Superenkelt recept som innehåller endast två huvudingredienser - kokt potatis och bovetemjöl. Räkna med ca 1 timme i gräddningstid.
Tunnbrödet är inget för dig som jagar kolhydrater, då ett enda bröd täcker dagsbehovet av 20 kh, men är ett utmärkt och suveränt gott alternativ för dig som inte äter spannmål och därmed undviker gluten.
4 kalla kokta medelstora potatisar (400 g)
ca 3-3,5 dl bovetemjöl + lite mer till utbakning ( i originalreceptet står ca 2,5 dl + mjöl till utbakning, men min deg krävde mer)
0,5 tsk salt
Anis (frivilligt, men jag gillar kryddat tunnbröd så jag strödde i en ganska rejäl dos av det)
- Skala potatisen
- Bearbeta degen i en matberedare (går snabbt och lätt), eller för hand då du först pressat potatisen eller rivit den. Du ska kunna rulla degen med mjölade händer, men degen ska ändå vara lite kladdig.
- Låt degen vila i 15 min under bakduk.
- Strö ut bovetemjöl på ett bakbord och dela degen i 8-10 bitar.
- Rulla dem till bollar och platta sedan ut dem med mjölade händer till ca 2 mm tjocka rundlar (Jag tyckte det var lättare än att använda kavel då degen annars gärna fastnar på kaveln)
- Grädda i medelvarm panna ca 3½ min på varje sida. Ytan ska bli brunprickig och kommer att fluffa upp sig under gräddningen.
Nu har du ett riktigt gott bröd som bör ätas samma dag. De går utmärkt att frysas in och tinas några sekunder i micron eller tinas under bakduk. Tinas de i ugnen så kan enligt min erfarenhet bli lite torra.
Kommentarer
Skicka en kommentar