Fortsätt till huvudinnehåll

Stuvad grönkål med hönsköttbullar




Hejsan svejsan!

Reagerade ni på inläggets rubrik? Men, borde inte proteinet stå först? -"Köttbullar med stuvad grönkål"
Anledningen är, att jag tycker att grönsakerna borde vara det huvudsakliga på en tallrik. Det ska fylla tallriken till nästan 3/4. Protein och nyttigt fett ska fylla upp resten. Proteinet kan man sedan byta ut mot ex kyckling eller något annat som kan passa.

Använder du färdiga hönsköttbullar som finns i butik ex från Scandinavian organics, så går den här rätten blixtsnabbt att tillaga.

Annars tar du: 500 g ekologisk höns/kycklingfärs och blandar den med ca 1½ tsk örtsalt, 1 ägg, 1 tsk nymalen kryddpeppar eller ordentligt mortlade kryddpepparkorn och 1 tsk lökpulver. Forma till köttbullar och stek i ghee.

Kom ihåg att även använda dig av ekologiska kryddor.

Stuvad grönkål 1 port


2 stora nävar färsk eller fryst ekologisk grönkål
1 dm purjolök, strimlad och ekologisk
1/4 paprika ekologisk, strimlad
1 dl kokosmjölk, extra creamy (Santa Maria, rosa tetra. Innehåller inga tillsatser och är inte utblandad med vatten)
örtsalt
nymalen peppar
några droppar pressad ekologisk citron. Finns färdig i glasflaska att köpa
ghee 


  1. Stek på köttbullarna i ghee. Använder du smör så stek i svagare värme då den inte tål högre värme utan att bilda svarta partiklar (Smör har en rykpunkt på ca 180°C, men är däremot oxidativt stabil)
  2. Tillsätt grönkålen och purjolöken och låt kålen och purjon mjukna
  3. Krydda med örtsalt och nymalen peppar
  4. Häll på kokosmjölken och låt den koka in tills den blir krämig
  5. Stänk i några droppar citron. Det balanserar sötman som finns i kokosmjölken
  6. Rör ner paprikan och servera






Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smarrig paprika- skink- & ostpaj naturligt glutenfri, LCHF

Nu är sommaren här och vad är inte mysigare än att sitta ute och njuta av god mat. Jag hade främmande från Kalifornien igår och vi spenderade hela dagen utomhus i den vackra miljö som Jämtland och i detta fall Östersund/Frösön har att erbjuda. Solen sken men det blåste lite så det blev ljuvligt att vistas ute. Såg på min stegmätare att vi faktiskt gick över en mil sammanlagt.








På Stocke-Titt på vackra Frösön finns möjlighet att ha med sig sin egen mat och sitta ute i solen. Sagt och gjort, där plockade vi upp vår picknick-mat. I detta fall en smarrig paj med skinka, smakrik ost, purjo och paprika. En omelett med skagenröra, sallad och härlig iskall vattenmelon

I det här inlägget får du receptet på pajen och i ett senare inlägget kommer receptet på den ljuvliga omeletten med skagen. Jag gör omelettsmeten lite matigare så att den håller ihop bättre och blir fantastiskt god. Små knep med mycket lite insats från kocken 😉

Den här pajen har ett pajskal som inte bara är nyttigt utan helt fa…

Omelettrulle med ljuvlig skagenröra

Vad sägs om en ljuvligt god skagen med en fluffig omelett som omsveper härligheten? Sååå gott!!
Ni får ursäkta fotot som absolut inte gör rättvisa av hur gott detta är.

Den här omeletten är en lite matigare och i mitt tycke godare variant än vanlig omelett och passar dessutom utmärkt att göra goda rullar med olika fyllningar i. Perfekt att ha med i picknick-korgen eller på buffébordet. Den här tillsammans med min paprika- ost- och skinkpaj mättar enkelt 4 personer.
Jag fick så med beröm på vår picknick när jag serverade detta och vi åt tills vi var sprickfärdiga. Men allt tog slut, till sista smulan.

Tänk på att använda ekologiska produkter, allra helst citronen som du även ska använda skalet av. De oekologiska är besprutade med nervgift.

Omelett:
4 ägg
2 msk majonnäs, hemgjord eller Hellmans
Herbamare örtsalt, peppar
Smör till stekning
Vispa ihop ägg med majonnäsen. Det gör inget om det inte blir en helt slät smet. Krydda. Smält smör i en stekpanna. Häll i smeten och låt omeletten sakta s…

Ljuvlig torsk i paket, ugnsstekt

Det här är en lyxigare variant av torsk i foliepaket. En symfoni av smaker och skyn är så gudagod. Mosa potatisen i den och njuuuut!! Riktig bjudmat, eller helglyx.  Ekologiska varor, även kryddorna.
4 port = 4 fiskpaket

Sås:
1 tsk citronpeppar
3 dl grädde
1 1/4 dl vitt vin
1-1½ fiskbuljongtärning
1½ tsk rivet citronskal
½ purjolök i skivor ( dela den på längden så du får med det gröna. Det gröna innehåller mer näring och ger massor av smak)


Koka ihop allt tills purjon börjat mjukna. Ställ åt sidan.

750 g fin torskfilé
80 ml grön pesto (halv liten burk)
65 g babyspenat
2 morötter
500 g medelstora potatisar
2 st stjälkar blekselleri
1 knippe grön sparris
½ fänkål
3 st plommontomater
Herbamare örtsalt
Citronpeppar
Ugnsfolie och smörpapper (inte bakplåtspapper)








Sätt ugnen på 200 grader

Strimla morötterna. Borsta och tvätta potatisen och skär den i kvartar, eller storlek av en munsbit. Skiva fänkål och och selleristjälkarna. Skär tomater och sparris i bitar. Ta 4 stora ark folie och lika stora ark smörpapper …