Fortsätt till huvudinnehåll

Röd god smoothie, info och tips på vattenrening


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore












Den här smoothien är fylld av goda smaker. Nyttig, krämig, smaskig och perfekt till lunch eller som ett härligt boostande mellanmål.
Man behöver inte mejerier för att få en riktigt god smoothie. Det är även nyttigare att undvika mejerier. Vill inte säga att man alltid måste avstå, om man inte behöver. Jag äter också mejerier mellan varven, men inte ofta.  Jag går även upp i vikt när jag äter LCHF med mycket grädde, creme fraiche och yoghurt. Jag får då även i mig extra hormoner som jag inte vill ha. Oftast äter jag en kost som ingår i Paleo, men kan även lägga till ex blötlagd quinoa eller andra livsmedel som liknar säd, men inte är det, vilket inte ingår i en Paleodiet. 
Jag äter det som jag känner är nyttigt för just mig och som ger mig den näring min kropp behöver. Rotfrukter (med måtta), bönor och linser som jag blötlagt (inte så ofta), syrade grönsaker, sallader och andra gröna blad och groddar. Bär och ibland en frukt. Det gillar min mage. Jag dricker (osötade), lingonjuice, ofiltrerad äppelcidervinäger, granatäppeljuice, ingefärsvatten med lite citron och filtrerat vatten i mängder. Ibland ett glas vin eller två, men det händer enbart ca 1-2 ggr/månaden. Sedan väljer jag ekologiska/KRAV-produkter så långt det går.

Det finns de som säger att "man inte kan lita på att det är så giftfritt med ekologiskt". De orden tror jag har myntats av giftodlarna för att göra oss osäkra och därför välja ett billigare och giftigare alternativ. Väljer jag ekologiskt/KRAV så vet jag i alla fall att jag gjort mitt bästa för min kropp. Mer än så kan jag inte göra gällande det.










Tips! 

Jag har även skaffat mig ett vattenfilter till kökskranen. Den gick bara på lite drygt 600 kr. En billig peng för hälsan. I stugan som har sjövatten valde vi en lite dyrare variant. Vi dricker så mycket mediciner och narkotika från andra människor samt oorganiska mineraler, däribland kalk som då kan sätta sig i ådrorna. Vattenreningsverken filtrerar inte bort detta. Jag har själv gjort experiment där jag under några månaders tid fyllt en kaffekopp med vatten och ställt i rummet. (Bra för att få upp fukthalten då det är ganska torr luft i våra bostäder). Fyllt på koppen allteftersom den blivit tom - utan att däremellan diska koppen. Tills slut var det ett hårt kalciumlager som satt som sten i koppen. Det var även ett brunt lager i koppen. Jag var tvungen att blanda bikarbonat och ättika för att få bort det. Detta händer inte när jag använder filtrerat vatten.

Smoothie försöker jag dricka varje dag då det ger mer näring än om jag enbart skulle tugga de ingredienserna. 


Giftfria ekologiska produkter för bästa näringsupptag. 

1 näve babyspenat
1 näve sallad, ex mâchesallad
1 näve frysta jordgubbar (100 g)
2 cm ingefära, behöver inte skalas
1/2 tsk pressad citron
2 msk lingon pressad råsaft (osötad) ex från
1 tsk ofiltrerad äppelcidervinäger (dvs with mother) ex Kung Markatta
1 näve nötter eller mandlar, blötlagda under natten och avsköljda
1 msk chiafrön
1/2 dl rödbetsjuice (osötad och utan äpplejuice)
Vatten, renat eller kokt avsvalnat ca 4 dl beroende på hur tjock/tunn du vill ha smoothien. Tar du mer vatten så urlakas smakerna. 

Mixa allt i en blender med bra watt för bästa sönderdelning och då bästa näring. 





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...

Hoisinsås hemlagad

Hoisinsås är en sås som jag tycker är så användbar, både i och till asiatisk mat, men även till olika former av pulled chicken eller pulled beef.  Såsen är söt, salt och nötig. Mums!   Jag tycker dock att den köpta är för söt och innehåller raffinerat socker som jag håller mig ifrån.  Jag hittade för ett tag sedan ett recept på hoisinsås från Epicurious som jag brukar använda. I stort är det samma recept, med bara små pytteändringar. God så det förslår är den och faktiskt mer användbar än "vanlig" hoisin tycker jag.  Det här receptet kan även användas av den som är nötallergiker så man kan använda sesampasta (tahini) istället för jordnötssmör.  Ett kycklingrecept med denna fina sås kommer i nästa inlägg.  Använder du den som kall sås så kan du tillsätta pyttelite fiberhusk för att göra den lite mer gelé-ig, men inget måste.    1 msk misopasta (utan mjöl) 1 msk jordnötssmör eller sesampasta 4 msk tamaris...