Fortsätt till huvudinnehåll

Mandel- & Nötmjölk


Har ni provat att göra mandel- & nötmjölk, cashew eller ren mandelmjölk någon gång?

Jag brukar ofta göra just mandel- & nötmjölk och har den till min dundersmaskiga nötgröt, i matlagning, eller när jag vill ha lite god mjölk att dricka till maten.


Den blir så fantastiskt god i smaken. Denna blandning gör även att ingen sötning behövs. Jag väljer då en ekologisk nötmix med mandel, cashew- hassel- para- och valnötter. Det blir extra supernyttigt och de mixade nötterna som blir kvar används till min nötgröt eller i goda nötbollar med kokos och choklad.


Den fantastiska gröten (herregud så vansinnigt god den är) kommer med i min bok, som jag fortfarande pillar på med. Så jag kan tyvärr inte dela med mig av receptet här och nu.
Men ett foto på den kan ni få :)

Det går bra att dubbla receptet på mjölken om du vill. Håller ca 1 vecka i kylskåp om du förvarar den i väl rengjorda kärl och riktigt kylskåpskallt.

MANDEL-NÖTMJÖLK 5 DL

  • Börja med att lägga nötterna (100g) i blöt med en nypa salt och förvara dem i kylen. 
  • Efter 12 timmar - 1 dygn häller du bort vattnet och sköljer nötterna noga. Vill du nu ta bort det bruna skinnet/skalet på de som har det, så går det superlätt nu. Jag brukar ha det kvar då jag inte har någon nöt/mandelallergi. Många allergiker kan ibland klara mandlar och nötter om de är ekologiska och är skalade.
  • Mixa nötterna och mandlar i en matberedare. 
  • Häll på 5 dl kokt avsvalnat vatten
  • Mixa noga
  • Låt stå i 20-30 min
  • Sila genom en silduk, kökshandduk eller nylonfilter. Krama ur ordentligt
  • Häll upp i rena glasburkar/flaskor
KLART!


Ta gärna vara på resterna av nöt- och mandelmassan och förvara i kallt kylskåp. Tänk på att blöta nötter lätt kan börja mögla och då bli riktigt ohälsosamma. Ska du inte använda massan de närmsta dygnen, så frys förslagsvis ner, tillplattade i portionsstorlekar. Den frysta massan är då lätt att ta fram och tina i rumsvärme. Eller så kan du istället torka den i ugn på låg värme (ca 40-50 grader) tills det är riktigt, riktigt torrt. Var noga med det.

Man kan variera sig gällande nötter. Cashew t.ex är också mycket gott, eller enbart mandlar. Men ärligt, så föredrar jag den här mixen när den ska drickas eller intas till gröt. Sååå gott!!


Nu kanske du undrar varför man ska lägga nötterna i blöt

Snabbt svar är att; när man aktiverar dem såhär så bryter man ner fytinsyran och antinutrienter som finns naturligt som ett skydd för att de inte ska bli uppätna. Blötläggingen/aktiveringen gör att näringsämnena med mineraler ökar och de blir då även mer basiska. För mycket syrebildande mat kan leda till mängder av sjukdomar. Blötläggning gör det även mer lättsmält för magen.

Lite annan information om traditionell mjölk

Något att tänka på är att bröstmjölk från alla däggdjur bl.a innehåller tillväxthormonet IGF-1, som man skriver om i denna forskningsartikel. Ännu en anledning till att revidera vårt intag av mejerier.

http://fof.se/tidning/2012/3/tumorens-enorma-sockersug


Bröstcancer, prostatacancer, tjocktarmscancer och malignt melanom är några av de cancerformer som har kopplats till höga halter av IGF-1.


Såå prova göra egen gooood mandel- & nötmjölk. Törs nästan lova att du inte kommer att bli besviken.

Värme & Kärlek
Christina








Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smarrig paprika- skink- & ostpaj naturligt glutenfri, LCHF

Nu är sommaren här och vad är inte mysigare än att sitta ute och njuta av god mat. Jag hade främmande från Kalifornien igår och vi spenderade hela dagen utomhus i den vackra miljö som Jämtland och i detta fall Östersund/Frösön har att erbjuda. Solen sken men det blåste lite så det blev ljuvligt att vistas ute. Såg på min stegmätare att vi faktiskt gick över en mil sammanlagt.








På Stocke-Titt på vackra Frösön finns möjlighet att ha med sig sin egen mat och sitta ute i solen. Sagt och gjort, där plockade vi upp vår picknick-mat. I detta fall en smarrig paj med skinka, smakrik ost, purjo och paprika. En omelett med skagenröra, sallad och härlig iskall vattenmelon

I det här inlägget får du receptet på pajen och i ett senare inlägget kommer receptet på den ljuvliga omeletten med skagen. Jag gör omelettsmeten lite matigare så att den håller ihop bättre och blir fantastiskt god. Små knep med mycket lite insats från kocken 😉

Den här pajen har ett pajskal som inte bara är nyttigt utan helt fa…

Omelettrulle med ljuvlig skagenröra

Vad sägs om en ljuvligt god skagen med en fluffig omelett som omsveper härligheten? Sååå gott!!
Ni får ursäkta fotot som absolut inte gör rättvisa av hur gott detta är.

Den här omeletten är en lite matigare och i mitt tycke godare variant än vanlig omelett och passar dessutom utmärkt att göra goda rullar med olika fyllningar i. Perfekt att ha med i picknick-korgen eller på buffébordet. Den här tillsammans med min paprika- ost- och skinkpaj mättar enkelt 4 personer.
Jag fick så med beröm på vår picknick när jag serverade detta och vi åt tills vi var sprickfärdiga. Men allt tog slut, till sista smulan.

Tänk på att använda ekologiska produkter, allra helst citronen som du även ska använda skalet av. De oekologiska är besprutade med nervgift.

Omelett:
4 ägg
2 msk majonnäs, hemgjord eller Hellmans
Herbamare örtsalt, peppar
Smör till stekning
Vispa ihop ägg med majonnäsen. Det gör inget om det inte blir en helt slät smet. Krydda. Smält smör i en stekpanna. Häll i smeten och låt omeletten sakta s…

Ljuvlig torsk i paket, ugnsstekt

Det här är en lyxigare variant av torsk i foliepaket. En symfoni av smaker och skyn är så gudagod. Mosa potatisen i den och njuuuut!! Riktig bjudmat, eller helglyx.  Ekologiska varor, även kryddorna.
4 port = 4 fiskpaket

Sås:
1 tsk citronpeppar
3 dl grädde
1 1/4 dl vitt vin
1-1½ fiskbuljongtärning
1½ tsk rivet citronskal
½ purjolök i skivor ( dela den på längden så du får med det gröna. Det gröna innehåller mer näring och ger massor av smak)


Koka ihop allt tills purjon börjat mjukna. Ställ åt sidan.

750 g fin torskfilé
80 ml grön pesto (halv liten burk)
65 g babyspenat
2 morötter
500 g medelstora potatisar
2 st stjälkar blekselleri
1 knippe grön sparris
½ fänkål
3 st plommontomater
Herbamare örtsalt
Citronpeppar
Ugnsfolie och smörpapper (inte bakplåtspapper)








Sätt ugnen på 200 grader

Strimla morötterna. Borsta och tvätta potatisen och skär den i kvartar, eller storlek av en munsbit. Skiva fänkål och och selleristjälkarna. Skär tomater och sparris i bitar. Ta 4 stora ark folie och lika stora ark smörpapper …