Fortsätt till huvudinnehåll

Zucchinibiffar LCHF med kräftor, lax och vitlöksyoghurt






Låter inte helt fel va? 😉😋

Jag har haft idén till denna maträtt ett bra tag och ville naturligtvis då göra den utan vitt mjöl.
När jag således fick besök av en god vän, så var middagens planer klara. Nu skulle hon få bli testpilot! Hej och hå! Aaah men, det blidde ju hur mumsig som helst vetni!!


Vi går väl direkt på receptet eller hur? Kör med ekologiska livsmedel.

Ca 10-12 plättar

220 g zucchini, grovriven. Lägg i ett durkslag och krama ur så mycket vätska som det går.
40 g purjolök i strimlor
35 g röd lök, finhackad
5 kvistar repad dill, hackad
250 g keso
3 stora ägg
1,5 krm herbamare örtsalt (eller mer om du inte har salta tillbehör)
1,5 msk fiberhusk
100 g fetaost
svartpeppar

Mixa äggen med keson till en ganska slät massa.
Tillsätt fiberhusken och rör om riktigt noga.
Tillsätt de övriga ingredienserna
Hetta upp en panna med smör. Sänk sedan värmen till att ligga på ex 3:an på en spis som går till 6:an.
Ta upp smet med hjälp av en träslev och klicka ut "bollarna" i pannan. Tryck till en aning.
Gör inte för stora plättar. Det går lättare att vända dem om du gör dem lite mindre. Blir de alldeles för svårvända så kan du ta i lite mer fiberhusk och eventuellt ett till ägg.
Stek i ca 5 min på var sida tills de är gyllenbruna. Du kan vända dem ett par gånger under stektiden.





Vitlöksyoghurt:
2-3 dl turkisk yoghurt
2 vitlöksklyftor, pressade
Nymalen svartpeppar, eller grovmalen

Servera dina härliga zucchiniplättar med förslagsvis vitlöksyoghurt, romkaviar, dillkvistar, kräftor eller räkor samt gravad eller rökt lax. Du kan även servera avokado och citron till. Variera vitlöksyoghurt med pepparrot som smaksättning.
De här är även fina att servera till kräftskivan.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ört- & fetaostfyllda lammfärsspett med smörstekta kantareller, rostad pumpa & tomatsås

Ljuvlig helgmat när den är som bäst. Örterna med salvia, rivet citronskal, mynta, timjan och rosmarin är himmelskt tillsammans med lammet. Att lägga till äkta fetaost som förutom att ge en krämighet även höjer den magra lammfärsen, gör att man inte behöver vare sig ströbröd eller grädde.
Dessa lammspett gifter sig fantastiskt med butternutpumpa som rostats tillsammans med vitlök, lök, örtsalt och svartpeppar.
Servera spetten på en bädd av tomatsås. Tomatsåsen gjorde jag enkel för att den inte ska överta smakerna av huvudrätten. Den här rätten är inte bara fantastiskt god utan dessutom är det ren hälsomat. Jag hade turen att få tag på ekologisk lammfärs till superpris. Så roligt att göra något riktigt lyxigt av den. Butternutpumpa är billig och de färska örterna brukar allt som oftast vara på extrapris i affärerna. Så det blev en ekonomisk festmåltid. En enkel färdig salladsmix till.... och lite gott i glasen. Jag nöjde mig med vatten - renat sådant och iskallt. 
Jag hade ekologiska…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…

Grön nyttig smoothie som smakar glass

Hej på er!
Här är det förkylt kan jag säga. Fy sån feber jag har haft, men nu är jag på återgång. Ska ha en liten tjejträff i morgon så jag sitter och planerar menyn för fullt. Sååå kul!!
Tänkte ha en massa smårätter, nästan som förrätter att mumsa på tills vi blir mätta. Goda drinkar, både alkoholfria och de med lite mer drag i. Det kommer att bli lite mindre hälsosamma val i vissa fall. Men så får det bli. Ekologiskt kör jag ändå alltid med.
Men nu kommer ett hälsosamt inlägg. Genom att fibrerna är med, i motsats till när man juicar så håller man blodsockret nere. Frukten och bären ger pektin. När man mixar det gröna och sönderfördelar det så frigörs näringen  i bladens celler mer effektivt än om du bara tuggar dem. Denna smoothie är så god, så god, gooood … smakar faktiskt lite glass. Drick den medan är iskall och härlig.
1 näve babyspenat 60 g mango ½ dl frysta jordgubbar 2 dl vatten 1 dl kokosmjölk 50 g skalad apelsin ½ nässelpulver
Mixa allt i en blender eller riktigt bra m…