Fortsätt till huvudinnehåll

Gudagod & snabblagad köttgryta på fransyska





Ikväll hade jag sån energi. Bestämde mig för att mjölksyra vitkål och morötter (recept kommer senare när de är färdigsyrade). Ekologisk vitkål var till extrapris för 4 kr/kg. Gissa om jag bar hem vitkålshuvuden???!!!
Sedan blev jag störtsugen på köttgryta efter att jag hittade ekologisk svensk fransyska som dessutom var nedsatt i pris. Ibland har man tur.

Det här är en riktigt snabblagad köttgryta om du väljer fransyska som kött. Du kan naturligtvis välja högrev istället om du vill. Grytan passar inte bara dig som längtar efter något riktigt gott, utan även dig som vill gå ner i vikt och/eller som äter strikt kolhydratmässigt.
Jag tog en rejäl matdosa till min särbo och både han och jag trodde att det kommer att räcka till minst 2 middagar. OBS! Trodde!! Hahahaaa. Han sa att den var så så god att han åt och åt och åt... och plötsligt - så var den slut.



Ekologiska ingredienser

1500 g fransyska skurna i fina bitar
5 kvisttomater
1 liten burk chunky salsa
75 g rökt sidfläsk i 0,5 cm stora bitar
100 g färska champinjoner skurna i skivor
2 st stjälkar blekselleri i 1 cm stora bitar
1 gul lök i skivor
1 röd lök i skivor
50 g rotselleri i tändsticksstora strimlor
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1,5 msk rött matlagningsvin
5 dl vatten
2 msk viltfond
1 stor lagerblad eller 2 små
Havssalt + örtsalt (herbamare)
Smör till stekning


  1. Skär kryss-snitt i tomaterna och lägg dem i kokande vatten tills skinnet börja lossna. Ta upp dem och dra av skalet. Ta bort kvisthålet, skär tomaterna i bitar och mixa dem. Det gör inget om några små bitar förblir omixade.
  2. Lägg över tomaterna i en kastrull tillsammans med stjälkselleri, rotselleri, chunky salsa, kaffe, vatten, vin samt hälften av löken. Salta lite med oraffinerat havssalt. 
  3. Låt tomatröran få puttra medan du steker köttet i smör i omgångar. Tar du för mycket kött i pannan samtidigt så börjar köttet att koka istället för att brynas. Häll ner de fint brynta bitarna till tomatröran. Häll även i den steksky som bildas vid varje omgång stekning. 
  4. Stek champinjonerna, andra hälften av löken samt sidfläsket tills champinjonerna fått fin färg. Salta med örtsalt under stekningen. Lägg över i kastrullen.
  5. Tillsätt viltfond, lagerblad, pressad vitlök samt tomatpuré.
  6. Låt puttra under lock tills att köttet är mört. Köttet ska inte koka för då blir det segt. 
  7. Smaka av med mer salt om det behövs och eventuellt peppar. Känns grytan för salt så späd med vatten. 
  8. Låt gärna grytan stå i kylen till nästa dag innan du äter den. Då har smakerna riktigt gottat in sig. 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ört- & fetaostfyllda lammfärsspett med smörstekta kantareller, rostad pumpa & tomatsås

Ljuvlig helgmat när den är som bäst. Örterna med salvia, rivet citronskal, mynta, timjan och rosmarin är himmelskt tillsammans med lammet. Att lägga till äkta fetaost som förutom att ge en krämighet även höjer den magra lammfärsen, gör att man inte behöver vare sig ströbröd eller grädde.
Dessa lammspett gifter sig fantastiskt med butternutpumpa som rostats tillsammans med vitlök, lök, örtsalt och svartpeppar.
Servera spetten på en bädd av tomatsås. Tomatsåsen gjorde jag enkel för att den inte ska överta smakerna av huvudrätten. Den här rätten är inte bara fantastiskt god utan dessutom är det ren hälsomat. Jag hade turen att få tag på ekologisk lammfärs till superpris. Så roligt att göra något riktigt lyxigt av den. Butternutpumpa är billig och de färska örterna brukar allt som oftast vara på extrapris i affärerna. Så det blev en ekonomisk festmåltid. En enkel färdig salladsmix till.... och lite gott i glasen. Jag nöjde mig med vatten - renat sådant och iskallt. 
Jag hade ekologiska…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…

Grön nyttig smoothie som smakar glass

Hej på er!
Här är det förkylt kan jag säga. Fy sån feber jag har haft, men nu är jag på återgång. Ska ha en liten tjejträff i morgon så jag sitter och planerar menyn för fullt. Sååå kul!!
Tänkte ha en massa smårätter, nästan som förrätter att mumsa på tills vi blir mätta. Goda drinkar, både alkoholfria och de med lite mer drag i. Det kommer att bli lite mindre hälsosamma val i vissa fall. Men så får det bli. Ekologiskt kör jag ändå alltid med.
Men nu kommer ett hälsosamt inlägg. Genom att fibrerna är med, i motsats till när man juicar så håller man blodsockret nere. Frukten och bären ger pektin. När man mixar det gröna och sönderfördelar det så frigörs näringen  i bladens celler mer effektivt än om du bara tuggar dem. Denna smoothie är så god, så god, gooood … smakar faktiskt lite glass. Drick den medan är iskall och härlig.
1 näve babyspenat 60 g mango ½ dl frysta jordgubbar 2 dl vatten 1 dl kokosmjölk 50 g skalad apelsin ½ nässelpulver
Mixa allt i en blender eller riktigt bra m…