Fortsätt till huvudinnehåll

Haricots verts i knaprig nöt- och vitlökssås


Det här är ett sååå gott tillbehör till olika maträtter.

Välj ekologiska produkter så långt det är möjligt. Det blir både ännu  godare och du behåller näringen.

Honungen ska vara oraffinerad, alltså ej upphettad över 40 grader. Att säkerställa det brukar vara lättast om man väljer en honung där själva gårdsnamnet finns med på etiketten. Den honungen är dyrare, men all näring finns då kvar, annars handlar du bara socker om du väljer annan honung. Många billiga varianter blandar även ut honungen med rent socker, fult nog. Så välj en dyrare och säkrare honung.
Själv använder jag Revsunds honung från Jämtland. Ett riktigt hantverk.

3 stora nävar haricots verts (brytbönor)
3 tsk olivolja extra virgine
2½ msk jordnötssmör 
15 st rostade hasselnötter, hackade (finns färdigrostade att köpa), eller naturella jordnötter om du inte tål hasselnötter.
1½ msk tamari sojasås (den är glutenfri)
1 msk ris- eller vitvinsvinäger
lite honung (ca 2- 2½ tsk eller efter tycke och smak).
2 tunt skivade vitlöksklyftor
3 tsk smör


  • Koka upp bönorna lite snabbt i saltat vatten så att dom fortfarande har tuggmotstånd. Låt som rinna av i ett durkslag. Använder du fryst så behöver de bara värmas upp i vatten. 
  • Blanda ihop olivolja, jordnötssmör, vinäger, honung samt soja och hackade rostade hasselnötter i en skål till en tjock sås.
  • Smält smör i en stekpanna och stek vitlöksskivorna på svag värme utan att de får färg. Strö över lite salt så går det lättare att undvika att de bränns. Dra bort pannan från spisplattan. Tillsätt såsen, rör om noga och smaka av. Vänd ner haricots vertsen och se till att alla bönor gifter sig med den goda nöt- och vitlökssåsen. 





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Egengjord medicin på Älgört/älggräs

Har ni provat att plocka älgört, torka och dricka det som te? Fantastiskt ljuvligt gott och hjälper dig om du har huvudvärk, feber, ont i leder etc. Örten innehåller naturlig salicylsyra som liknar acetylsalicylsyran som finns i vissa värktabletter. Hur gör man då? Plocka dem och behåll även bladen. Äger du en tork så är ju det galant naturligtvis. Själv använder jag ugnen. Lägger ut dem på en plåt. Sätt ugnen på ca 40°- högst 50°. Håll ugnsluckan på glänt med hjälp av en träspade. Vänd på blommorna då och då. Akta så att de inte bränns, det händer mycket lätt. Doften som sprider sig i köket är helt ljuvlig. När blommor och blad är torra så knipsar du av blommorna och bladen från stjälkarna och lägger dem i en burk med tättslutande lock. Förvara mörkt. Håller då ca ett år. Ta ett par teskedar till en kopp vatten och låt stå tills det fått en gyllene gul nyans. Det kan tänkas att du behöver öka mängden allt eftersom p.g.a att effekten avtar lite ju äldre teet är. Nu har d...

Grymt goda pommes strips på kålrabbi

Ibland finns det bara sådär supergoda alternativ som gör att man aldrig behöver längta tillbaka till de mindre nyttiga "originalen". Vill man hellre fritera dessa så går det naturligtvis jättebra. Använd då avokadoolja, druvkärneolja eller kokosolja som alla har en hög rykpunkt, vilket gör att inga giftiga ångor bildas. Doppa dem gärna i arrowrot före friteringen. Salta och krydda efteråt. Jag har den här gången valt ugnen eftersom jag inte hade så mycket olja hemma och för att även ugnsrostade kålrabbistrips blir supergott. Det här tillbehöret kommer även dina barn att älska. Serverad till en god köttbit och kanske lite bea så går knappt att känna skillnad på vanliga strips och de här. Såhär gott kryddade blir de en riktig hit! Åh nu blir jag ju jättesugen. Man när klockan är över 21 på kvällen så blir det ingenting av med det snålvattnet... 😋 Kålrabbi Kokosolja Herbamare/Troccomare örtsalt Paprikapulver (Paprika är otroligt besprutat så använd ekologis...