Fortsätt till huvudinnehåll

Hoisinkyckling



Heeej! 
I förra inlägget gav jag er receptet på hoisinsås - utan raffinerat socker och jättegott till en massa olika maträtter och som dippsås till ex nuggets osv. 

Jag gjorde sedan en hoisinkyckling som jag hittade i Ica buffétidningen, men utifrån min egengjorda hoisin-sås. 
Hade en vän på besök och min särbo, så vi var tre pers och fick två små matlådor till det. Så receptet räcker till 4-5 pers. I buffétidningen så använde man sig enbart av 2 lårfiléer per pers, men äter man inte vare sig förrätt eller efterrätt så behöver man mer kyckling per pers. Äter man dessutom inte sockerstärkelse i form av ris utan väljer en god sallad istället, så vill man ju inte att någon ska gå hungrig från bordet.
Ekologiska produkter så mycket som möjligt.






Till 4-5 port använde jag färska lårfiléer ca 900 g. 

900 g kycklingfiléer 
4 små gula lökar
1 1/2 dl hoisinsås (med fiberhusk)
3/4 dl vatten
1 msk tamarisoja
1 finhackad vitlöksklyfta
1 msk finhackad färsk ingefära
1 krm chiliflakes
3 stjärnanis
1 krm malen kanel

Tillbehör:
1 liten gurka
1 msk vitvinsvinäger eller risvinäger
1 krm salt
1 dl hackade jordnötter
blandsallad

Sätt ugnen på 200 grader 

  • Skala och klyfta löken
  • Lägg lårfiléerna och lökklyftorna tätt i en form med höga kanter. 
  • Rör ihop allt till såsen och häll detta över kycklingen. Rulla runt filéerna och löken lite så såsen kommer överallt. Det ser ut att vara mkt sås, men det ska det vara. 
  • In i ugnen ca 40 min tills kycklingen är klar. 
  • Skär gurkan i tunna stavar och blanda med vinäger, salt och blandsallad. 
  • Strö över de hackade jordnötterna på kycklingen vid serveringen, eller servera bredvid om någon inte tål eller vill ha. 
Se till att plocka bort stjärnanisen före servering. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Gudomligt god och krämig tacopaj. Glutenfri/LCHF

Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj! Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser.  Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen.  Ca 4 port Pajskal : 2.5 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk pofiber 0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig) 1 msk fiberhusk 50 g smör 0,5 tsk oraffi...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...