Fortsätt till huvudinnehåll

Zucchinibiffar LCHF med kräftor, lax och vitlöksyoghurt






Låter inte helt fel va? 😉😋

Jag har haft idén till denna maträtt ett bra tag och ville naturligtvis då göra den utan vitt mjöl.
När jag således fick besök av en god vän, så var middagens planer klara. Nu skulle hon få bli testpilot! Hej och hå! Aaah men, det blidde ju hur mumsig som helst vetni!!


Vi går väl direkt på receptet eller hur? Kör med ekologiska livsmedel.

Ca 10-12 plättar

220 g zucchini, grovriven. Lägg i ett durkslag och krama ur så mycket vätska som det går.
40 g purjolök i strimlor
35 g röd lök, finhackad
5 kvistar repad dill, hackad
250 g keso
3 stora ägg
1,5 krm herbamare örtsalt (eller mer om du inte har salta tillbehör)
1,5 msk fiberhusk
100 g fetaost
svartpeppar

Mixa äggen med keson till en ganska slät massa.
Tillsätt fiberhusken och rör om riktigt noga.
Tillsätt de övriga ingredienserna
Hetta upp en panna med smör. Sänk sedan värmen till att ligga på ex 3:an på en spis som går till 6:an.
Ta upp smet med hjälp av en träslev och klicka ut "bollarna" i pannan. Tryck till en aning.
Gör inte för stora plättar. Det går lättare att vända dem om du gör dem lite mindre. Blir de alldeles för svårvända så kan du ta i lite mer fiberhusk och eventuellt ett till ägg.
Stek i ca 5 min på var sida tills de är gyllenbruna. Du kan vända dem ett par gånger under stektiden.





Vitlöksyoghurt:
2-3 dl turkisk yoghurt
2 vitlöksklyftor, pressade
Nymalen svartpeppar, eller grovmalen

Servera dina härliga zucchiniplättar med förslagsvis vitlöksyoghurt, romkaviar, dillkvistar, kräftor eller räkor samt gravad eller rökt lax. Du kan även servera avokado och citron till. Variera vitlöksyoghurt med pepparrot som smaksättning.
De här är även fina att servera till kräftskivan.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...

Hoisinsås hemlagad

Hoisinsås är en sås som jag tycker är så användbar, både i och till asiatisk mat, men även till olika former av pulled chicken eller pulled beef.  Såsen är söt, salt och nötig. Mums!   Jag tycker dock att den köpta är för söt och innehåller raffinerat socker som jag håller mig ifrån.  Jag hittade för ett tag sedan ett recept på hoisinsås från Epicurious som jag brukar använda. I stort är det samma recept, med bara små pytteändringar. God så det förslår är den och faktiskt mer användbar än "vanlig" hoisin tycker jag.  Det här receptet kan även användas av den som är nötallergiker så man kan använda sesampasta (tahini) istället för jordnötssmör.  Ett kycklingrecept med denna fina sås kommer i nästa inlägg.  Använder du den som kall sås så kan du tillsätta pyttelite fiberhusk för att göra den lite mer gelé-ig, men inget måste.    1 msk misopasta (utan mjöl) 1 msk jordnötssmör eller sesampasta 4 msk tamaris...