Fortsätt till huvudinnehåll

Stuvad grönkål med hönsköttbullar




Hejsan svejsan!

Reagerade ni på inläggets rubrik? Men, borde inte proteinet stå först? -"Köttbullar med stuvad grönkål"
Anledningen är, att jag tycker att grönsakerna borde vara det huvudsakliga på en tallrik. Det ska fylla tallriken till nästan 3/4. Protein och nyttigt fett ska fylla upp resten. Proteinet kan man sedan byta ut mot ex kyckling eller något annat som kan passa.

Använder du färdiga hönsköttbullar som finns i butik ex från Scandinavian organics, så går den här rätten blixtsnabbt att tillaga.

Annars tar du: 500 g ekologisk höns/kycklingfärs och blandar den med ca 1½ tsk örtsalt, 1 ägg, 1 tsk nymalen kryddpeppar eller ordentligt mortlade kryddpepparkorn och 1 tsk lökpulver. Forma till köttbullar och stek i ghee.

Kom ihåg att även använda dig av ekologiska kryddor.

Stuvad grönkål 1 port


2 stora nävar färsk eller fryst ekologisk grönkål
1 dm purjolök, strimlad och ekologisk
1/4 paprika ekologisk, strimlad
1 dl kokosmjölk, extra creamy (Santa Maria, rosa tetra. Innehåller inga tillsatser och är inte utblandad med vatten)
örtsalt
nymalen peppar
några droppar pressad ekologisk citron. Finns färdig i glasflaska att köpa
ghee 


  1. Stek på köttbullarna i ghee. Använder du smör så stek i svagare värme då den inte tål högre värme utan att bilda svarta partiklar (Smör har en rykpunkt på ca 180°C, men är däremot oxidativt stabil)
  2. Tillsätt grönkålen och purjolöken och låt kålen och purjon mjukna
  3. Krydda med örtsalt och nymalen peppar
  4. Häll på kokosmjölken och låt den koka in tills den blir krämig
  5. Stänk i några droppar citron. Det balanserar sötman som finns i kokosmjölken
  6. Rör ner paprikan och servera






Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Fläskfilé med gudomlig rosépepparsås

Heeej!

Här hare varit kalajs. Fyllde ju år den 11:e. Blev så bortskämt uppvaktad och det var jättemysigt. Kaffe på säng, som jag iof sig alltid får när det är helg, paket och besök. Svärmor hade med sig tårta som hon hade bakat. Hon är en bra bit över 80 och jag tycker hon är fantastisk som orkar.

Dagen till ära så gjorde jag fläskfilé med en GUDOOOOMLIG rosépepparsås.

”Såsen ger sån eftersmak att det vattnas i munnen”. Det var min mans kommentar när vi satt och åt. Och så tog han mer... och mer... och till slut bara potatis och sås. 
Ja den blev faktiskt sagolikt god. Åt ju en rosépepparsås i Portugal och tänkte att ja må prova då jag faktiskt aldrig gjort den. Den blev inte lika i smaken, för jag tror att den i Portugal var gjord på enbart grädde och utan tillsatt annan smak förutom just pepparn. 
Jag föreställde mig att det skulle vara gott med vitt vin och dijon. Joooo men visst! Åååh den smaken!! Försöker ju själv att undvika mejerier, eller bara äta pytte-pytt. Men här gick jag all…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…

Stora kryddiga kycklingköttbullar i tomatsås

Hej från ett brandröksfyllt Jämtland. Jag flydde till stugan men se, då började det brinna runt knutarna även där. När det var som värst så var det nästan så att man inte ville andas och det blev svårt att sova då värmen krävde att fönstren stod öppna. Nu flyger det helikoptrar, ända upp till 9 st runt om här. Hoppas och tror att de får bukt på bränderna nu. 
Igår gjorde jag stora härliga kryddiga köttbullar på kycklingfärs. Så gott med en kraftig tomatsås att lägga ner godingarna i. 

Servera med valfri glutenfri pasta, men  se upp för de som innehåller rismjöl och tillsatser. Paulun har bra pasta, shiratakinudlar, zoodles, linspasta eller bönpasta om du inte äter det för ofta. Sojabönor kan vara hormonstörande i större mängder. Blomkål är också gott till. 
Börja med tomatsåsen eftersom den ska stå och puttra ett tag. 
Alltigenom ekologiska produkter. Även kryddorna
Enkel tomatsås:  390 g krossade tomater 1 1/2 röd lök, hackad 2 1/2 msk tomatpuré  2 msk kyckling- eller kalvfond 1…