Fortsätt till huvudinnehåll

Chaga/Sprängticka

Hejsan!
Har haft en fantastisk start på min vecka. Söndagen började med att jag blev bjuden på lunch. Särbon hade med sig räkor och sallad, samt utrustning för att flytta min lampa som suttit alldeles fel i vardagsrummet. Det har retat mig i ett halvår nu. Men nu hänger min prismalampa så vackert ovanför bordet.

Igår fick jag massage av fantastiska Anette Jonasson som äger Anettes friskvård i Östersund. Lymfmassage, som satte igång heeela min kropp. Märker resultat för varje gång. Hon har lyckats få loss så många muskelknutor från mina onda armar och benen blir slätare för var gång. Fantastiskt!
Jag kan verkligen rekommendera henne om ni har möjlighet.

När jag åkte från massagen så ringde särbon och ville bjuda mig på middag. Men förstå, vilken lyx!! Behövde bara lägga mig i soffan och vila tills maten var klar. Nästan så jag skämdes.....

Idag har jag fått en ny frys och kyl... Förhoppningsvis blir resultatet en billigare elräkning, även om jag inte kan klaga på den räkningen faktiskt.


Jag har börjat dricka te av medicinalsvampen chaga/sprängticka varje dag nu. Har ni provat? Det finns på internet att skicka efter. Plockar man själv så måste man fråga ägaren till marken/skogen om lov, då den inte ingår i allemansrätten. Bäst plockas den på vintern eller åtminstone vid minst -5C. Då innehåller den som mest näring.Viktigt även att den plockas från träd som är levande.

Den ska sjuda i många timmar, eller tills teet blir så mörkt som möjligt, men minst 30 minuter. Man kan använda chaga-biten om och om igen – ända tills den inte avger någon färg mer.
Plockar du den själv, så se till att torka den ordentligt i ugnen på svag värme, så det inte bildas mögel inuti den. Lättast är det att dela den i små bitar först. Ta inte bort det svarta från den, då även det innehåller näring. Det fina är att det inte går att överdosera. Drick och njut av detta te som smakar svagt av vanilj.


Vad är det som är så bra med chaga/sprängticka då?
Jag tror det är lättast om jag länkar vidare så att ni får läsa. Det finns otaligt med sidor om denna fina medicinalsvamp, men HÄR hittar ni fin information, samt även källhänvisningar till studierna om den. Kan bara nämna:
  • Stimulerar och vitaliserar immunförsvaret
  • Anti-tumöreffekt 
  • Anti- inflammatorisk

Citat: "År 1958 fann man i vetenskapliga studier i Finland och Ryssland att sprängticka gav effekt vid bröstcancer, levercancer, livmodercancer och magcancer, liksom hypertoni och diabetes. 1973 gjordes en annan intressant rysk undersökning där sprängticka visade sig hjälpa mot psoriasis i nästan 100% av fallen.
Sprängticka är antibakteriell, antifungal, anticandida, antiviral, balanserar immunförsvaret och är därmed bra vid autoimmuna sjukdomar. Den sänker högt kolesterol och har dessutom en otroligt hög ORAC på hela 146.700! ORAC står för Oxygen Radical Absorbance Capacity och ger ett värde för hur mycket antioxidanter ett visst livsmedel innehåller per 100g.
Sprängticka är bra vid diabetes eftersom den sänker blodsockret och på så vis behöver inte diabetiker ta samma mängd insulin (gäller typ 2). 
Chaga innehåller
Sprängticka innehåller en komplex cocktail av fytonäringsämnen och immunaktiverande föreningar såsom betaglukaner (komplexa kolhydrater) eller polysackarider som också finns i alger, jäst, havre, etc. De boostar immunförsvaret och fungerar genom att stimulera kroppens förmåga att skapa cellulära försvar.
  • Polysackarider (förbättrar immunförsvaret, hjälper mot cancer, bakterie- och virussjukdomar)
  • Betulinsyra (mot tumörer, malaria och infektioner)
  • Melanin (förbättrar och skyddar DNA i hår, naglar och hy)
  • Fytonutrienter eller fytokemikalier (dämpar inflammation, aktiverar immunförsvaret och stärker naturlig avgiftning)
  • Ergosterol (en vitamin D2-prekursor)
  • Många former av betaglukaner (komplexa sockerarter som kallas polysackarider)
  • Saponiner, steroler, triterpener, betulinsyra, SOD (superoxiddismutas)
  • Aminosyrakomplex (proteiner) och andra spårämnen"
Källa: (http://morotsliv.com/2012/08/chaga-sprangticka.html)

Jag känner en sån ny energi och "vakenhet" sedan jag började dricka detta. Jag förvarar det i kylskåpet och dricker den oftast kall. Men till vintern är det nog gott med en värmd kopp.

