Har ni provat att göra mandel- & nötmjölk, cashew eller ren mandelmjölk någon gång?
Den fantastiska gröten (herregud så vansinnigt god den är) kommer med i min bok, som jag fortfarande pillar på med. Så jag kan tyvärr inte dela med mig av receptet här och nu.
Men ett foto på den kan ni få :)
Det går bra att dubbla receptet på mjölken om du vill. Håller ca 1 vecka i kylskåp om du förvarar den i väl rengjorda kärl och riktigt kylskåpskallt.
MANDEL-NÖTMJÖLK 5 DL
- Börja med att lägga nötterna (100g) i blöt med en nypa salt och förvara dem i kylen.
- Efter 12 timmar - 1 dygn häller du bort vattnet och sköljer nötterna noga. Vill du nu ta bort det bruna skinnet/skalet på de som har det, så går det superlätt nu. Jag brukar ha det kvar då jag inte har någon nöt/mandelallergi. Många allergiker kan ibland klara mandlar och nötter om de är ekologiska och är skalade.
- Mixa nötterna och mandlar i en matberedare.
- Häll på 5 dl kokt avsvalnat vatten
- Mixa noga
- Låt stå i 20-30 min
- Sila genom en silduk, kökshandduk eller nylonfilter. Krama ur ordentligt
- Häll upp i rena glasburkar/flaskor
KLART!
Ta gärna vara på resterna av nöt- och mandelmassan och förvara i kallt kylskåp. Tänk på att blöta nötter lätt kan börja mögla och då bli riktigt ohälsosamma. Ska du inte använda massan de närmsta dygnen, så frys förslagsvis ner, tillplattade i portionsstorlekar. Den frysta massan är då lätt att ta fram och tina i rumsvärme. Eller så kan du istället torka den i ugn på låg värme (ca 40-50 grader) tills det är riktigt, riktigt torrt. Var noga med det.
Man kan variera sig gällande nötter. Cashew t.ex är också mycket gott, eller enbart mandlar. Men ärligt, så föredrar jag den här mixen när den ska drickas eller intas till gröt. Sååå gott!!
Nu kanske du undrar varför man ska lägga nötterna i blöt
Snabbt svar är att; när man aktiverar dem såhär så bryter man ner fytinsyran och antinutrienter som finns naturligt som ett skydd för att de inte ska bli uppätna. Blötläggingen/aktiveringen gör att näringsämnena med mineraler ökar och de blir då även mer basiska. För mycket syrebildande mat kan leda till mängder av sjukdomar. Blötläggning gör det även mer lättsmält för magen.Lite annan information om traditionell mjölk
Något att tänka på är att bröstmjölk från alla däggdjur bl.a innehåller tillväxthormonet IGF-1, som man skriver om i denna forskningsartikel. Ännu en anledning till att revidera vårt intag av mejerier.
http://fof.se/tidning/2012/3/tumorens-enorma-sockersug
Bröstcancer, prostatacancer, tjocktarmscancer och malignt melanom är några av de cancerformer som har kopplats till höga halter av IGF-1.
Såå prova göra egen gooood mandel- & nötmjölk. Törs nästan lova att du inte kommer att bli besviken.
Värme & Kärlek
Christina
Kommentarer
Skicka en kommentar