Fortsätt till huvudinnehåll

Ägget & kycklingen. Viktig infoJag skrev ju för någon dag sedan om ekologiska ägg. Klicka på den länken så kan ni läsa Aftonbladets artikel.

Naturligtvis så kände jag mig tvungen att ta reda på lite mer fakta för mina tankar vandrade naturligtvis lite längre – till våra kycklingar.

Jag skrev därför till Världsnaturfonden WWF angående detta. Jag ville veta om även kycklingar får fiskmjöl i sitt foder. Min tanke var ifall man hellre även där bör överväga sina val av att äta ekologisk kyckling eller inte.

Jag vidarebefordrar brevets svar från dem:

Therese från Världsnaturfonden WWF har svarat på:

Foder

Hej Christina
Vi har nu fått svar av Anna Richert som är handläggare på matfrågor:
"Fiskmjöl förekommer i foder till ekologiska kycklingar och värphöns men inte till svenska oekologiska. Det beror på att fåglarna behöver ett foder som innehåller metionin, det ges i syntetisk form till de konventionella vilket inte är tillåtet till de ekologiska. Fiskmjöl innehåller metionin, och ges därför i fodret till de ekologiska kycklingarna och värphönsen".
Hoppas du är nöjd med svaret.
Tack för ditt engagemang.
Vänligen Therese


Metionin är en essentiell aminosyra som är nödvändig för kycklingar och höns att få i sig, annars måste dom äta ofantliga mängder foder för att kunna tillgodogöra sig detta. Vid brister så värper de mindre ägg, får viktminskning och börjar hacka/picka på varandra.

Lysin är även det en aminosyra som kycklingar och höns måste få. Den framställs via genmodifiering, men slutprodukten anses inte vara GMO och därför behövs det ingen märkning ang detta. Hmmm.
Metionin framställs kemiskt.

Det tragiska är att fiskfodret som ges till ekologiska kycklingar (och värphöns) absolut inte är ekologiskt utan kommer från världens mest giftiga hav – Östersjön. (detsamma gäller den odlade laxen som även de får foder från Östersjön).

Skrev även ett brev till Reko kyckling. Här är svaret:

Hej Christina

Tack för din fråga
Rekos kycklingar får en liten fiskmjöl i starten, under kort tid. Anledningen till detta är behovet av aminosyrorna lysin och metionin som finns där.
I konventionell produktion används syntetiska aminosyror som inte är godkända inom ekologisk uppfödning.
Livsmedelsverket ser ingen koppling eller risk till att det skulle finnas liknande problem med ekologisk kyckling som med ekologiska ägg.

Med vänliga hälsningar

Marie von Arnold
Reko Gårdar i Sverige AB

Tel: 0735 45 55 65

Marie@reko.nu

Bjäre kyckling tror jag ger tillskott som är kemiskt framställt. Har dock ej tagit kontakt med dem. Om någon av er läsare vet eller tagit kontakt med dem, är kunnig inom detta ämne, så skriv gärna i kommentarsfältet :)

Jag ville delge er detta så att ni själva kan ta beslut över hur och vad ni vill välja. Men välj svenskt!


Värme & kärlek
ChristinaKommentarer

  1. Wow! Tack för att du är så hängiven åt att hitta sanningen bakom vår mat!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv snälla Athene för att du visar din uppskattning! :)

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Ört- & fetaostfyllda lammfärsspett med smörstekta kantareller, rostad pumpa & tomatsås

Ljuvlig helgmat när den är som bäst. Örterna med salvia, rivet citronskal, mynta, timjan och rosmarin är himmelskt tillsammans med lammet. Att lägga till äkta fetaost som förutom att ge en krämighet även höjer den magra lammfärsen, gör att man inte behöver vare sig ströbröd eller grädde.
Dessa lammspett gifter sig fantastiskt med butternutpumpa som rostats tillsammans med vitlök, lök, örtsalt och svartpeppar.
Servera spetten på en bädd av tomatsås. Tomatsåsen gjorde jag enkel för att den inte ska överta smakerna av huvudrätten. Den här rätten är inte bara fantastiskt god utan dessutom är det ren hälsomat. Jag hade turen att få tag på ekologisk lammfärs till superpris. Så roligt att göra något riktigt lyxigt av den. Butternutpumpa är billig och de färska örterna brukar allt som oftast vara på extrapris i affärerna. Så det blev en ekonomisk festmåltid. En enkel färdig salladsmix till.... och lite gott i glasen. Jag nöjde mig med vatten - renat sådant och iskallt. 
Jag hade ekologiska…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…

Grön nyttig smoothie som smakar glass

Hej på er!
Här är det förkylt kan jag säga. Fy sån feber jag har haft, men nu är jag på återgång. Ska ha en liten tjejträff i morgon så jag sitter och planerar menyn för fullt. Sååå kul!!
Tänkte ha en massa smårätter, nästan som förrätter att mumsa på tills vi blir mätta. Goda drinkar, både alkoholfria och de med lite mer drag i. Det kommer att bli lite mindre hälsosamma val i vissa fall. Men så får det bli. Ekologiskt kör jag ändå alltid med.
Men nu kommer ett hälsosamt inlägg. Genom att fibrerna är med, i motsats till när man juicar så håller man blodsockret nere. Frukten och bären ger pektin. När man mixar det gröna och sönderfördelar det så frigörs näringen  i bladens celler mer effektivt än om du bara tuggar dem. Denna smoothie är så god, så god, gooood … smakar faktiskt lite glass. Drick den medan är iskall och härlig.
1 näve babyspenat 60 g mango ½ dl frysta jordgubbar 2 dl vatten 1 dl kokosmjölk 50 g skalad apelsin ½ nässelpulver
Mixa allt i en blender eller riktigt bra m…