Är du sugen på yoghurt men äter inte mejerier?
Så bra för då har jag lösningen för dig. Superenkelt och supersnabbt fixat. Du behöver bara planera den en dag innan du ska äta den. Svaret är en supergod cashewyoghurt! Det finns flera recept på denna yoghurt på nätet. Såhär gör jag och den är så fantastiskt nyttig med all probiotika som den innehåller. Yoghurten är mycket mättande så det är inte mycket som behövs i tallriken på morgonkvisten, vilket är tur då nötterna innehåller mycket kolhydrater. 1,75 dl cashewnötter täcker dagsbehovet av kolhydrater (ca 25g). Men håller du dig till bladgrönsaker som kolhydratkälla och kanske lite vitkål resten av dagen så ska det nog fixa sig 😉.
Jag gillar att toppa yoghurten med olika bär, physilliumfrön, riven kokos, kanel, äpple med skal - skalet ger fibrer och hjälper till att skapa galla som är bra för matsmältningen, samt ev lite sötning i form av lönnsirap eller yaconsirap.
Lönnsirap är blodsockerreglerande och motverkar insulinresistens. Se till att den är ekologisk och att den är äkta så den inte är utblandad med andra sirapsprodukter.
Mejerier är ju hormonstörande och kan bidra till akne. Tänk på korna som mjölkas är fulla av hormoner vilket behövs för att mjölk ska kunna produceras. Vi behöver inte de extra hormonerna. Galaktosen som finns i mjölken är även en bidragande orsak till osteoporos (benskörhet). Galaktos är ett ämne i laktosen, men att välja laktosfritt hjälper inte då man tillsätter galaktosen till den laktosfria produkten. Vill man ändå äta mjölkprodukter så år, fil, yoghurt och ost ett bättre alternativ då dessa innehåller naturligt mindre galaktos.
Men nu till den mejerifria yoghurten 👏👏👏😊
7 dl cashewnötter
7 st probiotikakapslar som går att öppna. Jag använder de HÄR (klickbar affilatelänk)
1-2 krm vaniljpulver
Vatten, värmt till 40 grader
Förslag som tillbehör
Vatten, värmt till 40 grader
Förslag som tillbehör
Valfria ekologiska (frysta) bär
½ äpple med skal
Physsiliumfrön
Riven kokos
paranötter, hackade
Ekologisk lönnsirap om du behöver sötma (valfritt)
Kanel (valfritt)
v Lägg nötterna i blöt över natten.
v Skölj av dem
v Värm nytt vatten till ca 40°C.
v Mixa nötterna i
en blender med lite vätska i tagen tills du erhåller en yoghurtkonsistens.
v Dela på tabletterna
och rör ner pulvret i
yoghurten. Tillsätt även vaniljpulvret.
v Häll upp på burk och låt yoghurten stå i rumstemperatur
med locket på glänt i ca 12 timmar. Skruva på locket och förvara yoghurten i kylen. Den utvecklas mer i smak ju längre tid den förvaras. Hållbarheten har jag inte testat ut, men jag har min i många dagar då jag gillar omväxlande frukostar.
Ta ca 1-2 dl yoghurt till en portion och ät förslagsvis med bär, physillium, kokosflingor, äpple, paranötter, ev lite lönnsirap och
kanel.
Kommentarer
Skicka en kommentar