Fortsätt till huvudinnehåll

Chaga/Sprängticka

Hejsan!
Har haft en fantastisk start på min vecka. Söndagen började med att jag blev bjuden på lunch. Särbon hade med sig räkor och sallad, samt utrustning för att flytta min lampa som suttit alldeles fel i vardagsrummet. Det har retat mig i ett halvår nu. Men nu hänger min prismalampa så vackert ovanför bordet.

Igår fick jag massage av fantastiska Anette Jonasson som äger Anettes friskvård i Östersund. Lymfmassage, som satte igång heeela min kropp. Märker resultat för varje gång. Hon har lyckats få loss så många muskelknutor från mina onda armar och benen blir slätare för var gång. Fantastiskt!
Jag kan verkligen rekommendera henne om ni har möjlighet.

När jag åkte från massagen så ringde särbon och ville bjuda mig på middag. Men förstå, vilken lyx!! Behövde bara lägga mig i soffan och vila tills maten var klar. Nästan så jag skämdes.....

Idag har jag fått en ny frys och kyl... Förhoppningsvis blir resultatet en billigare elräkning, även om jag inte kan klaga på den räkningen faktiskt.


Jag har börjat dricka te av medicinalsvampen chaga/sprängticka varje dag nu. Har ni provat? Det finns på internet att skicka efter. Plockar man själv så måste man fråga ägaren till marken/skogen om lov, då den inte ingår i allemansrätten. Bäst plockas den på vintern eller åtminstone vid minst -5C. Då innehåller den som mest näring.Viktigt även att den plockas från träd som är levande.

Den ska sjuda i många timmar, eller tills teet blir så mörkt som möjligt, men minst 30 minuter. Man kan använda chaga-biten om och om igen – ända tills den inte avger någon färg mer.
Plockar du den själv, så se till att torka den ordentligt i ugnen på svag värme, så det inte bildas mögel inuti den. Lättast är det att dela den i små bitar först. Ta inte bort det svarta från den, då även det innehåller näring. Det fina är att det inte går att överdosera. Drick och njut av detta te som smakar svagt av vanilj.


Vad är det som är så bra med chaga/sprängticka då?
Jag tror det är lättast om jag länkar vidare så att ni får läsa. Det finns otaligt med sidor om denna fina medicinalsvamp, men HÄR hittar ni fin information, samt även källhänvisningar till studierna om den. Kan bara nämna:
 • Stimulerar och vitaliserar immunförsvaret
 • Anti-tumöreffekt 
 • Anti- inflammatorisk

Citat: "År 1958 fann man i vetenskapliga studier i Finland och Ryssland att sprängticka gav effekt vid bröstcancer, levercancer, livmodercancer och magcancer, liksom hypertoni och diabetes. 1973 gjordes en annan intressant rysk undersökning där sprängticka visade sig hjälpa mot psoriasis i nästan 100% av fallen.
Sprängticka är antibakteriell, antifungal, anticandida, antiviral, balanserar immunförsvaret och är därmed bra vid autoimmuna sjukdomar. Den sänker högt kolesterol och har dessutom en otroligt hög ORAC på hela 146.700! ORAC står för Oxygen Radical Absorbance Capacity och ger ett värde för hur mycket antioxidanter ett visst livsmedel innehåller per 100g.
Sprängticka är bra vid diabetes eftersom den sänker blodsockret och på så vis behöver inte diabetiker ta samma mängd insulin (gäller typ 2). 
Chaga innehåller
Sprängticka innehåller en komplex cocktail av fytonäringsämnen och immunaktiverande föreningar såsom betaglukaner (komplexa kolhydrater) eller polysackarider som också finns i alger, jäst, havre, etc. De boostar immunförsvaret och fungerar genom att stimulera kroppens förmåga att skapa cellulära försvar.
 • Polysackarider (förbättrar immunförsvaret, hjälper mot cancer, bakterie- och virussjukdomar)
 • Betulinsyra (mot tumörer, malaria och infektioner)
 • Melanin (förbättrar och skyddar DNA i hår, naglar och hy)
 • Fytonutrienter eller fytokemikalier (dämpar inflammation, aktiverar immunförsvaret och stärker naturlig avgiftning)
 • Ergosterol (en vitamin D2-prekursor)
 • Många former av betaglukaner (komplexa sockerarter som kallas polysackarider)
 • Saponiner, steroler, triterpener, betulinsyra, SOD (superoxiddismutas)
 • Aminosyrakomplex (proteiner) och andra spårämnen"
Källa: (http://morotsliv.com/2012/08/chaga-sprangticka.html)

Jag känner en sån ny energi och "vakenhet" sedan jag började dricka detta. Jag förvarar det i kylskåpet och dricker den oftast kall. Men till vintern är det nog gott med en värmd kopp.

Värme & Kärlek
Christina

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Fläskfilé med gudomlig rosépepparsås

Heeej!

Här hare varit kalajs. Fyllde ju år den 11:e. Blev så bortskämt uppvaktad och det var jättemysigt. Kaffe på säng, som jag iof sig alltid får när det är helg, paket och besök. Svärmor hade med sig tårta som hon hade bakat. Hon är en bra bit över 80 och jag tycker hon är fantastisk som orkar.

Dagen till ära så gjorde jag fläskfilé med en GUDOOOOMLIG rosépepparsås.

”Såsen ger sån eftersmak att det vattnas i munnen”. Det var min mans kommentar när vi satt och åt. Och så tog han mer... och mer... och till slut bara potatis och sås. 
Ja den blev faktiskt sagolikt god. Åt ju en rosépepparsås i Portugal och tänkte att ja må prova då jag faktiskt aldrig gjort den. Den blev inte lika i smaken, för jag tror att den i Portugal var gjord på enbart grädde och utan tillsatt annan smak förutom just pepparn. 
Jag föreställde mig att det skulle vara gott med vitt vin och dijon. Joooo men visst! Åååh den smaken!! Försöker ju själv att undvika mejerier, eller bara äta pytte-pytt. Men här gick jag all…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…

Stora kryddiga kycklingköttbullar i tomatsås

Hej från ett brandröksfyllt Jämtland. Jag flydde till stugan men se, då började det brinna runt knutarna även där. När det var som värst så var det nästan så att man inte ville andas och det blev svårt att sova då värmen krävde att fönstren stod öppna. Nu flyger det helikoptrar, ända upp till 9 st runt om här. Hoppas och tror att de får bukt på bränderna nu. 
Igår gjorde jag stora härliga kryddiga köttbullar på kycklingfärs. Så gott med en kraftig tomatsås att lägga ner godingarna i. 

Servera med valfri glutenfri pasta, men  se upp för de som innehåller rismjöl och tillsatser. Paulun har bra pasta, shiratakinudlar, zoodles, linspasta eller bönpasta om du inte äter det för ofta. Sojabönor kan vara hormonstörande i större mängder. Blomkål är också gott till. 
Börja med tomatsåsen eftersom den ska stå och puttra ett tag. 
Alltigenom ekologiska produkter. Även kryddorna
Enkel tomatsås:  390 g krossade tomater 1 1/2 röd lök, hackad 2 1/2 msk tomatpuré  2 msk kyckling- eller kalvfond 1…