Hejsan svejsan!
Reagerade ni på inläggets rubrik? Men, borde inte proteinet stå först? -"Köttbullar med stuvad grönkål"
Anledningen är, att jag tycker att grönsakerna borde vara det huvudsakliga på en tallrik. Det ska fylla tallriken till nästan 3/4. Protein och nyttigt fett ska fylla upp resten. Proteinet kan man sedan byta ut mot ex kyckling eller något annat som kan passa.
Använder du färdiga hönsköttbullar som finns i butik ex från Scandinavian organics, så går den här rätten blixtsnabbt att tillaga.
Annars tar du: 500 g ekologisk höns/kycklingfärs och blandar den med ca 1½ tsk örtsalt, 1 ägg, 1 tsk nymalen kryddpeppar eller ordentligt mortlade kryddpepparkorn och 1 tsk lökpulver. Forma till köttbullar och stek i ghee.
Kom ihåg att även använda dig av ekologiska kryddor.
Stuvad grönkål 1 port
2 stora nävar färsk eller fryst ekologisk grönkål
1 dm purjolök, strimlad och ekologisk
1/4 paprika ekologisk, strimlad
1 dl kokosmjölk, extra creamy (Santa Maria, rosa tetra. Innehåller inga tillsatser och är inte utblandad med vatten)
örtsalt
nymalen peppar
några droppar pressad ekologisk citron. Finns färdig i glasflaska att köpa
ghee
- Stek på köttbullarna i ghee. Använder du smör så stek i svagare värme då den inte tål högre värme utan att bilda svarta partiklar (Smör har en rykpunkt på ca 180°C, men är däremot oxidativt stabil)
- Tillsätt grönkålen och purjolöken och låt kålen och purjon mjukna
- Krydda med örtsalt och nymalen peppar
- Häll på kokosmjölken och låt den koka in tills den blir krämig
- Stänk i några droppar citron. Det balanserar sötman som finns i kokosmjölken
- Rör ner paprikan och servera
Kommentarer
Skicka en kommentar