Fortsätt till huvudinnehåll

Gudagod & snabblagad köttgryta på fransyska





Ikväll hade jag sån energi. Bestämde mig för att mjölksyra vitkål och morötter (recept kommer senare när de är färdigsyrade). Ekologisk vitkål var till extrapris för 4 kr/kg. Gissa om jag bar hem vitkålshuvuden???!!!
Sedan blev jag störtsugen på köttgryta efter att jag hittade ekologisk svensk fransyska som dessutom var nedsatt i pris. Ibland har man tur.

Det här är en riktigt snabblagad köttgryta om du väljer fransyska som kött. Du kan naturligtvis välja högrev istället om du vill. Grytan passar inte bara dig som längtar efter något riktigt gott, utan även dig som vill gå ner i vikt och/eller som äter strikt kolhydratmässigt.
Jag tog en rejäl matdosa till min särbo och både han och jag trodde att det kommer att räcka till minst 2 middagar. OBS! Trodde!! Hahahaaa. Han sa att den var så så god att han åt och åt och åt... och plötsligt - så var den slut.



Ekologiska ingredienser

1500 g fransyska skurna i fina bitar
5 kvisttomater
1 liten burk chunky salsa
75 g rökt sidfläsk i 0,5 cm stora bitar
100 g färska champinjoner skurna i skivor
2 st stjälkar blekselleri i 1 cm stora bitar
1 gul lök i skivor
1 röd lök i skivor
50 g rotselleri i tändsticksstora strimlor
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1,5 msk rött matlagningsvin
5 dl vatten
2 msk viltfond
1 stor lagerblad eller 2 små
Havssalt + örtsalt (herbamare)
Smör till stekning


  1. Skär kryss-snitt i tomaterna och lägg dem i kokande vatten tills skinnet börja lossna. Ta upp dem och dra av skalet. Ta bort kvisthålet, skär tomaterna i bitar och mixa dem. Det gör inget om några små bitar förblir omixade.
  2. Lägg över tomaterna i en kastrull tillsammans med stjälkselleri, rotselleri, chunky salsa, kaffe, vatten, vin samt hälften av löken. Salta lite med oraffinerat havssalt. 
  3. Låt tomatröran få puttra medan du steker köttet i smör i omgångar. Tar du för mycket kött i pannan samtidigt så börjar köttet att koka istället för att brynas. Häll ner de fint brynta bitarna till tomatröran. Häll även i den steksky som bildas vid varje omgång stekning. 
  4. Stek champinjonerna, andra hälften av löken samt sidfläsket tills champinjonerna fått fin färg. Salta med örtsalt under stekningen. Lägg över i kastrullen.
  5. Tillsätt viltfond, lagerblad, pressad vitlök samt tomatpuré.
  6. Låt puttra under lock tills att köttet är mört. Köttet ska inte koka för då blir det segt. 
  7. Smaka av med mer salt om det behövs och eventuellt peppar. Känns grytan för salt så späd med vatten. 
  8. Låt gärna grytan stå i kylen till nästa dag innan du äter den. Då har smakerna riktigt gottat in sig. 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Den ultimata och godaste Janssons frestelsen

God morgon på er! Nu närmar sig julen och det här blir kanske mitt sista inlägg innan tomten kommer 😉. Kanske, kanske hinner jag med ett till.... Om ni går in under etiketten Jul så hittar ni fler goda recept. Missa inte min goda senapssill . Janssons frestelse är något som bara MÅSTE stå på julbordet. Förut har jag gjort min Jansson på traditionellt vis och det har ju blivit gott. Jag har även provat att tillaga den med mindre kolhydrater där jag bytt bort en del potatis mot rättika och kålrabbi. Men va tusan, det är jul en gång om året och då vill jag verkligen ha en "riktig" Jansson.  Nu tror jag nästan att jag har gjort den godaste och ultimata gratängen som bara är helt ljuvlig. Krämigare går ej att få och smaken är gudagod.  Vad är då hemligheten?  Jo.... jag steker löken innan vilket även gör så att vattnet i löken dunstar, använder mjölig potatis, skär potatisen i inte alltför smala strimlor, kokar upp grädden med ansjovisspadet innan jag...

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött...

Julskinkan kokas i plastförpackningen

Jag talade ju sist om hur gott det är att koka sin egen ekologiska julskinka.  Nu har jag läst något som fick mig att tänka till lite extra. Visste ni att de färdigkokta julskinkorna kokas i den plastförpackningen som den ligger i? Det säger sig ju självt egentligen när jag tänker efter, eftersom även buljongen bildas färdigt i påsen, Men vad innehåller den plasten?  Det jag vet är att fett drar ur plastens innehåll och den hamnar då i buljongen och skinkan. Det känns liksom ännu värre när plasten hettas upp/kokas. Det här verkar ju vara ytterligare ett anledning till att koka sin egen skinka. Kanske helst att få tag på en färsk ekologisk skinka som inte legat i plast över huvud taget.  Tar man färsk eller eko/KRAV-skinka så slipper man dessutom nitritet som tillsätts som konservering samt för att köttet ska få en tilltalande rosa färg, så löljgt egentligen. Naturligt kött är grått - sådetså. Nitrosaminer (nitrit omvandlas till nitrosaminer i magen) kan även g...