Fortsätt till huvudinnehåll

Mandel- & Nötmjölk


Har ni provat att göra mandel- & nötmjölk, cashew eller ren mandelmjölk någon gång?

Jag brukar ofta göra just mandel- & nötmjölk och har den till min dundersmaskiga nötgröt, i matlagning, eller när jag vill ha lite god mjölk att dricka till maten.


Den blir så fantastiskt god i smaken. Denna blandning gör även att ingen sötning behövs. Jag väljer då en ekologisk nötmix med mandel, cashew- hassel- para- och valnötter. Det blir extra supernyttigt och de mixade nötterna som blir kvar används till min nötgröt eller i goda nötbollar med kokos och choklad.


Den fantastiska gröten (herregud så vansinnigt god den är) kommer med i min bok, som jag fortfarande pillar på med. Så jag kan tyvärr inte dela med mig av receptet här och nu.
Men ett foto på den kan ni få :)

Det går bra att dubbla receptet på mjölken om du vill. Håller ca 1 vecka i kylskåp om du förvarar den i väl rengjorda kärl och riktigt kylskåpskallt.

MANDEL-NÖTMJÖLK 5 DL

  • Börja med att lägga nötterna (100g) i blöt med en nypa salt och förvara dem i kylen. 
  • Efter 12 timmar - 1 dygn häller du bort vattnet och sköljer nötterna noga. Vill du nu ta bort det bruna skinnet/skalet på de som har det, så går det superlätt nu. Jag brukar ha det kvar då jag inte har någon nöt/mandelallergi. Många allergiker kan ibland klara mandlar och nötter om de är ekologiska och är skalade.
  • Mixa nötterna och mandlar i en matberedare. 
  • Häll på 5 dl kokt avsvalnat vatten
  • Mixa noga
  • Låt stå i 20-30 min
  • Sila genom en silduk, kökshandduk eller nylonfilter. Krama ur ordentligt
  • Häll upp i rena glasburkar/flaskor
KLART!


Ta gärna vara på resterna av nöt- och mandelmassan och förvara i kallt kylskåp. Tänk på att blöta nötter lätt kan börja mögla och då bli riktigt ohälsosamma. Ska du inte använda massan de närmsta dygnen, så frys förslagsvis ner, tillplattade i portionsstorlekar. Den frysta massan är då lätt att ta fram och tina i rumsvärme. Eller så kan du istället torka den i ugn på låg värme (ca 40-50 grader) tills det är riktigt, riktigt torrt. Var noga med det.

Man kan variera sig gällande nötter. Cashew t.ex är också mycket gott, eller enbart mandlar. Men ärligt, så föredrar jag den här mixen när den ska drickas eller intas till gröt. Sååå gott!!


Nu kanske du undrar varför man ska lägga nötterna i blöt

Snabbt svar är att; när man aktiverar dem såhär så bryter man ner fytinsyran och antinutrienter som finns naturligt som ett skydd för att de inte ska bli uppätna. Blötläggingen/aktiveringen gör att näringsämnena med mineraler ökar och de blir då även mer basiska. För mycket syrebildande mat kan leda till mängder av sjukdomar. Blötläggning gör det även mer lättsmält för magen.

Lite annan information om traditionell mjölk

Något att tänka på är att bröstmjölk från alla däggdjur bl.a innehåller tillväxthormonet IGF-1, som man skriver om i denna forskningsartikel. Ännu en anledning till att revidera vårt intag av mejerier.

http://fof.se/tidning/2012/3/tumorens-enorma-sockersug


Bröstcancer, prostatacancer, tjocktarmscancer och malignt melanom är några av de cancerformer som har kopplats till höga halter av IGF-1.


Såå prova göra egen gooood mandel- & nötmjölk. Törs nästan lova att du inte kommer att bli besviken.

Värme & Kärlek
Christina
Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Fläskfilé med gudomlig rosépepparsås

Heeej!

Här hare varit kalajs. Fyllde ju år den 11:e. Blev så bortskämt uppvaktad och det var jättemysigt. Kaffe på säng, som jag iof sig alltid får när det är helg, paket och besök. Svärmor hade med sig tårta som hon hade bakat. Hon är en bra bit över 80 och jag tycker hon är fantastisk som orkar.

Dagen till ära så gjorde jag fläskfilé med en GUDOOOOMLIG rosépepparsås.

”Såsen ger sån eftersmak att det vattnas i munnen”. Det var min mans kommentar när vi satt och åt. Och så tog han mer... och mer... och till slut bara potatis och sås. 
Ja den blev faktiskt sagolikt god. Åt ju en rosépepparsås i Portugal och tänkte att ja må prova då jag faktiskt aldrig gjort den. Den blev inte lika i smaken, för jag tror att den i Portugal var gjord på enbart grädde och utan tillsatt annan smak förutom just pepparn. 
Jag föreställde mig att det skulle vara gott med vitt vin och dijon. Joooo men visst! Åååh den smaken!! Försöker ju själv att undvika mejerier, eller bara äta pytte-pytt. Men här gick jag all…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…

Stora kryddiga kycklingköttbullar i tomatsås

Hej från ett brandröksfyllt Jämtland. Jag flydde till stugan men se, då började det brinna runt knutarna även där. När det var som värst så var det nästan så att man inte ville andas och det blev svårt att sova då värmen krävde att fönstren stod öppna. Nu flyger det helikoptrar, ända upp till 9 st runt om här. Hoppas och tror att de får bukt på bränderna nu. 
Igår gjorde jag stora härliga kryddiga köttbullar på kycklingfärs. Så gott med en kraftig tomatsås att lägga ner godingarna i. 

Servera med valfri glutenfri pasta, men  se upp för de som innehåller rismjöl och tillsatser. Paulun har bra pasta, shiratakinudlar, zoodles, linspasta eller bönpasta om du inte äter det för ofta. Sojabönor kan vara hormonstörande i större mängder. Blomkål är också gott till. 
Börja med tomatsåsen eftersom den ska stå och puttra ett tag. 
Alltigenom ekologiska produkter. Även kryddorna
Enkel tomatsås:  390 g krossade tomater 1 1/2 röd lök, hackad 2 1/2 msk tomatpuré  2 msk kyckling- eller kalvfond 1…