Egengjord superenkel och fantastiskt god. Perfekt till grillad lax, räkor eller kyckling
SWEET CHILI
2 röda chili, eko
2 gröna chili, eko
3-4 vitlöksklyftor, eko
175 g fin honung
4 msk vitvinsvinäger
1½ krm salt (himalaya eller oraffinerat havssalt)
2 tsk pressad citron, ekologisk
½ dl vatten
2 krm sambal oelek
fiberhusk
Ta ur kärnhuset ur chilin och finhacka den smått
Finhacka vitlöken mycket smått
Värm honungen försiktigt tillsammans med salt, vitlök och chili. Den ska absolut inte koka, då förloras nyttigheterna i honungen, samt att den förändras i smak.
Tillsätt vinägern och vattnet
Ta bort kastrullen från plattan. Blanda i fiberhusk efter hur tjock sås du vill ha. Prova med ett par kryddmått först. Låt den få svälla någon minut och öka mängden om så behövs tills du är nöjd med konsistensen. Tänk på att den sväller allteftersom, så låt den stå ett par minuter.
Rör lite då och då så att inte husken klumpar sig.
Häll upp sweet chilin i en väl rengjord burk med tättslutande lock. Den håller sig länge i kylskåpet p.g.a vinägern.
Nu när du gjort egen så slipper du otäckheter såsom; stabiliseringsmedel, modifierad stärkelse, socker etc samt att denna innehåller nyttig fiberhusk som är fint för din mag- och tarmhälsa.
Kommentarer
Skicka en kommentar