Fortsätt till huvudinnehåll

Cashewyoghurt med bär




Är du sugen på yoghurt men äter inte mejerier?
Så bra för då har jag lösningen för dig. Superenkelt och supersnabbt fixat. Du behöver bara planera den en dag innan du ska äta den. Svaret är en supergod cashewyoghurt! Det finns flera recept på denna yoghurt på nätet. Såhär gör jag och den är så fantastiskt nyttig med all probiotika som den innehåller. Yoghurten är mycket mättande så det är inte mycket som behövs i tallriken på morgonkvisten, vilket är tur då nötterna innehåller mycket kolhydrater. 1,75 dl cashewnötter täcker dagsbehovet av kolhydrater (ca 25g). Men håller du dig till bladgrönsaker som kolhydratkälla och kanske lite vitkål resten av dagen så ska det nog fixa sig 😉.

Jag gillar att toppa yoghurten med olika bär, physilliumfrön, riven kokos, kanel, äpple med skal - skalet ger fibrer och hjälper till att skapa galla som är bra för matsmältningen, samt ev lite sötning i form av lönnsirap eller yaconsirap.
Lönnsirap är blodsockerreglerande och motverkar insulinresistens. Se till att den är ekologisk och att den är äkta så den inte är utblandad med andra sirapsprodukter.

Mejerier är ju hormonstörande och kan bidra till akne. Tänk på korna som mjölkas är fulla av hormoner vilket behövs för att mjölk ska kunna produceras. Vi behöver inte de extra hormonerna. Galaktosen som finns i mjölken är även en bidragande orsak till osteoporos (benskörhet). Galaktos är ett ämne i laktosen, men att välja laktosfritt hjälper inte då man tillsätter galaktosen till den laktosfria produkten. Vill man ändå äta mjölkprodukter så år, fil, yoghurt och ost ett bättre alternativ då dessa innehåller naturligt mindre galaktos.

Men nu till den mejerifria yoghurten 👏👏👏😊

7 dl cashewnötter
7 st probiotikakapslar som går att öppna. Jag använder de HÄR (klickbar affilatelänk)
1-2 krm vaniljpulver
Vatten, värmt till 40 grader

Förslag som tillbehör
Valfria ekologiska (frysta) bär
½ äpple med skal
Physsiliumfrön
Riven kokos
paranötter, hackade
Ekologisk lönnsirap om du behöver sötma (valfritt)
Kanel (valfritt)

v  Lägg nötterna i blöt över natten.
v  Skölj av dem
v  Värm nytt vatten till ca 40°C.
v  Mixa nötterna i en blender med lite vätska i tagen tills du erhåller en yoghurt­konsistens.
v  Dela på tabletterna och rör ner pulvret i yoghurten. Tillsätt även vaniljpulvret.
v  Häll upp på burk och låt yoghurten stå i rumstemperatur med locket på glänt i ca 12 timmar. Skruva på locket och förvara yoghurten  i kylen. Den utvecklas mer i smak ju längre tid den förvaras. Hållbarheten har jag inte testat ut, men jag har min i många dagar då jag gillar omväxlande frukostar.


Ta ca 1-2 dl yoghurt till en portion och ät förslagsvis med bär, physillium, kokosflingor, äpple, paranötter, ev lite lönnsirap och kanel.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Den ultimata och godaste Janssons frestelsen

God morgon på er! Nu närmar sig julen och det här blir kanske mitt sista inlägg innan tomten kommer 😉. Kanske, kanske hinner jag med ett till.... Om ni går in under etiketten Jul så hittar ni fler goda recept. Missa inte min goda senapssill . Janssons frestelse är något som bara MÅSTE stå på julbordet. Förut har jag gjort min Jansson på traditionellt vis och det har ju blivit gott. Jag har även provat att tillaga den med mindre kolhydrater där jag bytt bort en del potatis mot rättika och kålrabbi. Men va tusan, det är jul en gång om året och då vill jag verkligen ha en "riktig" Jansson.  Nu tror jag nästan att jag har gjort den godaste och ultimata gratängen som bara är helt ljuvlig. Krämigare går ej att få och smaken är gudagod.  Vad är då hemligheten?  Jo.... jag steker löken innan vilket även gör så att vattnet i löken dunstar, använder mjölig potatis, skär potatisen i inte alltför smala strimlor, kokar upp grädden med ansjovisspadet innan jag...

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött...

Julskinkan kokas i plastförpackningen

Jag talade ju sist om hur gott det är att koka sin egen ekologiska julskinka.  Nu har jag läst något som fick mig att tänka till lite extra. Visste ni att de färdigkokta julskinkorna kokas i den plastförpackningen som den ligger i? Det säger sig ju självt egentligen när jag tänker efter, eftersom även buljongen bildas färdigt i påsen, Men vad innehåller den plasten?  Det jag vet är att fett drar ur plastens innehåll och den hamnar då i buljongen och skinkan. Det känns liksom ännu värre när plasten hettas upp/kokas. Det här verkar ju vara ytterligare ett anledning till att koka sin egen skinka. Kanske helst att få tag på en färsk ekologisk skinka som inte legat i plast över huvud taget.  Tar man färsk eller eko/KRAV-skinka så slipper man dessutom nitritet som tillsätts som konservering samt för att köttet ska få en tilltalande rosa färg, så löljgt egentligen. Naturligt kött är grått - sådetså. Nitrosaminer (nitrit omvandlas till nitrosaminer i magen) kan även g...