Fortsätt till huvudinnehåll

Gudagod & snabblagad köttgryta på fransyska

Ikväll hade jag sån energi. Bestämde mig för att mjölksyra vitkål och morötter (recept kommer senare när de är färdigsyrade). Ekologisk vitkål var till extrapris för 4 kr/kg. Gissa om jag bar hem vitkålshuvuden???!!!
Sedan blev jag störtsugen på köttgryta efter att jag hittade ekologisk svensk fransyska som dessutom var nedsatt i pris. Ibland har man tur.

Det här är en riktigt snabblagad köttgryta om du väljer fransyska som kött. Du kan naturligtvis välja högrev istället om du vill. Grytan passar inte bara dig som längtar efter något riktigt gott, utan även dig som vill gå ner i vikt och/eller som äter strikt kolhydratmässigt.
Jag tog en rejäl matdosa till min särbo och både han och jag trodde att det kommer att räcka till minst 2 middagar. OBS! Trodde!! Hahahaaa. Han sa att den var så så god att han åt och åt och åt... och plötsligt - så var den slut.Ekologiska ingredienser

1500 g fransyska skurna i fina bitar
5 kvisttomater
1 liten burk chunky salsa
75 g rökt sidfläsk i 0,5 cm stora bitar
100 g färska champinjoner skurna i skivor
2 st stjälkar blekselleri i 1 cm stora bitar
1 gul lök i skivor
1 röd lök i skivor
50 g rotselleri i tändsticksstora strimlor
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1,5 msk rött matlagningsvin
5 dl vatten
2 msk viltfond
1 stor lagerblad eller 2 små
Havssalt + örtsalt (herbamare)
Smör till stekning


  1. Skär kryss-snitt i tomaterna och lägg dem i kokande vatten tills skinnet börja lossna. Ta upp dem och dra av skalet. Ta bort kvisthålet, skär tomaterna i bitar och mixa dem. Det gör inget om några små bitar förblir omixade.
  2. Lägg över tomaterna i en kastrull tillsammans med stjälkselleri, rotselleri, chunky salsa, kaffe, vatten, vin samt hälften av löken. Salta lite med oraffinerat havssalt. 
  3. Låt tomatröran få puttra medan du steker köttet i smör i omgångar. Tar du för mycket kött i pannan samtidigt så börjar köttet att koka istället för att brynas. Häll ner de fint brynta bitarna till tomatröran. Häll även i den steksky som bildas vid varje omgång stekning. 
  4. Stek champinjonerna, andra hälften av löken samt sidfläsket tills champinjonerna fått fin färg. Salta med örtsalt under stekningen. Lägg över i kastrullen.
  5. Tillsätt viltfond, lagerblad, pressad vitlök samt tomatpuré.
  6. Låt puttra under lock tills att köttet är mört. Köttet ska inte koka för då blir det segt. 
  7. Smaka av med mer salt om det behövs och eventuellt peppar. Känns grytan för salt så späd med vatten. 
  8. Låt gärna grytan stå i kylen till nästa dag innan du äter den. Då har smakerna riktigt gottat in sig. 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu. 
Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.  

Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gått många processer för att bli doftlös.

För att återgå till Airfryern så var jag naturligtvis tvungen att kolla vad den var gjord av. Jag menar, är man l…

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för GreatlifeHejhej!

Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉

Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du HÄR och HÄR

Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort....

Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och ICA:s. Jag vänt…

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt.
Som fingervisning så ska proteinerna under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att få fram hur myc…