Fortsätt till huvudinnehåll

Ugnsbakad rotselleri med vitlök- & löksmör

Har du provat ugnsbakad rotselleri någon gång? 
Det är en helt fantastisk rotfrukt som smakar nästan som potatis när man tillagat den, fast godare. 
Behåll skalet på, men borsta den ordentligt och skär bort rotfästet. 
Låt den gå länge o ugnen på inte för stark värme så blir den helt underbart ljuvlig. 
Man kan sedan skära den i klyftor, men jag valde att skära tunna skivor. Stekte sedan skivorna i smör tills de fick vacker färg runt om. Efteråt penslade jag skivorna med löksmör, samt herbamare örtsalt. 



Du kan ugnsbaka den dagen före om du vill för att sedan steka strax innan servering. 
Under tiden jag stekte skivorna så körde jag lite fler rotfrukter i ugn på 200 grader i 20-30 min. Jag masserade först in dem med avokadoolja. Krydda när de är klara med örtsalt. Kryddar du dem innan så vattnar sig rotfrukterna. Jag penslade även dem med löksmöret när de var klara.

Jag serverade med ekologisk karré som jag tillagat dagen innan och nu bara värmde upp i ugnen. En klick ekologisk bearnaise eller pepparsås är jättegott till. Eller så väljer du att servera en helt vegetarisk rätt.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


1 st rotselleri 
70 g smör 
3-4 vitlöksklyftor, finhackad
2 schalottenlök, finhackade
Örtsalt 

Borsta rotsellerin noga och skär bort rotfästet. Linda in den i smörpapper och sedan aluminiumfolie. (Aldrig aluminium närmast maten). 
Ugnsbaka 150 grader i ca 2 timmar eller tills rotsellerin är mjuk. 

Smält smöret och tillsätt vitlök och schalottenlök. Låt puttra ca 10 min på svag värme under omrörning. 
Skär rotsellerin i skivor och stek dem i smör till vacker färg. 
Pensla med löksmöret och krydda med herbamare örtsalt. MUMS!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att