Fortsätt till huvudinnehåll

Cashewyoghurt med bär




Är du sugen på yoghurt men äter inte mejerier?
Så bra för då har jag lösningen för dig. Superenkelt och supersnabbt fixat. Du behöver bara planera den en dag innan du ska äta den. Svaret är en supergod cashewyoghurt! Det finns flera recept på denna yoghurt på nätet. Såhär gör jag och den är så fantastiskt nyttig med all probiotika som den innehåller. Yoghurten är mycket mättande så det är inte mycket som behövs i tallriken på morgonkvisten, vilket är tur då nötterna innehåller mycket kolhydrater. 1,75 dl cashewnötter täcker dagsbehovet av kolhydrater (ca 25g). Men håller du dig till bladgrönsaker som kolhydratkälla och kanske lite vitkål resten av dagen så ska det nog fixa sig 😉.

Jag gillar att toppa yoghurten med olika bär, physilliumfrön, riven kokos, kanel, äpple med skal - skalet ger fibrer och hjälper till att skapa galla som är bra för matsmältningen, samt ev lite sötning i form av lönnsirap eller yaconsirap.
Lönnsirap är blodsockerreglerande och motverkar insulinresistens. Se till att den är ekologisk och att den är äkta så den inte är utblandad med andra sirapsprodukter.

Mejerier är ju hormonstörande och kan bidra till akne. Tänk på korna som mjölkas är fulla av hormoner vilket behövs för att mjölk ska kunna produceras. Vi behöver inte de extra hormonerna. Galaktosen som finns i mjölken är även en bidragande orsak till osteoporos (benskörhet). Galaktos är ett ämne i laktosen, men att välja laktosfritt hjälper inte då man tillsätter galaktosen till den laktosfria produkten. Vill man ändå äta mjölkprodukter så år, fil, yoghurt och ost ett bättre alternativ då dessa innehåller naturligt mindre galaktos.

Men nu till den mejerifria yoghurten 👏👏👏😊

7 dl cashewnötter
7 st probiotikakapslar som går att öppna. Jag använder de HÄR (klickbar affilatelänk)
1-2 krm vaniljpulver
Vatten, värmt till 40 grader

Förslag som tillbehör
Valfria ekologiska (frysta) bär
½ äpple med skal
Physsiliumfrön
Riven kokos
paranötter, hackade
Ekologisk lönnsirap om du behöver sötma (valfritt)
Kanel (valfritt)

v  Lägg nötterna i blöt över natten.
v  Skölj av dem
v  Värm nytt vatten till ca 40°C.
v  Mixa nötterna i en blender med lite vätska i tagen tills du erhåller en yoghurt­konsistens.
v  Dela på tabletterna och rör ner pulvret i yoghurten. Tillsätt även vaniljpulvret.
v  Häll upp på burk och låt yoghurten stå i rumstemperatur med locket på glänt i ca 12 timmar. Skruva på locket och förvara yoghurten  i kylen. Den utvecklas mer i smak ju längre tid den förvaras. Hållbarheten har jag inte testat ut, men jag har min i många dagar då jag gillar omväxlande frukostar.


Ta ca 1-2 dl yoghurt till en portion och ät förslagsvis med bär, physillium, kokosflingor, äpple, paranötter, ev lite lönnsirap och kanel.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...

Plankstek - traditionell & fantastiskt god

Det blev plankstek hemma hos oss i helgen. Vi hade mycket att fira.... jag och Christer firade 7 år som par, min kusin som är inneboende hos mig fyllde år, samt att det var farsdag. Hade även en väninna på besök över helgen. Kunde inte blivit mysigare ☺️😊 Plankan gjordes på älg-innanlår i 3 cm tjocka skivor (200 g per skiva). Skivorna kryddades med örtsalt och peppar, stektes 1 min på var sida i mycket smör på hög värme. De fick sedan vila under smörpapper och folie. Det blir fantastiskt saftigt och mört samt fint rosafärgat. Rullade in sparris i bacon och stekte dem runt om. Sedan bryntes tomaterna med snittytan nedåt i pannan i fettet efter det stekta baconet. Potatismos av mjölig kokt potatis, äggula, mjölk, grädde, smör, riven västerbottenost, örtsalt och svartpeppar.  Allt lades på plankan (moset spritsas runt om). Smält smör och köttsaft ringlades över sparris och kött. In i ugnen 250 grader ca 12 min, eller tills mos-topparna fick vacker brun färg.  Tryf...