Fortsätt till huvudinnehåll

Glutenfritt stekpannebröd med bovete och potatis




Jag har längtat efter ett gott bröd som liknar tunnbröd och här hittade jag det. Tack Nilla´s kitchen! Den kvinnan är grym på att skapa bakningsrecept. Originalreceptet hittar du HÄR 

Superenkelt recept som innehåller endast två huvudingredienser - kokt potatis och bovetemjöl.  Räkna med ca 1 timme i gräddningstid.

Tunnbrödet är inget för dig som jagar kolhydrater, då ett enda bröd täcker dagsbehovet av 20 kh, men är ett utmärkt och suveränt gott alternativ för dig som inte äter spannmål och därmed undviker gluten.




4 kalla kokta medelstora potatisar (400 g)
ca 3-3,5 dl bovetemjöl + lite mer till utbakning ( i originalreceptet står ca 2,5 dl + mjöl till utbakning, men min deg krävde mer)
0,5 tsk salt
Anis (frivilligt, men jag gillar kryddat tunnbröd så jag strödde i en ganska rejäl dos av det)


  1. Skala potatisen
  2. Bearbeta degen i en matberedare (går snabbt och lätt), eller för hand då du först pressat potatisen eller rivit den. Du ska kunna rulla degen med mjölade händer, men degen ska ändå vara lite kladdig.
  3. Låt degen vila i 15 min under bakduk.
  4. Strö ut bovetemjöl på ett bakbord och dela degen i 8-10 bitar. 
  5. Rulla dem till bollar och platta sedan ut dem med mjölade händer till ca 2 mm tjocka rundlar (Jag tyckte det var lättare än att använda kavel då degen annars gärna fastnar på kaveln)
  6. Grädda i medelvarm panna ca 3½ min på varje sida. Ytan ska bli brunprickig och kommer att fluffa upp sig under gräddningen. 
Nu har du ett riktigt gott bröd som bör ätas samma dag. De går utmärkt att frysas in och tinas några sekunder i micron eller tinas under bakduk. Tinas de i ugnen så kan enligt min erfarenhet bli lite torra.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smarrig paprika- skink- & ostpaj naturligt glutenfri, LCHF

Nu är sommaren här och vad är inte mysigare än att sitta ute och njuta av god mat. Jag hade främmande från Kalifornien igår och vi spenderade hela dagen utomhus i den vackra miljö som Jämtland och i detta fall Östersund/Frösön har att erbjuda. Solen sken men det blåste lite så det blev ljuvligt att vistas ute. Såg på min stegmätare att vi faktiskt gick över en mil sammanlagt.








På Stocke-Titt på vackra Frösön finns möjlighet att ha med sig sin egen mat och sitta ute i solen. Sagt och gjort, där plockade vi upp vår picknick-mat. I detta fall en smarrig paj med skinka, smakrik ost, purjo och paprika. En omelett med skagenröra, sallad och härlig iskall vattenmelon

I det här inlägget får du receptet på pajen och i ett senare inlägget kommer receptet på den ljuvliga omeletten med skagen. Jag gör omelettsmeten lite matigare så att den håller ihop bättre och blir fantastiskt god. Små knep med mycket lite insats från kocken 😉

Den här pajen har ett pajskal som inte bara är nyttigt utan helt fa…

Omelettrulle med ljuvlig skagenröra

Vad sägs om en ljuvligt god skagen med en fluffig omelett som omsveper härligheten? Sååå gott!!
Ni får ursäkta fotot som absolut inte gör rättvisa av hur gott detta är.

Den här omeletten är en lite matigare och i mitt tycke godare variant än vanlig omelett och passar dessutom utmärkt att göra goda rullar med olika fyllningar i. Perfekt att ha med i picknick-korgen eller på buffébordet. Den här tillsammans med min paprika- ost- och skinkpaj mättar enkelt 4 personer.
Jag fick så med beröm på vår picknick när jag serverade detta och vi åt tills vi var sprickfärdiga. Men allt tog slut, till sista smulan.

Tänk på att använda ekologiska produkter, allra helst citronen som du även ska använda skalet av. De oekologiska är besprutade med nervgift.

Omelett:
4 ägg
2 msk majonnäs, hemgjord eller Hellmans
Herbamare örtsalt, peppar
Smör till stekning
Vispa ihop ägg med majonnäsen. Det gör inget om det inte blir en helt slät smet. Krydda. Smält smör i en stekpanna. Häll i smeten och låt omeletten sakta s…

Ljuvlig torsk i paket, ugnsstekt

Det här är en lyxigare variant av torsk i foliepaket. En symfoni av smaker och skyn är så gudagod. Mosa potatisen i den och njuuuut!! Riktig bjudmat, eller helglyx.  Ekologiska varor, även kryddorna.
4 port = 4 fiskpaket

Sås:
1 tsk citronpeppar
3 dl grädde
1 1/4 dl vitt vin
1-1½ fiskbuljongtärning
1½ tsk rivet citronskal
½ purjolök i skivor ( dela den på längden så du får med det gröna. Det gröna innehåller mer näring och ger massor av smak)


Koka ihop allt tills purjon börjat mjukna. Ställ åt sidan.

750 g fin torskfilé
80 ml grön pesto (halv liten burk)
65 g babyspenat
2 morötter
500 g medelstora potatisar
2 st stjälkar blekselleri
1 knippe grön sparris
½ fänkål
3 st plommontomater
Herbamare örtsalt
Citronpeppar
Ugnsfolie och smörpapper (inte bakplåtspapper)








Sätt ugnen på 200 grader

Strimla morötterna. Borsta och tvätta potatisen och skär den i kvartar, eller storlek av en munsbit. Skiva fänkål och och selleristjälkarna. Skär tomater och sparris i bitar. Ta 4 stora ark folie och lika stora ark smörpapper …