Värme & Kärlek
Christina

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smarrig paprika- skink- & ostpaj naturligt glutenfri, LCHF

Nu är sommaren här och vad är inte mysigare än att sitta ute och njuta av god mat. Jag hade främmande från Kalifornien igår och vi spenderade hela dagen utomhus i den vackra miljö som Jämtland och i detta fall Östersund/Frösön har att erbjuda. Solen sken men det blåste lite så det blev ljuvligt att vistas ute. Såg på min stegmätare att vi faktiskt gick över en mil sammanlagt.








På Stocke-Titt på vackra Frösön finns möjlighet att ha med sig sin egen mat och sitta ute i solen. Sagt och gjort, där plockade vi upp vår picknick-mat. I detta fall en smarrig paj med skinka, smakrik ost, purjo och paprika. En omelett med skagenröra, sallad och härlig iskall vattenmelon

I det här inlägget får du receptet på pajen och i ett senare inlägget kommer receptet på den ljuvliga omeletten med skagen. Jag gör omelettsmeten lite matigare så att den håller ihop bättre och blir fantastiskt god. Små knep med mycket lite insats från kocken 😉

Den här pajen har ett pajskal som inte bara är nyttigt utan helt fa…

Omelettrulle med ljuvlig skagenröra

Vad sägs om en ljuvligt god skagen med en fluffig omelett som omsveper härligheten? Sååå gott!!
Ni får ursäkta fotot som absolut inte gör rättvisa av hur gott detta är.

Den här omeletten är en lite matigare och i mitt tycke godare variant än vanlig omelett och passar dessutom utmärkt att göra goda rullar med olika fyllningar i. Perfekt att ha med i picknick-korgen eller på buffébordet. Den här tillsammans med min paprika- ost- och skinkpaj mättar enkelt 4 personer.
Jag fick så med beröm på vår picknick när jag serverade detta och vi åt tills vi var sprickfärdiga. Men allt tog slut, till sista smulan.

Tänk på att använda ekologiska produkter, allra helst citronen som du även ska använda skalet av. De oekologiska är besprutade med nervgift.

Omelett:
4 ägg
2 msk majonnäs, hemgjord eller Hellmans
Herbamare örtsalt, peppar
Smör till stekning
Vispa ihop ägg med majonnäsen. Det gör inget om det inte blir en helt slät smet. Krydda. Smält smör i en stekpanna. Häll i smeten och låt omeletten sakta s…

Ljuvlig torsk i paket, ugnsstekt

Det här är en lyxigare variant av torsk i foliepaket. En symfoni av smaker och skyn är så gudagod. Mosa potatisen i den och njuuuut!! Riktig bjudmat, eller helglyx.  Ekologiska varor, även kryddorna.
4 port = 4 fiskpaket

Sås:
1 tsk citronpeppar
3 dl grädde
1 1/4 dl vitt vin
1-1½ fiskbuljongtärning
1½ tsk rivet citronskal
½ purjolök i skivor ( dela den på längden så du får med det gröna. Det gröna innehåller mer näring och ger massor av smak)


Koka ihop allt tills purjon börjat mjukna. Ställ åt sidan.

750 g fin torskfilé
80 ml grön pesto (halv liten burk)
65 g babyspenat
2 morötter
500 g medelstora potatisar
2 st stjälkar blekselleri
1 knippe grön sparris
½ fänkål
3 st plommontomater
Herbamare örtsalt
Citronpeppar
Ugnsfolie och smörpapper (inte bakplåtspapper)








Sätt ugnen på 200 grader

Strimla morötterna. Borsta och tvätta potatisen och skär den i kvartar, eller storlek av en munsbit. Skiva fänkål och och selleristjälkarna. Skär tomater och sparris i bitar. Ta 4 stora ark folie och lika stora ark smörpapper …