Fortsätt till huvudinnehåll

Hemslagen bearnaisesås med timjanstekt ryggbiff




En riktigt krämig och god bea kan ju lyfta nästan vilken rätt som helst. Det är faktiskt inte svårt och går riktigt snabbt att vispa ihop. Det går helt enkelt inte att jämföra med den köpta i plastflaska eller burk.
Vill man göra nåt enkelt till myskvällen så ställ fram råa fräscha grönsaker såsom blomkål, gurka, paprika, morötter etc och dippa i god hemslagen bearnaise. Kanske ett glas vitt till.... ja ni förstår :)
Annars är en saftig god och kärleksfullt stekt köttbit det naturliga valet.
Välj ett ekologiskt krav-märkt kött såsom ex ryggbiff, gärna med kappa. Den ger saftighet och god smak till köttet när du steker.

Ta fram köttet 1-2 timmar före tillagning så den får rumstemperatur. Skär den i 3 cm tjocka skivor där köttfibrerna ska skäras av tvärs över och inte längs med.

Krydda med salt och peppar på båda sidor och stek i mycket smör i het till mediumhet panna, tillsammans med några kvistar timjan. Lägg inte ner för många köttbitar i pannan åt gången för då börjar de koka istället för att bli stekta. Ös köttbiten medan du steker och vänd den flera gånger. Stek ca 3 min per sida. Lägg ner ny timjan för varje stekomgång.
Skär bort kappan före servering och servera med färsk timjan.




Bearnaisesås:

300 g ekologiskt smör
2 äggulor
1 schalottenlök
3 msk hackad färsk dragon (spara stjälkarna)
3 msk hackad persilja (spara stjälkarna)
1,5 msk vatten
2-2.5 msk rödvinsvinäger
1 krm salt
0,5 krm cayennepeppar eller vitpeppar


  1. Finhacka löken och stjälkarna riktigt riktig fint, så slipper man sila bort dem sedan.
  2. Smält smöret och ställ åt sidan
  3. Häll vinägern och vattnet i en kastrull. Tillsätt lök- och stjälkhacket och låt koka upp. 
  4. Ha inte alltför hög värme på spisplattan. Tillsätt äggulorna och vispa direkt ända tills det blir krämigt. Blir det för tjockt så tillsätt lite vatten och vispa till den konsistens såsom du vill att bearnaisen ska ha. Dra kastrullen från spisplattan.
  5. Vispa ner det smälta smöret droppvis. Lämna gärna bottensatsen.Skulle såsen mot förmodan skära sig under tillagningen så vispa ner lite mer vatten och fortsätt vispa. 
  6. Tillsätt hackade dragonblad och hackad persilja. Smaka av med salt och peppar. Låt gärna stå en stund innan servering så att smakerna kommer fram ordentligt. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...