Fortsätt till huvudinnehåll

Lyxig frukost. Krämig äggröra med kräftor Paleo/LCHF





Alltså frulle! Finns det nåt mysigare på en helgmorgon än att tassa upp, ta sig en nybryggd kopp gott kaffe och fixa till en smarrig frukost? Förslagsvis en krämig äggröra med något lyxigt såsom kanske kräftstjärtar till? Jag lovar att det slår det mesta.

Du kan välja på att göra den paleo genom att använda krämig kokosmjölk på tetra, eller LCHF och använda ekologisk grädde.
Jag steker min äggröra i ghee – båda otroligt hälsosamt plus att det är grymt gott.

Har du inte gjort i ordning något ghee? Misströsta ej. Släng ner 50 g smör i en kastrull, koka på mycket svag värme utan att röra. När smöret slutat spotta och fräsa 😉 så tar du av kastrullen från spisen, skumma noga bort det vita på ytan och sila av det smälta smöret. Se till att du inte får med bottensatsen. Det går på ca 10 minuter. Ett helt paket tar upp till ca en timme. Gör ren kastrullen direkt så att bottensatsen inte fastnar.
Du behöver enbart 25 g till denna äggröra, men att smälta enbart 25 g till ghee är svårt då du ska skumma. Spara resten som blir över. Se nyttigheterna och hälsovinsterna med ghee HÄR

Det här behöver du för 2 port (ibland är jag superhungrig och äter upp allt själv)
Grundrecept äggröra:
3 ägg
1 dl kokosmjölk/grädde
0,25 tsk salt (oraffinerat)
0,5 krm svartpeppar

Förslag till extra tillbehör till lyxig äggröra med kräftor. Valfria mängder av:
Dill, repad och hackad (jag tog ca 3-4 stjälkar) + extra till garnering
Färsk persilja, hackad
Grön sparris. Ta bort den nedersta träiga delen. Slå skaftet mot diskbänkskanten så går den av vid den fräscha delen.
Purjolök, strimlad
Champinjoner, ekologiska i skivor
Kräftstjärtar

Naturligtvis kan du ta andra tillbehör eller utesluta något.

Gör såhär:
  • Vispa upp äggen med kokosmjölk/grädde med en gaffel. Använder du visp så kommer dillen att fasta i den.
  • Vispa ner dill, persilja, salt och peppar
  • Hetta upp en stekpanna med ghee
  • Stek sparris och champinjoner tills champinjonerna fått en gyllenbrun stekyta 
  • Tillsätt purjolök och låt den mjukna i pannan utan att ta färg
  • Häll i äggblandningen och rör hela tiden tills äggröran fått en krämig konsistens
  • Servera genast med kräftor och extra dill






Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och