Fortsätt till huvudinnehåll

Ägget & kycklingen. Viktig info



Jag skrev ju för någon dag sedan om ekologiska ägg. Klicka på den länken så kan ni läsa Aftonbladets artikel.

Naturligtvis så kände jag mig tvungen att ta reda på lite mer fakta för mina tankar vandrade naturligtvis lite längre – till våra kycklingar.

Jag skrev därför till Världsnaturfonden WWF angående detta. Jag ville veta om även kycklingar får fiskmjöl i sitt foder. Min tanke var ifall man hellre även där bör överväga sina val av att äta ekologisk kyckling eller inte.

Jag vidarebefordrar brevets svar från dem:

Therese från Världsnaturfonden WWF har svarat på:

Foder

Hej Christina
Vi har nu fått svar av Anna Richert som är handläggare på matfrågor:
"Fiskmjöl förekommer i foder till ekologiska kycklingar och värphöns men inte till svenska oekologiska. Det beror på att fåglarna behöver ett foder som innehåller metionin, det ges i syntetisk form till de konventionella vilket inte är tillåtet till de ekologiska. Fiskmjöl innehåller metionin, och ges därför i fodret till de ekologiska kycklingarna och värphönsen".
Hoppas du är nöjd med svaret.
Tack för ditt engagemang.
Vänligen Therese


Metionin är en essentiell aminosyra som är nödvändig för kycklingar och höns att få i sig, annars måste dom äta ofantliga mängder foder för att kunna tillgodogöra sig detta. Vid brister så värper de mindre ägg, får viktminskning och börjar hacka/picka på varandra.

Lysin är även det en aminosyra som kycklingar och höns måste få. Den framställs via genmodifiering, men slutprodukten anses inte vara GMO och därför behövs det ingen märkning ang detta. Hmmm.
Metionin framställs kemiskt.

Det tragiska är att fiskfodret som ges till ekologiska kycklingar (och värphöns) absolut inte är ekologiskt utan kommer från världens mest giftiga hav – Östersjön. (detsamma gäller den odlade laxen som även de får foder från Östersjön).

Skrev även ett brev till Reko kyckling. Här är svaret:

Hej Christina

Tack för din fråga
Rekos kycklingar får en liten fiskmjöl i starten, under kort tid. Anledningen till detta är behovet av aminosyrorna lysin och metionin som finns där.
I konventionell produktion används syntetiska aminosyror som inte är godkända inom ekologisk uppfödning.
Livsmedelsverket ser ingen koppling eller risk till att det skulle finnas liknande problem med ekologisk kyckling som med ekologiska ägg.

Med vänliga hälsningar

Marie von Arnold
Reko Gårdar i Sverige AB

Tel: 0735 45 55 65

Marie@reko.nu

Bjäre kyckling tror jag ger tillskott som är kemiskt framställt. Har dock ej tagit kontakt med dem. Om någon av er läsare vet eller tagit kontakt med dem, är kunnig inom detta ämne, så skriv gärna i kommentarsfältet :)

Jag ville delge er detta så att ni själva kan ta beslut över hur och vad ni vill välja. Men välj svenskt!


Värme & kärlek
Christina



Kommentarer

  1. Wow! Tack för att du är så hängiven åt att hitta sanningen bakom vår mat!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv snälla Athene för att du visar din uppskattning! :)

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...

Plankstek - traditionell & fantastiskt god

Det blev plankstek hemma hos oss i helgen. Vi hade mycket att fira.... jag och Christer firade 7 år som par, min kusin som är inneboende hos mig fyllde år, samt att det var farsdag. Hade även en väninna på besök över helgen. Kunde inte blivit mysigare ☺️😊 Plankan gjordes på älg-innanlår i 3 cm tjocka skivor (200 g per skiva). Skivorna kryddades med örtsalt och peppar, stektes 1 min på var sida i mycket smör på hög värme. De fick sedan vila under smörpapper och folie. Det blir fantastiskt saftigt och mört samt fint rosafärgat. Rullade in sparris i bacon och stekte dem runt om. Sedan bryntes tomaterna med snittytan nedåt i pannan i fettet efter det stekta baconet. Potatismos av mjölig kokt potatis, äggula, mjölk, grädde, smör, riven västerbottenost, örtsalt och svartpeppar.  Allt lades på plankan (moset spritsas runt om). Smält smör och köttsaft ringlades över sparris och kött. In i ugnen 250 grader ca 12 min, eller tills mos-topparna fick vacker brun färg.  Tryf...