Fortsätt till huvudinnehåll

Gudagod & snabblagad köttgryta på fransyska





Ikväll hade jag sån energi. Bestämde mig för att mjölksyra vitkål och morötter (recept kommer senare när de är färdigsyrade). Ekologisk vitkål var till extrapris för 4 kr/kg. Gissa om jag bar hem vitkålshuvuden???!!!
Sedan blev jag störtsugen på köttgryta efter att jag hittade ekologisk svensk fransyska som dessutom var nedsatt i pris. Ibland har man tur.

Det här är en riktigt snabblagad köttgryta om du väljer fransyska som kött. Du kan naturligtvis välja högrev istället om du vill. Grytan passar inte bara dig som längtar efter något riktigt gott, utan även dig som vill gå ner i vikt och/eller som äter strikt kolhydratmässigt.
Jag tog en rejäl matdosa till min särbo och både han och jag trodde att det kommer att räcka till minst 2 middagar. OBS! Trodde!! Hahahaaa. Han sa att den var så så god att han åt och åt och åt... och plötsligt - så var den slut.



Ekologiska ingredienser

1500 g fransyska skurna i fina bitar
5 kvisttomater
1 liten burk chunky salsa
75 g rökt sidfläsk i 0,5 cm stora bitar
100 g färska champinjoner skurna i skivor
2 st stjälkar blekselleri i 1 cm stora bitar
1 gul lök i skivor
1 röd lök i skivor
50 g rotselleri i tändsticksstora strimlor
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1,5 msk rött matlagningsvin
5 dl vatten
2 msk viltfond
1 stor lagerblad eller 2 små
Havssalt + örtsalt (herbamare)
Smör till stekning


  1. Skär kryss-snitt i tomaterna och lägg dem i kokande vatten tills skinnet börja lossna. Ta upp dem och dra av skalet. Ta bort kvisthålet, skär tomaterna i bitar och mixa dem. Det gör inget om några små bitar förblir omixade.
  2. Lägg över tomaterna i en kastrull tillsammans med stjälkselleri, rotselleri, chunky salsa, kaffe, vatten, vin samt hälften av löken. Salta lite med oraffinerat havssalt. 
  3. Låt tomatröran få puttra medan du steker köttet i smör i omgångar. Tar du för mycket kött i pannan samtidigt så börjar köttet att koka istället för att brynas. Häll ner de fint brynta bitarna till tomatröran. Häll även i den steksky som bildas vid varje omgång stekning. 
  4. Stek champinjonerna, andra hälften av löken samt sidfläsket tills champinjonerna fått fin färg. Salta med örtsalt under stekningen. Lägg över i kastrullen.
  5. Tillsätt viltfond, lagerblad, pressad vitlök samt tomatpuré.
  6. Låt puttra under lock tills att köttet är mört. Köttet ska inte koka för då blir det segt. 
  7. Smaka av med mer salt om det behövs och eventuellt peppar. Känns grytan för salt så späd med vatten. 
  8. Låt gärna grytan stå i kylen till nästa dag innan du äter den. Då har smakerna riktigt gottat in sig. 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Ugnsrostade rödbetor med citronsmör

Ibland önskar man sig ju bara något lätt, vegetariskt eller något gott som tillbehör.  Det här åt vi i helgen och valde då att äta den som en egen liten rätt och tog då även rivna morötter till. Smöret smälte sakta ner över de varma rödbetorna. Åh Guuud så gott! Prova även som tillbehör till ex lax. Jag använde  osaltat smör och saltade det med ekologiskt örtsalt, eftersom det saltade smöret innehåller raffinerat salt som inte är hälsosamt. Väljer du ett saltat smör så välj då ekologiskt smör. Jag väntar och längtar till den dagen det kommer ett osaltat ekologiskt smör) Citronsmör: 1 port 1 msk osaltat smör   1½ tsk pressad citron 1 krm rivet skal av citron 1 pressad liten vitlöksklyfta 1 krm smulad torkad timjan örtsalt (herbamare eller trocomare) Rödbetor i ugn:.  Skala ekologiska rödbetor, så många du vill ha. Klyfta dem och droppa över lite olja. Krydda med örtsalt. Använder du extra virgine olivolja så rostar du dem långsamt i ugnen på 150-1...

Grymt goda pommes strips på kålrabbi

Ibland finns det bara sådär supergoda alternativ som gör att man aldrig behöver längta tillbaka till de mindre nyttiga "originalen". Vill man hellre fritera dessa så går det naturligtvis jättebra. Använd då avokadoolja, druvkärneolja eller kokosolja som alla har en hög rykpunkt, vilket gör att inga giftiga ångor bildas. Doppa dem gärna i arrowrot före friteringen. Salta och krydda efteråt. Jag har den här gången valt ugnen eftersom jag inte hade så mycket olja hemma och för att även ugnsrostade kålrabbistrips blir supergott. Det här tillbehöret kommer även dina barn att älska. Serverad till en god köttbit och kanske lite bea så går knappt att känna skillnad på vanliga strips och de här. Såhär gott kryddade blir de en riktig hit! Åh nu blir jag ju jättesugen. Man när klockan är över 21 på kvällen så blir det ingenting av med det snålvattnet... 😋 Kålrabbi Kokosolja Herbamare/Troccomare örtsalt Paprikapulver (Paprika är otroligt besprutat så använd ekologis...