Fortsätt till huvudinnehåll

Fräst spetskål med nitritfri bacon. Perfekt lunch eller lättare middag



Jag tänkte först inte lägga ut det här inlägget eftersom fotot på maten blev så katastrofalt. Men så tänkte jag att det är ju för synd, då det är så gott och jag gärna vill dela med mig av receptet till er.

Det här är en perfekt lunch eller att ha som en lättare middag. Det är billigt, nyttigt och snabbt att göra. Ta det du har hemma, men grunden är någon sorts kål och bacon som är nitritfri. Den nitritfria har inte den där onaturliga rosa nyansen, utan ser ut som kött gjorde förr i världen - äkta - som är mer grå.

Jag får tag på mitt bacon på Coop forum, men har även ibland bett min ICA-butik att ta hem till mig. Det brukar inte vara några problem. Jag köper då en hel kartong (innehåller 8 st förpackningar) som jag sedan fryser ner och tar fram när jag behöver. Märket är Tulip, Ja det är danskt men är ekologiskt utan tillsatser och som sagt fritt från tillsatt nitrit. Grisarna är uppfödda ute och har fri tillgång till utevistelse.
Jag brukar annars handla enbart svenskt kött, men så länge vi inte gör sådant bacon så är jag endera utan, eller handlar detta. (Jag handlar ALDRIG danskt fläskkött annars då det är omdiskuterat, men detta är en produkt från bra djurhållning).

Spetskål
Bacon. Tulip ekologisk (den är utan giftigt nitrit (E250) och från grisar som fått gå fritt ute och böka)
Paprika
Salladslök (eller purjo)
Aubergine
Smör eller ghee till stekning

Paprikapulver
Lite Herbamare (tänk på att baconet är salt)
Svartpeppar
Gurkmeja (akta kläder då färgen biter sig fast)


Stek först kålen tillsammans med bacon och krydda. Tillsätt sedan övriga grönsaker och stek dem mjuka utan att brännas.
Jag föredrar att inte steka aubergine alltför länge då jag tycker den förändrar smak och lätt blir mosig i konsistensen.

Andra goda grejer att ha i din frästa panna kan vara: svamp, rivna morötter, lite hackade nötter, zucchini, äpple etc. Bara fantasin sätter gränser.

Ha en fin dag!



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att