Fortsätt till huvudinnehåll

Zucchinibiffar LCHF med kräftor, lax och vitlöksyoghurt


Låter inte helt fel va? 😉😋

Jag har haft idén till denna maträtt ett bra tag och ville naturligtvis då göra den utan vitt mjöl.
När jag således fick besök av en god vän, så var middagens planer klara. Nu skulle hon få bli testpilot! Hej och hå! Aaah men, det blidde ju hur mumsig som helst vetni!!


Vi går väl direkt på receptet eller hur? Kör med ekologiska livsmedel.

Ca 10-12 plättar

220 g zucchini, grovriven. Lägg i ett durkslag och krama ur så mycket vätska som det går.
40 g purjolök i strimlor
35 g röd lök, finhackad
5 kvistar repad dill, hackad
250 g keso
3 stora ägg
1,5 krm herbamare örtsalt (eller mer om du inte har salta tillbehör)
1,5 msk fiberhusk
100 g fetaost
svartpeppar

Mixa äggen med keson till en ganska slät massa.
Tillsätt fiberhusken och rör om riktigt noga.
Tillsätt de övriga ingredienserna
Hetta upp en panna med smör. Sänk sedan värmen till att ligga på ex 3:an på en spis som går till 6:an.
Ta upp smet med hjälp av en träslev och klicka ut "bollarna" i pannan. Tryck till en aning.
Gör inte för stora plättar. Det går lättare att vända dem om du gör dem lite mindre. Blir de alldeles för svårvända så kan du ta i lite mer fiberhusk och eventuellt ett till ägg.
Stek i ca 5 min på var sida tills de är gyllenbruna. Du kan vända dem ett par gånger under stektiden.

Vitlöksyoghurt:
2-3 dl turkisk yoghurt
2 vitlöksklyftor, pressade
Nymalen svartpeppar, eller grovmalen

Servera dina härliga zucchiniplättar med förslagsvis vitlöksyoghurt, romkaviar, dillkvistar, kräftor eller räkor samt gravad eller rökt lax. Du kan även servera avokado och citron till. Variera vitlöksyoghurt med pepparrot som smaksättning.
De här är även fina att servera till kräftskivan.Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu. 
Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.  

Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gått många processer för att bli doftlös.

För att återgå till Airfryern så var jag naturligtvis tvungen att kolla vad den var gjord av. Jag menar, är man l…

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för GreatlifeHejhej!

Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉

Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du HÄR och HÄR

Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort....

Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och ICA:s. Jag vänt…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…