Fortsätt till huvudinnehåll

Sweet Chili, Sweet & Sour



Egengjord superenkel och fantastiskt god. Perfekt till grillad lax, räkor eller kyckling

SWEET CHILI
2 röda chili, eko
2 gröna chili, eko
3-4 vitlöksklyftor, eko
175 g fin honung
4 msk vitvinsvinäger
1½ krm salt (himalaya eller oraffinerat havssalt)
2 tsk pressad citron, ekologisk
½ dl vatten
2 krm sambal oelek
fiberhusk

Ta ur kärnhuset ur chilin och finhacka den smått
Finhacka vitlöken mycket smått
Värm honungen försiktigt tillsammans med salt, vitlök och chili. Den ska absolut inte koka, då förloras nyttigheterna i honungen, samt att den förändras i smak.
Tillsätt vinägern och vattnet

Blanda i fiberhusk efter hur tjock du vill ha den. Tänk på att om du värmer den så tjocknar den. Prova med ett par kryddmått och värm försiktigt. Öka mängden fiberhusk försiktigt, tills du fått den konsistens som du är nöjd med.
Rör lite då och då så att inte husken klumpar sig.
Häll upp sweet chilin i en väl rengjord burk med tättslutande lock. Den håller sig länge i kylskåpet p.g.a vinägern.

Nu när du gjort egen så slipper du otäckheter såsom; stabiliseringsmedel, modifierad stärkelse, socker etc samt att denna innehåller nyttig fiberhusk som är fint för din mag- och tarmhälsa.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Syrade grönsaker/Surkål

Det här är fantastisk för din maghälsa. De goda tarmbakterierna kommer att sjunga Haaaallelujah! 𝅘𝅥𝅲🎝😀🙏👏
Sedan jag började äta syrade grönsaker och probiotika varje dag så är halsbrännan ett minne blott. Jag riktigt känner hur magen bockar och tackar mig.
Det här är ett superenkelt recept. Går supersnabbt att göra, men dessvärre är väntan tills man får äta grönsakerna desto längre.
Jag väljer att tillsätta saltvatten, precis som man gör med många andra syrade grönsaker istället för att använda enbart salt och som man då därefter måste pressa vitkålen tills vätska kommer ut. Det här är ett enklare och snabbare sätt, samt att krispet i vitkålen stannar kvar. Så gott!

Missa inte receptet på min superduper-goda kimchi som jag lagt upp tidigare. Du hittar den lite längre ner här i inläggen, eller under etiketten ”grönsaker”. Den blir klar på bara några dagar och är minst liks nyttig.





Var noga med att använda ekologiska grönsaker för att få bästa resultat.
Effekter av surkål: Stimul…

Portimão

Oj! Nu börjar veckan ta slut här nere i Portugal. Igår åkte vi till  Portimão för att bada.

Så väldigt likt Albufeira där jag var med min syster och pappa för sisådär 30 år sedan. Helt fantastiskt med dessa klippformationer i havet, som rauker. Ni får förlåta dålig kvalitet på bilderna. 
Dagen innan tog vi en sväng i Vilamoura och marinan. Gjorde misstaget att äta där. Såg fint ut, var dyrt men smakade NADA!!! (Ingenting).



Jag valde stekta räkor med koriander och ris. Min mat var ändå hyfsad mot de som beställde in kött.  Men trevligt och mysigt hade vi i alla fall. 
I kväll ska vi dock äta på en äkta portugisisk restaurang. Där ska det visst vara ofantligt god mat och man kan få en tre-rätters för runt 100kr..
Nu ska visst värmen återkomma till Sverige, så hoppas att även ni får njuta  
Värme & Kärlek  Christina 

Grillade inlagda/marinerade paprikor. Godaste tillbehöret ever!

Har du provat att grilla och lägga in dina paprikor?
Om inte, då har du missat något suveränt gott. Visst, det finns grillad paprika på burk att köpa, men jag har inte hittat någon gjord på  ekologisk paprika (rätta mig gärna om jag har fel)
Ljuvligt på en köttbit, till grillat eller i din sallad eller pizza - ja på och till allt nästan. 
Varför ekologiska paprikor. Jo, för de är bland de mest besprutade grönsakerna. Det vill vi ju inte ha...

Av någon konstig anledning så har gula paprikor lättare för att släppa skalet efter grillningen. Men det gör inget om det blir lite skal kvar, så få inte panik om det sitter fast.
Jag använder Monini ekologisk olivolja. Alltså, den är såååå god. Doften är ljuvlig och fantastisk även på huden utan att lukta illa som jag tycker andra olivoljor kan göra.



Förvara dina grillade tomater kallt och mörkt. Olivolja blir grumlig när den förvaras kallt. Vill du så kan du ställa den en stund i rumstemperatur innan servering så blir den fin igen, men för smakens…