Fortsätt till huvudinnehåll

Ägget & kycklingen. Viktig infoJag skrev ju för någon dag sedan om ekologiska ägg. Klicka på den länken så kan ni läsa Aftonbladets artikel.

Naturligtvis så kände jag mig tvungen att ta reda på lite mer fakta för mina tankar vandrade naturligtvis lite längre – till våra kycklingar.

Jag skrev därför till Världsnaturfonden WWF angående detta. Jag ville veta om även kycklingar får fiskmjöl i sitt foder. Min tanke var ifall man hellre även där bör överväga sina val av att äta ekologisk kyckling eller inte.

Jag vidarebefordrar brevets svar från dem:

Therese från Världsnaturfonden WWF har svarat på:

Foder

Hej Christina
Vi har nu fått svar av Anna Richert som är handläggare på matfrågor:
"Fiskmjöl förekommer i foder till ekologiska kycklingar och värphöns men inte till svenska oekologiska. Det beror på att fåglarna behöver ett foder som innehåller metionin, det ges i syntetisk form till de konventionella vilket inte är tillåtet till de ekologiska. Fiskmjöl innehåller metionin, och ges därför i fodret till de ekologiska kycklingarna och värphönsen".
Hoppas du är nöjd med svaret.
Tack för ditt engagemang.
Vänligen Therese


Metionin är en essentiell aminosyra som är nödvändig för kycklingar och höns att få i sig, annars måste dom äta ofantliga mängder foder för att kunna tillgodogöra sig detta. Vid brister så värper de mindre ägg, får viktminskning och börjar hacka/picka på varandra.

Lysin är även det en aminosyra som kycklingar och höns måste få. Den framställs via genmodifiering, men slutprodukten anses inte vara GMO och därför behövs det ingen märkning ang detta. Hmmm.
Metionin framställs kemiskt.

Det tragiska är att fiskfodret som ges till ekologiska kycklingar (och värphöns) absolut inte är ekologiskt utan kommer från världens mest giftiga hav – Östersjön. (detsamma gäller den odlade laxen som även de får foder från Östersjön).

Skrev även ett brev till Reko kyckling. Här är svaret:

Hej Christina

Tack för din fråga
Rekos kycklingar får en liten fiskmjöl i starten, under kort tid. Anledningen till detta är behovet av aminosyrorna lysin och metionin som finns där.
I konventionell produktion används syntetiska aminosyror som inte är godkända inom ekologisk uppfödning.
Livsmedelsverket ser ingen koppling eller risk till att det skulle finnas liknande problem med ekologisk kyckling som med ekologiska ägg.

Med vänliga hälsningar

Marie von Arnold
Reko Gårdar i Sverige AB

Tel: 0735 45 55 65

Marie@reko.nu

Bjäre kyckling tror jag ger tillskott som är kemiskt framställt. Har dock ej tagit kontakt med dem. Om någon av er läsare vet eller tagit kontakt med dem, är kunnig inom detta ämne, så skriv gärna i kommentarsfältet :)

Jag ville delge er detta så att ni själva kan ta beslut över hur och vad ni vill välja. Men välj svenskt!


Värme & kärlek
ChristinaKommentarer

  1. Wow! Tack för att du är så hängiven åt att hitta sanningen bakom vår mat!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv snälla Athene för att du visar din uppskattning! :)

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Syrade grönsaker/Surkål

Det här är fantastisk för din maghälsa. De goda tarmbakterierna kommer att sjunga Haaaallelujah! 𝅘𝅥𝅲🎝😀🙏👏
Sedan jag började äta syrade grönsaker och probiotika varje dag så är halsbrännan ett minne blott. Jag riktigt känner hur magen bockar och tackar mig.
Det här är ett superenkelt recept. Går supersnabbt att göra, men dessvärre är väntan tills man får äta grönsakerna desto längre.
Jag väljer att tillsätta saltvatten, precis som man gör med många andra syrade grönsaker istället för att använda enbart salt och som man då därefter måste pressa vitkålen tills vätska kommer ut. Det här är ett enklare och snabbare sätt, samt att krispet i vitkålen stannar kvar. Så gott!

Missa inte receptet på min superduper-goda kimchi som jag lagt upp tidigare. Du hittar den lite längre ner här i inläggen, eller under etiketten ”grönsaker”. Den blir klar på bara några dagar och är minst liks nyttig.

Var noga med att använda ekologiska grönsaker för att få bästa resultat.
Effekter av surkål: Stimul…

Portimão

Oj! Nu börjar veckan ta slut här nere i Portugal. Igår åkte vi till  Portimão för att bada.

Så väldigt likt Albufeira där jag var med min syster och pappa för sisådär 30 år sedan. Helt fantastiskt med dessa klippformationer i havet, som rauker. Ni får förlåta dålig kvalitet på bilderna. 
Dagen innan tog vi en sväng i Vilamoura och marinan. Gjorde misstaget att äta där. Såg fint ut, var dyrt men smakade NADA!!! (Ingenting).Jag valde stekta räkor med koriander och ris. Min mat var ändå hyfsad mot de som beställde in kött.  Men trevligt och mysigt hade vi i alla fall. 
I kväll ska vi dock äta på en äkta portugisisk restaurang. Där ska det visst vara ofantligt god mat och man kan få en tre-rätters för runt 100kr..
Nu ska visst värmen återkomma till Sverige, så hoppas att även ni får njuta  
Värme & Kärlek  Christina 

Grillade inlagda/marinerade paprikor. Godaste tillbehöret ever!

Har du provat att grilla och lägga in dina paprikor?
Om inte, då har du missat något suveränt gott. Visst, det finns grillad paprika på burk att köpa, men jag har inte hittat någon gjord på  ekologisk paprika (rätta mig gärna om jag har fel)
Ljuvligt på en köttbit, till grillat eller i din sallad eller pizza - ja på och till allt nästan. 
Varför ekologiska paprikor. Jo, för de är bland de mest besprutade grönsakerna. Det vill vi ju inte ha...

Av någon konstig anledning så har gula paprikor lättare för att släppa skalet efter grillningen. Men det gör inget om det blir lite skal kvar, så få inte panik om det sitter fast.
Jag använder Monini ekologisk olivolja. Alltså, den är såååå god. Doften är ljuvlig och fantastisk även på huden utan att lukta illa som jag tycker andra olivoljor kan göra.Förvara dina grillade tomater kallt och mörkt. Olivolja blir grumlig när den förvaras kallt. Vill du så kan du ställa den en stund i rumstemperatur innan servering så blir den fin igen, men för smakens…