Fortsätt till huvudinnehåll

Mandel- & Nötmjölk


Har ni provat att göra mandel- & nötmjölk, cashew eller ren mandelmjölk någon gång?

Jag brukar ofta göra just mandel- & nötmjölk och har den till min dundersmaskiga nötgröt, i matlagning, eller när jag vill ha lite god mjölk att dricka till maten.


Den blir så fantastiskt god i smaken. Denna blandning gör även att ingen sötning behövs. Jag väljer då en ekologisk nötmix med mandel, cashew- hassel- para- och valnötter. Det blir extra supernyttigt och de mixade nötterna som blir kvar används till min nötgröt eller i goda nötbollar med kokos och choklad.


Den fantastiska gröten (herregud så vansinnigt god den är) kommer med i min bok, som jag fortfarande pillar på med. Så jag kan tyvärr inte dela med mig av receptet här och nu.
Men ett foto på den kan ni få :)

Det går bra att dubbla receptet på mjölken om du vill. Håller ca 1 vecka i kylskåp om du förvarar den i väl rengjorda kärl och riktigt kylskåpskallt.

MANDEL-NÖTMJÖLK 5 DL

  • Börja med att lägga nötterna (100g) i blöt med en nypa salt och förvara dem i kylen. 
  • Efter 12 timmar - 1 dygn häller du bort vattnet och sköljer nötterna noga. Vill du nu ta bort det bruna skinnet/skalet på de som har det, så går det superlätt nu. Jag brukar ha det kvar då jag inte har någon nöt/mandelallergi. Många allergiker kan ibland klara mandlar och nötter om de är ekologiska och är skalade.
  • Mixa nötterna och mandlar i en matberedare. 
  • Häll på 5 dl kokt avsvalnat vatten
  • Mixa noga
  • Låt stå i 20-30 min
  • Sila genom en silduk, kökshandduk eller nylonfilter. Krama ur ordentligt
  • Häll upp i rena glasburkar/flaskor
KLART!


Ta gärna vara på resterna av nöt- och mandelmassan och förvara i kallt kylskåp. Tänk på att blöta nötter lätt kan börja mögla och då bli riktigt ohälsosamma. Ska du inte använda massan de närmsta dygnen, så frys förslagsvis ner, tillplattade i portionsstorlekar. Den frysta massan är då lätt att ta fram och tina i rumsvärme. Eller så kan du istället torka den i ugn på låg värme (ca 40-50 grader) tills det är riktigt, riktigt torrt. Var noga med det.

Man kan variera sig gällande nötter. Cashew t.ex är också mycket gott, eller enbart mandlar. Men ärligt, så föredrar jag den här mixen när den ska drickas eller intas till gröt. Sååå gott!!


Nu kanske du undrar varför man ska lägga nötterna i blöt

Snabbt svar är att; när man aktiverar dem såhär så bryter man ner fytinsyran och antinutrienter som finns naturligt som ett skydd för att de inte ska bli uppätna. Blötläggingen/aktiveringen gör att näringsämnena med mineraler ökar och de blir då även mer basiska. För mycket syrebildande mat kan leda till mängder av sjukdomar. Blötläggning gör det även mer lättsmält för magen.

Lite annan information om traditionell mjölk

Något att tänka på är att bröstmjölk från alla däggdjur bl.a innehåller tillväxthormonet IGF-1, som man skriver om i denna forskningsartikel. Ännu en anledning till att revidera vårt intag av mejerier.

http://fof.se/tidning/2012/3/tumorens-enorma-sockersug


Bröstcancer, prostatacancer, tjocktarmscancer och malignt melanom är några av de cancerformer som har kopplats till höga halter av IGF-1.


Såå prova göra egen gooood mandel- & nötmjölk. Törs nästan lova att du inte kommer att bli besviken.

Värme & Kärlek
Christina








Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu. 
Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.  

Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gått många processer för att bli doftlös.

För att återgå till Airfryern så var jag naturligtvis tvungen att kolla vad den var gjord av. Jag menar, är man l…

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife



Hejhej!

Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉

Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du HÄR och HÄR

Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort....

Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och ICA:s. Jag vänt…

Rödvinssås á la Mannerström

Den här rödvinssåsen har inget socker i sig och är fylligt god.
Passar utmärkt till allt kött (utom fläsk)
Den har jag alltid till min underbara lammstek. Mmmhmm :)

Endera gör du egen fond, men jag fuskar till det och gör den på kalvfond som jag späder ut till 3 dl buljong. (Det står på flaska hur man späder)

3 dl rödvin
2 schalottenlökar, hackade
1 lagerblad
1 kvist timjan
peppar (jag tog nymalen vitpeppar)
3 dl hemlagad kalvfond, eller utblandad färdig fond
salt 
1 msk rödvinsvinäger
1 msk smör


Häll upp rödvin och tillsätt löken, timjan, lagerblad och pepparLåt såsen reduceras tills den börjat tjocknaTillsätt då fonden och koka ihop ytterligare Smaka av. Behöver såsen mer syra så tillsätter du mer rödvinsvinägerMontera ihop såsen med smörSila avTips! Jag tar ibland även i en liten klick (ca ½-1 msk) tomatpuré (ekologisk såklart) i början innan reduceringen av såsen. Det gör såsen lite rundare i smaken tycker jag. Men prova gärna utan först.