Fortsätt till huvudinnehåll

Fräst spetskål med nitritfri bacon. Perfekt lunch eller lättare middag



Jag tänkte först inte lägga ut det här inlägget eftersom fotot på maten blev så katastrofalt. Men så tänkte jag att det är ju för synd, då det är så gott och jag gärna vill dela med mig av receptet till er.

Det här är en perfekt lunch eller att ha som en lättare middag. Det är billigt, nyttigt och snabbt att göra. Ta det du har hemma, men grunden är någon sorts kål och bacon som är nitritfri. Den nitritfria har inte den där onaturliga rosa nyansen, utan ser ut som kött gjorde förr i världen - äkta - som är mer grå.

Jag får tag på mitt bacon på Coop forum, men har även ibland bett min ICA-butik att ta hem till mig. Det brukar inte vara några problem. Jag köper då en hel kartong (innehåller 8 st förpackningar) som jag sedan fryser ner och tar fram när jag behöver. Märket är Tulip, Ja det är danskt men är ekologiskt utan tillsatser och som sagt fritt från tillsatt nitrit. Grisarna är uppfödda ute och har fri tillgång till utevistelse.
Jag brukar annars handla enbart svenskt kött, men så länge vi inte gör sådant bacon så är jag endera utan, eller handlar detta. (Jag handlar ALDRIG danskt fläskkött annars då det är omdiskuterat, men detta är en produkt från bra djurhållning).

Spetskål
Bacon. Tulip ekologisk (den är utan giftigt nitrit (E250) och från grisar som fått gå fritt ute och böka)
Paprika
Salladslök (eller purjo)
Aubergine
Smör eller ghee till stekning

Paprikapulver
Lite Herbamare (tänk på att baconet är salt)
Svartpeppar
Gurkmeja (akta kläder då färgen biter sig fast)


Stek först kålen tillsammans med bacon och krydda. Tillsätt sedan övriga grönsaker och stek dem mjuka utan att brännas.
Jag föredrar att inte steka aubergine alltför länge då jag tycker den förändrar smak och lätt blir mosig i konsistensen.

Andra goda grejer att ha i din frästa panna kan vara: svamp, rivna morötter, lite hackade nötter, zucchini, äpple etc. Bara fantasin sätter gränser.

Ha en fin dag!



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Ugnsrostade rödbetor med citronsmör

Ibland önskar man sig ju bara något lätt, vegetariskt eller något gott som tillbehör.  Det här åt vi i helgen och valde då att äta den som en egen liten rätt och tog då även rivna morötter till. Smöret smälte sakta ner över de varma rödbetorna. Åh Guuud så gott! Prova även som tillbehör till ex lax. Jag använde  osaltat smör och saltade det med ekologiskt örtsalt, eftersom det saltade smöret innehåller raffinerat salt som inte är hälsosamt. Väljer du ett saltat smör så välj då ekologiskt smör. Jag väntar och längtar till den dagen det kommer ett osaltat ekologiskt smör) Citronsmör: 1 port 1 msk osaltat smör   1½ tsk pressad citron 1 krm rivet skal av citron 1 pressad liten vitlöksklyfta 1 krm smulad torkad timjan örtsalt (herbamare eller trocomare) Rödbetor i ugn:.  Skala ekologiska rödbetor, så många du vill ha. Klyfta dem och droppa över lite olja. Krydda med örtsalt. Använder du extra virgine olivolja så rostar du dem långsamt i ugnen på 150-1...

Grymt goda pommes strips på kålrabbi

Ibland finns det bara sådär supergoda alternativ som gör att man aldrig behöver längta tillbaka till de mindre nyttiga "originalen". Vill man hellre fritera dessa så går det naturligtvis jättebra. Använd då avokadoolja, druvkärneolja eller kokosolja som alla har en hög rykpunkt, vilket gör att inga giftiga ångor bildas. Doppa dem gärna i arrowrot före friteringen. Salta och krydda efteråt. Jag har den här gången valt ugnen eftersom jag inte hade så mycket olja hemma och för att även ugnsrostade kålrabbistrips blir supergott. Det här tillbehöret kommer även dina barn att älska. Serverad till en god köttbit och kanske lite bea så går knappt att känna skillnad på vanliga strips och de här. Såhär gott kryddade blir de en riktig hit! Åh nu blir jag ju jättesugen. Man när klockan är över 21 på kvällen så blir det ingenting av med det snålvattnet... 😋 Kålrabbi Kokosolja Herbamare/Troccomare örtsalt Paprikapulver (Paprika är otroligt besprutat så använd ekologis...