Fortsätt till huvudinnehåll

Het chilisalsa med bönor, kyckling & stekt rimmat fläsk
Bönor är supernyttigt. Många som äter LCHF missar resistent stärkelse om man avstår från underjordgrönsaker. Kokt kall potatis och nedkylda rotfrukter är fantastiska livsmedel. Den resistenta stärkelsen gör även att ditt blodsocker inte höjs. Blir man triggad av rotfrukter för att det är för sött så är bönor och linser superbra alternativ.

Jag började införliva bönor och rotfrukter i min mat (inte varje dag, men det förekom) för länge sedan och lade upp recept på det, men blev helt nerdissad av LCHF-folket trist nog. Det påstods att det innehöll för många kolhydrater. Men det är stor skillnad på kolhydrater och kolhydrater. De som förekommer i kalla tillagade rotfrukter, linser och bönor äger resistent stärkelse och dessa höjer som sagt inte ditt blodsocker samt ger prebiotika som göder probiotikan som i sin tur göder de goda bakterierna i tarmarna. Nu har även LCHF:arna upptäckt det nyttiga i bönor. Kidneybönor – de rödbruna bönorna, har även en antiinflammatorisk verkan på kroppen.

Här hittar du ett gott recept på en härlig sommarsallad med bönor och Här en pescovegetariansk tallrikTill middag idag gjorde jag en het salsa med bönor. En fräsch sallad till räckte gott och väl.
Välj ekologiska livsmedel, även kryddor.

2-3 port

400 g kycklingfilé i fina bitar
250 g rimmat stekfläsk utan svål, i bitar
3 stora vitlöksklyftor, finhackade ekologiska
1,5 dl chunky salsa, ekologisk
1 dl krossade tomater, ekologiska
380 g salsa orginal  med bönor från Goo green
0,5 dl vatten
2 msk tomatpuré
70 g finrivna morötter
1 krm sambal oelek
1 tsk korianderblad
1 tsk paprikapulver
6 finhackade salviablad
0,5 tsk oregano
eventuellt 1 tsk lönnsirap
1 tsk herbamare örtsalt
1 krm svartpeppar
3-4 tsk kokosolja
1 tsk örtsalt
1 krm svartpeppar


  • Stek kycklingbitarna i kokosolja tills de fått fin färg, krydda med örtsalt och peppar
  • Lägg i vitlöken och låt den få steka med sista minuten
  • Lägg över i en kastrull
  • Stek fläsket knaprigt i lite kokosolja och lägg över i kastrullen. Låt stekfettet få följa med.
  • Tillsätt krossade tomater, chunky salsa, tomatpuré, kryddor och vatten och låt puttra i 5-10 min.
  • Tillsätt de rivna morötterna, bönorna och smaka av. Är det för syrligt så kan du tillsätta mer morötter eller lite lönnsirap. 
  • Låt allt bli varmt utan att kokaJag tror som jag alltid tror att överdrifter aldrig är bra, hur bra och nyttigt ett livsmedel än är. Det gäller allt från fett såsom kokosfett, smör, grädde o.s.v till bönor. Bönor innehåller trots allt antinutrienter. (Mjöler gjorda på bönor allrahelst). Antinutrienter hindrar kroppen från att ta upp näring. Dessa antinutrienter försvinner inte helt men kan minska genom blötläggning där man sedan kastar bort blötläggningsvattnet.

Jag brukar därför lägga de färdigköpta bönorna i blöt ännu en gång i ett dygn innan jag äter dem för att få bort ännu mer av antinutrienterna.
Jag äter heller inte en kopp per dag till varje måltid. Jag tar någon/några matskedar till mat som jag vet är innehåller lite mer kolhydrater för att eliminera dessa, minska blodsockerhöjningen genom lektinet faseolamin (som verkar vara ett ofarligt lektin vilket hindrar nedbrytningen och därmed upptaget av kolhydrater) samt dessutom för den anitinflammatoriska effekten.

Här gör ni naturligtvis som ni vill. Det är bara min magkänsla som varnar mig att överkonsumera livsmedel.
Det enda jag tror är nyttigt att "överkonsumera" är bladgrönsaker. Då menar jag att dessa bör införlivas till varje mål och även genom smoothie för att tillgodogöra oss näringen. Annars fungerar det mest som cellulosa som gör att tarmarna går igång bra.

Nog surrat.... 😉
tallrik

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu. 
Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.  

Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gått många processer för att bli doftlös.

För att återgå till Airfryern så var jag naturligtvis tvungen att kolla vad den var gjord av. Jag menar, är man l…

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för GreatlifeHejhej!

Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉

Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du HÄR och HÄR

Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort....

Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och ICA:s. Jag vänt…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…