Fortsätt till huvudinnehåll

Fräst spetskål med nitritfri bacon. Perfekt lunch eller lättare middag



Jag tänkte först inte lägga ut det här inlägget eftersom fotot på maten blev så katastrofalt. Men så tänkte jag att det är ju för synd, då det är så gott och jag gärna vill dela med mig av receptet till er.

Det här är en perfekt lunch eller att ha som en lättare middag. Det är billigt, nyttigt och snabbt att göra. Ta det du har hemma, men grunden är någon sorts kål och bacon som är nitritfri. Den nitritfria har inte den där onaturliga rosa nyansen, utan ser ut som kött gjorde förr i världen - äkta - som är mer grå.

Jag får tag på mitt bacon på Coop forum, men har även ibland bett min ICA-butik att ta hem till mig. Det brukar inte vara några problem. Jag köper då en hel kartong (innehåller 8 st förpackningar) som jag sedan fryser ner och tar fram när jag behöver. Märket är Tulip, Ja det är danskt men är ekologiskt utan tillsatser och som sagt fritt från tillsatt nitrit. Grisarna är uppfödda ute och har fri tillgång till utevistelse.
Jag brukar annars handla enbart svenskt kött, men så länge vi inte gör sådant bacon så är jag endera utan, eller handlar detta. (Jag handlar ALDRIG danskt fläskkött annars då det är omdiskuterat, men detta är en produkt från bra djurhållning).

Spetskål
Bacon. Tulip ekologisk (den är utan giftigt nitrit (E250) och från grisar som fått gå fritt ute och böka)
Paprika
Salladslök (eller purjo)
Aubergine
Smör eller ghee till stekning

Paprikapulver
Lite Herbamare (tänk på att baconet är salt)
Svartpeppar
Gurkmeja (akta kläder då färgen biter sig fast)


Stek först kålen tillsammans med bacon och krydda. Tillsätt sedan övriga grönsaker och stek dem mjuka utan att brännas.
Jag föredrar att inte steka aubergine alltför länge då jag tycker den förändrar smak och lätt blir mosig i konsistensen.

Andra goda grejer att ha i din frästa panna kan vara: svamp, rivna morötter, lite hackade nötter, zucchini, äpple etc. Bara fantasin sätter gränser.

Ha en fin dag!



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Den ultimata och godaste Janssons frestelsen

God morgon på er! Nu närmar sig julen och det här blir kanske mitt sista inlägg innan tomten kommer 😉. Kanske, kanske hinner jag med ett till.... Om ni går in under etiketten Jul så hittar ni fler goda recept. Missa inte min goda senapssill . Janssons frestelse är något som bara MÅSTE stå på julbordet. Förut har jag gjort min Jansson på traditionellt vis och det har ju blivit gott. Jag har även provat att tillaga den med mindre kolhydrater där jag bytt bort en del potatis mot rättika och kålrabbi. Men va tusan, det är jul en gång om året och då vill jag verkligen ha en "riktig" Jansson.  Nu tror jag nästan att jag har gjort den godaste och ultimata gratängen som bara är helt ljuvlig. Krämigare går ej att få och smaken är gudagod.  Vad är då hemligheten?  Jo.... jag steker löken innan vilket även gör så att vattnet i löken dunstar, använder mjölig potatis, skär potatisen i inte alltför smala strimlor, kokar upp grädden med ansjovisspadet innan jag...

Julskinkan kokas i plastförpackningen

Jag talade ju sist om hur gott det är att koka sin egen ekologiska julskinka.  Nu har jag läst något som fick mig att tänka till lite extra. Visste ni att de färdigkokta julskinkorna kokas i den plastförpackningen som den ligger i? Det säger sig ju självt egentligen när jag tänker efter, eftersom även buljongen bildas färdigt i påsen, Men vad innehåller den plasten?  Det jag vet är att fett drar ur plastens innehåll och den hamnar då i buljongen och skinkan. Det känns liksom ännu värre när plasten hettas upp/kokas. Det här verkar ju vara ytterligare ett anledning till att koka sin egen skinka. Kanske helst att få tag på en färsk ekologisk skinka som inte legat i plast över huvud taget.  Tar man färsk eller eko/KRAV-skinka så slipper man dessutom nitritet som tillsätts som konservering samt för att köttet ska få en tilltalande rosa färg, så löljgt egentligen. Naturligt kött är grått - sådetså. Nitrosaminer (nitrit omvandlas till nitrosaminer i magen) kan även g...