Fortsätt till huvudinnehåll

Hemslagen bearnaisesås med timjanstekt ryggbiff




En riktigt krämig och god bea kan ju lyfta nästan vilken rätt som helst. Det är faktiskt inte svårt och går riktigt snabbt att vispa ihop. Det går helt enkelt inte att jämföra med den köpta i plastflaska eller burk.
Vill man göra nåt enkelt till myskvällen så ställ fram råa fräscha grönsaker såsom blomkål, gurka, paprika, morötter etc och dippa i god hemslagen bearnaise. Kanske ett glas vitt till.... ja ni förstår :)
Annars är en saftig god och kärleksfullt stekt köttbit det naturliga valet.
Välj ett ekologiskt krav-märkt kött såsom ex ryggbiff, gärna med kappa. Den ger saftighet och god smak till köttet när du steker.

Ta fram köttet 1-2 timmar före tillagning så den får rumstemperatur. Skär den i 3 cm tjocka skivor där köttfibrerna ska skäras av tvärs över och inte längs med.

Krydda med salt och peppar på båda sidor och stek i mycket smör i het till mediumhet panna, tillsammans med några kvistar timjan. Lägg inte ner för många köttbitar i pannan åt gången för då börjar de koka istället för att bli stekta. Ös köttbiten medan du steker och vänd den flera gånger. Stek ca 3 min per sida. Lägg ner ny timjan för varje stekomgång.
Skär bort kappan före servering och servera med färsk timjan.




Bearnaisesås:

300 g ekologiskt smör
2 äggulor
1 schalottenlök
3 msk hackad färsk dragon (spara stjälkarna)
3 msk hackad persilja (spara stjälkarna)
1,5 msk vatten
2-2.5 msk rödvinsvinäger
1 krm salt
0,5 krm cayennepeppar eller vitpeppar


  1. Finhacka löken och stjälkarna riktigt riktig fint, så slipper man sila bort dem sedan.
  2. Smält smöret och ställ åt sidan
  3. Häll vinägern och vattnet i en kastrull. Tillsätt lök- och stjälkhacket och låt koka upp. 
  4. Ha inte alltför hög värme på spisplattan. Tillsätt äggulorna och vispa direkt ända tills det blir krämigt. Blir det för tjockt så tillsätt lite vatten och vispa till den konsistens såsom du vill att bearnaisen ska ha. Dra kastrullen från spisplattan.
  5. Vispa ner det smälta smöret droppvis. Lämna gärna bottensatsen.Skulle såsen mot förmodan skära sig under tillagningen så vispa ner lite mer vatten och fortsätt vispa. 
  6. Tillsätt hackade dragonblad och hackad persilja. Smaka av med salt och peppar. Låt gärna stå en stund innan servering så att smakerna kommer fram ordentligt. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött...

Gudomligt god och krämig tacopaj. Glutenfri/LCHF

Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj! Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser.  Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen.  Ca 4 port Pajskal : 2.5 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk pofiber 0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig) 1 msk fiberhusk 50 g smör 0,5 tsk oraffi...