Fortsätt till huvudinnehåll

Fräst spetskål med nitritfri bacon. Perfekt lunch eller lättare middag



Jag tänkte först inte lägga ut det här inlägget eftersom fotot på maten blev så katastrofalt. Men så tänkte jag att det är ju för synd, då det är så gott och jag gärna vill dela med mig av receptet till er.

Det här är en perfekt lunch eller att ha som en lättare middag. Det är billigt, nyttigt och snabbt att göra. Ta det du har hemma, men grunden är någon sorts kål och bacon som är nitritfri. Den nitritfria har inte den där onaturliga rosa nyansen, utan ser ut som kött gjorde förr i världen - äkta - som är mer grå.

Jag får tag på mitt bacon på Coop forum, men har även ibland bett min ICA-butik att ta hem till mig. Det brukar inte vara några problem. Jag köper då en hel kartong (innehåller 8 st förpackningar) som jag sedan fryser ner och tar fram när jag behöver. Märket är Tulip, Ja det är danskt men är ekologiskt utan tillsatser och som sagt fritt från tillsatt nitrit. Grisarna är uppfödda ute och har fri tillgång till utevistelse.
Jag brukar annars handla enbart svenskt kött, men så länge vi inte gör sådant bacon så är jag endera utan, eller handlar detta. (Jag handlar ALDRIG danskt fläskkött annars då det är omdiskuterat, men detta är en produkt från bra djurhållning).

Spetskål
Bacon. Tulip ekologisk (den är utan giftigt nitrit (E250) och från grisar som fått gå fritt ute och böka)
Paprika
Salladslök (eller purjo)
Aubergine
Smör eller ghee till stekning

Paprikapulver
Lite Herbamare (tänk på att baconet är salt)
Svartpeppar
Gurkmeja (akta kläder då färgen biter sig fast)


Stek först kålen tillsammans med bacon och krydda. Tillsätt sedan övriga grönsaker och stek dem mjuka utan att brännas.
Jag föredrar att inte steka aubergine alltför länge då jag tycker den förändrar smak och lätt blir mosig i konsistensen.

Andra goda grejer att ha i din frästa panna kan vara: svamp, rivna morötter, lite hackade nötter, zucchini, äpple etc. Bara fantasin sätter gränser.

Ha en fin dag!



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...

Plankstek - traditionell & fantastiskt god

Det blev plankstek hemma hos oss i helgen. Vi hade mycket att fira.... jag och Christer firade 7 år som par, min kusin som är inneboende hos mig fyllde år, samt att det var farsdag. Hade även en väninna på besök över helgen. Kunde inte blivit mysigare ☺️😊 Plankan gjordes på älg-innanlår i 3 cm tjocka skivor (200 g per skiva). Skivorna kryddades med örtsalt och peppar, stektes 1 min på var sida i mycket smör på hög värme. De fick sedan vila under smörpapper och folie. Det blir fantastiskt saftigt och mört samt fint rosafärgat. Rullade in sparris i bacon och stekte dem runt om. Sedan bryntes tomaterna med snittytan nedåt i pannan i fettet efter det stekta baconet. Potatismos av mjölig kokt potatis, äggula, mjölk, grädde, smör, riven västerbottenost, örtsalt och svartpeppar.  Allt lades på plankan (moset spritsas runt om). Smält smör och köttsaft ringlades över sparris och kött. In i ugnen 250 grader ca 12 min, eller tills mos-topparna fick vacker brun färg.  Tryf...