Fortsätt till huvudinnehåll

Ädelostfylld kyckling med ljuvlig vitlöks- och rosésås





Innehåller reklam genom adlinks till Bodystore.

Den här rätten är grymt god och så enkelt att tillaga. Den ser verkligen så pass lyxig ut att man lätt kan tro att man lagt ner massor av tid på maträtten. Men lättare tillagning är svår att finna. Kycklingen blir fantastiskt saftig när man tillagar den såhär. Den krämiga fyllningen ger en mycket mild smak av ädelost. Jag gillar att smula över lite extra gräddädelost vid serveringen för jag ääälskar verkligen den här osten. Ett tips är att ställa fram smulad ädelost i en skål så de som vill kan ta extra.
Såsen "is to die for".

2 port

2 st kycklingfiléer ca a´200 g 
80-100 g gräddädelost, eller mer om du vill strö på lite extra efter tillagningen
1½ msk smör
några droppar avokadoolja

1 dl grädde
1 dl kokosmjölk, alternativt 2 dl grädde 
1 tsk oregano (torkad)
1 1/4 - 1½ st kycklingbuljongtärning
en nypa svartpeppar
1½ msk balsamvinäger
2 msk arla ekologiska färskost
2 finhackade vitlöksklyftor
1 tsk grovt krossade rosépepparkorn
  • Sätt ugnen på 125 C
  • Sätt in kniven längst utmed den tjockaste delen av filén längs långsidan och skär inåt och utåt men inte helt igenom. Lägg sedan ut den som en fjäril och banka ut den platt. 
  • Smula över osten och rulla ihop den. Fäst med några tandpetare. Upprepa med den andra filén.
  • Stek rullarna tills de fått fin färg runt om på medelvärme i smör och lite avokadoolja.
  • Fortsätt sedan stekningen i ugn tills kycklingen uppnår 70 C. (Ca 25 minuter).
  • Gör under tiden såsen: Blanda alla ingredienser och låt koka under lock i ca 10 min.
  • Ta bort tandpetarna från kycklingfiléerna och skär upp dem i fina tjocka bitar. Använd en vass kniv så att osten inte rinner ut när du skär. Servera direkt med den goda såsen och eventuellt lite extra ädelost. Det är även vackert att strössla över lite extra rosépeppar.

Serveringsförslag: Shiratakinudlar (klickbar länk) och ångkokt broccoli.
Se till att skölja nudlarna riktigt noga i kallt vatten. Låt rinna av. Ett tips är att sedan torka dem i en het stekpanna eller torka dem med hushållspapper. Torra nudlar tar upp smakerna bättre från såsen sedan.
Äter du potatis så är ugnsrostad sådan gott till. Tänk bara på att blodsockret höjs ganska kraftigt då. Rekommenderas enbart till mycket få och speciella tillfällen. Tillagad varm potatis innehåller stärkelse som förvandlas till socker i kroppen.
Tillagad och kyld potatis är däremot nyttigt.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Den ultimata och godaste Janssons frestelsen

God morgon på er! Nu närmar sig julen och det här blir kanske mitt sista inlägg innan tomten kommer 😉. Kanske, kanske hinner jag med ett till.... Om ni går in under etiketten Jul så hittar ni fler goda recept. Missa inte min goda senapssill . Janssons frestelse är något som bara MÅSTE stå på julbordet. Förut har jag gjort min Jansson på traditionellt vis och det har ju blivit gott. Jag har även provat att tillaga den med mindre kolhydrater där jag bytt bort en del potatis mot rättika och kålrabbi. Men va tusan, det är jul en gång om året och då vill jag verkligen ha en "riktig" Jansson.  Nu tror jag nästan att jag har gjort den godaste och ultimata gratängen som bara är helt ljuvlig. Krämigare går ej att få och smaken är gudagod.  Vad är då hemligheten?  Jo.... jag steker löken innan vilket även gör så att vattnet i löken dunstar, använder mjölig potatis, skär potatisen i inte alltför smala strimlor, kokar upp grädden med ansjovisspadet innan jag...

Julskinkan kokas i plastförpackningen

Jag talade ju sist om hur gott det är att koka sin egen ekologiska julskinka.  Nu har jag läst något som fick mig att tänka till lite extra. Visste ni att de färdigkokta julskinkorna kokas i den plastförpackningen som den ligger i? Det säger sig ju självt egentligen när jag tänker efter, eftersom även buljongen bildas färdigt i påsen, Men vad innehåller den plasten?  Det jag vet är att fett drar ur plastens innehåll och den hamnar då i buljongen och skinkan. Det känns liksom ännu värre när plasten hettas upp/kokas. Det här verkar ju vara ytterligare ett anledning till att koka sin egen skinka. Kanske helst att få tag på en färsk ekologisk skinka som inte legat i plast över huvud taget.  Tar man färsk eller eko/KRAV-skinka så slipper man dessutom nitritet som tillsätts som konservering samt för att köttet ska få en tilltalande rosa färg, så löljgt egentligen. Naturligt kött är grått - sådetså. Nitrosaminer (nitrit omvandlas till nitrosaminer i magen) kan även g...