Fortsätt till huvudinnehåll

Torskrygg med morotspuré & gremolata.

Hej finingar!

I somras åt vi det här goda. Har alldeles glömt att dela med mig av receptet. Helt ljuuuuvligt gott!!
Det här kommer jag att göra om någon av de närmsta helgerna.

Supersupergott och trots många moment så står maten på bordet inom en timme.

Helgmat när den är som bäst. Receptet på det här goda är hämtat från ICA.se

Vi valde att till detta även servera en ekologisk salladsmix.




Ingredienser

 4
handle

Morotspuré

  • 100 g smör
  • ca 1 krm vaniljpulver
  • 600 g morötter
  • 1 dl vispgrädde
  • salt och peppar

Gremolataolja

  • 50 g spenat
  • 1 kruka persilja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk vinäger
  • 1 tsk honung
  • 2 dl kallpressad rapsolja

Ångad torsk

  • 1 1/2 l vatten
  • 1 msk salt
  • 4 bitar torskrygg (à 140 g)

Tillbehör

  • 1 knippe salladslök
  1. Morotspuré: Bryn smöret och tillsätt vaniljpulvret.
  2. Skala och skiva morötterna i mindre bitar. Koka tills de är mjuka, ca 15 minuter. Häll av vattnet, tillsätt det brynta vaniljsmöret och mixa riktigt slätt med stavmixer. Mixa ner grädden för att få en len konsistens. Salta och peppra efter smak.

  3. Gremolataolja: Mixa spenat, persilja, vitlök, vinäger och honung i en matberedare till en slät massa.
  4. Tillsätt rapsolja i en tunn stråle så att allt binds. Tillsätt ev 1 msk vatten (för 4 port) om den känns för tjock. Salta och peppra.

  5. Ångad torsk: Koka upp vatten med salt i en vid kastrull. Lägg ner torskryggfiléerna, koka upp i ca 20 sekunder, dra sedan av kastrullen från plattan. Låt stå i 5 minuter med lock på.

  6. Tillbehör: Skär salladslöken tunt och lägg i iskallt vatten. Låt stå till servering.
  7. Till servering: Bred ut ett lager morotspuré på stora tallrikar, lägg på några ruccolablad och en fiskbit.

  8. Ringla över gremolataoljan, strö över salladslöken och garnera gärna med ärtskott och en dillkvist. Servera genast.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Ugnsrostade rödbetor med citronsmör

Ibland önskar man sig ju bara något lätt, vegetariskt eller något gott som tillbehör.  Det här åt vi i helgen och valde då att äta den som en egen liten rätt och tog då även rivna morötter till. Smöret smälte sakta ner över de varma rödbetorna. Åh Guuud så gott! Prova även som tillbehör till ex lax. Jag använde  osaltat smör och saltade det med ekologiskt örtsalt, eftersom det saltade smöret innehåller raffinerat salt som inte är hälsosamt. Väljer du ett saltat smör så välj då ekologiskt smör. Jag väntar och längtar till den dagen det kommer ett osaltat ekologiskt smör) Citronsmör: 1 port 1 msk osaltat smör   1½ tsk pressad citron 1 krm rivet skal av citron 1 pressad liten vitlöksklyfta 1 krm smulad torkad timjan örtsalt (herbamare eller trocomare) Rödbetor i ugn:.  Skala ekologiska rödbetor, så många du vill ha. Klyfta dem och droppa över lite olja. Krydda med örtsalt. Använder du extra virgine olivolja så rostar du dem långsamt i ugnen på 150-1...

Grymt goda pommes strips på kålrabbi

Ibland finns det bara sådär supergoda alternativ som gör att man aldrig behöver längta tillbaka till de mindre nyttiga "originalen". Vill man hellre fritera dessa så går det naturligtvis jättebra. Använd då avokadoolja, druvkärneolja eller kokosolja som alla har en hög rykpunkt, vilket gör att inga giftiga ångor bildas. Doppa dem gärna i arrowrot före friteringen. Salta och krydda efteråt. Jag har den här gången valt ugnen eftersom jag inte hade så mycket olja hemma och för att även ugnsrostade kålrabbistrips blir supergott. Det här tillbehöret kommer även dina barn att älska. Serverad till en god köttbit och kanske lite bea så går knappt att känna skillnad på vanliga strips och de här. Såhär gott kryddade blir de en riktig hit! Åh nu blir jag ju jättesugen. Man när klockan är över 21 på kvällen så blir det ingenting av med det snålvattnet... 😋 Kålrabbi Kokosolja Herbamare/Troccomare örtsalt Paprikapulver (Paprika är otroligt besprutat så använd ekologis...