Fortsätt till huvudinnehåll

Kalops med kantareller. Glutenfritt



Saftiga bitar av fint kött med morötter i gudomlig sås. Kan det bli så mycket godare?
Ett långkok på helgen är faktiskt bland det enklaste och lättaste vi kan göra. Sköter sig helt själv medan man vilar i soffan eller gör något annat behövligt. Ofta är dessa långkok även riktigt billigt. Kalops är ett sånt ... Gott är det också, så in i baljan. Här tog jag även i en liten burk med kantareller som jag hade hemma. Det ingår inte i de traditionella kalops-recepten, men det var ruskigt gott kan jag säga. Det kommer jag hädanefter alltid att ha i min kalops. Men välj bort det om du inte har det hemma eller inte kan.

Ett tips är att lägga kryddorna i ex en tesil som går att stänga. Då är den lätt att plocka ur innan man ska äta. 

ca 3 port

550 g grytbitar från gräsbetande djur (KRAV-märkt), jag hade älg. Välj dubbel mängd kött om ni är många.
1,5 köttbuljongtärningar
3 lagerblad
6 vitpepparkorn, 6 kryddpepparkorn, 6 svartpepparkorn
1 tsk Herbamare 
2 msk tomatpuré 
1 msk tamarisoja (den är glutenfri)
2 stora gula lökar
2 morötter
1 burk kantareller (valfritt)
1 liter vatten
Smör att steka i
1,5 msk arrowrot (den är glutenfri)

Bryn lök och kött i omgångar och lägg över i en gryta eller stor kastrull 
Tillsätt övriga ingredienser utom morötter, arrowrot och kantareller
Småputtra med locket lite på glänt i ca 2 timmar eller tills köttet är riktigt riktigt mört. Det ska smälta i munnen. Tillsätt morötter och kantareller när ca 30 min kvarstår av tillagningstiden. Smaka av. Rör ut arrowroten med lite vatten i ett glas och rör ner det i grytan. Låt puttra ca 7 min till. 



Servera med blandsallad, inlagda rödbetor, kokta morötter som du sedan smörslungar (Smält smör är godast) tillsammans med klippt persilja. Kokt potatis om du vill, som du mosar i såsen. Halleluja! 😀😋



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...

Hoisinsås hemlagad

Hoisinsås är en sås som jag tycker är så användbar, både i och till asiatisk mat, men även till olika former av pulled chicken eller pulled beef.  Såsen är söt, salt och nötig. Mums!   Jag tycker dock att den köpta är för söt och innehåller raffinerat socker som jag håller mig ifrån.  Jag hittade för ett tag sedan ett recept på hoisinsås från Epicurious som jag brukar använda. I stort är det samma recept, med bara små pytteändringar. God så det förslår är den och faktiskt mer användbar än "vanlig" hoisin tycker jag.  Det här receptet kan även användas av den som är nötallergiker så man kan använda sesampasta (tahini) istället för jordnötssmör.  Ett kycklingrecept med denna fina sås kommer i nästa inlägg.  Använder du den som kall sås så kan du tillsätta pyttelite fiberhusk för att göra den lite mer gelé-ig, men inget måste.    1 msk misopasta (utan mjöl) 1 msk jordnötssmör eller sesampasta 4 msk tamaris...