Fortsätt till huvudinnehåll

Zucchinibiffar LCHF med kräftor, lax och vitlöksyoghurt






Låter inte helt fel va? 😉😋

Jag har haft idén till denna maträtt ett bra tag och ville naturligtvis då göra den utan vitt mjöl.
När jag således fick besök av en god vän, så var middagens planer klara. Nu skulle hon få bli testpilot! Hej och hå! Aaah men, det blidde ju hur mumsig som helst vetni!!


Vi går väl direkt på receptet eller hur? Kör med ekologiska livsmedel.

Ca 10-12 plättar

220 g zucchini, grovriven. Lägg i ett durkslag och krama ur så mycket vätska som det går.
40 g purjolök i strimlor
35 g röd lök, finhackad
5 kvistar repad dill, hackad
250 g keso
3 stora ägg
1,5 krm herbamare örtsalt (eller mer om du inte har salta tillbehör)
1,5 msk fiberhusk
100 g fetaost
svartpeppar

Mixa äggen med keson till en ganska slät massa.
Tillsätt fiberhusken och rör om riktigt noga.
Tillsätt de övriga ingredienserna
Hetta upp en panna med smör. Sänk sedan värmen till att ligga på ex 3:an på en spis som går till 6:an.
Ta upp smet med hjälp av en träslev och klicka ut "bollarna" i pannan. Tryck till en aning.
Gör inte för stora plättar. Det går lättare att vända dem om du gör dem lite mindre. Blir de alldeles för svårvända så kan du ta i lite mer fiberhusk och eventuellt ett till ägg.
Stek i ca 5 min på var sida tills de är gyllenbruna. Du kan vända dem ett par gånger under stektiden.





Vitlöksyoghurt:
2-3 dl turkisk yoghurt
2 vitlöksklyftor, pressade
Nymalen svartpeppar, eller grovmalen

Servera dina härliga zucchiniplättar med förslagsvis vitlöksyoghurt, romkaviar, dillkvistar, kräftor eller räkor samt gravad eller rökt lax. Du kan även servera avokado och citron till. Variera vitlöksyoghurt med pepparrot som smaksättning.
De här är även fina att servera till kräftskivan.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och