Fortsätt till huvudinnehåll

Haricots verts i knaprig nöt- och vitlökssås


Det här är ett sååå gott tillbehör till olika maträtter.

Välj ekologiska produkter så långt det är möjligt. Det blir både ännu  godare och du behåller näringen.

Honungen ska vara oraffinerad, alltså ej upphettad över 40 grader. Att säkerställa det brukar vara lättast om man väljer en honung där själva gårdsnamnet finns med på etiketten. Den honungen är dyrare, men all näring finns då kvar, annars handlar du bara socker om du väljer annan honung. Många billiga varianter blandar även ut honungen med rent socker, fult nog. Så välj en dyrare och säkrare honung.
Själv använder jag Revsunds honung från Jämtland. Ett riktigt hantverk.

3 stora nävar haricots verts (brytbönor)
3 tsk olivolja extra virgine
2½ msk jordnötssmör 
15 st rostade hasselnötter, hackade (finns färdigrostade att köpa), eller naturella jordnötter om du inte tål hasselnötter.
1½ msk tamari sojasås (den är glutenfri)
1 msk ris- eller vitvinsvinäger
lite honung (ca 2- 2½ tsk eller efter tycke och smak).
2 tunt skivade vitlöksklyftor
3 tsk smör


  • Koka upp bönorna lite snabbt i saltat vatten så att dom fortfarande har tuggmotstånd. Låt som rinna av i ett durkslag. Använder du fryst så behöver de bara värmas upp i vatten. 
  • Blanda ihop olivolja, jordnötssmör, vinäger, honung samt soja och hackade rostade hasselnötter i en skål till en tjock sås.
  • Smält smör i en stekpanna och stek vitlöksskivorna på svag värme utan att de får färg. Strö över lite salt så går det lättare att undvika att de bränns. Dra bort pannan från spisplattan. Tillsätt såsen, rör om noga och smaka av. Vänd ner haricots vertsen och se till att alla bönor gifter sig med den goda nöt- och vitlökssåsen. 





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Gudomligt god och krämig tacopaj. Glutenfri/LCHF

Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj! Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser.  Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen.  Ca 4 port Pajskal : 2.5 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk pofiber 0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig) 1 msk fiberhusk 50 g smör 0,5 tsk oraffi...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...