Fortsätt till huvudinnehåll

Hemslagen bearnaisesås med timjanstekt ryggbiff




En riktigt krämig och god bea kan ju lyfta nästan vilken rätt som helst. Det är faktiskt inte svårt och går riktigt snabbt att vispa ihop. Det går helt enkelt inte att jämföra med den köpta i plastflaska eller burk.
Vill man göra nåt enkelt till myskvällen så ställ fram råa fräscha grönsaker såsom blomkål, gurka, paprika, morötter etc och dippa i god hemslagen bearnaise. Kanske ett glas vitt till.... ja ni förstår :)
Annars är en saftig god och kärleksfullt stekt köttbit det naturliga valet.
Välj ett ekologiskt krav-märkt kött såsom ex ryggbiff, gärna med kappa. Den ger saftighet och god smak till köttet när du steker.

Ta fram köttet 1-2 timmar före tillagning så den får rumstemperatur. Skär den i 3 cm tjocka skivor där köttfibrerna ska skäras av tvärs över och inte längs med.

Krydda med salt och peppar på båda sidor och stek i mycket smör i het till mediumhet panna, tillsammans med några kvistar timjan. Lägg inte ner för många köttbitar i pannan åt gången för då börjar de koka istället för att bli stekta. Ös köttbiten medan du steker och vänd den flera gånger. Stek ca 3 min per sida. Lägg ner ny timjan för varje stekomgång.
Skär bort kappan före servering och servera med färsk timjan.




Bearnaisesås:

300 g ekologiskt smör
2 äggulor
1 schalottenlök
3 msk hackad färsk dragon (spara stjälkarna)
3 msk hackad persilja (spara stjälkarna)
1,5 msk vatten
2-2.5 msk rödvinsvinäger
1 krm salt
0,5 krm cayennepeppar eller vitpeppar


  1. Finhacka löken och stjälkarna riktigt riktig fint, så slipper man sila bort dem sedan.
  2. Smält smöret och ställ åt sidan
  3. Häll vinägern och vattnet i en kastrull. Tillsätt lök- och stjälkhacket och låt koka upp. 
  4. Ha inte alltför hög värme på spisplattan. Tillsätt äggulorna och vispa direkt ända tills det blir krämigt. Blir det för tjockt så tillsätt lite vatten och vispa till den konsistens såsom du vill att bearnaisen ska ha. Dra kastrullen från spisplattan.
  5. Vispa ner det smälta smöret droppvis. Lämna gärna bottensatsen.Skulle såsen mot förmodan skära sig under tillagningen så vispa ner lite mer vatten och fortsätt vispa. 
  6. Tillsätt hackade dragonblad och hackad persilja. Smaka av med salt och peppar. Låt gärna stå en stund innan servering så att smakerna kommer fram ordentligt. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Egengjord medicin på Älgört/älggräs

Har ni provat att plocka älgört, torka och dricka det som te? Fantastiskt ljuvligt gott och hjälper dig om du har huvudvärk, feber, ont i leder etc. Örten innehåller naturlig salicylsyra som liknar acetylsalicylsyran som finns i vissa värktabletter. Hur gör man då? Plocka dem och behåll även bladen. Äger du en tork så är ju det galant naturligtvis. Själv använder jag ugnen. Lägger ut dem på en plåt. Sätt ugnen på ca 40°- högst 50°. Håll ugnsluckan på glänt med hjälp av en träspade. Vänd på blommorna då och då. Akta så att de inte bränns, det händer mycket lätt. Doften som sprider sig i köket är helt ljuvlig. När blommor och blad är torra så knipsar du av blommorna och bladen från stjälkarna och lägger dem i en burk med tättslutande lock. Förvara mörkt. Håller då ca ett år. Ta ett par teskedar till en kopp vatten och låt stå tills det fått en gyllene gul nyans. Det kan tänkas att du behöver öka mängden allt eftersom p.g.a att effekten avtar lite ju äldre teet är. Nu har d...

Grymt goda pommes strips på kålrabbi

Ibland finns det bara sådär supergoda alternativ som gör att man aldrig behöver längta tillbaka till de mindre nyttiga "originalen". Vill man hellre fritera dessa så går det naturligtvis jättebra. Använd då avokadoolja, druvkärneolja eller kokosolja som alla har en hög rykpunkt, vilket gör att inga giftiga ångor bildas. Doppa dem gärna i arrowrot före friteringen. Salta och krydda efteråt. Jag har den här gången valt ugnen eftersom jag inte hade så mycket olja hemma och för att även ugnsrostade kålrabbistrips blir supergott. Det här tillbehöret kommer även dina barn att älska. Serverad till en god köttbit och kanske lite bea så går knappt att känna skillnad på vanliga strips och de här. Såhär gott kryddade blir de en riktig hit! Åh nu blir jag ju jättesugen. Man när klockan är över 21 på kvällen så blir det ingenting av med det snålvattnet... 😋 Kålrabbi Kokosolja Herbamare/Troccomare örtsalt Paprikapulver (Paprika är otroligt besprutat så använd ekologis...