Jag började införliva bönor och rotfrukter i min mat (inte varje dag, men det förekom) för länge sedan och lade upp recept på det, men blev helt nerdissad av LCHF-folket trist nog. Det påstods att det innehöll för många kolhydrater. Men det är stor skillnad på kolhydrater och kolhydrater. De som förekommer i kalla tillagade rotfrukter, linser och bönor äger resistent stärkelse och dessa höjer som sagt inte ditt blodsocker samt ger prebiotika som göder probiotikan som i sin tur göder de goda bakterierna i tarmarna. Nu har även LCHF:arna upptäckt det nyttiga i bönor. Kidneybönor – de rödbruna bönorna, har även en antiinflammatorisk verkan på kroppen.
Här hittar du ett gott recept på en härlig sommarsallad med bönor och Här en pescovegetariansk tallrik

Till middag idag gjorde jag en het salsa med bönor. En fräsch sallad till räckte gott och väl.
Välj ekologiska livsmedel, även kryddor.
2-3 port
400 g kycklingfilé i fina bitar
250 g rimmat stekfläsk utan svål, i bitar
3 stora vitlöksklyftor, finhackade ekologiska
1,5 dl chunky salsa, ekologisk
1 dl krossade tomater, ekologiska
380 g salsa orginal med bönor från Goo green
0,5 dl vatten
2 msk tomatpuré
70 g finrivna morötter
1 krm sambal oelek
1 tsk korianderblad
1 tsk paprikapulver
6 finhackade salviablad
0,5 tsk oregano
eventuellt 1 tsk lönnsirap
1 tsk herbamare örtsalt
1 krm svartpeppar
3-4 tsk kokosolja
1 tsk örtsalt
1 krm svartpeppar
- Stek kycklingbitarna i kokosolja tills de fått fin färg, krydda med örtsalt och peppar
- Lägg i vitlöken och låt den få steka med sista minuten
- Lägg över i en kastrull
- Stek fläsket knaprigt i lite kokosolja och lägg över i kastrullen. Låt stekfettet få följa med.
- Tillsätt krossade tomater, chunky salsa, tomatpuré, kryddor och vatten och låt puttra i 5-10 min.
- Tillsätt de rivna morötterna, bönorna och smaka av. Är det för syrligt så kan du tillsätta mer morötter eller lite lönnsirap.
- Låt allt bli varmt utan att koka
Jag tror som jag alltid tror att överdrifter aldrig är bra, hur bra och nyttigt ett livsmedel än är. Det gäller allt från fett såsom kokosfett, smör, grädde o.s.v till bönor. Bönor innehåller trots allt antinutrienter. (Mjöler gjorda på bönor allrahelst). Antinutrienter hindrar kroppen från att ta upp näring. Dessa antinutrienter försvinner inte helt men kan minska genom blötläggning där man sedan kastar bort blötläggningsvattnet.
Jag brukar därför lägga de färdigköpta bönorna i blöt ännu en gång i ett dygn innan jag äter dem för att få bort ännu mer av antinutrienterna.
Jag äter heller inte en kopp per dag till varje måltid. Jag tar någon/några matskedar till mat som jag vet är innehåller lite mer kolhydrater för att eliminera dessa, minska blodsockerhöjningen genom lektinet faseolamin (som verkar vara ett ofarligt lektin vilket hindrar nedbrytningen och därmed upptaget av kolhydrater) samt dessutom för den anitinflammatoriska effekten.
Här gör ni naturligtvis som ni vill. Det är bara min magkänsla som varnar mig att överkonsumera livsmedel.
Det enda jag tror är nyttigt att "överkonsumera" är bladgrönsaker. Då menar jag att dessa bör införlivas till varje mål och även genom smoothie för att tillgodogöra oss näringen. Annars fungerar det mest som cellulosa som gör att tarmarna går igång bra.
Nog surrat.... 😉
Kommentarer
Skicka en kommentar