Fortsätt till huvudinnehåll

Het chilisalsa med bönor, kyckling & stekt rimmat fläsk




Bönor är supernyttigt. Många som äter LCHF missar resistent stärkelse om man avstår från underjordgrönsaker. Kokt kall potatis och nedkylda rotfrukter är fantastiska livsmedel. Den resistenta stärkelsen gör även att ditt blodsocker inte höjs. Blir man triggad av rotfrukter för att det är för sött så är bönor och linser superbra alternativ.

Jag började införliva bönor och rotfrukter i min mat (inte varje dag, men det förekom) för länge sedan och lade upp recept på det, men blev helt nerdissad av LCHF-folket trist nog. Det påstods att det innehöll för många kolhydrater. Men det är stor skillnad på kolhydrater och kolhydrater. De som förekommer i kalla tillagade rotfrukter, linser och bönor äger resistent stärkelse och dessa höjer som sagt inte ditt blodsocker samt ger prebiotika som göder probiotikan som i sin tur göder de goda bakterierna i tarmarna. Nu har även LCHF:arna upptäckt det nyttiga i bönor. Kidneybönor – de rödbruna bönorna, har även en antiinflammatorisk verkan på kroppen.

Här hittar du ett gott recept på en härlig sommarsallad med bönor och Här en pescovegetariansk tallrik







Till middag idag gjorde jag en het salsa med bönor. En fräsch sallad till räckte gott och väl.
Välj ekologiska livsmedel, även kryddor.

2-3 port

400 g kycklingfilé i fina bitar
250 g rimmat stekfläsk utan svål, i bitar
3 stora vitlöksklyftor, finhackade ekologiska
1,5 dl chunky salsa, ekologisk
1 dl krossade tomater, ekologiska
380 g salsa orginal  med bönor från Goo green
0,5 dl vatten
2 msk tomatpuré
70 g finrivna morötter
1 krm sambal oelek
1 tsk korianderblad
1 tsk paprikapulver
6 finhackade salviablad
0,5 tsk oregano
eventuellt 1 tsk lönnsirap
1 tsk herbamare örtsalt
1 krm svartpeppar
3-4 tsk kokosolja
1 tsk örtsalt
1 krm svartpeppar


  • Stek kycklingbitarna i kokosolja tills de fått fin färg, krydda med örtsalt och peppar
  • Lägg i vitlöken och låt den få steka med sista minuten
  • Lägg över i en kastrull
  • Stek fläsket knaprigt i lite kokosolja och lägg över i kastrullen. Låt stekfettet få följa med.
  • Tillsätt krossade tomater, chunky salsa, tomatpuré, kryddor och vatten och låt puttra i 5-10 min.
  • Tillsätt de rivna morötterna, bönorna och smaka av. Är det för syrligt så kan du tillsätta mer morötter eller lite lönnsirap. 
  • Låt allt bli varmt utan att koka



Jag tror som jag alltid tror att överdrifter aldrig är bra, hur bra och nyttigt ett livsmedel än är. Det gäller allt från fett såsom kokosfett, smör, grädde o.s.v till bönor. Bönor innehåller trots allt antinutrienter. (Mjöler gjorda på bönor allrahelst). Antinutrienter hindrar kroppen från att ta upp näring. Dessa antinutrienter försvinner inte helt men kan minska genom blötläggning där man sedan kastar bort blötläggningsvattnet.

Jag brukar därför lägga de färdigköpta bönorna i blöt ännu en gång i ett dygn innan jag äter dem för att få bort ännu mer av antinutrienterna.
Jag äter heller inte en kopp per dag till varje måltid. Jag tar någon/några matskedar till mat som jag vet är innehåller lite mer kolhydrater för att eliminera dessa, minska blodsockerhöjningen genom lektinet faseolamin (som verkar vara ett ofarligt lektin vilket hindrar nedbrytningen och därmed upptaget av kolhydrater) samt dessutom för den anitinflammatoriska effekten.

Här gör ni naturligtvis som ni vill. Det är bara min magkänsla som varnar mig att överkonsumera livsmedel.
Det enda jag tror är nyttigt att "överkonsumera" är bladgrönsaker. Då menar jag att dessa bör införlivas till varje mål och även genom smoothie för att tillgodogöra oss näringen. Annars fungerar det mest som cellulosa som gör att tarmarna går igång bra.

Nog surrat.... 😉




tallrik

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Syrade grönsaker/Surkål

Det här är fantastisk för din maghälsa. De goda tarmbakterierna kommer att sjunga Haaaallelujah! 𝅘𝅥𝅲🎝😀🙏👏
Sedan jag började äta syrade grönsaker och probiotika varje dag så är halsbrännan ett minne blott. Jag riktigt känner hur magen bockar och tackar mig.
Det här är ett superenkelt recept. Går supersnabbt att göra, men dessvärre är väntan tills man får äta grönsakerna desto längre.
Jag väljer att tillsätta saltvatten, precis som man gör med många andra syrade grönsaker istället för att använda enbart salt och som man då därefter måste pressa vitkålen tills vätska kommer ut. Det här är ett enklare och snabbare sätt, samt att krispet i vitkålen stannar kvar. Så gott!

Missa inte receptet på min superduper-goda kimchi som jag lagt upp tidigare. Du hittar den lite längre ner här i inläggen, eller under etiketten ”grönsaker”. Den blir klar på bara några dagar och är minst liks nyttig.





Var noga med att använda ekologiska grönsaker för att få bästa resultat.
Effekter av surkål: Stimul…

Portimão

Oj! Nu börjar veckan ta slut här nere i Portugal. Igår åkte vi till  Portimão för att bada.

Så väldigt likt Albufeira där jag var med min syster och pappa för sisådär 30 år sedan. Helt fantastiskt med dessa klippformationer i havet, som rauker. Ni får förlåta dålig kvalitet på bilderna. 
Dagen innan tog vi en sväng i Vilamoura och marinan. Gjorde misstaget att äta där. Såg fint ut, var dyrt men smakade NADA!!! (Ingenting).



Jag valde stekta räkor med koriander och ris. Min mat var ändå hyfsad mot de som beställde in kött.  Men trevligt och mysigt hade vi i alla fall. 
I kväll ska vi dock äta på en äkta portugisisk restaurang. Där ska det visst vara ofantligt god mat och man kan få en tre-rätters för runt 100kr..
Nu ska visst värmen återkomma till Sverige, så hoppas att även ni får njuta  
Värme & Kärlek  Christina 

Grillade inlagda/marinerade paprikor. Godaste tillbehöret ever!

Har du provat att grilla och lägga in dina paprikor?
Om inte, då har du missat något suveränt gott. Visst, det finns grillad paprika på burk att köpa, men jag har inte hittat någon gjord på  ekologisk paprika (rätta mig gärna om jag har fel)
Ljuvligt på en köttbit, till grillat eller i din sallad eller pizza - ja på och till allt nästan. 
Varför ekologiska paprikor. Jo, för de är bland de mest besprutade grönsakerna. Det vill vi ju inte ha...

Av någon konstig anledning så har gula paprikor lättare för att släppa skalet efter grillningen. Men det gör inget om det blir lite skal kvar, så få inte panik om det sitter fast.
Jag använder Monini ekologisk olivolja. Alltså, den är såååå god. Doften är ljuvlig och fantastisk även på huden utan att lukta illa som jag tycker andra olivoljor kan göra.



Förvara dina grillade tomater kallt och mörkt. Olivolja blir grumlig när den förvaras kallt. Vill du så kan du ställa den en stund i rumstemperatur innan servering så blir den fin igen, men för smakens…