa…

Omelettrulle med ljuvlig skagenröra

Vad sägs om en ljuvligt god skagen med en fluffig omelett som omsveper härligheten? Sååå gott!!
Ni får ursäkta fotot som absolut inte gör rättvisa av hur gott detta är.

Den här omeletten är en lite matigare och i mitt tycke godare variant än vanlig omelett och passar dessutom utmärkt att göra goda rullar med olika fyllningar i. Perfekt att ha med i picknick-korgen eller på buffébordet. Den här tillsammans med min paprika- ost- och skinkpaj mättar enkelt 4 personer.
Jag fick så med beröm på vår picknick när jag serverade detta och vi åt tills vi var sprickfärdiga. Men allt tog slut, till sista smulan.

Tänk på att använda ekologiska produkter, allra helst citronen som du även ska använda skalet av. De oekologiska är besprutade med nervgift.

Omelett:
4 ägg
2 msk majonnäs, hemgjord eller Hellmans
Herbamare örtsalt, peppar
Smör till stekning
Vispa ihop ägg med majonnäsen. Det gör inget om det inte blir en helt slät smet. Krydda. Smält smör i en stekpanna. Häll i smeten och låt omeletten sakta s…

Ljuvlig torsk i paket, ugnsstekt

Det här är en lyxigare variant av torsk i foliepaket. En symfoni av smaker och skyn är så gudagod. Mosa potatisen i den och njuuuut!! Riktig bjudmat, eller helglyx.  Ekologiska varor, även kryddorna.
4 port = 4 fiskpaket

Sås:
1 tsk citronpeppar
3 dl grädde
1 1/4 dl vitt vin
1-1½ fiskbuljongtärning
1½ tsk rivet citronskal
½ purjolök i skivor ( dela den på längden så du får med det gröna. Det gröna innehåller mer näring och ger massor av smak)


Koka ihop allt tills purjon börjat mjukna. Ställ åt sidan.

750 g fin torskfilé
80 ml grön pesto (halv liten burk)
65 g babyspenat
2 morötter
500 g medelstora potatisar
2 st stjälkar blekselleri
1 knippe grön sparris
½ fänkål
3 st plommontomater
Herbamare örtsalt
Citronpeppar
Ugnsfolie och smörpapper (inte bakplåtspapper)








Sätt ugnen på 200 grader

Strimla morötterna. Borsta och tvätta potatisen och skär den i kvartar, eller storlek av en munsbit. Skiva fänkål och och selleristjälkarna. Skär tomater och sparris i bitar. Ta 4 stora ark folie och lika stora ark smörpapper …