Fortsätt till huvudinnehåll

Hoisinkyckling



Heeej! 
I förra inlägget gav jag er receptet på hoisinsås - utan raffinerat socker och jättegott till en massa olika maträtter och som dippsås till ex nuggets osv. 

Jag gjorde sedan en hoisinkyckling som jag hittade i Ica buffétidningen, men utifrån min egengjorda hoisin-sås. 
Hade en vän på besök och min särbo, så vi var tre pers och fick två små matlådor till det. Så receptet räcker till 4-5 pers. I buffétidningen så använde man sig enbart av 2 lårfiléer per pers, men äter man inte vare sig förrätt eller efterrätt så behöver man mer kyckling per pers. Äter man dessutom inte sockerstärkelse i form av ris utan väljer en god sallad istället, så vill man ju inte att någon ska gå hungrig från bordet.
Ekologiska produkter så mycket som möjligt.






Till 4-5 port använde jag färska lårfiléer ca 900 g. 

900 g kycklingfiléer 
4 små gula lökar
1 1/2 dl hoisinsås (med fiberhusk)
3/4 dl vatten
1 msk tamarisoja
1 finhackad vitlöksklyfta
1 msk finhackad färsk ingefära
1 krm chiliflakes
3 stjärnanis
1 krm malen kanel

Tillbehör:
1 liten gurka
1 msk vitvinsvinäger eller risvinäger
1 krm salt
1 dl hackade jordnötter
blandsallad

Sätt ugnen på 200 grader 

  • Skala och klyfta löken
  • Lägg lårfiléerna och lökklyftorna tätt i en form med höga kanter. 
  • Rör ihop allt till såsen och häll detta över kycklingen. Rulla runt filéerna och löken lite så såsen kommer överallt. Det ser ut att vara mkt sås, men det ska det vara. 
  • In i ugnen ca 40 min tills kycklingen är klar. 
  • Skär gurkan i tunna stavar och blanda med vinäger, salt och blandsallad. 
  • Strö över de hackade jordnötterna på kycklingen vid serveringen, eller servera bredvid om någon inte tål eller vill ha. 
Se till att plocka bort stjärnanisen före servering. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Egengjord medicin på Älgört/älggräs

Har ni provat att plocka älgört, torka och dricka det som te? Fantastiskt ljuvligt gott och hjälper dig om du har huvudvärk, feber, ont i leder etc. Örten innehåller naturlig salicylsyra som liknar acetylsalicylsyran som finns i vissa värktabletter. Hur gör man då? Plocka dem och behåll även bladen. Äger du en tork så är ju det galant naturligtvis. Själv använder jag ugnen. Lägger ut dem på en plåt. Sätt ugnen på ca 40°- högst 50°. Håll ugnsluckan på glänt med hjälp av en träspade. Vänd på blommorna då och då. Akta så att de inte bränns, det händer mycket lätt. Doften som sprider sig i köket är helt ljuvlig. När blommor och blad är torra så knipsar du av blommorna och bladen från stjälkarna och lägger dem i en burk med tättslutande lock. Förvara mörkt. Håller då ca ett år. Ta ett par teskedar till en kopp vatten och låt stå tills det fått en gyllene gul nyans. Det kan tänkas att du behöver öka mängden allt eftersom p.g.a att effekten avtar lite ju äldre teet är. Nu har d...

Grymt goda pommes strips på kålrabbi

Ibland finns det bara sådär supergoda alternativ som gör att man aldrig behöver längta tillbaka till de mindre nyttiga "originalen". Vill man hellre fritera dessa så går det naturligtvis jättebra. Använd då avokadoolja, druvkärneolja eller kokosolja som alla har en hög rykpunkt, vilket gör att inga giftiga ångor bildas. Doppa dem gärna i arrowrot före friteringen. Salta och krydda efteråt. Jag har den här gången valt ugnen eftersom jag inte hade så mycket olja hemma och för att även ugnsrostade kålrabbistrips blir supergott. Det här tillbehöret kommer även dina barn att älska. Serverad till en god köttbit och kanske lite bea så går knappt att känna skillnad på vanliga strips och de här. Såhär gott kryddade blir de en riktig hit! Åh nu blir jag ju jättesugen. Man när klockan är över 21 på kvällen så blir det ingenting av med det snålvattnet... 😋 Kålrabbi Kokosolja Herbamare/Troccomare örtsalt Paprikapulver (Paprika är otroligt besprutat så använd ekologis...