Fortsätt till huvudinnehåll

Ljummen asiatisk nudelsallad med räkor



Innehåller reklam genom adlink till Bodystore
Hallå där! Hoppas att det nya året börjat bra. Själv dök jag ner i en influensa över nyår. Men glad att det inte hände under julen i alla fall. Men nu är jag på benen igen.
Såhär efter jul och nyår så kan det vara lite skralt i kassan för många. Då är det fiffigt med matiga sallader.
Den här är ändå lite lyxig tycker jag. Man kan t.o.m skippa räkorna om man vill ha det ännu billigare.
Tamarisojan är en lite dyrare soja, men jag väljer på grund av att den inte innehåller gluten eller några skumma produkter. Du hittar den ändå lite billigare HÄR (snabb frakt)

Jag rekommenderar varmt att ni använder ekologiska produkter. Annars tillsätter ni bara gifter till kroppen och näringen uteblir i stort sett. Allra viktigast är det med citrusfrukter som annars är besprutade med nervgift. Här ska du även använda skalet.

Receptet kommer från köket.se men jag har gjort om det lite för att passa oss som inte äter gluten, substitut till gluten eller raffinerat socker. Samt lagt till några ingredienser för att få den ännu mer smakrik och matigare.

4 port
1 kg räkor med skal
2 salladslökar skivad i tunna ringar
100 g sockerärtor, halverade
½ röd chilifrukt
1 liten zucchini i tunna skivor
1 st pak choy, i bitar
1 mango, i bitar
1 msk sesamolja
glasnudlar
1 liten burk vattenkastanjer
avokadoolja till stekning

Sås:
rivet skal och saften från en lime
2 tsk röd currypasta
2 msk sweet chilisås (hemgjord, superenkel)
3 msk tamarisoja
2 cm färsk ingefära, skalad och finriven
2 vitlöksklyftor, pressade

Till servering:
Färsk hackad koriander

Så här gör du:

  • Skala räkorna och blanda dem med mango i en skål. Gör i ordning grönsakerna enligt ovan.
  • Värm upp nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Klipp dem sedan i lite mindre bitar.
  • Rör ihop såsen.
  • Stek pak choy-bitarna i avokadoolja tillsammans med sockerärtor, salladslök, chili och zucchini i het panna. Tillsätt avrunna vattenkastanjer i slutet av stekningen. 
  • Rör ner såsen, nudlarna, sesamoljan, räkorna och mangon. 
  • Strö över koriander

Servera med extra tamarisoja

Salladen kan ätas endera kall eller ljummen.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...

Hoisinsås hemlagad

Hoisinsås är en sås som jag tycker är så användbar, både i och till asiatisk mat, men även till olika former av pulled chicken eller pulled beef.  Såsen är söt, salt och nötig. Mums!   Jag tycker dock att den köpta är för söt och innehåller raffinerat socker som jag håller mig ifrån.  Jag hittade för ett tag sedan ett recept på hoisinsås från Epicurious som jag brukar använda. I stort är det samma recept, med bara små pytteändringar. God så det förslår är den och faktiskt mer användbar än "vanlig" hoisin tycker jag.  Det här receptet kan även användas av den som är nötallergiker så man kan använda sesampasta (tahini) istället för jordnötssmör.  Ett kycklingrecept med denna fina sås kommer i nästa inlägg.  Använder du den som kall sås så kan du tillsätta pyttelite fiberhusk för att göra den lite mer gelé-ig, men inget måste.    1 msk misopasta (utan mjöl) 1 msk jordnötssmör eller sesampasta 4 msk tamaris...