Fortsätt till huvudinnehåll

Ugnsbakad rotselleri med vitlök- & löksmör

Har du provat ugnsbakad rotselleri någon gång? 
Det är en helt fantastisk rotfrukt som smakar nästan som potatis när man tillagat den, fast godare. 
Behåll skalet på, men borsta den ordentligt och skär bort rotfästet. 
Låt den gå länge o ugnen på inte för stark värme så blir den helt underbart ljuvlig. 
Man kan sedan skära den i klyftor, men jag valde att skära tunna skivor. Stekte sedan skivorna i smör tills de fick vacker färg runt om. Efteråt penslade jag skivorna med löksmör, samt herbamare örtsalt. 



Du kan ugnsbaka den dagen före om du vill för att sedan steka strax innan servering. 
Under tiden jag stekte skivorna så körde jag lite fler rotfrukter i ugn på 200 grader i 20-30 min. Jag masserade först in dem med avokadoolja. Krydda när de är klara med örtsalt. Kryddar du dem innan så vattnar sig rotfrukterna. Jag penslade även dem med löksmöret när de var klara.

Jag serverade med ekologisk karré som jag tillagat dagen innan och nu bara värmde upp i ugnen. En klick ekologisk bearnaise eller pepparsås är jättegott till. Eller så väljer du att servera en helt vegetarisk rätt.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


1 st rotselleri 
70 g smör 
3-4 vitlöksklyftor, finhackad
2 schalottenlök, finhackade
Örtsalt 

Borsta rotsellerin noga och skär bort rotfästet. Linda in den i smörpapper och sedan aluminiumfolie. (Aldrig aluminium närmast maten). 
Ugnsbaka 150 grader i ca 2 timmar eller tills rotsellerin är mjuk. 

Smält smöret och tillsätt vitlök och schalottenlök. Låt puttra ca 10 min på svag värme under omrörning. 
Skär rotsellerin i skivor och stek dem i smör till vacker färg. 
Pensla med löksmöret och krydda med herbamare örtsalt. MUMS!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...