Fortsätt till huvudinnehåll

Het chilisalsa med bönor, kyckling & stekt rimmat fläsk




Bönor är supernyttigt. Många som äter LCHF missar resistent stärkelse om man avstår från underjordgrönsaker. Kokt kall potatis och nedkylda rotfrukter är fantastiska livsmedel. Den resistenta stärkelsen gör även att ditt blodsocker inte höjs. Blir man triggad av rotfrukter för att det är för sött så är bönor och linser superbra alternativ.

Jag började införliva bönor och rotfrukter i min mat (inte varje dag, men det förekom) för länge sedan och lade upp recept på det, men blev helt nerdissad av LCHF-folket trist nog. Det påstods att det innehöll för många kolhydrater. Men det är stor skillnad på kolhydrater och kolhydrater. De som förekommer i kalla tillagade rotfrukter, linser och bönor äger resistent stärkelse och dessa höjer som sagt inte ditt blodsocker samt ger prebiotika som göder probiotikan som i sin tur göder de goda bakterierna i tarmarna. Nu har även LCHF:arna upptäckt det nyttiga i bönor. Kidneybönor – de rödbruna bönorna, har även en antiinflammatorisk verkan på kroppen.

Här hittar du ett gott recept på en härlig sommarsallad med bönor och Här en pescovegetariansk tallrik







Till middag idag gjorde jag en het salsa med bönor. En fräsch sallad till räckte gott och väl.
Välj ekologiska livsmedel, även kryddor.

2-3 port

400 g kycklingfilé i fina bitar
250 g rimmat stekfläsk utan svål, i bitar
3 stora vitlöksklyftor, finhackade ekologiska
1,5 dl chunky salsa, ekologisk
1 dl krossade tomater, ekologiska
380 g salsa orginal  med bönor från Goo green
0,5 dl vatten
2 msk tomatpuré
70 g finrivna morötter
1 krm sambal oelek
1 tsk korianderblad
1 tsk paprikapulver
6 finhackade salviablad
0,5 tsk oregano
eventuellt 1 tsk lönnsirap
1 tsk herbamare örtsalt
1 krm svartpeppar
3-4 tsk kokosolja
1 tsk örtsalt
1 krm svartpeppar


  • Stek kycklingbitarna i kokosolja tills de fått fin färg, krydda med örtsalt och peppar
  • Lägg i vitlöken och låt den få steka med sista minuten
  • Lägg över i en kastrull
  • Stek fläsket knaprigt i lite kokosolja och lägg över i kastrullen. Låt stekfettet få följa med.
  • Tillsätt krossade tomater, chunky salsa, tomatpuré, kryddor och vatten och låt puttra i 5-10 min.
  • Tillsätt de rivna morötterna, bönorna och smaka av. Är det för syrligt så kan du tillsätta mer morötter eller lite lönnsirap. 
  • Låt allt bli varmt utan att koka



Jag tror som jag alltid tror att överdrifter aldrig är bra, hur bra och nyttigt ett livsmedel än är. Det gäller allt från fett såsom kokosfett, smör, grädde o.s.v till bönor. Bönor innehåller trots allt antinutrienter. (Mjöler gjorda på bönor allrahelst). Antinutrienter hindrar kroppen från att ta upp näring. Dessa antinutrienter försvinner inte helt men kan minska genom blötläggning där man sedan kastar bort blötläggningsvattnet.

Jag brukar därför lägga de färdigköpta bönorna i blöt ännu en gång i ett dygn innan jag äter dem för att få bort ännu mer av antinutrienterna.
Jag äter heller inte en kopp per dag till varje måltid. Jag tar någon/några matskedar till mat som jag vet är innehåller lite mer kolhydrater för att eliminera dessa, minska blodsockerhöjningen genom lektinet faseolamin (som verkar vara ett ofarligt lektin vilket hindrar nedbrytningen och därmed upptaget av kolhydrater) samt dessutom för den anitinflammatoriska effekten.

Här gör ni naturligtvis som ni vill. Det är bara min magkänsla som varnar mig att överkonsumera livsmedel.
Det enda jag tror är nyttigt att "överkonsumera" är bladgrönsaker. Då menar jag att dessa bör införlivas till varje mål och även genom smoothie för att tillgodogöra oss näringen. Annars fungerar det mest som cellulosa som gör att tarmarna går igång bra.

Nog surrat.... 😉




tallrik

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ört- & fetaostfyllda lammfärsspett med smörstekta kantareller, rostad pumpa & tomatsås

Ljuvlig helgmat när den är som bäst. Örterna med salvia, rivet citronskal, mynta, timjan och rosmarin är himmelskt tillsammans med lammet. Att lägga till äkta fetaost som förutom att ge en krämighet även höjer den magra lammfärsen, gör att man inte behöver vare sig ströbröd eller grädde.
Dessa lammspett gifter sig fantastiskt med butternutpumpa som rostats tillsammans med vitlök, lök, örtsalt och svartpeppar.
Servera spetten på en bädd av tomatsås. Tomatsåsen gjorde jag enkel för att den inte ska överta smakerna av huvudrätten. Den här rätten är inte bara fantastiskt god utan dessutom är det ren hälsomat. Jag hade turen att få tag på ekologisk lammfärs till superpris. Så roligt att göra något riktigt lyxigt av den. Butternutpumpa är billig och de färska örterna brukar allt som oftast vara på extrapris i affärerna. Så det blev en ekonomisk festmåltid. En enkel färdig salladsmix till.... och lite gott i glasen. Jag nöjde mig med vatten - renat sådant och iskallt. 
Jag hade ekologiska…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…

Grön nyttig smoothie som smakar glass

Hej på er!
Här är det förkylt kan jag säga. Fy sån feber jag har haft, men nu är jag på återgång. Ska ha en liten tjejträff i morgon så jag sitter och planerar menyn för fullt. Sååå kul!!
Tänkte ha en massa smårätter, nästan som förrätter att mumsa på tills vi blir mätta. Goda drinkar, både alkoholfria och de med lite mer drag i. Det kommer att bli lite mindre hälsosamma val i vissa fall. Men så får det bli. Ekologiskt kör jag ändå alltid med.
Men nu kommer ett hälsosamt inlägg. Genom att fibrerna är med, i motsats till när man juicar så håller man blodsockret nere. Frukten och bären ger pektin. När man mixar det gröna och sönderfördelar det så frigörs näringen  i bladens celler mer effektivt än om du bara tuggar dem. Denna smoothie är så god, så god, gooood … smakar faktiskt lite glass. Drick den medan är iskall och härlig.
1 näve babyspenat 60 g mango ½ dl frysta jordgubbar 2 dl vatten 1 dl kokosmjölk 50 g skalad apelsin ½ nässelpulver
Mixa allt i en blender eller riktigt bra m…