Fortsätt till huvudinnehåll

Stuvad grönkål med hönsköttbullar




Hejsan svejsan!

Reagerade ni på inläggets rubrik? Men, borde inte proteinet stå först? -"Köttbullar med stuvad grönkål"
Anledningen är, att jag tycker att grönsakerna borde vara det huvudsakliga på en tallrik. Det ska fylla tallriken till nästan 3/4. Protein och nyttigt fett ska fylla upp resten. Proteinet kan man sedan byta ut mot ex kyckling eller något annat som kan passa.

Använder du färdiga hönsköttbullar som finns i butik ex från Scandinavian organics, så går den här rätten blixtsnabbt att tillaga.

Annars tar du: 500 g ekologisk höns/kycklingfärs och blandar den med ca 1½ tsk örtsalt, 1 ägg, 1 tsk nymalen kryddpeppar eller ordentligt mortlade kryddpepparkorn och 1 tsk lökpulver. Forma till köttbullar och stek i ghee.

Kom ihåg att även använda dig av ekologiska kryddor.

Stuvad grönkål 1 port


2 stora nävar färsk eller fryst ekologisk grönkål
1 dm purjolök, strimlad och ekologisk
1/4 paprika ekologisk, strimlad
1 dl kokosmjölk, extra creamy (Santa Maria, rosa tetra. Innehåller inga tillsatser och är inte utblandad med vatten)
örtsalt
nymalen peppar
några droppar pressad ekologisk citron. Finns färdig i glasflaska att köpa
ghee 


  1. Stek på köttbullarna i ghee. Använder du smör så stek i svagare värme då den inte tål högre värme utan att bilda svarta partiklar (Smör har en rykpunkt på ca 180°C, men är däremot oxidativt stabil)
  2. Tillsätt grönkålen och purjolöken och låt kålen och purjon mjukna
  3. Krydda med örtsalt och nymalen peppar
  4. Häll på kokosmjölken och låt den koka in tills den blir krämig
  5. Stänk i några droppar citron. Det balanserar sötman som finns i kokosmjölken
  6. Rör ner paprikan och servera






Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

LCHF Pinocchiotårta

Jamen då har man fyllt igen då...år alltså :) Du som har barn runt omkring dig kan nog hålla med om märkligheten med att barnen blir bara äldre och äldre. Men vi liksom stannar kvar i , runt 28 års åldern. Jag har inget emot att bli äldre. Det har sin skönhet och erfarenhetslåda. Det är liksom livet! Blev i alla fall hyllad rejält igår, trots att jag bara fyllde ojämna, få se nu....nu är jag så gammal att jag måste fundera hur många år jag ska räkna till...53. Japp, 53 härliga år har jag levt. Gjorde en LCHF-tårta. Tänkte först att den verkade bli så liten, men den var mäktig, men ändå lätt i konsistensen. Gott med den gräddiga jordgubbsfyllningen som jag tog riktigt rikligt med. Du kan göra botten dagen före om du vill och fixa fyllningen samma dag du ska bjuda på den.  LCHF Pinocchiotårta: Mandelbotten 1 dl sukrin melis 4 äggulor 150 g smält avsvalnat smör 2 tsk bakpulver  2½ dl mandelmjöl Vispa äggulor och sukrin melis poröst. Vispa ner d...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...