Fortsätt till huvudinnehåll

Ägget & kycklingen. Viktig infoJag skrev ju för någon dag sedan om ekologiska ägg. Klicka på den länken så kan ni läsa Aftonbladets artikel.

Naturligtvis så kände jag mig tvungen att ta reda på lite mer fakta för mina tankar vandrade naturligtvis lite längre – till våra kycklingar.

Jag skrev därför till Världsnaturfonden WWF angående detta. Jag ville veta om även kycklingar får fiskmjöl i sitt foder. Min tanke var ifall man hellre även där bör överväga sina val av att äta ekologisk kyckling eller inte.

Jag vidarebefordrar brevets svar från dem:

Therese från Världsnaturfonden WWF har svarat på:

Foder

Hej Christina
Vi har nu fått svar av Anna Richert som är handläggare på matfrågor:
"Fiskmjöl förekommer i foder till ekologiska kycklingar och värphöns men inte till svenska oekologiska. Det beror på att fåglarna behöver ett foder som innehåller metionin, det ges i syntetisk form till de konventionella vilket inte är tillåtet till de ekologiska. Fiskmjöl innehåller metionin, och ges därför i fodret till de ekologiska kycklingarna och värphönsen".
Hoppas du är nöjd med svaret.
Tack för ditt engagemang.
Vänligen Therese


Metionin är en essentiell aminosyra som är nödvändig för kycklingar och höns att få i sig, annars måste dom äta ofantliga mängder foder för att kunna tillgodogöra sig detta. Vid brister så värper de mindre ägg, får viktminskning och börjar hacka/picka på varandra.

Lysin är även det en aminosyra som kycklingar och höns måste få. Den framställs via genmodifiering, men slutprodukten anses inte vara GMO och därför behövs det ingen märkning ang detta. Hmmm.
Metionin framställs kemiskt.

Det tragiska är att fiskfodret som ges till ekologiska kycklingar (och värphöns) absolut inte är ekologiskt utan kommer från världens mest giftiga hav – Östersjön. (detsamma gäller den odlade laxen som även de får foder från Östersjön).

Skrev även ett brev till Reko kyckling. Här är svaret:

Hej Christina

Tack för din fråga
Rekos kycklingar får en liten fiskmjöl i starten, under kort tid. Anledningen till detta är behovet av aminosyrorna lysin och metionin som finns där.
I konventionell produktion används syntetiska aminosyror som inte är godkända inom ekologisk uppfödning.
Livsmedelsverket ser ingen koppling eller risk till att det skulle finnas liknande problem med ekologisk kyckling som med ekologiska ägg.

Med vänliga hälsningar

Marie von Arnold
Reko Gårdar i Sverige AB

Tel: 0735 45 55 65

Marie@reko.nu

Bjäre kyckling tror jag ger tillskott som är kemiskt framställt. Har dock ej tagit kontakt med dem. Om någon av er läsare vet eller tagit kontakt med dem, är kunnig inom detta ämne, så skriv gärna i kommentarsfältet :)

Jag ville delge er detta så att ni själva kan ta beslut över hur och vad ni vill välja. Men välj svenskt!


Värme & kärlek
ChristinaKommentarer

  1. Wow! Tack för att du är så hängiven åt att hitta sanningen bakom vår mat!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv snälla Athene för att du visar din uppskattning! :)

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu. 
Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.  

Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gått många processer för att bli doftlös.

För att återgå till Airfryern så var jag naturligtvis tvungen att kolla vad den var gjord av. Jag menar, är man l…

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för GreatlifeHejhej!

Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉

Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du HÄR och HÄR

Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort....

Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och ICA:s. Jag vänt…

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt.
Som fingervisning så ska proteinerna under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att få fram hur myc…