Fortsätt till huvudinnehåll

Kalops med kantareller. Glutenfritt



Saftiga bitar av fint kött med morötter i gudomlig sås. Kan det bli så mycket godare?
Ett långkok på helgen är faktiskt bland det enklaste och lättaste vi kan göra. Sköter sig helt själv medan man vilar i soffan eller gör något annat behövligt. Ofta är dessa långkok även riktigt billigt. Kalops är ett sånt ... Gott är det också, så in i baljan. Här tog jag även i en liten burk med kantareller som jag hade hemma. Det ingår inte i de traditionella kalops-recepten, men det var ruskigt gott kan jag säga. Det kommer jag hädanefter alltid att ha i min kalops. Men välj bort det om du inte har det hemma eller inte kan.

Ett tips är att lägga kryddorna i ex en tesil som går att stänga. Då är den lätt att plocka ur innan man ska äta. 

ca 3 port

550 g grytbitar från gräsbetande djur (KRAV-märkt), jag hade älg. Välj dubbel mängd kött om ni är många.
1,5 köttbuljongtärningar
3 lagerblad
6 vitpepparkorn, 6 kryddpepparkorn, 6 svartpepparkorn
1 tsk Herbamare 
2 msk tomatpuré 
1 msk tamarisoja (den är glutenfri)
2 stora gula lökar
2 morötter
1 burk kantareller (valfritt)
1 liter vatten
Smör att steka i
1,5 msk arrowrot (den är glutenfri)

Bryn lök och kött i omgångar och lägg över i en gryta eller stor kastrull 
Tillsätt övriga ingredienser utom morötter, arrowrot och kantareller
Småputtra med locket lite på glänt i ca 2 timmar eller tills köttet är riktigt riktigt mört. Det ska smälta i munnen. Tillsätt morötter och kantareller när ca 30 min kvarstår av tillagningstiden. Smaka av. Rör ut arrowroten med lite vatten i ett glas och rör ner det i grytan. Låt puttra ca 7 min till. 



Servera med blandsallad, inlagda rödbetor, kokta morötter som du sedan smörslungar (Smält smör är godast) tillsammans med klippt persilja. Kokt potatis om du vill, som du mosar i såsen. Halleluja! 😀😋



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och