Fortsätt till huvudinnehåll

Glutenfritt stekpannebröd med bovete och potatis




Jag har längtat efter ett gott bröd som liknar tunnbröd och här hittade jag det. Tack Nilla´s kitchen! Den kvinnan är grym på att skapa bakningsrecept. Originalreceptet hittar du HÄR 

Superenkelt recept som innehåller endast två huvudingredienser - kokt potatis och bovetemjöl.  Räkna med ca 1 timme i gräddningstid.

Tunnbrödet är inget för dig som jagar kolhydrater, då ett enda bröd täcker dagsbehovet av 20 kh, men är ett utmärkt och suveränt gott alternativ för dig som inte äter spannmål och därmed undviker gluten.




4 kalla kokta medelstora potatisar (400 g)
ca 3-3,5 dl bovetemjöl + lite mer till utbakning ( i originalreceptet står ca 2,5 dl + mjöl till utbakning, men min deg krävde mer)
0,5 tsk salt
Anis (frivilligt, men jag gillar kryddat tunnbröd så jag strödde i en ganska rejäl dos av det)


  1. Skala potatisen
  2. Bearbeta degen i en matberedare (går snabbt och lätt), eller för hand då du först pressat potatisen eller rivit den. Du ska kunna rulla degen med mjölade händer, men degen ska ändå vara lite kladdig.
  3. Låt degen vila i 15 min under bakduk.
  4. Strö ut bovetemjöl på ett bakbord och dela degen i 8-10 bitar. 
  5. Rulla dem till bollar och platta sedan ut dem med mjölade händer till ca 2 mm tjocka rundlar (Jag tyckte det var lättare än att använda kavel då degen annars gärna fastnar på kaveln)
  6. Grädda i medelvarm panna ca 3½ min på varje sida. Ytan ska bli brunprickig och kommer att fluffa upp sig under gräddningen. 
Nu har du ett riktigt gott bröd som bör ätas samma dag. De går utmärkt att frysas in och tinas några sekunder i micron eller tinas under bakduk. Tinas de i ugnen så kan enligt min erfarenhet bli lite torra.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Den ultimata och godaste Janssons frestelsen

God morgon på er! Nu närmar sig julen och det här blir kanske mitt sista inlägg innan tomten kommer 😉. Kanske, kanske hinner jag med ett till.... Om ni går in under etiketten Jul så hittar ni fler goda recept. Missa inte min goda senapssill . Janssons frestelse är något som bara MÅSTE stå på julbordet. Förut har jag gjort min Jansson på traditionellt vis och det har ju blivit gott. Jag har även provat att tillaga den med mindre kolhydrater där jag bytt bort en del potatis mot rättika och kålrabbi. Men va tusan, det är jul en gång om året och då vill jag verkligen ha en "riktig" Jansson.  Nu tror jag nästan att jag har gjort den godaste och ultimata gratängen som bara är helt ljuvlig. Krämigare går ej att få och smaken är gudagod.  Vad är då hemligheten?  Jo.... jag steker löken innan vilket även gör så att vattnet i löken dunstar, använder mjölig potatis, skär potatisen i inte alltför smala strimlor, kokar upp grädden med ansjovisspadet innan jag...

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött...

Julskinkan kokas i plastförpackningen

Jag talade ju sist om hur gott det är att koka sin egen ekologiska julskinka.  Nu har jag läst något som fick mig att tänka till lite extra. Visste ni att de färdigkokta julskinkorna kokas i den plastförpackningen som den ligger i? Det säger sig ju självt egentligen när jag tänker efter, eftersom även buljongen bildas färdigt i påsen, Men vad innehåller den plasten?  Det jag vet är att fett drar ur plastens innehåll och den hamnar då i buljongen och skinkan. Det känns liksom ännu värre när plasten hettas upp/kokas. Det här verkar ju vara ytterligare ett anledning till att koka sin egen skinka. Kanske helst att få tag på en färsk ekologisk skinka som inte legat i plast över huvud taget.  Tar man färsk eller eko/KRAV-skinka så slipper man dessutom nitritet som tillsätts som konservering samt för att köttet ska få en tilltalande rosa färg, så löljgt egentligen. Naturligt kött är grått - sådetså. Nitrosaminer (nitrit omvandlas till nitrosaminer i magen) kan även g...