Fortsätt till huvudinnehåll

Lyxig frukost. Krämig äggröra med kräftor Paleo/LCHF





Alltså frulle! Finns det nåt mysigare på en helgmorgon än att tassa upp, ta sig en nybryggd kopp gott kaffe och fixa till en smarrig frukost? Förslagsvis en krämig äggröra med något lyxigt såsom kanske kräftstjärtar till? Jag lovar att det slår det mesta.

Du kan välja på att göra den paleo genom att använda krämig kokosmjölk på tetra, eller LCHF och använda ekologisk grädde.
Jag steker min äggröra i ghee – båda otroligt hälsosamt plus att det är grymt gott.

Har du inte gjort i ordning något ghee? Misströsta ej. Släng ner 50 g smör i en kastrull, koka på mycket svag värme utan att röra. När smöret slutat spotta och fräsa 😉 så tar du av kastrullen från spisen, skumma noga bort det vita på ytan och sila av det smälta smöret. Se till att du inte får med bottensatsen. Det går på ca 10 minuter. Ett helt paket tar upp till ca en timme. Gör ren kastrullen direkt så att bottensatsen inte fastnar.
Du behöver enbart 25 g till denna äggröra, men att smälta enbart 25 g till ghee är svårt då du ska skumma. Spara resten som blir över. Se nyttigheterna och hälsovinsterna med ghee HÄR

Det här behöver du för 2 port (ibland är jag superhungrig och äter upp allt själv)
Grundrecept äggröra:
3 ägg
1 dl kokosmjölk/grädde
0,25 tsk salt (oraffinerat)
0,5 krm svartpeppar

Förslag till extra tillbehör till lyxig äggröra med kräftor. Valfria mängder av:
Dill, repad och hackad (jag tog ca 3-4 stjälkar) + extra till garnering
Färsk persilja, hackad
Grön sparris. Ta bort den nedersta träiga delen. Slå skaftet mot diskbänkskanten så går den av vid den fräscha delen.
Purjolök, strimlad
Champinjoner, ekologiska i skivor
Kräftstjärtar

Naturligtvis kan du ta andra tillbehör eller utesluta något.

Gör såhär:
  • Vispa upp äggen med kokosmjölk/grädde med en gaffel. Använder du visp så kommer dillen att fasta i den.
  • Vispa ner dill, persilja, salt och peppar
  • Hetta upp en stekpanna med ghee
  • Stek sparris och champinjoner tills champinjonerna fått en gyllenbrun stekyta 
  • Tillsätt purjolök och låt den mjukna i pannan utan att ta färg
  • Häll i äggblandningen och rör hela tiden tills äggröran fått en krämig konsistens
  • Servera genast med kräftor och extra dill






Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Fläskfilé med gudomlig rosépepparsås

Heeej!

Här hare varit kalajs. Fyllde ju år den 11:e. Blev så bortskämt uppvaktad och det var jättemysigt. Kaffe på säng, som jag iof sig alltid får när det är helg, paket och besök. Svärmor hade med sig tårta som hon hade bakat. Hon är en bra bit över 80 och jag tycker hon är fantastisk som orkar.

Dagen till ära så gjorde jag fläskfilé med en GUDOOOOMLIG rosépepparsås.

”Såsen ger sån eftersmak att det vattnas i munnen”. Det var min mans kommentar när vi satt och åt. Och så tog han mer... och mer... och till slut bara potatis och sås. 
Ja den blev faktiskt sagolikt god. Åt ju en rosépepparsås i Portugal och tänkte att ja må prova då jag faktiskt aldrig gjort den. Den blev inte lika i smaken, för jag tror att den i Portugal var gjord på enbart grädde och utan tillsatt annan smak förutom just pepparn. 
Jag föreställde mig att det skulle vara gott med vitt vin och dijon. Joooo men visst! Åååh den smaken!! Försöker ju själv att undvika mejerier, eller bara äta pytte-pytt. Men här gick jag all…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…

Stora kryddiga kycklingköttbullar i tomatsås

Hej från ett brandröksfyllt Jämtland. Jag flydde till stugan men se, då började det brinna runt knutarna även där. När det var som värst så var det nästan så att man inte ville andas och det blev svårt att sova då värmen krävde att fönstren stod öppna. Nu flyger det helikoptrar, ända upp till 9 st runt om här. Hoppas och tror att de får bukt på bränderna nu. 
Igår gjorde jag stora härliga kryddiga köttbullar på kycklingfärs. Så gott med en kraftig tomatsås att lägga ner godingarna i. 

Servera med valfri glutenfri pasta, men  se upp för de som innehåller rismjöl och tillsatser. Paulun har bra pasta, shiratakinudlar, zoodles, linspasta eller bönpasta om du inte äter det för ofta. Sojabönor kan vara hormonstörande i större mängder. Blomkål är också gott till. 
Börja med tomatsåsen eftersom den ska stå och puttra ett tag. 
Alltigenom ekologiska produkter. Även kryddorna
Enkel tomatsås:  390 g krossade tomater 1 1/2 röd lök, hackad 2 1/2 msk tomatpuré  2 msk kyckling- eller kalvfond 1…