Fortsätt till huvudinnehåll

Örtkryddad hel laxsida med magiskt god cashewbroccoli


Snart är det pååååsk!!
Ledighet för många och god mat står ofta som en hög prioritering. Jag har en massa god påskmat som du hittar under fliken "PÅSK". Där har du t.ex. den godaste lammsteken du kan tänka dig och annat smått och gott.

Den här laxen lagade jag för några veckor sedan och himmel så god den var. Den kommer helt klart att stå på påskmenyn. När jag frågade min särbo om han ville ha mer av broccolimoset så sa han - jaa f-n, det där var ju supergott ju.... Det är ett högt betyg det vetni ;)
Det enda du behöver tänka på är att cashewyoghurten måste göras minst en dag innan. Den blir bara godare ju längre den står i kylen och gottar till sig. Så gör den gärna redan nu, då har du även något gott och nyttigt till müslin och/eller bär framöver.
Receptet på yoghurten hittar du HÄR. Den är verkligen superenkel att göra. Köp hem probiotika i kapslar och mixa nötterna. Det är liksom nästan allt som ska göras.....

Köp inte odlad lax som innehåller en massa gifter, utan välj Pinklax (eller KRAV om du får tag på det) som är vildfångad och jättefin. Finns i frysdisken. Be din affär att ta hem. Den är INTE utrotningshotad och är MSC-märkt.

Nu till den fantastiska lättlagade laxen med cashewbroccoli:
2-3 port
Hel laxsida filé Pinklax ca 500 g

Örtolja:
1 tsk oraffinerat havssalt, gros sel séche´ de Guarande för kvarn (stora korn)
1 tsk pressad citron, ekologisk
1½ msk örtmix, fryst ekologisk. Freshona har en fin sådan mix.
1 tsk extra virgine ekologisk olivolja
½ tsk chiliflakes

  • Mortla örter och chiliflakes med saltet. 
  • Tillsätt pressad citron och olivolja och bred över fisken

Broccolimos:
400 g fryst broccoli, ångkokas 5-10 min
1 dl caschewyoghurt
Riven muskot
10 blad basilika, hackad
Herbamare örtsalt
1 msk olivolja

  • Mixa broccolin inte helt slät och blanda ner örtsalt, muskot, yoghurt, basilika och olivolja

Till topping:
Ca 8 cocktailtomater
  1. Smörj en form med olivolja
  2. Lägg ner fisken och bred på örtoljan
  3. Klicka broccolimoset runt fisken
  4. Dela tomaterna i kvartar och lägg dem ovanpå moset
  5. Stek i ugn 175 grader ca 20-25 min.


Med detta recept vill jag önska er alla en riktigt härlig påsk och jag hoppas att solen får skina på er, att ni får njuta av både god mat och lite ledighet.

Värme & Kärlek
ChristinaKommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu. 
Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.  

Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gått många processer för att bli doftlös.

För att återgå till Airfryern så var jag naturligtvis tvungen att kolla vad den var gjord av. Jag menar, är man l…

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för GreatlifeHejhej!

Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉

Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du HÄR och HÄR

Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort....

Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och ICA:s. Jag vänt…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…